A 2 Unlimited nyomában

A 2 Unlimited nyomában

Általános iskola 8. osztály. Lengyel piacon megvett kazetta. No limit klipje a tévében, állandóan. Műfaj: eurodance. Mindenkinek van egy titka. Nekem az, hogy szerettem a 2 Unlimited-et.

A 19 éves - amszterdami repülőtéren séfként dolgozó - Ray Slijngaard, illetve hasonlóan szemtelenül fiatal Anita Doth - aki a rendőrségen ekkortájt parkolási bírságokat adminisztrált - zenei frigye Ray első demójával kezdődött, melyre Anita rávokálozott. A demó hallatán 2 joviális belga producer úr gyorsan megálmodta, hogy Rick Astley után mire van szüksége Európa fiataljainak. (Adalék: A 2 Unlimited mögött álló egyik producer - a holland Jean-Paul De Coster - régi lemezboltja után elnevezett Byte Records labeljének köszönhetjük Ice MC, Sash!, Sylver és a Phats & Small hanganyagait is.)

1991 tájékán járunk. Tombol az eurodance.

A banda hihetetlen sikereket ért el szerte Európában és a lengyel (majd később kínai) piacokon árult Takt kazetták ellenére is eladtak kb. 20 millió lemezt. Szépen sorban jöttek ki az újabb és újabb maxik (No limit, Twilight Zone, Tribal dance, Faces, Maximum Overdrive, The Real Thing) a Bravo és Popcorn magazinok pedig tartották az ütemet, így folyamatosan informálva voltunk - a szex, szerelem, gyengédség rovat tanulságai mellett -, hogy Ray barátunk éppen milyen szöveget, vagy alakzatot nyíratott bele hajába. A nagy konkurencia ellenére - ne feledkezzünk meg a Culture Beat, a La Bouche, Maxx, Dr. Alban, Whigfield, DJ Bobo, Haddaway, az Ace of Base, Corona, Captain Hollywood Project, Magic Affair, Real McCoy, vagy éppen az E-Rotic slágergyárakról - 2 Unlimited azt is elérte, hogy a Shelter for a rainy day, vagy a Where are you now című daluk még az általános iskolai lassúzásos kazettámra is rákerült. Bár tudnám, az hol van.

Bérmennyire is hihettek a határtalanságban, a slágerdömping csak négy évig és ugyanennyi stúdió albumig tartott. 1995-ben jött a best of album (Hits Unlimited), majd 1996-ban szépen csendben Ray és Anita eltűntek a színről. Mindent összevetve nem emlékszem arra, hogy álmatlanul forgolódtam volna, gondolom közben felnőttem, melyet az nem bizonyít, hogy a No limit-et a Közgáz Pince karaokee termében - a bonyolult szöveg ellenére - többször is előadtuk egyetemista barátaimmal.   

A producerek persze azért producerek, hogy az aranytojás tojó tyúkot ne vágják le idejekorán. 1998-ban a bandát mesterségesen újraélesztették, 2 teljesen új énekessel, akik persze az eurodance legendákat nem tudták méltóan pótolni. A 2000-es években kiadott pár remix album ellenére a projekt végleg kihűlt.

Vajon mit csinál manapság Ray és Anita? A kevés hírforrás alapján az 1996-os elválás óta egyikük sem talált vissza a siker útjára, minimális sikerű szóló megjelenések, valamint szürke klub fellépések homályába veszve. Anita tavaly még a RIO-ban is fellépett. Ó, hol van már az aranykor, mikor a dance legendái megtöltöttek egy BS-t a Total Dance Fesztivállal...

Állítólag 2009-ben mindketten szóló albummal jelentkeznek... 

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr74901313

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Mizu, vidéki vagy? 2009.05.08. 13:12:55

[...]kiáltanék ki a világba: MÁR RÉG MEGBOCSÁTOTTAM! A 2 Unlimited nyomában |[...]

Pingback: B-oldal » E-rotic, avagy az eurodance pornóváltozata 2009.01.28. 11:07:50

[...]| Beszippantott az eurodance. A tegnapi 2 Unlimited cikk után a műfaj legmélyebb bugyrába engedek[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.01.27. 11:02:29

Hatalmas köszönet a cikkért. Végre a helyére kerülhet ez a méltatlanul alulértékelt együttes és nem kell értetlen arcokkal találkozni, amikor kijelentem, hogy bizony lehet egyszerre szeretni a 2 Unlimited-et és mondjuk a Joy Divisiont vagy épp a Pink Floydot...mert nekem az összes album, maxi, 12" ott sorakozik a polcon. Anita szólólemezével együtt, ami kifejezetten színvonalasra sikeredett - ráadásul magyar licenszkiadásban! (Szerintem Hollandián kívül csak itt adták ki).

Nemcsak a te titkod ez egyébként - Björknek is tetszik a "No Limit", fel is dolgozta: uk.youtube.com/watch?v=-2vdWFbv1_k

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.27. 11:29:31

Na, akkor azt mondd már, hol lehet megtalálni valamelyik Total Dance fesztivál műsorát, fellépőit. Akarom a listát :))

teddypicker 2009.01.27. 12:07:04

micsoda előadók! micsoda koncert (total dance)..bravo, popcorn..oh, azok a boldog kilencvenes évek az eurodance muzsikával...én még most is emlékszünk rájuk 10 év távlatából (vagy több mint 10 év). jöhet még hasonló poszt az akkori zenéről vagy akár zenekarrol. szívesen olvasnék róluk....ja, és kösz ezért a cikkért. néha ismét tizenévesnek érzem magam, mikor a posztokat olvasom...

teddypicker 2009.01.27. 12:08:42

ja, és találtam egy igencsak total dance koncert videót
www.youtube.com/watch?v=_pj_Ft9Oo-E

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.27. 12:57:59

@arcticmonkey: köszi. ígéretnek annyit, hogy engem beszippantott az eurodance... nemsokára jön a következő!

dobákpeti · http://dobakpeti.blog.hu 2009.01.27. 14:06:25

Hát igen, azok a sötét titkok a gyerekkorból... :)
Nekem a 2 Unlimited volt az első igazi rajongás. (vagyis dehogy, 10 évesen a Rapülők volt az első :)) Ha lesz top 10 evör, csakis őket tudom elfogadni az első helyen!
Aztán a nagy csalódás, az első Total Dance fesztivál. Életem első igazi koncertje, aztán az utolsó pillanatban lemondták. Megpróbáltuk visszaváltani a jegyet, de azt mondták, nem lehet, csak egy fellépő hiányzik, a fesztivál nem marad el. Így lett, hogy DJ Bobo lehetett a headliner. Szégyen! :) Előtte meg leadták a Here I go klipjét, nekem meg a könnyem folyt, hogy ezt tették velem! :)

(Úgy felkavart most ez, hogy kénytelen leszek egy kis Blind Myselfet hallgatni, hogy lenyugodjak :))

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2009.01.27. 14:31:32

Nem elfelejteni a Capella-t az Eurodance nagyságai közül.

teddypicker 2009.01.27. 14:35:42

@Interstellar Overdrive: ebben a listában a németek a nyerők. annyi befutott(?) eurodance (hmm vagy inkább dancefloor -de sokszor írták ezt az akkori bravo újságok egy zenekarrol-) zenekar volt onnan, hogy szinte dunát lehetett velük rekeszteni. sőt, megkockáztatom, hogy egy-két kivételével csak német futott be (dj bobo, aqua, 2 unlimited, ace of base..stb). de ez akkor jó volt. ez volt. ezt szerettük. és még most is. úgyahogy. titokban :-)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.27. 14:41:23

Dune! :) U. Urban Cookie Collective.
Vengaboys naneee :))) micsoda nevek.

teddypicker 2009.01.27. 15:04:43

whááá..dune...van tőlük ORIGINAL cd!!! sőt a scootertől több album is megvan. vagy originálban vagy másoltan. és szigoruan magnó kazettán.
vagy haddaway a korszakalkotó "what is love" c. számával. de sok-sok one-hit-wonder előadót fel lehetne sorolni....

Penya666 2009.01.27. 15:29:46

Hajaj nagy kedvenceim voltak anno. Osszes szamuk szinte:)
Egykis idezet:

R.U.O.K. - "So I'll help you out through thick and thin / Like the dog in the story called 'Rin Tin Tin' /.../ Open your dreams hey, what more can I say? / Yippee yah, yippee yay, hey girl R.U.O.K.?!"

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.27. 17:32:42

@Kepkocka: hú ezután a Björk után gyorsan be kellett tennem vmi rendes Björk felvételt :)) Nem állítom, h szeretem, de ez nagyon kemény home videó volt :D Azt hiszem ilyen No limit hangulatban mi is voltunk 95-97 között próbán, akkoriban blues zenekarunk volt, de muszáj volt szünetekben játszani egy kis tuc-tucot. Csak azóta felismertem, hogy az elektronikus zenében ennél jóval több van, sőt, NEHEZEBB összehozni egy dögösebb elektronikus zenét számítógéppel, mint 2 gitárral meg egy dobbal kiállni a színpadra, mert a számítógép nem zenél helyetted, és sokkal kevésbé tudod rávenni, hogy azt a hangot adja ki, amit hallani akarsz, mint egy hangszer esetén. De erről ugye csak azzal tudok diskurálgatni, aki mindkettőt próbálta.

VISZONT! 2 Unlimited tudhatott valamit. Emlékszem, volt egy 1 évvel idősebb gyerekkori barátom, előbb a Doors dupla CD-t vettem át tőle, aztán ő elkezdett Rage Against The Machine-t hallgatni, aztán The Exploited-et, mindet átvettem tőle művelődni. Aztán 1 évig nem találkoztunk, legközelebb büszkén mutogatta, hogy megvan a 2Unlimited maxi eredetiben. Akkor láttam először maxit. Mondom egyrészt mi a kurva anyád történt veled, másrészt ez mi, hogy 5x rajta van ugyanaz a szám, micsoda szemét... és nem :)

ŐT IS magába szippantotta az eurodance :) Engem inkább a house, de a B-oldal még nem jutott el odáig, hogy ebbe belemenjek, én még bőven a 97 előtti élményekkel vagyok elfoglalva, túl sok minden van még az Eperfagyi és Mr. Jack közötti intervallumban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.27. 17:59:28

@arcticmonkey: vúúú! Ez a Brooklyn Bounce nekem pl. sokkal jobban bejött akkor. Tisztában vagyok vele, hogy akkor is lehetett volna sokkal jobbat hallgatni ilyen négyütemű zenéből, de ha már ez a felhozatal, ők sztem hoztak elég fixen egy saját stílust, és ritmikailag ütősek voltak a groovejaik.

Ütőhangszeresként általában értékelem az ilyet, de úgy is mondhatnám, hogy ők nem tuc-tuc, hanem "tunciká-csákádzü-tunciká-csákádzü", illetve olykor "dimuvisu" zenét nyomnak, és az már jobb :)))

Tényleg, kéne csinálni ilyet, hogy mikrofonon felmondasz egy loopot fonetikusan, amire aztán egy program rárak valami hangszert, és ki milyen jó house alapot tud fonetikusan beolvasni :) Muáháháá. Flash tud mikrofon bemenetről felvételt készíteni? "Mix your own beatbox house music on B-oldal" :D

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.01.27. 19:10:54

Mekkoraaaa zenék. :-)))
Maxx és Mc.Saar & The Real Mccoy albumot még én is őrzök. Mármint CD-t. Úgy vettem a Corvinnál mikor még ott volt a használt cd-s üzlet. (hú, nem jut eszembe a neve)
Sőt, van RMB maxi cd-m is a kedvenc nótámmal rajta. Spring. A klip is nagyon tetsző még mindig!!! :-))) Belinkeltem a komment végére.
Kazettán a Pharao, 2Brothers on the 4th Floor, Fun Factory, Twenty 4 Seven, Masterboy verhetetlen. Még mindig jó a minőségük mert krómozott a kazi!!! :-))))) Jó a magas is, nem hullámzik! :-))) jaj csudijó ez a nosztalgia, nagyon nevetek, köszönöm a posztot!

www.youtube.com/watch?v=glhZI86Ed2s

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.27. 20:16:52

@katatones: mehehe, "jó a magas is, nem hullámzik" :D 128kbps mp3-nak is ez a baja mondjuk. Lehet be kéne krómozni.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2009.01.27. 20:52:15

Nemcsak a te titkod ez egyébként - Björknek is tetszik a "No Limit", fel is dolgozta:

nem ez a szam volt az, mely a depeche mode question of time cimu szamanak fo motivumat csunyan lenyulta?

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.01.27. 21:05:06

@pingwin:

úúúúhhh KLF mekkorát tudnék rá ma is bulizni

Africa Bambata? Valaki? Bárki? Akárki? :-)))

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.27. 21:14:31

most belenéznék a régi bravóimba :))))) csodás hírek lehettek. végefelé a kivágható kazettaborító + dal szöveg á ááá.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.27. 21:16:55

@pingwin: KLF - "mumuuu-neee". Jó szám, de akkor nem szerettem.
@katatones: ne viccelj... F-U-N-K the funky feeling.

Army of lovers van a TOP10 meleghimnusz posztban :D

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.01.27. 21:38:28

@Interstellar Overdrive:

Én egy időben azokba csomagoltam a tankönyveimet és a füzeteimet de könnyen szakadt, úgyhogy áttértem a Technics katalógusra, mert akkoriban nagyon menő volt és erős is volt és fényes is, ráadásul barátnőm Hungarocamionos apukája hozta Nyugatról. :-)))

Amúgy létezik még a Bravo? Ha igen, gondolom tele van emoval. Popcornt mintha láttam volna.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.27. 21:47:40

@katatones: létezik.

Milyen lehet egy mai szex - szerelem - gyengédség? Akinek van, szkennelve küldje, kérem!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.27. 21:51:03

Vazz van még Bravo szerintem, legalábbis van bravo.hu - DE MILYEN? Ránézésre azt mondtam, hogy ezt tuti valami Bt. üzemelteti. Erre tényleg: Euromedia Bt. Ezen valamit javít, hogy a Ringier csoport tagja. Ugyan megfektették 2004-ben a Magyar Hírlapot, de a cégcsoport több mint 100 éves, erős, itthon tisztán a Blikk is eltartaná őket.

Nézzetek rá a lapra. Rájuk férne egy új engine és egy új dizájn, de szerintem működik. Sajnos a híreken nincs dátum.

Emó ügyben természetesen érintettek, de nem kizárólagosan. Hír 2008.06.27 zenemagazin.hu : 2/4 "infó Szujó Danitól: „A Kettőnégy stábja ezen a héten a Bravo magazin Otto-díjának átadásán tette tiszteletlenségét. Kalauz a No Thanx zenekar! Tagek: no thanx, lányok, anti fitness club, iti, lola, kristóf, sör, kisó, bravo, otto-díj, pop, celebek."

rennie 2009.01.28. 08:58:25

A 2Unlimited nekem főleg úgy 92-93-ban volt meg, agyon hallgattam a kazettájukat. A Total Dance Festival már későbbi, úgy 95-96 körül volt, többször is voltam, állat jó volt.:) Fun Factory, 2Brothers on the 4th floor, előzenekar volt asszem a Hip-hop boys? Rohadtul meglepődtünk, hogy az énekesük milyen alacsony így élőben?!?

gabesas 2009.01.28. 11:30:24

Klf-re simán buliznak a mai napig is, néha előveszem a lemezt ha olyan buliban vagyok éppen. Nemtudom hogy van ez, de az egészen fiatalok (~18) is ismerik, szeretik és buliznak rá.

Flankerr 2009.01.28. 11:43:31

Azért ez a Björk naggyon kemény..:)
Interstellar, minden elismerésem a tiéd, hogy egy ilyen tematikájú blogon felvállalod "bűnödet"..:)
A szép felsorolásból talán tényleg csak Cappella hiányzik, mindenki ott van, aki kell. a dancefloor/eurodance 1992- körül kezdte döngetni a kapukat, az egyi kelső, mindnet vivő fecske a Snap - rhythm is a dancerral (mely szám nálam a világ legjobb száma, mondom ezt minimum 200x meghallgatás, és legalább 15 remix birtoklása után)
1993-ra feltört mint a talajvíz (2 Unlimited, Dj Bobo, Culture Beat a legnagyobb slágereiket ekkor alkották), és1994 tavasza-nyara a csúcsidőszak, (Maxx, Magic Affair, Masterboy, Mo-Do, hogy maradjak az M betűnél).
1995-96 még mindíg eurodance éra, de már ezerrel hasít a house/rave/hardcore/techno vonal a mainstream felé, és a beszivárgó slágerek, zenei megoldások 1997-1998-ra át isalakítják a műfajt és a diszkózenei közizlést. jó példa a Dune, mely a dallamosabb, igényesebb hangzás felé fordul, míg az RMB (óriási kedvenc, a this world is yours című albumuk top10 album a műfajon belül) már kezdetektől egy nagyon egyedi trance/rave/techno/dance hibrid hangzást kever ki magának exotikus hangszerekkel, megoldásokkal, és rengeteg flimszöveg betéttel. (Ki is fulladtak a 2. albumuk után sajnos)
folyt köv ha lesz rá igény

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.28. 11:45:21

juj

én szerencsére már felnőtt voltam akkoriban:)))

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2009.01.28. 11:45:50

Nálam is beindult a flesbek:
FPS - főleg DOOM2 - alá keverve szólt a 2Unlimited, meg a többi hasonló... NEm is aludt el senki a hálópartin, és milyen tempóban ment a mészárlás....:-)

2009.01.28. 12:11:09

már akkor egy gejles hányás volt ez az egész. pláne most.
ami a 80-as éveknek a Modern Talking, az a 90-eseknek ezek a szarok.

jeagle 2009.01.28. 12:26:26

Üdv mindenkinek!
Örülök a témának, mert életem bulizós időszaka '95-'97 közé esett, szóval ha nosztalgiázásról van szó, akkor ezeket a zenéket keresgélem és hallgatom. Írnék pár előadót és címet, ami "abból az időből való" és többen - talán - akkor ismerik meg, ha meghallják. Youtube-on meg lehet keresni őket, biztosan többet mondják majd: "jé, tényleg, ez mekkora volt!" A műfaji keveredésekért nem vállalok felelősséget, sosem értettem hozzá :).

Double Vision - Knockin'
Lady Tom - Loops and Things
Cherry Coke - No hagas el in dio
Celvin Rotane - I believe
Brooklyn Bounce - The Beginning
Sq1 - Can you feel the Bass
Blue boy - Remember me
Gala - Freed from Desire
Members of Mayday - Sonic Empire
Future Breeze - Why don't you dance with me
Nightcrawlers - Push the feeling on
Billy Moore - Up and down
B.B.E. - Seven Days and one Week
Armand van Heldem - Funk phenomena
Regina - Day by Day
Red 5 - Da beat goes
Me and my - Dub i dub
Mr Jack - Only house Music
Klubbheads - Discohopping
Loft - Hold on
Zhi-vago - Celebrate the Love
The Outthere Brothers - Boom, boom, boom
Alex Party - Don't give me your Life
Dj Quicksilver - Bellissima
Space Frog - X-ray
Kadoc - Nighttrain
Tank - Can you feel the Bass
Captain Hollywood Project - We're flying high

Jó böngészést annak, aki veszi a fáradságot és belehallgat ezekbe. Remélem, sikerül vele egy-két kellemes percet szerezni azoknak, akiknek ezek elfeledett dalok és előadók.

jeagle 2009.01.28. 12:35:56

@Bölcs Ész: Mint Neved is mutatja, remek érzékkel és hatalmas bölcsességgel megáldva tudsz nyilatkozni minden témában. Hsz.-ed stílusát tekintve, inkább az "önhitt agy" megnevezés illene jobban Hozzád. Köszönöm, hogy mélyenszántó gondolataidat megosztottad ezen a fórumon és a széles közönség elé tártad észrevételeidet két Pori Jazz Fesztivál és három Bartók darab meghallgatása közepette. Nincs azzal semmi baj, hogy nem szereted ezeket a zenéket, de ha csak ilyen stílusban tudsz megnyilvánulni, akkor legalább ne aggass magadra "bölcs" jelzőt, mert az ilyen hsz. épp attól áll a legmesszebb.

Flankerr 2009.01.28. 12:43:08

hát igen Jeagle, ez már 1996-1998 kivéve Loft, az keményen 1994..:D pont az általam fentebb leírtak hatása figyelhető meg sok általad írt számban.
Jeagle, "lépj vissza" pár évet, és hallgasd meg ezeket:
www.youtube.com/watch?v=JEII8B8gHfA
www.youtube.com/watch?v=Alz5AD4Zsf4
www.youtube.com/watch?v=05EzpSO7sa8
www.youtube.com/watch?v=h4UHeepM5zg

aFx 2009.01.28. 12:54:13

mindenkinek van titka. nekem van scooter cdm itthon. meg dvdm. eredetiben. részegen szoktuk is barátokkal nosztalgiázás címén hallgatni:DDD mondjuk gyakorlatilag csak az első három album hanganyagát, többi már kevésbé nosztalgikus és vicces. ja és utánna persze előkerül az erotic is;Đ és van egy olyan rossz érzésem, hogy nem csak az én lelkiilágomra tett mély nyomot a hyper, hyper (idei modeselektor koncert@sziget, hyperhyper feldolgozás;Đ).

2unlimited meg tényleg legsúlyosabb volt.

jeagle 2009.01.28. 13:19:43

Kösz Flankerr, megnéztem "őket". Ismerem is persze (?) mindet, meg meg is vannak a CD gyűjteményemben, mert jó zenék.

Mellesleg véleményem szerint egyáltalán nem "bűn" az, ha valaki ilyen zenéket hallgat és szeret. Mi a fenének kellene valami nem is létező elvárásnak megfelelni, miszerint csak a minden vonatkozásában magasröptű és mélyenszántó művészet az egyetlen értékes és elfogadható dolog? Én gyerekkoromban igenis szerettem a Modern Talkingot, mert jó és dallamos zenét játszottak és nem vagyok hajlandó pl. Bartók darabokkal vagy operákkal kínozni magam, amikor nekem az egyszerűen nem tetszik! (Megpróbáltam, nekem nem jött be.) Sőt, még csak kevesebbnek se érzem magam emiatt. Aki meg kevesebbnek tartana emiatt engem, annak nagyon szívesen meghallgatom az értelmes (!) véleményét és nem fogunk haragudni egymásra, legfeljebb többet nem találkozunk. Ettől én még ugyanúgy szeretem a komolyzenét (igaz elsősorban a közismert műveket), de kedvenceim között vannak olyan zenekarok, előadók, akik nem éppen a populáris műfaj legjobbjai. Ld. DM, Bronski Beat, Soft Cell, The Cure, U2 és társaik. Vagy pl. nem szeretem a lakodalmas zenéket, de cigánynótát nagyon szívesen hallgatok a nagyapám születésnapján a családi ebédnél és nem ordítom le a fejét csak azért, mert ő meg azt szereti.

2009.01.28. 13:20:35

@jeagle: a nicknevem ironizálás, NEM az önimádat terméke, de neked ez magas. : )

2009.01.28. 13:23:03

@aFx: mind a scootert, mind „ezt” nosztalgia címszó alatt hallgatni ciki. dobd ki a kukába azt a maxit, vagy add el. : )

jeagle 2009.01.28. 13:27:38

@aFx: A Hyper, hyper úgy lett megcsinálva, mintha egy stadionra való tömeg örjöngene közben. Amikor először hallottam, számomra napokig tartó fejtörést okozott, hogy egy ilyen - akkor még - ismeretlen zenekar hogy tudott ennyi ember előtt fellépni, hogy felvegyék a cuccot. Aztán persze rájöttem, de ez egy eléggé nevetséges gondolat volt részemről :).

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.01.28. 13:29:41

Itt van az eredeti énekesnő, Anita Doth 3 szóló-videója:

Lifting Up My Life - uk.youtube.com/watch?v=JJ1xeSCFM3E

Universe (Todd Terry volt a producer!) - uk.youtube.com/watch?v=UiKurcAcG0o

This Is Reality - uk.youtube.com/watch?v=G5lhDsCxO-w

jeagle 2009.01.28. 13:37:57

@Bölcs Ész: nekem egyáltalán nem a - létező vagy nem létező - önimádatoddal volt-van bajom, hanem a hsz. stílusával. Se apád nem vagyok, se a pszichológusod, hogy meg akarnám fejteni a lelked legmélyén rejtező indokokat, ami miatt ezt írtad. Egyszerűen szúrja a szemem az ilyen leereszkedő stílus, meg az ilyen beszólás jellegű mondanivaló.

2009.01.28. 13:41:52

a 90-es évek Euródiszkó receptje a következő, ahogy a kopaszodó, homokos, középkorú marketing managerek kitalálták a lemezkiadó brainstormingján:

1. vegyél egy dekoratív német/egzotikus/bevándorló kispicsát. nem baj ha nem tud énekelni - úgyis playback lesz „élőben”, a lemezre vmi névtelen profi énekli majd fel. angolul énekeljen, így a ká-európai parasztok azt hiszik, ez már Amerika. : ) könnyen megjegyezhető, dudolható, bugyuta szövegű refrént énekeljen elsősorban. : )

2. vegyél egy nyugat-európai bevándorló fekát, mert az olyan „divatos”. ő fog majd rappelés címszó alatt szavalni-makogni (ragga) vmi hülyeséget és vmi majom mozgással koreográfiát előadni hozzá.

3. a zenei futamok legyenek olyanok, amit a Depeche Mode 1981-1983, a Commodore 64 meg 1982-1986 között letudott... : DDD

és kész a zene, amely maga a fejlett Nyugat, maga Amerika a telepi suttyóknak. : DDD

a legfosabb és leggusztustalanabb produkció ezügyben a 666 volt.
Alarma! : PPP

2009.01.28. 13:48:02

Masterboy, Vengaboys... übergagyi. : PPP

2009.01.28. 13:48:45

Miért Venga Boys? ha már nők is vannak benne? : )

jeagle 2009.01.28. 13:59:11

@Bölcs Ész: büszkeségnek épp nem nevezném, de - mint korábban írtam - nem különösebben hat meg, hogy más milyen formában minősíti magát különbnek nálam :), Tehát igenis szeretem ezeket a zenéket és igenis nem vagyok kevesebb ettől, Te meg nem vagy több. Részemről befejeztem a dolgot és az se érdekel, hogy most győztesnek gondolod magad. Azt azért lefogadnám, hogy nincs bátorságod beírni ide egyet sem azok közül a zenék közül, amit Te szeretsz.

2009.01.28. 14:04:46

@jeagle: kösz, nem kell ez a kenetteljes leereszkedés viva-generációtól. : )

„Tehát igenis szeretem ezeket a zenéket és igenis nem vagyok kevesebb ettől,”

Jó, akkor ki ne hagyd Captain Jack-et, meg Captain Hollywood Project-et, kijött az új kislemeze. : )))

„Azt azért lefogadnám, hogy nincs bátorságod beírni ide egyet sem azok közül a zenék közül, amit Te szeretsz.”

New Order, The Chemical Brothers, Nine Inch Nails, U2, UNKLE, Ian Brown, AIR stb. : PPP

2009.01.28. 14:05:44

@jeagle: ja és olvasd el újra: az euródiszkó receptjét.

Penya666 2009.01.28. 14:31:08

@Bölcs Ész:

Tenyleg lehetnel kisse toleransabb mas(ok) izlese irant.

jeagle 2009.01.28. 14:35:56

@Bölcs Ész: elolvastam a receptet, de semmi különöset nem találok benne, hogy ezek csinált zenekarok. A '90-es években ez már természetes volt, hisz beindult az ipar és sok pénzből csináltak még többet. Ennyi erővel a Boney'M is nagy kalap kaka, mert ők is összeválogatott emberek voltak, producerrel, management-tel, stb. Bár gondolom, nálad az is sz@r cucc. Gyanítom, hogy fiatal vagy, akkoriban van az, hogy az ember kiváltságosnak érzi magát azért, mert "rétegzenét" hallgat és fikáz mindent, ami a "tömegek bóvlija. Nekem is volt ilyen időszakom, amikor a koleszből kiszökve 3/4-es fekete bőrkabátban, "gahanesre" zselézett hajjal és Martens bakancsban mehettem a '85-ös DM koncertre és különbnek éreztem magam mindenkinél. Ahogy mindenki más ott. Majd kinövöd, és ezt nem lekezelő hangsúllyal írtam, félre ne értsd! Az általad leírt zenékből a New Ordert és a U2-t ismerem és most dobálózhatnék azzal, hogy a Joshua Tree-t már akkor kimásoltattam kazettára, ahogy a nagylemez eljutott (pár emberhez) Magyarországra és nem mondjuk 10-15 évvel később - visszamenőleg - fedeztem fel. Beírhatnék én is ide Wolfgang Press-t, Nitzer Ebb-et meg Siouxsie-t, ami szintén nem a tömegzene és szeretem, de ettől nekem még ezek a gagyik is nagyon-nagyon jók és eszembe nem jut leszólni másokat ezért.

2009.01.28. 14:36:15

@Penya666: NEEEEHEEEEEEEEM. : )))

egymilliárd légy nem tévedhet. : )

jeagle 2009.01.28. 14:37:18

"kösz, nem kell ez a kenetteljes leereszkedés viva-generációtól"

Gondolom, az előzőből kiderült, hogy viva-generáció aztán végképp nem vagyok :).

Penya666 2009.01.28. 14:42:29

@Bölcs Ész:

Ense mondom hogy ezek ertekek zeneileg. Egyatalan nem. De a fiatalsagom reszei rengeteg emlek kot hozza, ezert szeretem oket. Ez van.

2009.01.28. 14:44:22

@jeagle: „elolvastam a receptet, de semmi különöset nem találok benne, hogy ezek csinált zenekarok.”

de bizony, ezek azok. németországból, hollandiából és olaszországból legtöbbször. gagyi sablonzene, recept alapján. „producer-duo”.

„'85-ös DM koncertre és különbnek éreztem magam mindenkinél.”

no én ilyet soha nem csináltam. nevetséges. a zene jó. : )

„Gondolom, az előzőből kiderült, hogy viva-generáció aztán végképp nem vagyok :). ”
„Beírhatnék én is ide Wolfgang Press-t, Nitzer Ebb-et meg Siouxsie-t, ami szintén nem a tömegzene és szeretem,”

ezért is érthetetlen, hogy a faszba ragaszkodsz ilyen kreppekhez? DM hangzása és technikája után lesüllyedés.

Front 242-t, FLA-t, Skinny Puppy-t is írd be. : )

2009.01.28. 14:45:31

@Penya666: gyűlölöm őket, már akkor gyűlöltem, amikor sok halandó ezt hallgatta. : )

jeagle 2009.01.28. 15:02:07

"ezért is érthetetlen, hogy a faszba ragaszkodsz ilyen kreppekhez? DM hangzása és technikája után lesüllyedés."

Egyrészt ezekben a zenékben nagyon sok olyan elem van, ami pl. a DM-ben is megtalálható volt, szóval nem állt távol tőlem annyira.
Másrészt viszont úgy alakult a dolog, hogy szerelmes lettem, a csaj ezeket szerette én meg mentem vele az éjszakába, sokat hallottam és megszerettem ezeket a zenéket, szóval ahogy Penya666 írta:

"a fiatalsagom reszei rengeteg emlek kot hozza, ezert szeretem oket. Ez van."

Szóval ezek mind-mind a közös emlékeink a feleségemmel a közös életünk fiatal, felelőtlen, laza időszakáról :).

Penya666 2009.01.28. 15:05:47

@Bölcs Ész:

Hat azt latom. De kb olyan szinten mint a fideszesek meg az mszpsek egymast :) Jo van zenei mufaj amit ense szeretek, de nem hallgatom elkerulom ennyi. Esetleg egyszer megemlitem hogy nem szeretem. Kicsit tulliheged a dolgot szerintem.

Penya666 2009.01.28. 15:06:57

Ja es mielott azt gondolna valaki a 666 nem azert van a nevemben, hanem azert mert a sima mar foglalt volt.

2009.01.28. 15:09:06

nem jó. nnaa! : )

jeagle 2009.01.28. 15:51:24

Ideveheted még a "dzsrímkamcsru"-t, a "csekit"-t, a "sékit"-t a "duit"-t, a "leddöhauz"-t, a "dabít"-t, a "bézz"-t a "fíldöridm"-t, a "nájtizjorz"-t, a "nájtizmájn"-t, a "pumpidapp"-t és az "ájlávjú" különböző variációit is.

jeagle 2009.01.28. 15:54:47

Sőt! A "gedapp", - ismertebb nevén - "gerappa" is idevaló. Meg a "geddan" is.

jeagle 2009.01.28. 16:07:29

De szintén idetartozik a "koncsroljorbádi" és a "leddömjuzik" is.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.28. 16:19:12

Bölcs Ész. Megkérlek, fejezd be a személyeskedést. Köszi. Ne, ne válaszolj.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.28. 16:21:28

@jeagle: Köszi a fenti listát! majd táplálkozunk belőle! :)

2009.01.28. 16:27:05

akkor következő post lehet Reel 2 Real vagymi, a seggrázós nőkkel : )

Xevax Tavax 2009.01.29. 15:52:12

A Reel 2 Real seggrázós számának a basszusfutama az egyik legjobb a világon!! Hiába megy szünet nélkül a legelejétől a legvégéig, minimális hipass filter tologatással, így is csodaszép :PP

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.30. 01:19:25

@Xevax Tavax: na látom ha elektronikus zene a téma, előkerülnek az elektronikus zenészek... meg közgázosok. Az Ishkur's Guide szerint - amiről amúgy kéne írnom egy cikket de nagyon, hogy megalapozzam a B-oldalon az elektronikus zene zsargonját - a speed garage az a zene, ahol amúgy kitombolták magukat azok, akik ezt a basszusmenetet még tovább akarták gondolni.

Illetve ez igazából az én véleményem, nem Ishkuré, de örömödet fogod lelni benne, ha a House szekcióban balra lent a világoskék speed garage feliratra kattintasz: techno.org/electronic-music-guide/

Flankerr 2009.01.30. 21:36:21

Köszi a linket Nosferatu, egy élmény hallgatni..:) És még jobban olvasni, néhol a széket fogtam röhögés közben..:) Ezt persze ne mvon le az értékéből.. Nincs ilyen rockzenére?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.01.31. 13:36:04

Réges-régen agyonhallgattam a kazettáikat, az első Total Dance-en is ott voltam, de nem jöttek el, mert Amerikában turnéztak, ránk meg tojtak...Nem sokkal később abba is hagyták a zenélést.

tiktaktiktak 2009.01.31. 14:21:36

húú, mi van itt!
Haddaway - What is love-ja nekem is fordulópont volt az életemben, akkor jöttem rá, hogy soha nem szabad vezetés közben idegesen tekergetni a rádiót, mert akkor nem tudunk kellőképp odafigyelni a kanyarra! Eme örök ultragáz sláger miatt kerültem árokba egy Opel Asconával.
Aztán az is leesett, hogy hova is akartam tul.képp tekerni, hiszen akkoriban minden rádióban ugyanaz a szar ment! (nem adta egyik sem pl. a Prodigytól a Poisont vagy ezt: www.youtube.com/watch?v=xYFK1R-wUwg

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.31. 14:47:53

@tiktaktiktak: a Haddawaynél kevesebb számot utáltam akkor, amikor az ment. Azonnal elkapcsoló... kurva anyjáért ugyanaz a szöveg, stb. Meg milyen hülye név már ez. Amikor új angol könyvünk lett, a Headway, tiszta ideg voltam, hogy miért kell ebből tanulni, amiért hasonlított a neve a Haddawayre.

Aztán amikor eltelt pár év, és jött a Diszkópatkányok, nekem nagyon visszahozta, és azóta nagyon szeretem. Nosztalgia számnak kiderült, hogy számomra kurva jó.

macskafaraok 2009.02.07. 13:20:14

respect a post-ert.
nekem is ez volt a titkom xD

macskafaraok 2009.02.07. 23:36:53

es a magyar neo tones -is hasonlo...

DiliQtya 2009.03.25. 11:43:06

ÉnisÉnis csatlakozom a rajongótáborhoz, a mai napig hallgatom ezt a fajta zenét, számomra dinamizmust, energikusságot sugallnak. Pl: MC Sar & Real McCoy - Another Night örök darab, eurodance rulez.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása