Szakmává alázzuk-e a DJ-zést?

Szakmává alázzuk-e a DJ-zést?

2009.04.10. | Horváth Oszkár

Megy a baromkodás, az egyre élesebb vita, és a legnagyobb baj, hogy már kapott egy politikai színezetet is. Mégis mi a rosseb köze van a brávó zenés vacsorának a politikához? Ha fideszes vagyok, akkor diszkósnak kell majd lennem, ha emeszpés, akkor rokkernek? (Nyilván nem, ez csak példa...) Mert innentől kezdve az lesz, hogy DJ ügyben is az "A" típusú droid "A"-val ért egyet, "B" típusú baktérium meg "B"-vel, aztán megint nem lehet az embernek saját véleménye, mert vagy náci lesz, vagy nemzetvesztő, és ő ugye a kettő közül csak az egyik "szeretne" lenni.

Az említett baromkodásból hallhattok részleteket a lenti videóban ("Védelmi pénzt szed a bólogatós zsiráf?", illetve érdemes megcsodálni a véleményütköztetést az MTV Swung egy januári adásában, a YouTube-on három részben (egy, kettő, három).

Elmondom az én véleményemet: szerintem a DJ-zés nem szakma. Ez egy betanított munka. Bár utána évekig műveltem, nekem 10 percig tartott rájönni a nyitjára, és ennyi idő alatt bárkinek elmagyarázom azt a 10 gombot. A play, rec, pause, f.fwd, a rew, a volume (ejtsd voluME) és a balance (ejtsd balanCE) szerintem átment nagyjából az elmúlt 30 évben mindenkinek, úgyhogy ismerős terepről indulunk. Aki az autópályán be tud fékezni egy lassabban haladó autó mellé azonos sebességre, annak ez is menni fog.

Mi az, amit hasznosnak találok a DJ szövetség ajánlásai közt? A leghasznosabb, hogy egy jogdíjátalányt is tartalmaz az éves díj. A 90.000 Ft méltányos, még hobbiként is, hogy cserébe a másolt zenéket a magáncélon túl is felhasználhasd (nem tévesztendő össze a vendéglátóhely által fizetett jogdíjjal, amit akkor is fizet, ha délutánonként szól a rádió a kávé mellé).

A másik, hogy egy vizsga során az elmúlt 40 év tánczenéjével kapcsolatos tudásáról is számot tesz az ember. Ha szélesebb a látóköre, igényesebben tudja a saját kedvenceit és annak követőit is bemutatni. De ez valahol inkább egy érdekesség. Mert aki elmúlt 45, akkor is azt a +/- 5 évet fogja tolni, aki meg nem múlt el 20, a másik +/- 5 évet. Azt, hogy milyen zenéket tesz bele, vagy az ízlése fogja eldönteni, ami egyáltalán nem szakma, vagy ha a közönség dönti el helyette, hogy mi szóljon, akkor pláne nem.

"A közösségi szórakozás egyetlen működő modellje az, hogy elmegyek egy klubba, ahol DJ-k vannak. Ha szar a DJ, NEM megyek oda. Ez kurva egyszerű dolog." (by Zsolti)

Amit a beatkeverésen túl hozzá lehet adni a zenékhez, az nem szakma, tudás, hanem jó ízlés, újítani akarás, lélek és stílus kérdése. Tanítható? Már csak jó ízlés ügyben sem tudok például mit kezdeni DJ Náksival, aki nagyon népszerű, és fiatalok tömegei szeretik azt a német tömegtuctucot, amit játszanak, de én például attól kifekszem. Tényleg ő mérlegeli mondjuk egy underground vagy szélsőséges elektronikai irányzat bemutatóját? Elhangzik esetleg a "na jó de ez kinek tetszene" mondat is?

Ráadásul a legtöbb kiskocsmában egyáltalán nem bajlódnak a keveréssel, csak teszik be a számokat egymás után, és ezen nem hinném, hogy változtatni szeretnének, ha meg van közönségük, akkor minek is? Én nem megyek oda, vagy lehozom ülve a bulit. Hát aztán.

Ami elsőre dícséretesnek tűnhet, hogy erkölcsöt és felelősségérzetet is oktatnának és számonkérnének. Azért a sport és a zeneipar az, ahol irgalmatlan neveletlen és esetleg nem okos emberek is sikereket érhetnek el, és kiugorhatnak, és ez így jó, ahogy van. Ültessük le az NBA kosárlabdázókat, kezdejenek minden mondatot azzal, hogy reggelizzél brokkolit! Szóljunk a reppereknek, hogy ne gangsztáskodjanak már lécci! Meg a magyar DJ-knek, hogy vezessék a nyájat, amit rájuk bízott a Mindenható.

Nem lehet erőszakkal igényt teremteni, a keresztes hadjáratok sem tűnnek mai szemmel gusztusosnak, és a dzsihád sem arat elsőre osztatlan sikert a világban. Talán, ha vizsgáztak volna belőle... nem tudom.

Ha a futószalagon a négercsókos dobozt becsukó kollégák is kamarát akarnak csinálni, akkor utána mi a következő lépés, a baszáshoz is vizsgázni kell? "Ma tornapapucs, holnap a VILÁG?!" Sőt, ha van szaklap és van szakmai szervezet, akkor már tudománynak is lehetne nevezni!

Hadd reflektáljak a videóban elhangzó 1-2, számomra bődületes baromságnak hangzó mondatra:

DJ Jay Lumen: "Hegedűművész hogy lesz valaki? Odamegy és elkezdi húzogatni a hegedűt a vonójával? Vagy elmegy és megtanulja?" Úgy, hogy elkezdi húzogatni, igen! Vagy eljár a zeneiskolába, aminek a végén nem kell éves tagdíjat fizetnie, és a kis bizonyítványkáját kell mutogatnia, ha egyáltalán végigjárja, és nem egy zenész, vagy egy családtag pátyolgatja, miután az alapokat elsajátította.

DJ Jay Lumen: "Egyetlen olyan szakmáról beszélünk, ami nem kötött jelenleg. - De miért, a zenészeknek kell? - Ez nagyon más dolog." Az a hebegés-habogás, ami ezután következik a videón, fenomenális. Persze, hogy más dolog! A vízibiciklizés se ugyanaz, mint a lángosevés, aztán mégis megy mind a kettő. Érdekel, van hozzá érzéked, megpróbálod, ha megy, csinálod, ha jól, akkor járnak a bulidra.

DJ Jay Lumen: "Kifizetjük - már csak respektből is - ezt az éves összeget" - na itt mond jót és értelmeset. Ez alapján ő képviselheti a szövetség álláspontját. Máskülönben sok hozzászólónál úgy érzem, mintha Pataky Attilát ütköztetnénk Győzikével (a kakasviadal nem vita), ahelyett, hogy Szörényi Leventét vagy Ákost engednénk rá Zoránra vagy a Hajósra. Ha érzelmekről van szó, vagy erősködni kell, akkor vegyen részt benne bárki, és produkciókkal, rajzokkal, fotókkal, a népszerűségükkel, nevükkel támasszák alá a véleményüket. De a szájukat azok nyissák ki, akik érvek, álláspontok ütközésénél is helytállnak. Nem ragaszkodom hozzá, hogy a vitát az azt színvonalasan művelni tudókra korlátozzuk, de nem volna rossz. (Vagy köthetnénk ezt is vizsgához! Sssz...)

Náksi: "A nagytöbbség az odamegy, és egy jó iparosként elvégzi a munkáját." Ti tényleg meg tudjátok tanítani bárkinek, hogy egyformán jó DJ-k legyenek? Egy egységes követelményrendszer szerint DJ-vé alakulnak? Utána - mivel ez egy szakma - mindegyik képes lesz ugyanazt csinálni? Ha az egyik beteg, lehet szólni a másiknak, hogy "egy olyan tiesztós bulit csináljál már légyszi, mert a Ferinek tüszős mandulája van! Tudod, ahogy a 47. oldalon van a tankönyvben a képaláírásban", és akkor jön és megcsinálja ugyanazt a bulit? És ha mondjuk igen - akkor komolyan gondoljátok, hogy EZ MÉG JÓ IS?

Esetleg ha ilyen pedagógiai erő lakozik a Szövetségben (Sean Connery), ha ennyire jól megy, a Náksit nem képeznétek át Dave Seamenné? Vagy ő azért játszik olyan zenét, amilyet, mert van közönsége? (Mert van neki!) Ha viszont a közönség el tudja dönteni, kit szeret, akkor tényleg helyettük kell kiválogatni?

Jeszenszky: "Minden nyugat-európai országban kötelező a DJ vizsga, bármennyire is furcsának tűnik" - ezt a demagóg gyönyörűséget. Inkább ezt kéne tanítanod, hogyan vedd el a kedvét annak, aki vitázni akar. Aki ilyet mond, az gondolom egyesével végignézte minimum a szűkebb értelemben vett 8 országot, vagy azt a tágabb értelemben vett 17-et, és igazat állít? Persze, ha vitatkozni akarok, én nézzek utána, ne te... jóformán nincs az a vitára okot adó dolog, amiben tetszőleges 8 országban azonos állapotok lennének.

Az USA-ban konkrétan áprilisi tréfaként sütik el a DJ engedélyt és a hozzá kapcsolódó díjat. Tudom, hogy mi itt az anyakontinensen ennél sokkal kifinomultabbak vagyunk, de ez azt jelenti, hogy támogatjuk a nyílt forráskódot, felrúgjuk a Microsoft seggét a hátára, és itt találsz olyan országokat, mint Hollandia vagy Svájc, ott meg olyan államokat, mint Texas vagy Utah. Nem hinném, hogy pont zenés szórakoztatás ügyben volnánk hozzájuk képest a középkor felé elmozdulva.

Javaslatok, hogy mit tanítsunk még szakmaként, és művelését kössük vizsgához:

  • internetezés,
  • hatékony kerékpározás,
  • kenyérszeletelés,
  • konzervnyitás,
  • szórólapozás,
  • jegyszedés,
  • ruhatároskodás,
  • tánc, szórakozásban való szakszerű részvétel,
  • szarból várcsinálás,
  • faszságokat beszélés,
  • önérdekű lobbizás

136 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr831053481

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Sensation White fülűeknek 2009.05.26. 08:02:26

[...]színesebb ruhák közt, kicsit ugyanebben az extázisban. Szakmává alázzuk-e a DJ-zést? |[...]

Pingback: B-oldal » Sensation White fülűeknek 2009.05.26. 08:02:18

[...]színesebb ruhák közt, kicsit ugyanebben az extázisban. Szakmává alázzuk-e a DJ-zést? |[...]

Trackback: Konzervatórium 2009.04.10. 09:57:57

DJ-vizsga és a szopásAz akkreditáció intézménye a gyakorlatban – nálunk – a kilencvenes évek egyik legnagyobb bulija volt. Többé-kevésbé hozzáértő szervezetek, erős politikai lobbiháttérrel rátelepedtek egy-egy rendes szakmára és tanfolyamokat…

Trackback: Konzervatórium 2009.04.10. 09:57:19

Interjú Jeszenszky ZsolttalA Magyar Dj Szövetség elnökétől, a MAHASZ és a ProArt munkatársától, Jeszenszky Zsolttól 2009. január 8-án publicisztika jelent meg az indexen, amelyben a szerző többek között a következőket állítja, kommentálva a kötelező…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterMason 2009.04.10. 10:25:47

Itt arról van szó, hogy a régi kiégett lemezlovasok pénzt akarnak szedni uralkodni akarnak a másikon. Sokan még nem értik a videómat ezzel kapcsolatban pedig sajnos ez az igazság:

www.youtube.com/watch?v=-XkJYxAY_uM

www.youtube.com/watch?v=rB0uwq6J2xc

Szándékosan nem beszél senki arról, ami ott lent történt a hajógyárin. Éppen ezért egyik sem jobb a másiknál, ugyanis mindkettő el akarja tusolni azt, hogy mi történt valójában ennek a kérdésnek a kapcsán.
Én pedig mint áldozat nyeljem le azt ami ők csináltak? Ez nem fog menni.
Vér fog fojni ha nem lesz törvényes igazságszolgáltatás.
Pont annyira véletlenekről van szó a Dj vizsgás videómban és a Disco's hites videóimban, mint amennyire véletlenül ezt művelték az ombudsmannal:
www.youtube.com/watch?v=SCxKKXDB4qw
Arcomat nevemet vállalom természetesen, a mai napig is.

Azt azért tudnia kell mindenkinek, hogy nekem ez a munkámba az automba és majdnem az életembe került idáig. Vér fog fojni ennek az ügynek a kapcsán ha nem lesz törvényes felelősségre vonás!

OmegA404 (törölt) 2009.04.10. 10:26:20

1. Ki a faszom az DJ jeszenszky?
2. Hol játszik, benézeném a szarát?


Miért pont ők vizsgáztatnak, akkora tanárok skrecselésben?
Tudnak játszani a jackdugon is... vagy ki fasz szarta idea zsíráfos kurva annyjukat?
Menejenk a szar zenéjükkel és oralizálják meczkert meg a többi virsliszájut a faszágaikkal.

Sean 2009.04.10. 10:26:33

@Professor Pizka: erről meg csak az a véleményem, hogy ugyan olyan büdös paraszt vagy mint jeszenszky. idejössz oszt reklámozod a blogocskádat, tiszta gagyi vagy. Nyílván sose fogsz zsindex címlapra kerülni és nyílván azért mert parazita blogger vagy.

Rocko- 2009.04.10. 10:28:51

@luucy: nem semmit, hanem a mûvészetet nem kéne szakmásítani.

@88wx335dsf: az valóban ne mûvészte. jól csinálni és szórakoztatni, na az már igen.

@Viktor H: jogdíj. na persze, amikor mindenkit alá vonnak, azt is, aki nem akarja, ellenben csak maguk közt osztják szét a pénzt. ebben nincs semmi jog, csak díj.

@TBone: sehol nem fognak neked ízlést és mûvészi érzéket tanítani., technikát lehet, érzéket nem.

mrsinisterminister 2009.04.10. 10:29:10

Na akkor itt az ideje, hogy Dj tüntetést szervezzek a parlament elé...
ami sok az sok tényleg...

Várom szakképzetlen , tehetséges dj-k jelentkezését illetve a kihangosításban segédkező személyek valamint szervezetek felajánlásait.

Dj Bakelit, Dj laptop, Dj Cd mind jöhet és demonstrálhat szakképzettlenül.

Ha érdemes lesz akkor a részletek tisztázása érdekében személyesen is találkozhatunk, jómagam a nevemet és az arcomat is felvállalom.

Ha sikerül össze kovácsolni egy azonos érdekek mentén gondolkodó és egyként cselekvő társaságot akkor az engedélyeket elintézem én.

mrsinisterminister2@topmail.ie címen csekkolom a jelentkezéseket.

Tekerd a lemezjátszót, ne tekerd le a lemezt játszót!

Sean 2009.04.10. 10:29:26

@D - Lord: Kiráj amit írtál csak a fojni-t azt ly-os j-vel írjuk.

Amúgy, lehet egy olyan civil kezdeményezés, hogy ha valaki valahol látja ezt a jeszenszky gyereket egy buliban, akkor odamegy a pulthoz valami rostosért (legalább 3 dl) azt jól fejenborítja vele. Én esküszöm megteszem, az a 200 forint bőven megéri, legalább röhögök egy jót. Ha meg pattog? Hát, akkor Ő ütött először... ;)

MasterMason 2009.04.10. 10:34:58

Ne abba kössél légyszives bele, hogy elűtök illetve elirok. Inkább nézd meg a videókat és gondolkozz el rajta.

is 2009.04.10. 10:36:03

nagyon tetszett, hogy ledemagógoztad az egyetlen tényadatot, nevezetesen, hogy máshol is van ilyen kamara/szervezet stb. (nem merted cáfolni, ugye). pontosan mutatja, hogy a tényekkel nem kívánsz foglalkozni, nem azokra akarod a véleményedet alapozni, hanem először véleményt formálsz (Virág elvtárs, ez az ítélet), aztán keresed hozzá az indoklást. a tényeken meg nem akadunk fenn, jól ledemagógozzuk (a szakértelem bolsevista trükk), és hát ilyenek az olvasóink is, nem kell félni, hogy valaki rákérdez, hogy hogyan is van ez.

most már évek óta semmilyen kérdésben nem játszik a józan ész, vagy az infok begyűjtése, vagy vélemények tényekre alapozása.

Elektro (törölt) 2009.04.10. 10:36:25

Jókat röhögünk ezeken a Jeszenszky féle arcokon...

mojszika 2009.04.10. 10:38:54

Látszik h minimális zenei érzéked sincs te faszfej, megtanultad 10 perc alatt mi??? Na húzz a picsába, fogalmad sincs miről beszélsz!!!

Minek engednek ilyen blogokat az Indexre........szégyen

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 10:39:18

@luucy: tök igazad van, ha valaki profi valamiben és azzal pénzt keres, azt simán lehet szakmának nevezni.

- ez alapján már benyeltük az alap CSÚSZTATÁST is a vitában, azaz hogy ami szakma az nem művészet, és ami művészet, az nem szakma - nem igaz
- nem a DJ-zés az egyetlen, mondom jegyellenőr is lehetsz, vagy ruhatáros, vagy négercsók-csomagoló
- Anettka médiaiskolája se egy OKJ... :)
- és a DJ-zés NEM friss szakma... a webfejlesztés téma az egyetemen, az 15 évvel frissebb...

Azért nem műteni állnak oda :] A minőségre hivatkozni meg úgy, hogy a Náksi ott ül mellette, az hihi.

MasterMason 2009.04.10. 10:39:33

Hát Sean ez nem igy megy, én elkezdtem kiteregetni, rögtön betalált a Vizovicky embere, a Rács Balázs nehogy baleset történjen az anyukámmal tudod? Aztán meg ezzel a szép orosz cigány kgb-s gyerekkel probáltak jobb utra tériteni...
dtar.atw.hu/public_html/video/stecura1.JPG
dtar.atw.hu/public_html/video/stecura2.JPG
dtar.atw.hu/public_html/video/stecura3.JPG
Igy megy ez srácok...
Hja nem beszélve arról, amit a hatóságoknak nevezett orosz terrorszervezettől az NBH féle KGB-s brigádtol kaptam. Hát barátom az automtól kezdve mindent elvesztettem már, a szó valódi értelmében véve, le akartak csavarni. Ha esetleg meg kicsit hihetetlen a videóim, akkor ezt is olvasd el:
www.alcazotthaboru.eoldal.hu/

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 10:45:58

A hivatalos keret az egésznek az, és bőven elég, hogy van SZJ, illetve most már TEÁOR08 szám, amibe ez belefér és lehet róla számlát adni. Lehet menni pénzt keresni.

Mondok még szakmákat: szélvédőjavítás, biztosítási ügyintézés, büféskedés, takarítás, földmunka, KAPÁLÁS, ezeket lehet iskolában is tanulni, de jórészt anélkül űzik, és éhen is döglenénk a picsába, ha pl. nem kapálna hónapokig konstans derékszögű testhelyzetben több tízezer ember.

A bolti eladók régen képzettebbek voltak, azt talán kicsit visszasírom, csak a cipőjük volt furább... helyettük viszont olyanok vannak, akik előtt szívesen költi a férfinép a pénzt, meg mondjuk invitálás esetén szívesen falhoz nyomnád őket a próbafülkében. Az se a világvége.

Netuddki. 2009.04.10. 10:47:39

Az egésznek a lényege, mint mindennek a píz. Azon felül, hogy legyenek akik (nem akárkik, hanem akik ezt az egészet kitalálták, muhaha) eldönthessék ki az aki bizonyítványt (muhaha) kaphat (sok eszkimó?). Ez persze nincs ingyen azért kell a tandíj. Még mindíg jobb ebből élni, mint esténként egy kocsmában nyomatni.
Az egész csak a szakmában(?) lévőkön múlik. Ha semmit nem tesznek ellene, mint sok minden más egyéb ellen Mo.-on, tuti, hogy be is vezetik. Főleg ha akik szeretnék bevezettetni közel vannak a sz@rkupac tetejéhez.

nyistapista 2009.04.10. 11:00:45

Persze, legyen dj-vizsga meg kötelező tagság. Olyan rég röhögött már rajtunk a világ.

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 11:04:16

Egyetértek. Ez a "betanított munka" a legjobb ellenérv, amit eddig hallottam, mert egy jogász is megérti, és nagyon igaz is.

Egyébként tényleg arról van szó itt is, hogy vannak akik úgy nyúlnak le pénzt a közös kasszából, hogy mindenféle szervezetet létrehoznak, ha éppen nem tanácsadók valahol.

MasterMason 2009.04.10. 11:07:12

www.youtube.com/watch?v=-XkJYxAY_uM

Ez a legfontosabb videó a DJ kérdés kapcsán, ebből mindenki leszürheti, milyen világ jön itt hamarosan. Ez miatt a kérdés miatt voltak az eltűnések a hajógyárin srácok. Sszerintem nézze meg mindenki, és küldje tovább minnél többen hadd tudják meg a valóságot, hadd gondolkozzanak el azon, vajon érdemes e megengedni nekik, hogy ezt megusszák. Bármelyikötökkel előfordulhat majd ujra az ami velem!
Ne engedjünk nekik.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 11:11:51

@is: természetes, hogy van ilyen szakmai szervezet. A mondat, amire azt írtam, hogy demagóg, hogy MINDEN nyugat-európai országban. Ezt nagyon könnyű kimondani, aztán nézzen utána, aki hallgatja. Nem tudom tényként elfogadni, mert nincs az a dolog, amiben MINDEN nyugat-európai ország azonos lenne. Tehát azt gondolom, ezt mondatát nem tényekre alapozza - és innentől kezdve igaz rá, amit írsz.

@mojszika: ezzel sajnos nem tudok vitatkozni, az nem érv, hogy 100-adszor vagyunk az indexen, nemcsak átcsúsztunk a rostán, mert ilyen alapon a Náksi is jó, mert sokan szeretik. Zenei érzékem van, papírom is, az sokkal tényszerűbb, mint az, hogy ez a blog jó vagy nem. Szimpatikus neked az nem vagyok, az meg az olvasottsággal jár. Nem tudom, mi fáj, de majd megbirkózol vele. Drukkolunk.

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 11:14:33

D - Lord 2009.04.10. 11:07:12

Nem akarlak megbántani, de szerintem üldözési mániád van.

guszti 2009.04.10. 11:19:26

"A leghasznosabb, hogy egy jogdíjátalányt is tartalmaz az éves díj. A 90.000 Ft méltányos, még hobbiként is, hogy cserébe a másolt zenéket a magáncélon túl is felhasználhasd (nem tévesztendő össze a vendéglátóhely által fizetett jogdíjjal, amit akkor is fizet, ha délutánonként szól a rádió a kávé mellé)."

na azért ezzel van egy kis baj, nem is egy, nézzük sorban:
- miért méltányos ugyanannyit kérni attól aki gombokért teker mucsajcsodafaluban, és attól aki csak piára és kólára elkölt ennyit egy hétvégén?
- ha ez egy fix összegű és kötelező befizetés, mint egy adó vagy illeték, akkor abból hogy lehet holmi gittegylet-tagság miatt kedvezményt kapni? Hogyan hozhat az állam törvénnyel adószedő pozícióba egy ilyen gittegyletet? Belekódolt haszonrátával. Ennyi erővel a taxis (szintén szakma) egylet elérhetné hogy kivessenek pótkerékadót, de azt ők szedhessék be, de tagoknak (akik tejelnek nekik) adhassanak belőle kedvezményt! Egy állítólagos jogállamban ezt így hogy?
- Legfontosabb kérdés: Hogyan lehet egyetlen "szakmai" szervezettel, gyakorlatilag egy versengő érdekcsoporttal -mahasz- ledílelni egy ilyen búcsúcédula-árulást? Mi lesz azoknak a szerzőknek, előadóknak a jogaival, akiknek semmi közük hozzájuk - és ilyen jóval több van, lássuk be - így ők nem kapnak egy fillért sem? Ha a begyűjtött pénzt nem az összes jogosult közt arányosan, hanem egy szűk baráti körben osztják szét, hogyan árulhatnak mentességet minden további jogdíjfizetés alól?
- nem tévesztjük össze a vendéglátóhely által fizetett jogdíjjal, nade ha az létezik, akkor ez minek? Csak hogy egy csókos sutyerák brigád jól éljen? Konkrétan: egy megvásárolt, jogdíjat is tartalmazó, műsoros cd-t a karimáján olvasható blabla értelmében ugyanúgy nincs jogod publik performálni, mintha másolt lenne. Sem délutáni kávézóhangulatban, sem esti diszkóban. Ezért fizet a vendéglátós/klubtulaj ilyenkor, arányosan a forgalmával, ráadásul az artisjusnak, ami tényleg törvényes jogkezelő szervezet. (Persze az is megéri a pénzét sajna, de ez másik sztori.) Miért nem elég egyszer bekódolni a rendszerbe ezt az elvonást, ott, ahol az logikus, miért kell még plusz egy ilyen popsit-kiadókkal lejattolt sutyerákbrigádnak is lehetővé tenni, hogy ugyanazokra a jogokra hivatkozva mégegyszer tarthassa a markát, a bevételt utána még igazságtalanabbul szétosztva (egymás közt), mint a nagytesó artisjus?
- és még egy: amit JZsolt csinál, miszerint megtalál piaci riválisokat, pénzt kér tőlük, nem fizetés esetén VPOP-val fenyeget, nem meríti ki véletlenül büntetőjogilag a zsarolás tényállását? Nem kéne ezt a nagyon jófej fiút netán lecsukni ezért a több éves kitartó munkájáért, miszerint megállás nélkül próbál maffiatevékenységet - védelmi pénz szedést, zsarolást - saját maga számára adminisztratíve legalizálni?

Szóval szerintem egy DJ-től az általa játszott, jogdíjköteles dalok tracklistáján kívül nem szabadna mást elvárni, lóvét még kevésbé. (Max. jövedelemadót, ha rendes lóvét kap a melóért, mint az óvónőtől, tanártól, vagy gyári munkástól, ugyebár, csak azt ne JZS szedje be és ossza szét!)
A tracklista alapján pedig a szórakozóhely szépen befizethetné a jogdíjat, de a törvényes jogkezelőt is kötelezném az igazságos szétosztásra, mivel pontos kimutatásuk van minden jogvédett track-ről, mikor, hol, hányszor, hány embernek játszották, mennyit szedtek be ennek kapcsán, lehet tudni, ki lehet számolni, nem kell hozzá core2duó. És ha már ki van számolva, arról megintcsak lehet értesíteni a jogosultakat, akár az ő saját érdekvédőjükön keresztül, neten, hozzáférhető adatbázisban, bárhol. Aki nem jelentkezik érte, vagy csak csak évek múlva, azt nem elsinkófálni költségekre hivatkozva, vannak bank nevű intézmények, akik szivesen vigyáznak rá, akár sokáig is, nem hogy nem pénzért, de még ők fizetnek. Merthogy ma még artisjuséknál is az a helyzet, hogy csak az lát lóvét a jogosultak közül is, aki vagy már elég nagy sztár, emberevő managerrel, vagy befárad a mészárosba asztalt verni-borogatni, emlékeztetendő őket, hogy kicsit le vannak maradva az adminisztrációval...

Persze értem én, válság van, eddig is fillérbaszóland voltunk, nem is most fog ez megváltozni, de nem lehetne a kultúráról leszállni? És mondjuk basztatni a nagyágyúkat, az addikcióbizniszt, az italmérést, dohányipart, hogy ha már a jónép egészségén keresi degeszre magát - a kultúrát olcsó rabszolgának használva - legalább ugyanúgy vonjanak el tőle adót és járulékot, mint pl. az anyukámtól vagy az apukámtól egy átmelózott életen át, sőt, még most, nyugdíjasként is?

altero 2009.04.10. 11:25:15

Az a helyzet, hogy ez a Jeszenszky egy elég tehetséges és jó kommunikátor, ez a konzervatóriumos fórumozásból is látszik, hogy nagy szorgalommal és ügyesen alázza le a nála kevésbé ügyes hozzászólókat, pedig általában utóbbiaknak van igazuk. Nyilván ezt a tehetségét kamatoztatva jutott a politikáig is, és még több pénzt szeretne ebből a dologból keresni.
Az más kérdés, hogy kajánul én sem bánnám, ha a sok wannabe szuperdj hülyegyereket legalább egy ilyen tanfolyamon szétalázná valaki, de ez nyilván nem magyarázhatja, hogy miért kéne vizsga a dj-zéshez.

@nosferato: Budapesten igaz, hogy ha szar a dj, nem megyek le, de nagyon sok vidéki kisvárosban gyakorlatilag egyetlen zenés/táncolós hely van, szóval ott ha nem megyek le, akkor otthon maradok vagy marad a kocsma zenegéppel.
A másik: nem tudom, mitől akkora örömforrás bárkinek is a "keverés". Ha jó zenéket rak be a dj, akkor nekem sosem jut eszembe azon rágódni, h de szarul kever vagy akár egyáltalán nem kever. De ezzel az elektrofanek nyilván nincsenek így.

peterslounge 2009.04.10. 11:27:07

KB 10 éve vagyok a lemezpörgetés rabja, közben lett oszk vizsgám 60 ezerért mert kötelező volt, aztán eltörölték...(rá másfél évre). A papirra a lemezpörgetéshez sose volt szükségem. Szerintem ha egy vendéglátó egységnek engedélye van a rum és bambi árusításhoz, és a pultosoknak is el kell végezni valamilyen iskolát hogy sört mérhessenek. Én biztos a koktél tanfolyamok mintájára szerveznék dj képzést is hogy tényleg elismert emberek adják át tapasztalataikat. De rettentő fontosnak tartom ebben az OBJEKTIVITÁST mert azért olyan ne legyen má hogy a DJ NEWL a 60EZRES OSZK tanfolyamon azt mondja hogy a " háát a DRUM N BASS ről nem beszélek mert ahhoz NEM ÉRTEK!"
hajrá magyarország hajrá magyarok!

mojszika 2009.04.10. 11:29:15

@nosferato: Látom mennyire van mikor a Náksit meg a jeszenszky csicskát felhozod mint DJ??? van fogalmad róla h pl a blogodban kritizált Jay Lumen a 4 nagy angliai kiadóból 3 nál szerepel, és többezren gyűlnek össze Angliában h meghallgassák. Mellesleg zeneakadémiát végzett....de lehet semmibe venni a szakmát csak mellesleg milliomos belőle a srác és az egyik legelismertebb lemezlovas Angliában magyar létére. Ha nem szereted ezt va fajta zenét szived joga , de addig semmit ne kritizálj légyszives amíg nem tájékozódtál előőt részletesen a dologról. köszi

Tightend 2009.04.10. 11:34:21

Szerintem az élsportolásra is legyen vizsga.

Alakítok egy vizsgabizottságot, hozzám hasonló pénzéhes rohadékokból és csak az élsportolhat akit mi méltónak és megfelelő tudásúnak találunk. Elvégre az is munka nem?

Fejenként évente elég lesz 30 ropi is, a futballistákat azért ennél jobban le fogjuk húzni, őket nehezebb lesz áttolni a vizsgán.

Jogom meg azért van bizottsági tagnak lenni, mert én szerintem ügyes vagyok (anyukám is mondta), meg már játszottam pár száz néző előtt, szóval még sztár is vagyok és elismert.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.04.10. 11:35:22

sokéves tapasztalataim alapján: a didzsezest azert nem lehet megtanulni, meg megtanítani, mert a didzsé legfobb feladata nem az, hogy szépen ütemre hozzá a nótákat, mert arra már - ahogy előbb is mondták - a winamp is képes. a didzsé feladata összeválogatni a számokat, és megfelelő ütemezessel odatolni a jónépnek.

azt meg nem lehet megtanítani bassza meg a jó élet, hogy x buli y pillanatában mi az a zene, ami ütni fog. ez az egyedi rendszerezés és válogatás eredménye, és et az ami a didzsét didzsévé teszi. egy ilyen egyedi válogatás is inkább a szerzői joghoz kötődik, ami a szellemi és művészi alkotásokat védi.

tehát a didzsé az egy kreativoskodó művészféle ember (és most ne jöjjön kérem senki h depedig ez nem az, mer nem játszik hangszeren meg a fasz tudja), abban a tekintetben hogy olyan módon, egyedileg válogatja a nótákat, ahogy más nem, jobb esetben ezáltal ő felismerhető. az h technikailag mennyire van rendben az elvileg alapfeltétel, de anélkül is el tud menni a dolog.

nem egy olyan hely van (pl. romkert) ahol hatmiliárdan vannak minden este, de bizony néha csak áthúzódik a szám, néha meg egybecsörömpöl.

a jesz.t meg szigeten hallottam mesterkedni egy sátornál, végetért a szám, áthúzta a faszba, stb. 40 ember sörözött közben, abból 35 a szett alatt távozott. úgyhogy csak a bárányt tudom idézni, automatic-usan.

mikipeti 2009.04.10. 11:40:59

Ez a Jeszenszky is benne volt régen a diákbizottságban, az biztos.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 11:41:38

@mojszika: te tájékozódtál az én zenéimről, beszéltél a zenetanáraimmal, vagy zenéltél velem, mielőtt elküldtél a picsába? Ez nem számít kritizálásnak, az előtt, hogy tájékozódtál volna? Ugorj le a magas lóról.

Náksit meg Jeszenszkyt vajon én hoztam fel mint DJ, vagy csak benne vannak a videóban, sőt, ott ül Jay Lumen mellett bazmeg egy szobában? Most hülye vagyok én, vagy megnéztem a videót? (Esetleg is-is.)

Van-e köze annak, hogy ki milyen népszerű ahhoz, hogy egyetértsek az érveikkel, vagy ne? Fidel nagyon népszerű, vele egyet is értenek. Az lehet a jó. Vagy annak van igaza, aki hangosabban mondja?

Pont Jay Lumen szájából hangzik el a legértelmesebb mondat a videón, amivel egyet is értek, sőt, azt írtam, hogy ez alapján neki kéne a Szövetség álláspontját képviselni. Értem, hogy rajongó vagy, de akkor ennek nem tudsz örülni? Vagy idáig el se olvastad? Azért, mert egyetértek valamivel, amit mond, az enném a szarát is állapotba hadd ne billenjek át, bár személyeskedő invitálásod szívélyes és szívet melengető.

WayacrosstheRubicon 2009.04.10. 11:41:51

Csodás ismét látni az internet valóságát, a sok-sok a témához abszolút nem konyító, mindennemű tárgyi információ hiányában mégis rendkívül hangos és magabiztos hozzászólót, amint ordas baromságokat hordanak össze, akár a szerzői jog, akár a társadalmi-munkaügyi kérdések terén, s közben kicsit személyeskednek is olyanokkal szemben, akik azért tettek már le valamit az asztalra (pl. Jay Lumen vagy akár Jeszenszky), akiknek munkájáról, tevékenységéről minimális és felületes információkkal (sem) rendelkeznek, de persze lehet veregetni egymás vállát, hogy "most milyen jól megmondjuk ezeknek!"
Tárgyszerű vitába nyilván fölösleges szállni, ezt már néhány blogon tapasztalhattam, mert kb. mintha az ember a hangyáknak próbálná elmagyarzni a harmadik dimenziót. Az teszi még pikánsabbá, s néha mégis perverz-önsanyargató módon izgalmassá ezeket a "vitákat", hogy itt a hangyák eközben nem csak három, de huszonhárom dimenzió ismerőinek magabiztosságával nyilatkoznak ki, s kifejezetten szórakoztató az a forradalmi lelkületű vehemencia, amivel a sok sületlenséget összehordjátok a billentyűzet mögül. :)

Tudom, ezzel a hozzászólással nem leszek népszerű, nem csak a (szerzői) jogászokat, de általában azokat, akik a hatásvadász pofázással szemben a tényeket szeretik, a blogoszféra nem emeli piedesztálra, szemben a legbutább, személyeskedő, leminősítő, anyázó, "leköpködjük-felpofozzuk", primitív posztolókkal.

És most, gyerünk, zsenik, gyorsan kezdjetek "nyomozni" az én eddigi internetes jelenlétemben is, hogy vajon kinek az aletergója lehetek, ez is sok unatkozó, pattanásos netfüggő bloggerzseninek adott már hasznos elfoglaltságot egy-két órára, a csajozás helyett... és tegyetek további ostoba, ámde annál magabiztosabb kijelentéseket, megintcsak licitálva egymásra a butaságban. Milyen szerencse, hogy szakmai-gazdasági-társadalmi kérdéseket eldöntő jogalkotói szinteken szerencsére senki sem veszi komolyan a netes fórumokat, ámde rengeteget segít bármiféle jogi ügynek, hogy be lehet mutatni az "ellenoldal" színvonalát.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2009.04.10. 11:42:05

Monta a Ferenc, hogy ő csak azokat a nőket engedné, hogy kurvák legyenek, akiknek van dugipapírjuk, mer úgy erkölcsös, és hogy vizsgát kejjen tenni mielött mekkapják a papirt, és akkor megszünne a munkanélküliség a krimóba, mer mind mehetnénk majd vizsgásztatni. A Miselle meg nem kurva, csak sok kuncsaftya van, egyébként meg ő az ucca legjobb nője.

Viktor H 2009.04.10. 11:44:30

.. még mindig nem értem az egész cécót... ugymond minden hülye lehessen DJ csak ugy mert ő megtanult lemezt pörgetni meg potmétert és ne kelljen ehhez neki tanfolyamot végezni csak ugy a miheztartás végett?
Vagyis nem kell nekem vizsga ,hogy autót szereljek vagy fűtést szereljek ,mert haver megmutatta hogy kő és ettő én mester lettem?
És ha mégsem tanultam meg mindent ,mert a haver felületes volt és emiatt szétesik a kocsi vagy elázik a ház?
Tudom ,hogy senki nem szeret fizetni meg az idősebbtől tanulni és valamiért megküzdeni ,de mi lesz a következő ? Orvos is lehetek engedély meg vizsga nélkül?
Valaki magyarázza már el zanzásitva ,hogy mi a probléma ezzel a DJ vizsgával!!!!! Pro és Kontra

Mellesleg szerintem ebben is l az SZDSZ keze van :D
Csak hogy D- Lord mellé álljak összesküvés elméleti síkon :D

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.04.10. 11:47:42

@WayacrosstheRubicon: jeszenszky mit tett le az asztalra? ez nagyon érdekelne.

geert 2009.04.10. 11:53:05

na, tibi kérdésére a válasz engem is eléggé érdekel

mokas_gizi 2009.04.10. 11:53:51

Ez az egész egyetlen egy dologról szól:
Minél több pénzt akarnak kiszedni az emberekből ennyi semmi több...!!!

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 11:57:46

@izomtibor: biztos 4 szólamú fúgákat írt

Lambotze 2009.04.10. 12:00:47

krauttal maximálisan egyetértek, de Büdösgyökér is szívemből szólt

itt kurvarára nem arról van szó, aminél egyesek leragadnak, h a dj-zés az szakma-e vagy nem, és a többi. ez a gumicsont, amin rágódhattok, és elfedi a lényeget

az az okosság, h pár élelmes arc kitalálta, h akkor ők most itten szépen meg fognak élni abból, h (politikai kapcsolatait kamatoztatva) a napi élet egy szabályozás nélkül is remekül működő területét majd alaposan beszabályozzák, és rátelepszenek arra a pár száz (ezer?) emberre, akik djként tolják.

a poén az, h jeszenszky beszélőkéje tényleg átlagon felüli (ahogy ezt az egyik kommentelő is megjegyezte), és simán megideologizálja megszivatatandó páriáknak, h ez az egész miért is lesz jó nekik...

88wx335dsf 2009.04.10. 12:01:20

@Viktor H:

A példa nem jó mert a didzsék behangosítói munkája nem hasonlít például egy orvoséhoz vagy egy autószerelőéhez. Ugyanis behangosítóként ha bakelit vagy cd lemezeket pörgetsz, ezeknek az összebítmeccselését elég rövid idő alatt el lehet sajátítani, ha van min gyakorolnod. Barátod jutyub meg a gugli. Ha laptop didzsé akarsz lenni akkor rövidebb, az Abletonos warpolás ugyanis három perc - eddig tart a jutyubos oktató videó.

Ugye ez nem ugyanaz mint évekig egyetemre járni, vagy autókat bütykölni.

A többi része sem varázslat. A Gain potikat felnyomják az égbe, úgyis van egy limiter a lánc végén - a tulaj előrelátása miatt. A három primkó filter tekergetése sem igényel 8 általánosnál többet, a behangosítók túlnyomórésze amúgy sem tudna 5 mondatnál többet elmondani a működésükről.

Hallása ezeknek a didzséknek általában nincs, simán átkeverik az olyan trackeket is, ahol egymástól a legdisszonánsabb távolságban vannak az alaphangok.

Szóval ettől nem kéne hanyattesni, meg szakmának nevezni. Ez egyszerűen egy tevékenység, bárki képes rá. Te is.

Viktor H 2009.04.10. 12:01:26

@mokas_gizi:

naés? nekem is fizetnem kellett a tankönyvekért amikböl megtanultam a szakmámat és a szerszámokért is fizetnem kell amikkel dolgozom . .sőt még a különtanfolyamokért is fizettem elég sokat ,hogymost dolgozhassak .
ilyen a világ , fizetned ,kell hogy szolgáltathass amiért meg majd neked fognak fizetni.

mi ebben olyan érthetetlen?

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.04.10. 12:08:48

Nekem ott sántít a dolog, hogy az emberek szórakoztatása érzelmi alapon történik. Az érzelmekre kell hatni. Ezt viszont tanítani kevésbé lehet. Ellenben lehet rá születni. Azt pedig, hogy mi a jó, majd a közönség eldönti. De várom már azt, amikor a kiadók csak olyan DJ-k lemezeit adják ki, akiknek van papírjuk. És nem fogják érteni, hogy miért nem veszik az emberek, pedig a DJ olyan sok mindent tud az elmúlt 20 év zenei világáról.

Az egész ráadásul éppen annyira megfoghatatlan, mint az Artisjus. Az ember fizet, de fogalma sincs, hogy mit kap a pénzéért. Mert attól, hogy matricás pendrájvra másolok zenét, az még nem lesz legális. Viszont kurva jól megélnek belőle.

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 12:11:11

@TBone: Biztos? Szerintem nem kell vizsga ahhoz hogy valaki fényképezéssel keressen pénzt. Az már más kérdés, hogy van ahol tanítják.

netsrot6 2009.04.10. 12:11:23

Nagyon jó gagyi" pénzkereset.
Végy egy régi nagy slágert, tegyél rá sok sok effekett,( vagy tetess rá a Matyi és ahegedűssel),.... kattogó ketyegő groovot, kopirozd, élesítsd, tompitsd, esetleg valami ismeretlen vagy ismert csaj láláézzon rá.......szerezz egy sponzort, csinálj egy gagyi videó klippet, menj tv-ről tv-re promócióval, majd a sok kis + csanádaröcsögei" discókba hívasd meg magad 2-3 órára discózni a helyi diskós mellett, és vegyél fel számla nélkül 120 ezeret alkalmanként , hetetnte 2x, 3 x,---
még a környező határmenti országokban lévő falukba is menj ( mert láttak a VIVÁN ott is), és kaszálj ott is pénzt.
Majd 50 ezerért "tanítgass" discós önjelölteket a házad " sufnijában"........ Ezt csinálja Dj Lotters!!!!! és Milliomos Gyálon....

Viktor H 2009.04.10. 12:13:07

@88wx335dsf: :

Nem vagyok szakavatott a kérdésben ezért kb a felét nem értem annak amit mondasz ,de ez az Én hibám :-)

Én ezt a vizsgadolgot úgy egyszerüsiteném le ,hogy aki haveroknak akar zenélni egykis kocsmában annak ne kelljen vizsgázni ,de akkor pénzt se kérhet érte ,aki meg ebből akar élni azt kötelezzék a vizsgára akármennyire is hülyeség.
Valljuk be azokat a szakmai fogásokat amiket Én tanultam a munkámhoz 2 év alatt azt bárkinek megtudom tanítani fél év alatt , csak éppen nekem van papírom róla ,hogy Én ezt nem egy havertól tanultam ,hanem szakavatott mesterektöl és ez a garancia rá ,hogy szart nem csinálok . Lehetek akármekkora ász szakvizsga nélkül is ,csak éppen bizonyos helyekre nem vesznek fel a "garancia papir" nélkül .

mojszika 2009.04.10. 12:16:17

@nosferato: Jó mindegy nem akartam bunkó lenni de már a blog címe is pejoratív. Sokan alapból hajlamosak egyből kritizálni és lekicsinylően nyilatkozni a DJ szakmáról. Én azt mondom h nem kritizálom a népzenészeket a rokkert se a semmilyen más műfajt. Nagyon jeles képviselői vannak kishazánkban az elektronikus zenének, fel kellen végre már fogni h nem kritizálni hanem büszkének kellene lenni rájuk.

RESPECT ;)

Bandúr Kandi 2009.04.10. 12:18:28

@Viktor H: Ez kicsit úgy hangzott, hogy ha engem mexopattak, akkor legyen más is mexopatva... tipikus magyar mentalitás

peterslounge 2009.04.10. 12:18:41

kb ha van matrica a cdn akkor békén hagynak. én ezt szürtem le az egészből. bár ha valaki mindeképpen a szerzők jogaiért harcol és dj is egyben akkor használjon webaruházakat a zenék szerzésére ennek a számlájra az artistjus ingyen oda adja a matricát. És igen tényleg odaadták a beatportos számla ellenében és tényleg ingyen. Szerintem ez az egyetlen jo megoldás arra hogy a szerző biztosan megkapja a neki járó összeget. Én az általánydíjat( 90 ezer plusz áfáért a dj január 1 től december 31 ig azt töltle amit akar és az ir ki amit akar és azt csinál amit akar) tartom bicskanyitogatónak!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 12:21:00

@Viktor H: azért aki megveszi a kis motyóját, laptopját, CD lejátszóit, keverőjét, lemezjátszóját, MIDI kontrollerét, vagy amire igénye van, az befektet, nem ingyen van.

Valahol tényleg van egy határ, például korábban az ácsmesterséget említette egy kommentelő, amit szakképzett apjával űz (inasként), esetleg külön... 2000 éve ez így ment, az ácsokkal vigyázzunk :) De azért ott emberekre dől rá a tető, ha hiba van.

A biztosítási brókerek, befektetéssel házalók, vagy MLM rendszerben vitaminokat és táplálékkiegészítőket értékesítők is csak betanított munka és tapasztalat alapján dolgoznak, mégis tönkremehet benne egy család, vagy egy emberi test. (Nyilván az MLM-nél volt fizetős tanfolyam, de azt remélem, nem kell magyarázni, hogy kifejezetten a szerencsétlenek lehúzására lett kitalálva.)

Ez az MLM párhuzam amúgy sajnos nem rossz. DJ vizsgánál még be lehetne lőni azt a paramétert is, hogy aki hoz még egy embert, az kedvezményt kap a díjból. Az igazán sikeres DJ-k erről tarthatnának pénzért előadásokat, hogy miként tudnánk szent emberként kifehéríteni a dolgokat. Vagy szervezhetnének újabb saját szövetségeket!

Az volna a jó, ha az alkotó megkapná a jussát, és minden jogdíjszervezet között lenne átjárás nemzetközi szinten. Az, hogy pénzt szedünk valamiért, még sajnos nem jelenti azt automatikusan, hogy Terry Lee Brownnál meg Thomas Bangalternél pittyeg egyből az SMS, hogy kaptál 430 Ft-ot a bankszámládra.

Attól, hogy játsszák a zenéket, a közönségnek az erre hajlamos része (amit érdemes növelni!) bemegy a CD boltba meg az online mp3 boltba vásárolni! Ez jó dolog.

tombom 2009.04.10. 12:22:07

@Viktor H:

itt már csak az a kérdés, hogy ki az, aki szakmailag olyan szinten van, hogy dönthet mások feje felett arról, hogy ő most dj-e vagy sem...
talán a lemezlovasok egybesületének "szakmai vezetői" (és az OSZK-sok) mögött nem áll olyan technikai-technológiai illetve művészeti tudás, amivel dönthetnének afelől, hogy te most akkor akreditált okájés dj vagy...

Viktor H 2009.04.10. 12:28:00

@Jackni Konzol:

az is tipikus magyar mentalitás ,hogy fizetni nem akarunk a tudásért viszont az abból származó jövedelmet megköveteljük ...
ezt a részét hagyjuk ..

amugy meg miböl tart lerakni azt a ***** vizsgát ****eg ? :D kérdem én . sokba kerül? nem térül meg ? vagy mi a baj ?

gyz 2009.04.10. 12:36:02

@WayacrosstheRubicon: vicces fiú/lány vagy, tele indulattal.

többet írtál egyszerre, mint a többi pattanásos, nem csajozó blogger, oszt' érv a tiedben sincs. ha nem akarsz tárgyszerű vitába szállni (mivel szerinted itt olyan nincs), az azt jelenti, hogy a mocskolódásban akarsz részt vállalni. Akkor meg te is csak egy malac vagy.

mokas_gizi 2009.04.10. 12:44:40

@Viktor H: Semmi baj okoska főleg hogy engem nem érint a dolog...
Évtizedekig normálisan mentek a dolgok, most egyik okoskának eszébe jut hogy szedjünk ki egy kis pénz az emberek zsebéből...

Ezenfelül sok amatőr DJ abba fogja hagyni a dolgot mivel nekik az a évi 90.000 Ft elég sok pénz...

De mint ítam engem nem érint a dolog...

nem-igen 2009.04.10. 12:48:35

"Jó, hogy létrejött a DJ szövetség, a vizsga és a tagdíj, mert félő, hogy felhígul a szakma" - Voksán Virág aka Dj Flower


ez egy nagyon egyszerű képlet! A T. úriemberek előbb megteremtik a keresletet valamire (lehetőleg (párt)állami módszerekkel, hiszen ott volt szokás, hogy egy vers értékét meghatározta, hogy Istenről vagy az internacionáléról írtak e benne),majd mindjárt előállnak a megoldással is, gyk.: iskola, vizsgabizottság, stb. A probléma csak az, hogy a művészet egy nehezen mérhető szakma. Persze, el lehet menni képzőművészeti iskolába, meg lehet tanulni technikákat, alapokat stb, de ettől még nagyon sok képzőművészetit végzett emberből lett a végén rajztanár, míg számos sosem tanult emberből lett stílus alapító. Mit szólt volna vajon Mozart ahhoz, ha a "DJ" vizsgán azt mondják neki: Amadeus, ez a stílus nem játszik nálunk.

Egyébként a DJ szövetség korábbi prominens tagja látható az alábbi videón: www.youtube.com/watch?v=kAoaMdD4QG4&eurl=http%3A%2F%2Fkonzervatorium.blog.hu%2F2009%2F01%2F11%2Fdj_vizsga_es_a_szopas%3Ffullcommentlist%3D&feature=player_embedded

(érdekes sztori, a DJ szövetség nyomulni kezdett, akkoriban még ő volt az alelnök. Majd napvilágra került a video, erre előbb szerecsen mosdatás indult, hogy nem is úgy volt, meg a buli hangulata, stb, majd hosszabb idő elteltével nagy nehezen lemondott, mikor már a fél ország ezen röhögött. Ezek után mindenki eldöntheti, hogy menyire lóg ki a lóláb kultúra terjesztés terén...).

nem-igen 2009.04.10. 12:50:57

www.youtube.com/watch?v=kAoaMdD4QG4

Bocs az előző link nem volt az igazi ez játszhatóbb

mokas_gizi 2009.04.10. 12:53:19

@mokas_gizi: Egyébként van 1-2 valóban tehetséges DJ ismerősöm amatőr szinten nyomják, de egyikük elég tehetséges több DJ versenyt megnyert...
Ő már nem igen lép fel, mert ne méri meg, sok helyen becsapták kevesebbet fizettek ki neki stb, most ezekhez a dolgokhoz még hozzá akarnak tenni minusz -90.000Ft-ot...

Voksán Virág és társai akkor is bekerülnek a diszkókba rezidens DJ-ként ha bevezetik ezt a szart...a semmiből került elő egyszerűen jó embert szopott le ennyi... sajnos Magyarországon ez is így megy

gyz 2009.04.10. 12:56:28

"akik azért tettek már le valamit az asztalra (pl. Jay Lumen vagy akár Jeszenszky), "

"Jó, hogy létrejött a DJ szövetség, a vizsga és a tagdíj, mert félő, hogy felhígul a szakma"

kurvák és tehetségtelen, ám kellőképpen gátlástalan semmirekellők dumálnak, és ahelyett, hogy a világ körberöhögné őket, emberszámba vannak véve, és sok jobb sorsra érdemes ember leáll vitatkozni velük.

88wx335dsf 2009.04.10. 12:57:39

@Viktor H:

Én úgy gondolom, hogy legyen tanfolyam és ha azt elvégezted, kapsz egy papírt és annyi, mehetsz vele dolgozni. Ellenőrzésre felmutatod. A tanfolyamokat akkreditált cégek tarthatnák akiknek egy meghatározott, szakmai konszenzus alapján lefektetett tematikával és oktatógárdával kell rendelkezniük.

Tehát lenne mondjuk a Légy te is Behangosító Kft., aki 2 féléves képzésben okítaná a leendő didzséket egy meghatározott tanrend szerint. Az oktatók között kötelezően szerepelni kell egy szakmailag aktív (!) didzsének és egy állami egyetemi v. főiskolai végzettségű hangmérnöknek (nem a "Legyél te is hangmérnök, gyorsan és drágán" tanfolyamot végzettnek). A többit a piac elvégzi, a szakmailag aktív hangosíthat pl. lakodalmas műfajban is legfeljebb elmaradnak a tanoncok abból a suliból.

Mindefölött lenne egy nonprofit(!) szakmai kollégium, amely az aktuális trendeknek megfelelően módosítja a tananyagot, mondjuk 2-3 évente vagy sürgős esetekben.

De semmiképpen sem az, hogy jön pár önjelölt tehetségtelen fasz, aki már unja a füstszagot meg az izzadt tinipinák surrogását és leginkább csak a beérkező átutalásokat nézegetné szívesen a telefonján.

nem-igen 2009.04.10. 13:03:11

egyébként ugye Jeszenszky úr nem csak a magyar DJ-ket akarja versenyhátrányba hozni ezzel a vizsga dologgal? Tehát ez a külföldi konkurenciára ugyanúgy fog vonatkozni igaz? Kíváncsi leszek, hogy mi lesz, amikor leszáll itthon valamelyik neves külföldi DJ és a reptéren azt mondják neki, hogy el kéne a buli előtt ugrani letudni gyorsan a kötelezőt, mert addig itthon nincs szakmázás...

nem-igen 2009.04.10. 13:05:16

@88wx335dsf: mindenki kisebb államról, adócsökkentésről, túl sok közalkalmazottról beszél.

Másrészt pedig ilyen állami, fél állami feladatként bevezetnénk a DJ-k vizsgáztatását is. Az akreditálás, a szempont rendszer és a többi marhaságot szerinted ki tartaná el? Lenne valamelyik minisztériumban megint 2-3 aktatologató, költségvetési rovat, stb. Biztos, hogy erre van szüksége az országnak? Biztos, hogy szeretnél erre (is) adót fizetni?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 13:07:21

@Viktor H: "az is tipikus magyar mentalitás ,hogy fizetni nem akarunk a tudásért viszont az abból származó jövedelmet megköveteljük..." - IGAZ! Ezzel nagyon egyetértek. A vizsgadíj, vagy nem tudom mi van ebben benne szerintem méltányos, de feljebb elhangzott, hogy bizonyos rétegek ezt nem engedhetik meg maguknak, és bevételük sem igen van abból, hogy 40 embernek nyomják a kocsmában, márpedig muszáj bulit csinálni, és ellenőrzés ott is lehet.

Most okoskodom, hogy méltányos, de 10 évvel ezelőtt elkezdtem ezt próbálgatni, akkor nem lett volna havi 7000 Ft-om erre, vagy egy idő után mondjuk alig több. El tudom képzelni, hogy egy kis település egyik szegletében zenélő embernek, akinek ez csak viszi a pénzt, és összevásárolt valami cuccot magának, mekkora öröm ez a kezdeményezés.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 13:12:51

@nem-nem: "Kíváncsi leszek, hogy mi lesz, amikor leszáll itthon valamelyik neves külföldi DJ és a reptéren azt mondják neki, hogy el kéne a buli előtt ugrani letudni gyorsan a kötelezőt"

:)))))))))

nem-igen 2009.04.10. 13:16:58

"az is tipikus magyar mentalitás ,hogy fizetni nem akarunk a tudásért viszont az abból származó jövedelmet megköveteljük ..."

szerintem piszkosul nincs igazad! Egy DJ sem kérte, hogy az állam tartson fel ingyenes DJ képző főiskolát, ahol ők majd jól tanulhatnak, és utána ebből pénzt fognak keresni. Egyébként milyen vizsgája van a magyar vizilabda csapatnak? Szerintem egyikük sem végzett vizilabda képző iskolát, pedig állítom, hogy nézettségben, ízlés formálásban sokkal nagyobb szerepük van, mint a magyar DJ-k 99%-nak.

Nos, szerencsére én létrehoztam a Magyar Országos Vizilabdás Akreditáló Intézetet (MOVAI), itt alig 100 ezer forintért fogom felmérni, hogy Biros Peti alkalmas e vizilabdásnak, és jó lenne, ha ezt az SZDSZ-esek is megértenék, hogy itt nem lehet csak úgy vizilbadázni mindenkinek.

Sajnos a mocskos "tipikus magyar hozzáállású" emberek nem hagyták, hogy a HAB-ot is létrehozzam (Hintázás Akreditációs Bizottság), ahol minden játszótérre betévedő gyereket féláron (a másik felét a központi költségvetés fedezi) 1500HUF-ért vizsgáztattam volna hintázásból, de nem csüggedek, van még pár jó ötletem, lesz itt még nemulass egy pár embernek, aki úgy gondolta, hogy ő bármit is vizsga (költség) nélkül fog csinálni ebben az országban, nagymamáknak kötelező kötögető vizsga, nagypapáknak foci néző vizsga, de a szegényebb rétegek helyett majd a költségvetés is fizethet, így nem kell aggódni, ingyen lesz sokaknak!

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 13:17:02

Azért még arra kíváncsi lennék, hogy ez az önjelölt dj szövetség eddig mennyi állami támogatást kapott, ill. mennyire pályázott.

Belenéztem a vidibe, tényleg ott van egy fideszes politikus? ez már röhelyes...

Viktor H 2009.04.10. 13:22:11

@mokas_gizi:

okoska ha már ilyen becses neven szólitasz akkor egy kérdés:

évi 90ezer forint az ha jol számolom havi 7000 ft + - pár forint, ebben mi olyan nagy összeg ?

nem-igen 2009.04.10. 13:24:12

@Viktor H: blogolási vizsga évente 12.000HUF. Az havi 1000HUF, mi abban az olyan sok? Az csak 1/7-e a DJ vizsga díjjának, de lobbizz az államnál, és akkor talán a felét befizetik nekem helyetted :)

88wx335dsf 2009.04.10. 13:24:31

@nem-nem:

Nem, én szerintem a mostani rendszer lenne jó, annyival kiegészítve, hogy a didzsé fizessen trackenkénti jogdíjat az esti behangosítása után, amit ha nem tesz akkor kap a nyakába egy milliós nagyságrendű bírságot. A jogdíj legyen méltányos, kifizethető, hogy a behangosítónak ne legyen kedve vele csalni.

A tudást pedig ott szerzi/nem szerzi meg ahol akarja. Lényeg az, hogy a zenész/music producer ki legyen fizetve, megfizetve azt a munkát amit végeznek.

Csak ez persze nem jó ezeknek a kivénhedt szaroknak.

Viktor H 2009.04.10. 13:25:44

@nem-nem:

a vizilabdázok befizettek már egy bizonyos összeget azért ,hogy ott lehessenek , gondolok itt az edzőkre , tanfolyamokra stb. tököm tudja ,hogy megy ez náluk .

És azt sem értem ,hogy ebben miért nem látják meg az ándörgráond didzsék a lehetőséget ,hogy mekkora illegális bulikat lehet igy csapni ?

És kérdem én , mi olyan nagy dolog abban ,hogy le kell tenni egy vizsgát azért ,hogy utána jól megszedhesse magát ????

nem-igen 2009.04.10. 13:30:35

@88wx335dsf: A tudást pedig ott szerzi/nem szerzi meg ahol akarja. Lényeg az, hogy a zenész/music producer ki legyen fizetve, megfizetve azt a munkát amit végeznek.

Erről van szó!!! Akkor egyetértünk.

Amúgy a DJ szövetség ha komolyan a minőséget tartotta volna szem előtt, akkor próbálkozhatott volna egy önkéntes rendszerrel. Nekem is van olyan vizsgám a saját szakmámban, amit igazából magyarországon az állam semmilyen szinten nem ismer el, mivel egy nagy nemzetközi gyártó cég minősítése. Ennek ellenére az én szakmámban ez egy elimsmert vizsga, ami versenyelőnyt ad nekem az olyan kollégákkal szemben, akiknek a tudása esetleg semmivel nem marad el az enyémtől, de nincs egy jó nevű vizsgájuk róla annak ellenére, hogy mindketten ugyanazt a főiskolát végeztük. A megrendelő innentől kezdve dönthet. Ha ismer egy jó szakit, akkor annak fog szólni, akár van ilyen spéci vizsgája akár nincs. Ha nem ismer senkit, akkor a döntésben segítheti az, hogy a piac egyik legnagyobb szereplőjének vizsgájával rendelkezőt keres, de erre senki és semmi nem kötelezi!

A DJ szövetség is választhatta volna ezt az utat. Tehát nem (párt)állami módszerekkel ráerőltetni a szakmára az akaratát, és zsarolni, fenyegetni mindennek, hanem azt mondani, hogy van ilyen minősítésre lehetőség, nálunk le lehet rakni, és ha tényleg van különbség egy vendéglátós számára aközött, hogy meghív egy vizsgával rendelkező DJ-t egy vizsgálval nem rendelkezővel szemben, akkor előbb utóbb a vendéglátó helyek keresni fogják az ilyen vizsgával futó arcokat. Ez nagyon sok szakmában tökéletesen működik, persze így aztán kevesebb benne a $ és sokkal több munkával jár a papír mellé az elismertség megteremtése.

Bandúr Kandi 2009.04.10. 13:33:25

@Viktor H: "az is tipikus magyar mentalitás ,hogy fizetni nem akarunk a tudásért viszont az abból származó jövedelmet megköveteljük ...
ezt a részét hagyjuk .."
- Szerintem meg ne hagyjuk, jelen tudás megszerzésére számos más lehetőség adott, természetesen ingyen és bérmentve is, így fölöttébb érdekes, hogy valaki abból akar élni, hogy (példa jön) mondjuk internetezést oktat (ezzel nem lenne semmi gond) és kötelezővé tenné, hogy csak az ő vizsgája után lehetne leülni a gép elé böngészni (ez már nevetséges).
"amugy meg miböl tart lerakni azt a ***** vizsgát ****eg ? :D kérdem én . sokba kerül? nem térül meg ? vagy mi a baj ? "
- Semmiből ****eg, de nem is erről volt szó, hanem az intézményesített maffiatevékenységről, amit a fentebb emlegetett úriember és csipetcsapata jelenleg (még) elkövet...

nem-igen 2009.04.10. 13:34:18

@Viktor H: szóval ha valaki elmegy, beugrik a vízbe, és dob Kemény Dénes előtt 10 félpályás gólt a Széchinek, akkor ő ne kerülhessen be a vállogatottba, mert nem fizetett edzőnek, sportklubbnak, masszőrnek 10 éven át... Csak az aki végigjárta a ranglétrát, az kerülhessen oda. Hmm... vissza a céhekkel!

Tudod, mi a különbség? Hogy amikor egy edzőnek fizetsz, akkor azért fizetsz, hogy tanítson. De ettől Te még lehetsz egy született őstehetség, aki minden tanulás nélkül képes magas szintre (volt ilyen sportoló, aki birkózóként tanulgatott, majd kiderült, hogy a világ egyik legjobb rögbi játékosa lesz belőle, pedig korábban sosem tanult rögbit, véletlen állították be őt egy csapatba). Szóval az ilyen emberekkel csak a baj van, velük visszamenőleg kell befizettetni a vizsgadíjat mindenre...

nem-igen 2009.04.10. 13:36:35

@Jackni Konzol: hagyd már Viktor H-nak érdekeltsége van a buliban :D

Egyébként remélem, hogy van ECDL vizsgája (legalább 2-3 modul kell csak egy ilyen bloghoz való hozzászóláshoz), mert az sem drága, és anélkül nekem ne netezgessen itt senki :) (ha valaha kinyitotta a gépét, akkor viszont az ECDL már nem elég, ott már egy IT vagy Elektromérnök fősuli a minimum!!!).

peterslounge 2009.04.10. 13:39:13

évi 90 ezer akkor lenne fair ha minden dj minden szettjét amit lejétszik aközönség elött leirná pontosan mit játszik ki a szerző és mi a szám címe és ki a lemezkiadó. Ja és ami a legfájobb a 90 ezres dologban az a minőség...a jó minőségű studioban megirt zenéket jo minőségű hangrendszerekre találják ki. S ha minden általány dj flac formatumban zenélne akkor lenne is értelme ennek. bár a rossz minőségű zenékre külön iparág nötte ki magát a hangosításban is...

peterslounge 2009.04.10. 13:41:01

szóval leirná mit játszik és beküldené az illetékes jogdijszétosztó brigádnak és ők meg az a 90 ezres jogosan a playlistek alapján osztanák el ez lenne fair....

Viktor H 2009.04.10. 13:43:00

@nem-nem:

nem erröl beszéltem , hanem arról ,hogy a csapatban maradhasson vagy bekerüljön azért fizetni kell gondolom nem az állam fizetérte hogy ő bent lehessen hanem valami hozzájárulást kell fizetni az egyesület felé .
mellesleg az internet használatért és a laptopomért is fizetek és a programokért is fizetek amiket használok .
de szép is lenne valaki pénzelne azért ,hogy egésznap ezt csináljam :D:D

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 13:45:46

@Viktor H: Itt nem egyszeri összegről lenne szó, hanem a képzésen túl kötelező tagságról egy szervezetben, aminek a vezetőit nem te választottad, és éves tagdíjról. Tehát olyan mint egy szakszervezet, amiből hiányzik azok legfontosabb tulajdonsága: a demokratikus működés, és a tagok érdekeinek a képviselete. Ez a szerveződés ugyanis egyértelműen profit orientált, és nem szolgáltat semmit cserébe.

A másik meg az egységes cselekvés elve. Miért kivételezzünk egy adott területtel? Hogyan lehet meghatározni, hogy mi számít dj tevékenységnek? Ha valaki elindít egy zenét egy kocsmában az már az? A pincéreknek miért nem kötelező vizsgát tenni? (a vendéglátói végzettség ugyanis nem feltétel)

nem-igen 2009.04.10. 13:47:27

@Viktor H: állj! az eszközökért fizettél, mert azt nem lehet ellopni! De a tudásért is fizettél? Te hol tanultál meg internetezni? (tegyül fel, hogy nem pont informatikus vagy -már ha az vagy- hanem mondjuk pék vagy cukrász, vagy agysebész).

Tehát hol tanultad meg kezelni az egeret?
Hol tanultad meg az IE-t kezelni?
És kinek adtál számot arról, hogy értesz ezekhez?
Mennyit fizettél érte?
Blogolásból vizsgáztál?

Jah, egyébként pedig a legjobb érved eddig a DJ vizsga mellett az volt, hogy tök olcsó, nem egyszerűbb e lerakni?

Nos kicsit sarkítva: Ha adsz 500 forintot, akkor nem verem be az orrod! Ugye, hogy egyszerűbb/olcsóbb lenne odaadni azt az öt pénzt, ahelyett, hogy hepciáskodni kezdesz (és esetleg beverem az orrod, vagy kölcsönösen verjük be egymásnak), vagy elrohansz rendőrért, fél délutánt a yardon töltesz, utána esetleg szembesítésre jössz stb, a végén meg még lehet, hogy mégis beverem az orrod.

Nos a DJ vizsga is kb ebből az alap tételből indul ki, és egy modern jogállamban azért fizetjük a jogalkotókat, a jogrend felett gyámkodókat, hogy az ilyen egyszerű, világos, és teljesen logikus képletek (gyk beverem az orrod vagy adsz 500-at) mégse működhessenek.

nem-igen 2009.04.10. 13:48:24

@Lord_Cica: ezt Jeszenszkynek is feltették már, hogy őt ki választotta a DJ szakma képviselőjévé, kik választhatják, és mennyi időnként újra, mennyire reprezentálja a véleménye a szakma egészét, de a kérdés elől mindig kitért.

Viktor H 2009.04.10. 13:51:44

@Lord_Cica:

van amihez hozzátudok szólni van amihez nem :-)

ha jól értelmezem az bánt itt egyeseket ,hogy ugymond diktatórikus a rendszer ?
de mi az ,hogynem ad semmit cserébe? ad egy papirt és csinálhatod amit szeretsz és ha kurva jo vagy akkor keresel egy rakás lővét és senkinek sem jár a szája.

nem-igen 2009.04.10. 13:55:58

@Viktor H: nem, az bánt, hogy Jeszenszky kivágta Wolfgang Amadeus Mozartot a DJ vizsáról, mert nem művész! Ez bánt bakker, hogy egy senkiházi mitugrász idejön, és pártállami módszerekkel megteremti magának a hatalmat arról, hogy eldönthesse, hogy ki játszik jó zenét és ki nem. És mi lesz akkor, amikor majd a közismerten jobboldali kötődésű Jeszenszky és szövetsége (persze lehetne baloldali is, akkor csak annyit változna a példa, hogy fordítva kellene írni) mondjuk kivágja fegyelmi vétség miatt a tagjai közül azokat, akik felléptek egy baloldali rendezvényen? Ugye innentől nem csak a rendszer lesz diktatórikus.

A kommunizmus idején sem léphettél fel, előbb megnézték, hogy jó elvtárs vagy e, és bizony voltak olyan emberek, akiket politikai okokból örökre eltiltottak szimpadtól, színháztól, koncerttől. Ki/mi fog arra vigyázni, hogy a rendszer ne ebbe az irányba menjen?

Jah?! És hogy fogják a DJ-ket "mérni"? Mert szerintem a DJ-k kb 80%-a szar zenét játszik. Szóval ha én ott ülnék a vizsgabiztottságban, akkro 80% repülne mert nem üti meg a minimális szintet sem. Persze más szerint meg királyok. De ezt nem bírod felfogni, akkor kár is neked magyarázni...

Viktor H 2009.04.10. 13:56:51

@nem-nem:

az internetezést saját magamnak csinálom és nem ezzel keresem a pénzemet . van különbség .
Ha egy informatikai céghez mennék dolgozni ésahhoz követelmény lenne egy ECDL meg mittomén milyen kezelői papir akkor letenném .

az orrbeverős példád meg nem jó ,mert van harmadik lehetőség vagy negyedik ,ergo vagy beverem az orrod és én veszek el töled annyi pénzt vagy kikerüllek .

guszti 2009.04.10. 13:59:07

Istenem, még mindig megy a vizsgán is a polémia? Sőt vannak akik nem is értik miért kérdés ez, és azzal jönnek hogy az orvos meg az autószerelő? Nos, az orvos, ha bennem hagy egy szikét, büntetőtárgyalás vár rá, az autószerelő is, ha az általa megcsinált autó széthullik alattam a pályán. Az összes ilyen területen azonban jól körülhatárolható az okozható veszélyeztetés, és pontosan szabályozottan van mindennek felelőse. Az építkezésen sem a kőműves felel azért, hogy ne omoljon össze a ház, hanem a tervező és a műszaki ellenőr, és ők kötelesek kirúgni a szarul dolgozó iparost.
Igen, egy diszkóban is vannak veszélyek, mondjuk verekedés tör ki, és a biztonságiak/razziázó kékek nemhogy megvédenének, de akár ők vernek meg, ha addig sikerült kimaradnod. Ezért jelenleg senkinek nem kell felelősséget válallnia. A tulaj a hideg vizet elzárhatja a mosdóban, mert azért sem tartozik felelősséggel, hogy kiszáradsz ha az ő választékára (pia-redbull) vagy kényszerítve.
A dj felelőssége ilyen szempontból kicsi, az eszközök érintésvédelmi szempontból CE (konzumer elektronika) kategórába esnek, használatuk balesetvédelmi szempontból nem igényel képesítést. Egyébként is a tulaj/műszaki stább felelős azért, hogy pl. ne rázzon a cucc (legyen földelt konnektor), nem a dj. A legnagyobb veszély, amit "szakmai" mulasztásával, vagy felelőtlenségével okozhat az, ha mondjuk beönti sörrel a keverőjét, és félbeszakad a parti. Ettől persze senkit nem fog fizikai bántódás érni, mint egy autóbalesetnél vagy orvosi műhibánál.
Felelős lehet még a dj azért is, ha színvonaltalan szolgáltatást kapsz mint fogyasztó. Mondjuk kifizeted a belépőt, fogyasztasz-tejelsz mint mint állat, aztán az iparos azt üvölti a pofádba, hogy kedves hölgyem, szopjál le. Színvonaltalan szolgáltatásért azonban, ha nem jár fizikai sérülésveszéllyel, még nem vontak senkit büntetőeljárás alá. Ilyesminek simán alászaladhatsz orvosnál vagy autószerelőnél is. A fogyasztó büntetheti a minuszos színvonalat azzal, hogy mást választ, már ha a minuszosok nem lehetetleníthetnek el mindenki mást, maffiamódszerektől sem visszariadva.
És igazándiból itt van a legbüdösebb kutya elásva, kéremszépen, a céhes érveket ha nem is nagyon tudom elfogadni ezen a területen - érteni még érteném.
Nade hogy egy Győzike kaliberű brigád akarja vizsgáztatni mondjuk a Lajkó Félixet vagy a Balogh Kálmánt...?!?! Ájjommámmeg, taváris, tökevanazarának! Nem kunbélás komcsitempó ez, a legsúlyosabb ötvenes évek?? Ennyire tahó még az aczéli-erdősdoktori elnyomás sem volt, ott legalább volt valami színvonal. De amit ezek tolnak, az a legsötétebb rémálom....

2009.04.10. 13:59:31

Eddig még az összes ilyen kamaránál kiderült, hogy a pénz beszedésén és a gépies engedélyezésen kívül semmiféle épkézláb tevékenységet nem végez.

"A másik, hogy egy vizsga során az elmúlt 40 év tánczenéjével kapcsolatos tudásáról is számot tesz az ember. Ha szélesebb a látóköre, igényesebben tudja a saját kedvenceit és annak követőit is bemutatni."

LOL. Nyilván egy goa-parti során a DJ nagy hasznát fogja venni a Harangozó Teri életútjáról tanultaknak. :)
És a szórakozóhelyek dolgozói közül miért csak a DJ-knek kell vizsga meg kamara? Ott van még a ruhatáros is, vagy a vécés néni például. Utóbbinak is el tudnék képzelni egy komoly szakvizsgát, melyben számot adna a vécétörténeti ismereteiről a latrinától kezdve az infra WC-ig, fontos még a gyakoribb hányástípusok és fekáliák osztályozása különböző szempontok alapján...

nem-igen 2009.04.10. 14:00:28

@Viktor H: Jeszenszky-t ki tudják kerülni a DJ-k?

Ugyanis ő pont ezt mondta: Vagy fizetsz nekem, vagy baromira meggyűlik a bajod velünk. Erre a DJ-k 99%-a örülne, ha simán kikerülhetné...

Viktor H 2009.04.10. 14:01:17

@nem-nem:


ezt a pártállami dolgot felejtsük el , mert egy baloldali ürge akarja azt ,hogy ugymond "a pék is lehessen DJ ha nem megy a pékség"

Sokat változtatna a vitán az , ha valakihangfelvétellel bizonyitaná ,hogy miként zajlik egy ilyen vizsga ,mert igy csak vizionálás megy és összeesküvés elmélet gyártás.
ugy néz ki a dolog ,hogy még nem értünk el a folyóig de már félünk tőle ,hogy milyen hideg és mély is az .

Viktor H 2009.04.10. 14:10:54

@guszti:

nem kell mindent szószerint venni :-D

nem a vizsgától lesz valaki jó DJ ,az csak egygarancia arról ,hogy ő letett egy vizsgát és ezáltal van működési engedélye. hülyén hangzik de kb ennyi.

ettöl fggetlenül hivhatod a joképességű DJ haverodat a szülinapodra zenélni ,csak akkor csináljon saját zenét és ne más tollával ékeskedjen .

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 14:32:27

A dj tevékenységnek pont az amatőr jelleg adja a lényegét, mármint az hogy nulla tudással bárki belekezdhet, és úgy érezheti, hogy zenét csinál.
Profi dj nincs, mert aki profin kever zenéket az már "zenésznek" titulálja magát.
Igazi zenészeket meg persze lehet képezni, de zeneakadémián.

Ha viszont pénzügyileg akarják kontrollálni, akkor tisztázzák a jogdíjfizetési szabályokat és érjék el valahogy, hogy fizessenek adót.
De ne ilyen ingyenélőket pénzeljenek az adófizetők pénzéből...

MasterMason 2009.04.10. 14:35:35

A valóság az, hogy nem másról szol ez az egész mint a despotizmus(haverok, rokonok, család). Ennek érdekében pedig bármit hajlandóak elkövetni, még a gyilkosságot is. Rengeteg pénzről van szó.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 14:41:44

@Viktor H: "ettöl fggetlenül hivhatod a joképességű DJ haverodat a szülinapodra zenélni ,csak akkor csináljon saját zenét és ne más tollával ékeskedjen" - de miért ne ékeskedjen más tollával, ha a jó képességű DJ haver mondjuk megvásárolt zenével érkezik? Néhány mondatoddal muszáj vitatkoznom, mert visszavonhatónak vagy meggondolatlannak érzem őket (lásd lejjebb), néhányra viszont felhívnám mindenki figyelmét, mert teljesen jogosak.

Én tényleg elgondolkodom, ha valaki mond valamit, ami jogos, nem csúsztatáson alapul, tök igaz, és logikus, sőt még akkor is, ha tetszik, vagy ha vicces. Ezt ajánlom mindenkinek, nem pálfordulás a cél, meg klóngyártás, "mondd azt amit éééééén, nem ezeket a droidokat keresiteeeeeek", hanem konszenzus.

Rendet kéne tenni egy rövid tájékoztatóval, többek közt az én fejemben is.
- hova megy a pénz a megvásárolt zene után
- hova megy a pénz a másolt CD címke után
- hova megy a pénz, amit a hely tulajdonosa (vagy akár egy fogorvosi rendelő váróterme) zeneszolgáltatás jogdíjként amúgy is befizet
- hányan nem fizetik ezt be?
- ha befizetik, akkor mire fizessen a DJ?
- ha nem a játszás után fizet, hanem azért mert nem boltban vette (ejnye!), akkor akinek rendben vannak a lemezei, miért legyen tag?
- hol húzódnak a magáncélú használat határai? a gázsimentesség, vagy a házibuli minek számít? és az olajfúrótelep?...
- ha nem mérik, hogy kinek a zenéjét játsszák, akkor milyen más játszási arányok alapján kapják meg a pénzüket a művészek (remélem, a zeneszerzés még művészet, mert ha nem, abbahagyom!)?
- hányan NEM kapják meg a pénzüket?
- hányan kapnak kevesebbet, akiket agyonjátszanak a klubokban, de rádióban nem? a DJ játszás után is a Sláger Rádióban legjobb fogja kapni a legtöbb díjat, aki még a délelőtti takarítás alatt sem szólt ilyen helyen, háttérzeneként?
- mennyi volna a 90-ből az, ami soha nem jutna el a zenészekig/producerekig?

Kiemelnék jó gondolatokat a kommentekből:

- legyen önkéntes a szövetség
- a klubtulajdonosok döntsenek, hogy pozitívumként ismerik-e el
- aki tag, választhasson (választana is) új vezetőt
- a sportoló is fizetett, hiszen klubtag volt, lejárt edzeni
- ez alapján aki eljár fellépni, annak is pénzbe volt, benzin, lemez, stb.
- az eszközökért fizettél, mert azt nem lehet ellopni! - ez jogos!
- mondjuk a szoftvert el lehet lopni - a nyílt forráskódú szoftvert meg nem is kell ellopni, és ugyanolyan színvonalú, mint bármilyen gyártóé
- ECDL vizsga óriási :)))) az is egy mutyi, teljesen fogalmatlanokat láttam már, akiknek pedig volt ilyen papírjuk
- mindenki beküldené a jogdíjszervezetnek, amit játszott, és az alapján osztanák szét a 90ezreket
- ha a DJ szar, nem dől össze a ház, nem hal meg a beteg
- ha a DJ szar, és nincs piafogyasztás, akkor a tulaj vagy klubvezető majd legközelebb nem hívja, a tulajdonost semmilyen jogkörrel nem ruházza fel a papírozás

Az alábbiak szerintem nem jó gondolatok:

- 7000 Ft nekem nem sok, de felfogom, hogy másnak igen, és az a más attól félek, a többség
- mi "kell tenni egy vizsgát azért ,hogy utána jól megszedhesse magát" - eleve NEM szedi meg magát jóformán senki, aki igen, az meg nem a vizsga miatt
- "mi az, hogynem ad semmit cserébe? ad egy papirt és csinálhatod amit szeretsz" - ezt most is csinálhatja, papír nélkül, ha azt adja, ami most is van, akkor ad-e?

guszti 2009.04.10. 15:06:04

@Viktor H: akkor mit kell és mit nem? csak mert nem értem... :)

garancia arról, hogy letett egy vizsgát, aminek semmi értelme azon kívül, hogy kötelező érte valakinek fizetni? Működési engedély olyan területen, ahol nem tudsz szakmai mulasztás okán másoknak maradadnó sérülést okozni, normális helyen nem jár vizsgával, maximum pár órás sorbanállással egy hivatalban, meg egy rugó illetékkel. (Azt az államnak, nem a jzs-nek). Vagyis valóban formalitás, meg mondjuk egy lehetőség arra, hogy számon kérjék, hol, mikor, mennyiért dolgozol, és adózol-e utána.
A szülinapomra ugyan nem szoktam dj haverokat hívni, de ha ezt tenném, azzal sem lenne semmi baj, egyrészt fizettek jogdíjat amikor megvették a bakelitet vagy cd-t, vagy azért kapták az személyesn a szerzőtől, hogy játszák és népszerűsítsék, ingyé. Esetleg valóban saját termés. Nade JZS ma azért is pénzt akar, ha elmész egy haverod szülinapjára, vagy egy jó dzsunga helyre, ahol csak koncert levezetéseként raksz párat, és mondjuk lemezjátszó sincs, ha van is, szar a tű, kontaktos és gerjed, és még taxira sem feltétlenül kapsz lét (hisz úgyis bringával mész), szóval a Jeszenszky azért is pénzt akar, ha teljesen jogtisztán vásárolt bakelitlemezeidet ilyen helyen - állagmegóvási és praktikus okokból - cd-re vagy ipodra másolva szeretnéd játszani, ami azért tényleg vicces. Szóval ha már a más tolla szóba került, ebben a helyzetben pont JZs az, aki más munkájából és verítékéből szeretne megélni, nem a képesítetlen déjék.
Arról sajnos nincs videóm milyen egy dj-vizsga, de ha az, aki a szemem láttára mutatta meg többször is, hogy tényleg olyat tud, amit kevesen, elhasal rajta, jelent valamit. Javaslom próbáld megszerezni azt a VHS-kazettán, a kilencvenes években megjelent "hogyan lehetsz sztár dj" című kiadványt, amin egy vörös fejű alkesz csávó (Török) magyarázza makogva-dünnyögve hogy ez a kroszféder, ez meg a play gomb, hogy legyen valami képed a színvonalról. Aztán ezt kösd össze a pucsító pléjméttel meg a szopjálléző tesztoszteron-túltengéssel, na ők akarnak vizsgáztatni. Megint. Bár akkor nagyon kardoztak a megszüntetés ellen, ma már szerintük is "korszerűtlen" volt. Persze ma már tudnák a valódi minőséget képviselni. Jabaz+ látom...

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 15:08:03

@nosferato: ugyan nem látom át teljesen a helyzetet, de ugye itthon ezek szedik a lóvét: www.artisjus.hu, www.eji.hu, www.mahasz.hu
Főleg Artisjus és ő osztja tovább.

Egyrészt azt nem értem, hogy ezen a "piacon" miért nincs versenyhelyzet. Tehát miért van államilag létrehozva egy társaság, hogy kezelje az összes jogdíjat? Pedig simán lehetne több társaság, akiket a szerzői jogok tulajdonosai bíznának meg, hogy képviseljék őket, és járjanak el jogilag ha szükséges.

Másrészt miért szednek pénzt olyan zenékért, amiknek nincs szerzői jogi örököse, akivel jogi kapcsolatban lennének? (tehát aki valamilyen igényt nyújtott be feléjük)

Harmadrészt, ha nincs szabad piac, akkor miért nem lehet átlátni ezeknek a szervezeteknek a pénzmozgásait?

Viktor H 2009.04.10. 15:13:16

@nosferato:

néhány mondatommal nyugodtan vitázhatsz ,mert nem vagyok annyira tisztában ezekkel a jogdijszarságokkal és úgymond józanparaszti ésszel gondolkodom :-)
Szerintem kompromisszumos megoldást kéne találni ugyhogy a nagyokosok is befogjá ka szájukat és az önjelölt DJ-k is jóljárjanak és ne kelljen feladniuk azt amit szeretnek csinálni.

Hasonló cipőben jár a fotózás is , ott is vannak tanult profi fotósok és vannak a lelkes amatőrök akik töredék pénzért csinálják ugyanazt amit a profik olykor ehhez mérten gyengébb minőséggel és ezzel ugymond a profik dolgát nehezítik meg .

Kompromisszum koompromisszum és kompromisszum ... ha mindenki a saját elveihez ragaszkodik abból megoldás nem lesz ,valakinek engednie kell.

Lord_Cica (törölt) 2009.04.10. 15:14:53

@Lord_Cica: ja hülye vagyok, 7 db. közös jogkezelő működik. Szal már csak az akérdés, hogy az adathordozókra miért megy jogdíj

Rocko- 2009.04.10. 21:51:00

D - Lord 2009.04.10. 10:39:33
"a Rács Balázs"
nem gondoltam, h péntek este fél tízkor egy névvel ötperces harsány nevetést ki tudna váltani valaki - köszönöm!

izomtibor · izomtibor.blog.hu 2009.04.10. 11:47:42
a dj szövetség néven futó pénzbehajtó banda alapító okiratát.

netsrot6 2009.04.10. 12:11:23
" Dj Lotters!!!!"
és még egy név, amitől harsányan röhgök, ne hagyjátok abba. :DDDD

nosferato · b-oldal.blog.hu 2009.04.10. 13:12:51
röhgösz, de ezek tuti elgondolkoztak rajta. dj viszga nélkül az országba se lehessen belépni. meg képzelem, majd dj szövetség húz ki ibizára razziázni.

nem-nem 2009.04.10. 13:16:58
hab. :DDD

Viktor H 2009.04.10. 13:22:11
"évi 90ezer forint az ha jol számolom havi 7000 ft + - pár forint, ebben mi olyan nagy összeg ?"
ha ez nem olyan nagy összeg, akkor leszel szíves átutalni a számlámra. indoklás: mert csak.

Viktor H 2009.04.10. 13:25:44
"a vizilabdázok befizettek már egy bizonyos összeget azért "
lemezlovasok is.
"És kérdem én , mi olyan nagy dolog abban ,hogy le kell tenni egy vizsgát azért ,hogy utána jól megszedhesse magát ??"
miből veszed h mindenki a pénzre hajt?

Viktor H 2009.04.10. 13:51:44
"ad egy papirt és csinálhatod amit szeretsz"
ezt azért ízlelgesd magadban. hogy csak és kizárólag papírral csinálhatsz valamit, amit szeretsz.
addig ne vegyél levegőt, amíg err rá nem jössz. csak, mert az országos levegő biztosság - azaz én - nem adtam róla papírt. 2millió HUF+ÁFÁért.

nem-igen 2009.04.11. 09:44:51

egyébként az igazi buli még nem esett le nektek úgy látom.

Szóval! Adott egy csomó DJ akinek kötelező lesz vizsgát tennie. A vizsga ára teljesen másodlagos, legyen mondjuk 1 forint. Igen ám, de aki vizsgázott valaha életében bármilyen gyakorlati tárgyból, az pontosan tudja, hogy van egyszer az elmélet (a tankönyvi példa) és van a gyakorlat, márpedig a kettő nem mindig van tökéletes fedésben egymással. Aztán lesz a vizsgán egy csomó elméleti kérdés, például zene történetből, pszichológiából, kommunikációból, szerzői jogból, aminek egy részével a jó DJ-k így is, úgy is tisztában vannak (egy jó Dj tudja kezelni a tömeget anélkül, hogy ismerné a pszichológia ide vonatkozó szakzsargonját, és elméleteit, egyszerűen azért, mert érzése van hozzá).

Szóval a csattanó a hosszú bevezető után: vajon honnan fogják megtudni a DJ-k, hogy mondjuk amikor a buli végén a nyugisabb levezető zenéket tolják, az a pszichológia szerint milyen tudatállapot elérését szolgálja?

BINGÓ!!! ___TANFOLYAMOKRÓL___ és itt kezdődik a móka érdemi része. Szerintetek ki fogja a tanfolyamokat szervezni, de nem 1 forintért, hanem sok sok 0-val többért? Ki fogja akreditálni az oktató cégeket? És ha nem baráti az oktató cég, akkor ki fogja kirúgni az összes onnan érkező diákot azért, mert nem szó szerint idézett 1-1 fordulatot a könyvből (mindenki aki járt felsőfokú oktatási intézménybe találkozott olyan tanárral, akinek volt 3-4 vesszőparipája, ha azt nem tudtad szó szerint, még a szavak sorrendjét is betartva, akkor repültél, volt olyan tanárom, akinél mondtuk, hogy nem a tárgyát kell tudni, hanem bánffyul).

Nos, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, EEEEZZZZ ITT AZ IGAZI ÜZLET!!!

Viktor H 2009.04.11. 14:12:41

@Rocko-:

utalok én neked szivesen havi 7000-t de cserébe adsz is valamit ...
mindenki a pénzért csinálja, aki nem a pénzért az hazudik ...
ha teszem azt amatőr fotósként abbol keresnék plusz pénzt ,hogy esküvőkön fotózók pénzért és mondjuk kitalálják ,hogy csak akko rlehet fotózni pénzért ha van képesítésem akkor kiköhögöm azt az összeget ami a képesítéshez szükséges tanfolyamok elvégzésére kell ...
ezt csak azért írtam ,mert fotózni szeretek ...

Rocko- 2009.04.11. 17:51:58

Viktor H 2009.04.11. 14:12:41
pontosan annyit kapsz tőle, mint a dj szövetségtől: semmit.

soultom 2009.04.13. 07:02:54

Hát elég összetett a kérdés, ez tény, de úgy látom abban is sokan egyetértenek, hogy a Jeszenszky úr nem feltétlenül a dj-szakmát szeretné ezekkel a lépésekkel segíteni. Tény az is, hogy valóban nagy kommunikátor, de azért nem átláthatatlan, amit mond, csak vannak olyanok, akik beveszik a dumáját.
Számomra az szúrt szemet legelőször, hogy ha ő konkrétan a dj-k jogait akarja védeni, akkor miért a jogdíj-dolgokról beszél állandóan?? Persze tudom én hogy sajtóreferense a mahasznak, de elgondolkodtató, hogy ezt a 90 ezres bizniszt ő nagyon erőlteti, főleg úgy, hogy soha semmilyen fórumon nem ad teljes felvilágosítást ezzel kapcsolatban. Gondolok itt arra, hogy oké, legyen jogdíj-fizetés, de mást sem hallunk tőle, hogy Mahasz, Mahasz, meg Mahasz... Pedig ez semmilyen szempontól nem oké. Befizetheted te a 90 rongyot évente, vagy CD-nként a kettőezer-valahányszáz forintot, de abból a pénzből tény, hogy nem sokat fognak látni a producerek, akiknek a jogait elméletileg ők védik, kivéve, ha Spigiboyt, Bárányt, Náksit játszol. Persze ha nem őket játszod dj-ként, valószínűleg akkor is náluk fog kikötni a pénz nagy része, ha a Mahasznak fizeted a jogdíjat. Érdemes megnézni az IFPI hivatalos oldalán azt, hogy milyen kiadókkal állnak kapcsolatban. Hát nem sok olyan kiadót találtam náluk, akik a kicsit is underground vonalon mozgó dj-k által játszott zenékért lennének felelősek. Amely kiadó pedig nincs nyilvántartásan, annak ugyebár nem is jár semmi. A beszedett díjakat a Mahasz a saját, 47 regisztrált kiadója között osztja el. De mégha nyilvántartásban is lennének ezek a kiadók, a szorgalmas Dj-k pedig folyamatosan küldenék a playlisteket, akkor is csak egy jó indulattal is csak röhejesen alacsonynak nevezhető összeg jutna el a producerekhez, kiadókhoz, mert ugye több "jogvédő szervezet"-en keresztül menne a lé, akik ugye kizárólag átalánydíjjal utalnak, plusz hát nekik is van ugye működési költségük és nem restek ezeket az összegeket leemelni. A jogdíjfizetéssel kapcsolatban egyetlen igazságos, járható út van: ha a Mahasznak egy árva fillért sem adunk, helyette megvásároljuk a zenéket legális online boltokban, akik ugye számlát állítanak ki, és így a Mahasz ingyen köteles a matricát biztosítani, hiszen már kifizettük a jogdíjat vásárláskor és mindenki igazságosan megkapta a pénzét: az értékesítő, a kiadó és természetesen maga a producer...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.13. 10:42:27

@soultom: stílusa válogatja, hogy melyik zenét hol lehet megkapni, de tény, hogy a konkrét előadó eredeti lemezével biztosan legalább jó irányba megy a pénz, ha az arányok nem is a legjobbak. Az online vásárlás meg szintén valami nagyon jó, arról nem is beszélve, hogy csomó helyen kérheted ugyanazt mp3-ban, CD-n vagy bakeliten, a rétegzenések tisztában vannak vele, hogy jelentős részben DJ-keet szolgálnak ki.

Egyúttal aki underground zenét játszik, house-t, technot, drum&basst, amit házistúdióban egyedül össze tud rakni egy producer, az az ingyenes netlabeleken is kotorászhat, szép számmal talál neki tetsző trackeket, ha elég sokat átnéz. Persze arra is kérdezgetnék, hogy "és ez honnan van he?", mint ahogy az online vásárolt mp3 is keveredik a DJ gépén a meg nem vásárolt mp3-makkal.

Ez az online számonként vásárolgatás egyébként a világ legjobb dolga, fajlagosan akár többet kifizetek egy zenéért, ha csak 3 számot veszek meg, mégis jobban járok, az előadónak pedig a terjesztő nagyobb részt hagy meg belőle, mint a hagyományos út, ráadásul mindenféle elkötelezettség nélkül a legismeretlenebbek is eladhatnak 12db számot, és válhat belőlük nagy forgalmú sikeres producer, ha úgy alakul, még egy akadállyal kevesebb van előttük, ahol elvérezhetnek.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.04.16. 22:24:28

Aki esetleg nem ismerné az idevágó klasszikus Matula-cikket:

Bekapod a pikapod
matula.hu/index.php?section=article&rel=19&id=218

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.06.15. 21:49:48

Kicsit visszakanyarodtam az elektronikus zenékhez, belehallgattam Jay Lumen 1-2 számába, és kifejezetten tetszik. Részben a Global Undergroundon, részben pedig a napokban itt:
soundcloud.com/drkucho/dr-kucho-promo-dj-set-june-2010

Én tök komolyan gondolom, a videó alapján is, hogy sokkal jobb választás lenne egy ilyen DJ szövetség élére, ha már van ilyen. Jeszenszkynek is mondtam, hogy ezen gondolkozzon :)) Nála sokkal tömörebben fogalmaz Jay Lumen, értelmes, és róla nincs azonnal kialakult véleménye minden második embernek, mielőtt még mondott volna valamit, ami nem hátrány.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása