Eperfagyi és Iskolatáska

Eperfagyi és Iskolatáska

2008.10.24. | Horváth Oszkár

Volt valami hülye állat valahol, aki ennek a válogatásnak a "Tini dal" címet adta. Lássuk be, ha tinikkel hallgattatjuk hónapokig, egészen más hatása lesz rájuk, mint a hatévesekre, de próbáljátok esetleg ki... Mi egyszerűen csak Eperfagyinak hívtuk. Fussunk végig az összeállításon (szándékosan raktam a B-oldalat előre), azért ez inkább a 4-9 évesek csemegéje, mint a 10-18 év közöttieké.

Valahol itt kaphatott vérszemet Papp Rita, és fogalmazódhatott meg Dollyékban a Tipi-tapi dínó ötlete, amint Halász Judit hegemóniája megtörtni látszott. Már csak annak nyomán is, hogy itt a Micimackót még Koncz Zsuzsa énekli. Lehet, hogy Koncz Zsuzsa igazából Halász Judit? Finkle is Einhorn? Einhorn is Finkle?

Demjén és a Bergendy viszi minőségben az első helyet, lent látható az 1976-os videoklip, de az ÁSZ című Geszti műsorból is találtam egy nagyon kemény duettet Szinetár Dórával. A Windszörny videoklipjéből a mai napig tisztán látom, ahogy a fürdőkádban kucorgó zenekari tag teleszkópos hülyegyerekszemüvegben ráijeszt szegény gyanútlan operatőrre, aki nagyjából akkor jöhetett rá, hogy milyen jellegű forgatásra is jött igazából. Ha valakinek így nincs meg, annyit mondok: "iminimi szeminimi, jubáp csu vaminimi". Catchy.

Egy barátom a 90-es évek végén szerette volna, ha átmásolom neki ATB-től a 9 PM (Till I come) című számot, úgyhogy csak annyit írt egy papírra: csu áj kám. Na ez a két csu ez ugyanaz a csu. A Beatles is énekli: ken csu szí, det venáj tell jú det áj láv jú (0:36). Csuka Mónikának még a neve is ezzel kezdődik, ezért tanul mindenki tőle énekelni, meg mondjuk a haja miatt.

Tényleg a legjobb érv amellett, hogy az ember elnyomja magában a művészi késztetést az, hogy 20 év múlva előveszik és fossá cikizik.

B-oldal A-oldal
1. Doly Roll - Windszörny
2. Kovács Eszti - Pancsoló kislány
3. Maros Gábor - Nanu-Nanu
4. Ullmann Mónika - A földönkívüli
5. Csongrádi Kata - Nyuszi-bugi
6. Kovács Eszti - Eperfagyi
7. Bergendy együttes - Iskolatáska
8. So-ho együttes - Mitiők
1. Neoton - Tini dal
2. Mikó István - Breki-blues
3. Wolf Kati - Vuk (!)
4. Koncz Zsuzsa - Micimackó
5. Csongrádi Kata - Koala maci
6. Kati és a Kerek Perec - Hinta
7. Wolf együttes - Hej-hó
8. Ullmann Mónika - Moncsicsi


Arányaiban egy mai átlagos válogatáshoz képest elég sok az ufós szám, nem? És a finom összefonódások: a Wolf együttes - Hej hó mellett csendben jön fel Wolf Katitól a VUK. Wolf: az első farkas, aki rókáról énekel. Ki tudja, hogy az apa hozta be a lányát, vagy a lány az apját, de az évtized gyereksztár-barterjéről lehet szó.

Vajon a Dallasban kinek a kije volt a kicsi Johnny, aki 7 évig nem nőtt egy centit se, aztán egyszer csak 23 éves lett? Neki szentelek néhány mondatot: ezen a videón az elővigyázatos és egyben jó színész Ellie bekopog a szobába, nehogy véletlenül rejszolás közben nyisson rá a 2 éves gyerekre, majd a gazdag család első reakcióként minden létező high-tech eszközt bevet az előkerítésére: odalovagolnak a kerítéshez.

A Barátok köztben ugyanez a kérdés vonatkozik a kis Berényi bébire, aki néhány év folyamatos reszelt alma evés után hirtelen ott termett a kis emó gádzsi mellett csajozó pozícióban. Jó, tudom, ő nem igazi emó, csak pózör.

 


 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr8724684

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Nyomokban Jamiroquait tartalmaz 2009.04.07. 07:57:48

[...]hang, ízlés szerint akár Enya7, egy kerek perec Katitól és az Eperfagyiról7, a végén smooth jazzel finomítsuk, pl.[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göcsört 2008.10.24. 12:48:33

Az Ullmann Mónika - A földönkívüli az mi a franc?

Géza Asszony 2008.10.24. 13:02:34

Hát igen. A szocialista gyereknevelés eszköze volt. Napköziben kötelező délutáni torna valamelyik borzalmas szerzeményre. Utáltam a kort is és ezeket a szar zenéket is. Úgyhogy menjen a rákba az Erdős Péter, a Bors Jenő és legfőképpen Aczél György a Pancsoló kislánnyal kézenfogva. Öh, de finoman fogalmaztam...

bounty123 2008.10.24. 13:24:41

mennyivel jobbak mint a britney, tokyo hotel meg a többi mai igénytelen szarság :)

arctic 2008.10.24. 13:24:53

"iminimi szeminimi, jubáp csu vaminimi". Catchy."
ezen hatalmasat borultam!! amugy ismerem a számot, a klippet is láttam már...iszonyat

Gyulabá 2008.10.24. 13:26:21

nosferato! Ezeknek most jól megmondtad! ..., de ki is vagy te? Most sem tudom, nem 30 év múlva!

gyenge 2008.10.24. 13:31:18

nekunk megvan ez a lemez, es nagyon szeretem:) azt azert ne felejtsetek el, hogy kb. 20 eve, amikor ez kijott, meg nem voltak ilyen koraerettek a gyerekek, mint most. Akkor tizenevesen meg egyaltalan nem volt ciki ezt hallgatni...:) (igaz, nem is kerkedtem vele)

fifikus_fizikus 2008.10.24. 13:42:30

Göcsört:
Ullman Mónika az E.T-ről énekel, mert akkortájt jött be a film.

Hasonlóan az Úr az űrből c. sorozathoz, ami amolyan Jóbarátok-os stílusú, aláröhögős bohózat volt, Robin Williams főszereplésével. (Szombat esti filmkoktél: emléxik valaki?)

Nekem ő azóta bekerült az ujjával ivó- szerecsétlenkedő-nőcsábász-ufó skatulyába, és emiatt akarom végigröhögni pl. a Holt költők társasága legmeghatóbb jeleneteit is.

Szinte az összes szám valami korjelenségre reagál:
Pl.: Breki Blues: a Muppet Show műsorvezető békájának kreál egy életrajzot,
a Moncsicsi, mint ahogy a kép is mutatja, minden valamirevaló (de 12 éven aluli) kiscsajnak volt.

Bródy Jánosnak szokása, hogy ugyanazt a dalt elénekelteti Koncz Zsuzsával és Halász Judittal, esetleg az aktuális együttesével (Illés-Fonográf-KITT Egylet-privát hakni), esetleg egy kicsit átírva. Ilyen a Micimackón kívül pl. a Kis Hercegről szóló dal, vagy a Miszter alkohol is.

A Pancsoló kislány anyukám gyerekkorában volt menő (50-60-as évek), viszont paródia szinten Nagy Ferő is feldolgozta, nagyon ütősen :-)

Az Iskolatáskát minden szeptember elsején lenyomták a Kossuthon, amikor még Pintér Dezső volt a Krónika műsorvezetője (és még nem TV2 nagyfőnök), illetve manapság is hálás aláfestőzene iskolai témájú riportoknak.

Szerintem a legjobb szám az egészről a bárgyú szövege ellenére a Nyuszi-bugi, ahol Cs.K. törpike hangra torzítva egy nagyon jól táncolható bugit ad elő. Még Fenyő Miki is megirigyelhetné.

Eurydice 2008.10.24. 13:46:28

Akkortájt volt menő ez az album, amikor már akkorka voltam, hogy kezelni tudtam a magnót egyedül. Sőt beszereztünk üres kazettákat és arra énekeltünk fel ezeket a dalokat.
Én a Pancsoló kislányt kornyikáltam fel. Mikor néhány évvel ezelőtt elővettem a poros kazettáinkat és meghallgattam őket, meglepődtem, nemcsak azon, hogy ilyenekkel szórakoztunk, hanem hogy gyermekként milyen tiszta hangom volt :)
Kezdő sasok voltunk, na.

100 Folk Celsius-os poszt volt már? Az még egy csuda jó téma!!!

fifikus_fizikus 2008.10.24. 13:49:41

Ja, kihagytam, hogy a Robin Williams köszönt úgy mindenkinek, hogy nanu-nanu :-)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.24. 14:11:10

:) A 100 Folk még nem volt, de a korábban említett Neoton vagy Első emelet mellett ők is olyanok, akik nagyon elkapták, amit képviseltek, az már más kérdés, hogy ki szereti a country zenét és ki nem. Nekem erről a kazettáról a Hinta volt a kedvencem. Meg talán a Breki blues, mivel volt egy lencsével kitömött Kermit (Breki) figurám.

Hm, feldobok egy szavazást mindjárt, hogy ki minek hívta ezt a válogatást.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.10.24. 15:50:23

Eurydice! A szerkesztőségben szeretettel várjuk a kazettáidat :) (melyen "kornyikálsz) :)))

Én ezen a Csuka Mónika jelenségen nem tudok fogást taláni...gyakorlatilag az összes klippje szeszélyes évszakok átvezetés spot, nem bírok betelni vele...itt Bajorral évődik éppen: www.youtube.com/watch?v=z8nVcImXezE

Ja és Moncsicsim nekem is volt.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.10.24. 16:03:25

Ez viszont szomorú...RIP

Egy nappal 86. születésnapját követően, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója.

Az ő képzelete teremtette képernyőre az Esti mesét és a TV-macit, Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot és Károly bácsit, Kukorit és Kotkodát.

index.hu/kultur/klassz/ba1024/

Eurydice 2008.10.24. 16:39:29

Az ilyen híreken érezem leginkább, milyen rohamosan öregszünk. Nyugodjék békében!

Lehet azért szeretünk gyerekkori zenéinket újra meghallgatni és újraélni, mert akkor nem kell foglalkozni sem a politikusokkal, se a világ válsággal és az ökológiai katasztrófával.
Ejjj.

Vissza a hangfelvételeimre:
ha lesznek üres óráim, és előásom őket talán beküldöm nektek. Vagy egyből felteszem a youtubera :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.24. 18:13:59

A múltkor a Filmslágerek keresése közben találtam két kazettát:
- "Felvevős"
- "Rábeszélős"

Persze megbarnult fekete filctollal (amivel nem volt szabad satírozni). Nem mertem őket megnyitni (File/Open).

macskafaraok 2008.10.26. 12:36:43

A borito meg most is elojon remalmaimban...
Megrohanatak az emlekek amint most meglattam... :)

rettentó 2008.10.27. 09:01:28

A borító elég LSD-s :-) Mi is széthallgattuk, fülbemászó dalok voltak, az tény. A Pancsoló kislány 50-es évekbeli sláger, amit nem gondoltam volna. A Breki bluesra meg nem emlékszek.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása