A Star Wars zenéje

A Star Wars zenéje

2014.02.10. | B-vendégszerző

A Star Wars filmek zseniális receptjének egyik legfontosabb hozzávalója maga a zene. Főleg nekünk itt, a B-oldalon. A „Harrison Ford pont jó helyen volt asztalos” történetet mindenki ismeri, de azt talán nem, hogy ez az összetevő is egy véletlennek köszönhetően került a lehető legjobb helyre, John Willams kezébe.

sw.jpeg

George Lucas tudatosan készült arra, hogy a messzi-messzi galaxisban, távoli időben, ismeretlen világban, idegen látványban, sosem hallott hanghatások közepette játszódó meséjének legalább a zenéje legyen „evilági”.

Sok más rendezőtől eltérően, Lucas egészen konkrét elképzelésekkel rendelkezett a film zenéjét illetően. Mindenképpen klasszikus, romantikus és „ismerős” muzsikákat álmodott űrbéli víziója alá. Csak arról nem volt fogalma sem, hogy ki fogja ezeket megkomponálni. Pont kapóra jött neki az épp a szomszédban forgató Steven Spielberg, aki lelkesen mutatta neki a készülő új filmje (Cápa) zenéjét. Lucast lenyűgözte a később még az Oscar díjat is besöprő soundtrack, nem is gondolkodott tovább, azonmód szerződtette (1975 tavaszán) John Williams-et, aki innentől számítva egy bő másfél évig egyetlen hangjegyet sem produkált neki.

Hogy a zeneszerző biztosan értse a feladatot, George Lucas néhány Stravinsky tételt, Rózsa Miklós Ivanhoe-ját, Dvořák Új világ szimfóniáját mutatta meg a mesternek „Figyelsz? Valami ilyesmire gondolok!”. Illetve Luke témáját Bruckner 9. szimfóniájaként vázolta fel. Ez utóbbit érdemes a youtube-on megkeresni, az első 10 percet meghallgatni, a Luke témával összevetni, a hasonlóságokra felfigyelni!

Minderről nem, de sok más egyébről szól ez a dokumentumfilm, amely a Star Wars filmek zenéinek kulisszái és Willams munkamódszerei közé kalauzolja a nézőt. Az A Birodalom visszavág c. filmhez készült dokumentáció érdekessége, hogy hiába a számtalan SW kiadvány, ez a felvétel még soha, sehol sem jelent meg hivatalosan, tehát csak itt hozzáférhető, illetve hogy látható benne néhány törölt jelenet is a legendás filmből, meg néhány eddig sosem látott jármű is a hoth-i ütközetből.


(A film Youtube-on- található 4-5-6. részlete nem beágyazható.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr935808477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.02.12. 05:58:44

"tehát csak itt hozzáférhető, illetve hogy látható benne néhány törölt jelenet is a legendás filmből, meg néhány eddig sosem látott jármű is a hoth-i ütközetből."

ez a kamu resze a dolognak.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása