15 táncfilm klisé

15 táncfilm klisé

2009.06.04. | B-oldal
  1. A táncos filmek elején a főhős még nem tud táncolni, de közben megtanítják és persze hogy beleszeret az oktatóba. (A film elején még ki nem állhatják egymást, film végére érkezik a kemisztri.)
  2. A táncpartner nem ritkán egy, a próbahelyre bejáró ismeretlen háttérszereplő, szerelő, takarító, pincér, biztonsági őr, portás, főbérlő, karbantartó, aki pont akkor jár arra, amikor az eredeti táncpartner kihúzza a gyufát, vagy eltöri a lábát.
  3. A táncolni vágyó lány szülei sosem nézik jó szemmel a turbékoló párost, és a lány apja mindent megtesz, hogy a fiatalokat szétválassza - áthelyezteti, kirúgatja, vagy kiküldetésben szerez állást a fiúnak.
  4. A helyet, ahol táncolnak be akarják zárni, de gyűjtenek rá és végül mégis kibasszák őket, de egy pajtát / gyárépületet / bezárt éttermet átalakítanak és feldíszítenek maguk, aminek a megnyitójára már az is eljön aki eredetileg bezáratta, mert már örül.
  5. A verseny előtti 1-2 napban mindig van egy kritikus sérülés, mely veszélybe sodorja a fellépést, vagy azt az emelést, ami sosem sikerült próbán sem. A versenyen sérülten is sikerül. A közönség arcán látszik, hogy ők tudják, hogy ennek kellett sikerülnie, holott egy próbán sem jártak (ami egy másik pajtában / gyárépületben volt).
  6. Ha esés van a fellépés alatt, akkor is nyer a páros, mert olyan flik-flakkokat mutatnak be utána, amivel a közönséget maguk mellé állítják.
  7. A táncos filmekben mindig szerepel egy nyugdíjas csoport is.
  8. Fejpánt és egyberuha használata kötelező.
  9. A legdurvább feldobások, hajlékonyságok és tripla ugrások közben természetesen nem látszik a főszereplő arca.
  10. Az oktatók mindig olyan táncosok, akik nem jutottak a csúcsra, ellenben az ellenfél edzője az a vetélytárs, aki annó mindig legyőzte őket. Az ellenfél edzője annyira gonosz, hogy a "jó" edző egykori trükkjét mutatja be. Emiatt a jók az utolsó pillanatban új koreográfiával rukkolnak elő.
  11. Megható jelenet közepette készülnek el a táncos fellépőruhák, aminek kár örülni, a rivális úgyis tönkreteszi. Az utolsó előtti pillanatban egy táncolni nem tudó de szimpatikus női szereplő (húg, osztálytárs, kolléganő) fantasztikus jelmezt készít egy már meglévő, korábban a filmben látható használhatatlannak gondolt ruhából.
  12. Mindig kell egy jelenet, amikor esőben táncolnak.
  13. Ha egy páros spontán elkezd jól táncolni a diszkóban, az emberek először körbeállják őket, majd bármilyen bonyolult ismétlődő elemet fedeznek fel, azt azonnal tudják utánozni mind a 150-en.
  14. A nyerés után még a parketten összejönnek a pár tagjai - ha addig nem jöttek volna össze, vagy azóta szakításban volnának. Ilyenkor egy lassúzós szám szól, de senki nem tudja, hogy honnan.
  15. A nyerésnek mindenki örül, még a vesztes résztvevők is, hiszen érzik a főhősök morális fölényét. Itt is eltáncolnak spontán módon egy koreográfiát, amit közösen nem tanultak be. Ha a tánctérre ekkor már letévedt egy rajongó vagy szülő, az is rutinos táncossá válik.

 

Bruce Willis klisék | 25 horror klisé

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr361099690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.06.04. 13:29:25

Szép kis összefoglalás. A videó meg alapmű :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.06.04. 13:59:12

@patrona-: "lenyomtalaaak"? :) Sajnos Stan kórházban van, rossz hírt kell közölnöm Önnel. A fiát.... lenyomták.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.06.04. 14:10:34

@nosferato: Stan apja került kórházba, mert leégették(eredetiben fucked in the ass), főleg a végbélnyílás körül súlyosak a sérülései:-)
A lesérült lábú táncoló kacsa, meg butters lerepülő cipője, nagyon kész az az epizód.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.06.04. 14:23:40

Na így pontos. Butters baz... mindenért szobafogság :D

Jacques Ucca (törölt) 2009.06.04. 14:24:06

Mi van az egymással rivalizáló és persze bőszen táncikáló bűnszövetkezetekkel.?

zoltanhosszu · http://www.zoltanhosszu.com/ 2009.06.04. 14:36:38

@patrona-: eredetiben served ami "letáncoltat" jelent inkább ;)

nagyon jó ez az összefoglaló amúgy, imádtam.

Acid Amadeus 2009.06.04. 15:31:14

Vgay esetleg a film végén, csattanóként mégsem a főszereplő-nyálpáros nyer, hanem a fő ellenfél, DE ez őket persze csöppet sem zavarja, hiszen morálisan azért fölényben vannak,így boldogan érik be a második hellyel is.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.06.04. 17:25:01

ez a leírás tökéletesen passzol a karatés filmekhez is, csak tánc helyett rúgás/ütés/rejtett megbosszuló sohanemlátott kombót mutatnak be

Acid Amadeus 2009.06.04. 21:01:57

@indeus:
Szegény David Carradine többé ezeket már nem prezentálhatja.

szatyi 2009.06.05. 11:42:51

A soha senkinek nem sikerülő figura:
www.youtube.com/watch?v=1weVp4S8IFc&feature=related

a fináléban természetesen megpróbálják a kemények:
www.youtube.com/watch?v=NtIsSOvINLM&feature=related

Fandor 2009.06.05. 13:18:38

Á, a legfontosabb kimaradt: az elején szkeptikus zsűri, akik a versenyzőket el se akarták engedni indulni, először indifferens, aztán érdeklődik, megmozdulnak a lábak, majd extázis, a versenyzők a zsűriasztalon táncolnak.... a vége maximális pontszám!

Fandor 2009.06.05. 14:25:00

illusztráció:

Flashdance:
www.youtube.com/watch?v=y4AbT7_1PJA

hasonló téma a Dirty Dancing-ben:

www.youtube.com/watch?v=WpmILPAcRQo

és ilyen volt a Breakin' filmben is, de nem találtam netes videót róla, bár a film megvan....

cziczmiczpindur 2009.06.06. 08:10:42

Kedvenc táncos filmem a Tengerre tata!, amiben a szelíd Jack Lemmon és a csibész Walter Matthau hivatásos táncpatnernek szegődik egy hajóra...tünemény!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása