25 horror klisé (18+)

25 horror klisé (18+)

2009.03.13. | B-oldal

Péntek van, 13-adika, a farkasok vonyítanak, Freddy Krueger felveszi kedvenc csíkos pulcsiját, a farkasember éppen átváltozik, az alulméretezett szörnyecskék életre kelnek, talán még Michael Jackson is a környéken van. Mi az ördög van velünk? Megpróbáltuk összeszedni a tipikus horror filmkliséket. De előtte, csak hogy a pelus tele legyen...

TOP5 horror filmzene EVÖR:

  1. Psycho (zene: Bernard Herrmann)
  2. Az ördögűző (zene: Mike Oldfield)
  3. A cápa (zene: John Williams)
  4. Omen (zene: Jerry Goldsmith
  5. Fűrész (zene: Charlie Clouser)


A Fűrész zenéjében azért pikáns 1:35-től az ABBA "don't go wasting your emotions" szövegére illeszkedő dallama (Lay all your love on me), míg a szám fennmaradó része leginkább a Live and let die.

1-10.

  1. A "Mi volt ez a hang?" Maradj itt, megnézem, ne menj sehova!" mondatot kimondó szereplő általában később hal meg, mint aki ottmarad, nem nézi meg, és nem megy sehova.
  2. Nagyon durva zene, biztosan történni fog valami érzés, de csak egy egér ugrik ki valahonnan, vagy egy ajtó csapódik be. Amint a szereplő megnyugszik, azonnali szörnyráugrás, vagy csak egyszerűen egy vágás. Halál.
  3. Elmegy az áram. Biztosíték mindig a pincében. Lépcső fából, nyikorog a láb alatt. A pincékben csak olyan lépcsők vannak, ahol a fokok között egy bokaelkapás még lehetséges. Elemlámpa minek. (Valami van odalenn.)
  4. Mosakodó tükör kinyit, semmi, becsuk. Becsukás után a halott várományos mögött látszik a tükörben a gyilkos. (Ugyanez bejárati-, hűtő- és szarkofágajtóval bármikor előfordulhat.)
  5. A villanyfelkapcsolás reflex a horroráldozatoknál nem alakul ki. Ha te fel szoktad kapcsolni, megnyugodhatsz, nem vagy horroráldozat típus.
  6. Ha nem a pap (angolban: reverend) mondja, akkor onnan tudod, hogy a társadat ördög szállta meg, hogy remeg, hálóingben van, a feje Iron Maiden Eddie, haja kócós és fura hangon hörög. (Nem csókolnád meg.)
  7. A horrorkodásnak mindig van történelmi oka: a házban követtek már el gyilkosságot, fényképek utalnak az ott lakókra, akik közé mételyként furakodott be a halál. Erre az új élet kezdése reményében beköltöző ifjú pár csak az adás-vételi szerződés aláírása után hónapokkal jön rá. A lépcsőfordulóban lógó kiborító festmény a nagymamáról addig nyilván tetszett nekik, hiába néz mindig utánuk, ahányszor elmennek mellette.
  8. Ágy felett lebegés különböző változatai: arccal fel, arccal le, egyedül, vagy nem, ébren, vagy nem; vagy valaki más fölött, aki szintén vagy ébren van, vagy nem.
  9. A kertbe kirohanásnak azért vannak ki nem mondott szabályai. Öltözködés szempontból legalábbis: bármilyen felsőruházat bugyival. És mondjuk jó segg. Ha nem jó a segged, vagy kerted nincs, ismét megnyugodhatsz: nem így fogsz meghalni. Ha jó a segged, akkor viszont bárhol laksz, ha kirohansz a kertbe, az egyik pillanatról a másikra temetővé változik, vonyító kutyák kórusa mellett olvashatod el egy sírkövön saját nevedet, akkurátusan tárgyhóra dátumozva.
  10. Kereszt, ezüst golyó, fokhagyma, napfény, donatellás naptár. Azt hitted, ezek megvédenek? A filmben elmondják, hogy ez csak a filmekben van így.
     

A Psycho zenéje:

11-25.

  1. Ha zombitámadás van, mindig a kocsmáros kezd el lövöldözni, mert van egy rejtett shotgunja a pult alatt. Egy percen belül tiszta vér, a pultnak dőlve tölti be az utolsó két lőszert, és csak annyit mond: "Meneküljetek!"
  2. A zombik mindig lassan közelednek, mindenhonnan, de nem tesznek hirtelen mozdulatot, könnyen le lehet egyenként szedni őket. Mondjuk ki: a fair-play hívei. Egyedül a fekete srácra ugranak rá mind a 18-an, hiszen ő csak a film első fél órájában kellett a poénok miatt, amíg az izgalmak el nem kezdődtek. 
  3. A japán kisgyerekek veszélyesek. Nem szabad a szemükbe nézni. Lélekrablók. Ha a szemükbe lóg a hajuk, nem emók, hanem még gonoszabbak.
  4. A társaságban mindig van egy csapatdzsekis srác, aki a leginkább jóképű és kihaénnem típus, barátnője szőke, legjobb csaj a suliban. Ez a srác lebecsüli a félelmet, komolytalankodik ("milyen hang? ne hülyéskedjetek már, háh puhányok!"), de ő hal meg először iszonytató kínok közt. Barátnője ezt természetesen vagy végéignézi, vagy a hulláját ő találja meg.
  5. Mindig van egy pap, aki meghasonlott, már nem hisz (volt felesége halott, elvette tőle az Isten). Krízis szituációban visszatér hite, a csapat élére áll.
  6. Ha üldözős, rettegős a téma, akkor az üldöző kamion vezetőjét nem mutatják, kamion rágyorsul, lökhárítóhoz közel megy.
  7. Kirándulás, hétvégi ház kibérlés, szünidő, fiatalok "világ urai érzés". Űrhajó, felfedezés, lakatlan űrállomás. Halászhajó, motel, vagy egy kastély örökség felolvasására összegyűlt vendégei: mindegy kik ők, egyenként fogynak el. Esélytelen a segítség kérése a külvilágtól elvágva. Térerő nincs, roszabb esetben a telefonvonalakat elvágták, még rosszabb esetben a telefont még fel se találták. 
  8. Ha szörny, vagy ufó támadás van, akkor mindig van egy matematikus / vegyész / fizikus, aki az action közben fejleszti ki a fegyvert / ellenszert / gyógymódot.
  9. Ha a családapa szerepében feltűnő ismert Oscar-díjas színész kedvesnek is tűnik, előbb-utóbb kiderül, hogy ő a gonosz. Ha van második rész, abban kiderül, hogy őt is csak kényszerítették.
  10. A fapadló alatt elásott dolgokat könnyű megérezni, más a hangja ott a fának, ha rálépsz. Az ott talált kis doboz a háttérsztori egy részét tartalmazza fotók, egy régi levél formájában, és egy tárgyat, amiről a megelőző 41 percben szó volt: gyűrű, kulcs, térkép, medalion, amulett. A következő 27 percben szájbarágják, hogy kell használni, ennek módját egy holt nyelven tudó szereplő valami könyvből meg is tanulja, de az utolsó pillanatban meghal. Ezért a hozzá legközelebb állónak kell a varázsigéket (fejből) elmondania. Sikerül neki.
  11. Ha átjutsz az üres parkolóházon, a kocsidban már biztonságban lehetsz. Ha nem néztél horrorfilmeket, meg fog lepni a hátsó ülésen ülő alak, aki vagy felül, vagy tükörigaztáskor tűnik fel, de már későn. A damilt könnyedén dobja át a fejtámlán.
  12. Ha gizmót (gremlint) kapsz ajándékba, éjfél után ne egyen, és víz ne érje! Nem tudhatod, miért, a te dolgod, hogy betartsd. Bármilyen ettől +/- 30% eltéréssel tündibündi kisállatra van két ilyen szabály. Ha be tudod tartani, gyerekfilm lesz, és hálaadáskor indul a mozikban. Ha nem tudod betartani, horror, és Halloweenkor kerül vászonra.
  13. Autóval nagyon könnyen el lehet tévedni, de a közelben mindig van egy motel, világító cégérrel. Ott szinte kivétel nélkül mindenki kisebb-nagyobb alakváltások kíséretében embert eszik, az országúti fantom is könnyen odatalál, sőt, eleve oda van állandóra bejelentve. Urnás szavazással is kijönnek miatta. Egyedül a rosszfogú hózentrógeres recepciós nem zombi, vérfarkas vagy vámpír: ő a szörnyek megtűrt szolgája, 9 éve arra hajt, hogy bevegyék.
  14. 1960 óta a zuhanyzásnál a függöny mögött kell, hogy feltűnjön egy vélt vagy valós támadó. Hacsak nem vér fog folyni a zuhanyból, kizárt, hogy üvegajtós zuhanyfülke legyen. Csak a nejlonfüggöny.
  15. Ha mindenki megmenekült, a bugyis csaj is felvett valami kényelmesebbet, mindenki kijött a kórházból, összeházasodott, és túltette magát a traumán, újra találkoznak, nevetgélnek, recepteket és szabásmintákat cserélnek. DE: a titkuk még él, a kreatúra, a métely, a lény, az entitás kidugja kezét a sírból, megmozdul, ahová befalazták ott elkezd omlani a fal, a hullámsír felől buborékok emelkednek fel, és a szél is az odvas nagy fa töve felől fújja: LESZ második rész. FOR SÚR.

Az ördögűző zenéje:

Aki véletlenül elmulasztotta megtekinteni Az ördögűző című filmet, itt szerezhet magának néhány kellemes percet, de előtte minden éles tárgyat tegyen el a közelből: minden idők egyik legjobb horrorjának legmelegebb jelenetei. Ha pedig mélyebbre merülnél a horror zenék közé, látogass el az OMG Horror blogba.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr67925147

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trocsi 2009.03.13. 08:09:50

óbazzz.... ezt ki sem lehet egészíteni! kerek!
bravo!

chakabelus 2009.03.13. 08:39:50

A pókháló mennyiség egyenes arányban áll a hidegfrász mértékével.

Ismét jól szórakoztam, remek post!!! GRATTT!!!

rettentó 2009.03.13. 09:35:27

Apropó Ördögűző: Amikor elkezd rázkódni Reagennel az ágy, az anyja ráugrik és megpróbálja lefogni: ez azt hiszem, elég életszerű, én is ezt tenném. Na, most egy életszerűtlen, rossz horrorban az anyuka nem merne az ágy közelébe menni. Azt hiszem, nálam ilyen apróságokon múlik, tetszik-e egy film.

rettentó 2009.03.13. 09:36:27

"A damilt könnyedén dobja át a fejtámlán." :-)

Salvatore Bonanno 2009.03.13. 09:42:36

Remek írás, nagyon tetszett.
Utólagos engedelmetekkel meghivatkoztam:
tukorszilank.blog.hu/2009/03/13/pentek_80530

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.13. 09:54:34

@rettentó: aki már ölt hátsó ülésről, tudja, milyen körülményes az egész. Wartburgban damilozni például egy kínszenvedés, a 70-es évekbeli német szakirodalom ezt részletesen tárgyalja.

Késelni meg a másik: bal kézzel kell, mert úgy találsz szívet, de a baloldalon ülve ez elég nehéz, mert amelyik kés átviszi a támlát és még 15 centit, azzal a könyöködet nem tudod eléggé hátrahúzni, mert előbb az ablaktekerőbe, majd az ülésbe akad bele... az Európai Bér- és Sorozatgyilkos Szakszervezet (E.B.S.SZ) sokáig lobbizott a jobbkormányos autókért emiatt, de végül csak Angliában tudtak elérni valamit. A sok teniszkönyökre meg nem fizetnek semmit, és leszázalékolás sincs. Én ezért léptem ki.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.13. 10:02:58

@Salvatore Bonanno: persze, hogy nem baj, kell a jó page rank "zuhany", "szérum" és "entitás" kifejezésekre! :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.13. 10:40:34

best hangeffekt ever a klasszik péntek 13 cshhh-csshh-csshhh-cshsss vagymi hangja:
www.youtube.com/watch?v=1dUDJJrYW6U

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.13. 10:43:31

és a best ever gyilkosság uitt a trailer 10. gyilkossága, a srác dugás után

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.13. 10:56:46

@A Hannibal Lektűr-attitűd: srác dugás után ráadásul = Kevin Bacon. Minden filmben játszás. Nekem a legjellemzőbb ölés, nem tudom, melyik filmből, amikor furgonnal megállnak egy erdő közepén, csaj kocsiban "marad", aztán amikor már nagyon únja, srác után ered, akit megtalál fellógatva egy fára. És talán rövidesen ő is fellógatódik.

Nagyon szeretem a b-kategóriás horrorokat is, azon belül is Az agy, illetve a Gyilkos kezek a kedvenc, és akkor a zs-kategóriásokról még nem beszéltem, hozzá lehet jutni rengeteg 10.000 dollár alattihoz, amatőr színészek, ordenáré számítógépes megoldásak, szemetgyönyörködtető.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.03.13. 12:37:12

Az Ördögűzőről mindig az jut eszembe, mikor azt zenekarilag tekintettük meg egy láda sör társaságában, és mikor a pap (reverend) azt mondta, 'Ha te vagy a Sátán, adj bizonyítékot', a Sátán a kislányból meg azt felelte, 'Most nem... majd máskor', akkor a basszusgitárosunk és a brácsásunk hahotázva felugráltak, és azt kiabálták, h 'Szarbú van a Sátán!'

Nagyon vicces poszt, sztem lehetne ugyanilyen akciófilmekre v vígjátékokra is (olyan 'a rendőrfőnök mindig néger' vonalon).

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.13. 13:08:18

@Lamorak: :) Fiók kihúzás -> ha te vagy a sátán, csináld mégegyszer. "Most nem. Majd." - ez benne is van a cikk végén lévő 10 perces kis videoösszeállításban!

Akciófilmre félig-meddig már van kliségyűjtemény:
b-oldal.blog.hu/2009/02/04/25_vietnami_haborus_klise

Abszolút a rendőrfőnök mindig néger és a minden bevásárlószatyorból kilóg egy franciakenyér mintára megy, nem tagadom. A vígjáték nagyon jó ötlet, az előre tudható fordulatok, néhány filmben a bazi lassan felépített szituációk 1 szar poén kedvéért, megérdemelnének egy elemzést.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.13. 13:13:14

@Lamorak: fel vannak már írva a boszorkány konyhában lévő cetlin az ötletek!

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.03.13. 14:13:46

Helyes, helyes, ha eszembe jut vmi, én is küldöm :)
Esetleg top 10 Dr. House szituáció (az MR-ben mindenki rosszul lesz; ha egy pillanatra magadra hagynak az orvosok egy családtagoddal, azonnal rohamot kapsz; sose lupus, stb.)? :)

Zelefánt 2009.03.13. 14:18:32

Ha már zombizene:
"Halloween" / John Carpenter?...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.13. 14:22:19

@Zelefánt: jelentem azt én vetettem ki a TOP5-ből, hogy helyette az Omen beférjen, mert arra sokkal több populáris kultúra beli utalás van (ahogy a Psycho késelős hangeffektre). Pedig lenyűgözött, hogy a zeneszerző is John Carpenter. Az a csávó nem viccel SEMMIVEL.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.13. 15:09:14

@nosferato: nem tudom, ha moziban látom anno, mi lett volna

de a hangalámondásos videokorszak egyik legmeghatározóbb élménye volt számomra:)
(a Top Secret volt a másik, tetszőleges pornófilm fast forwardban pedig a harmadik:)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.13. 15:15:51

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

Eine Blitzen ist an der Flachmetuchen. - Egy toll van az asztalon.
Wir haben Pflichtmitten in der Heineplatz. - Savanyúkáposzta van a bőrnadrágomban.
Nächtlich mit der Stall, in der Bürgerplatz. - Kérek egy snaucert a wiener-snitzel mellé.

2009.03.13. 15:48:19

Jó kis poszt!
"Kereszt, ezüst golyó, fokhagyma, napfény, donatellás naptár. Azt hitted, ezek megvédenek?"
:D

Adott egy kis ihletet: nézek valami zsír horrorfilmet este :)
Carpenter hanyagolása elsőre meglepett. De tény, hogy ő külön kategória. Abban az időben, amikor még tudott filmeket készíteni, zeneszerzőként is brillírozott.
Halloween, A köd, Christine, A sötétség fejedelme, vagy akár a Menekülés New Yorkból.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.13. 15:53:54

Rájöttem, hogy a legdurvább horrorfilmek címei 1 szóból állnak:
Szem, Fűrész, Pszichó, Köd, Madarak, Ómen, Cápa, Ördőgűző :)))))

Kalmár 2009.03.13. 15:55:12

Nagyon jó. Találóak a helyzetek.
Kis kiegészítés:

A menekülő áldozat, mindig egy ideális tetthelyre rohan. Erdő mélye, tetőtér, sikátor. Ezeket a belvárosi Plázából is 4 lépéssel megtalálja.

Az utolsó áldozatjelölt (mindig életben marad, esetleg kiderül, hogy régebben halott.....) ahogy végre leüti a gyilkost aki kiszolgáltatottan fekszik előtte, nem veri szét a fejét egy lapáttal, hanem megvárja, hogy az támadásra induljon.

Ugyanez, puskával a kézben: nem lövök bele 5-6 golyót a biztonság kedvéért a hason fekvő gyilkosba, hanem odamegy hozzá csak azért, hogy amikor megfordítja kiderüljön, még a várost sem találta el a golyó.

Szóval, mókásak a horrorfilmek:)

2009.03.13. 15:58:01

"Rájöttem, hogy a legdurvább horrorfilmek címei 1 szóból állnak"
:))
Egyébként igaz (leszámítva esetleg ugye a névelőt):
Halloween, Drakula, Frankenstein, (A) dolog, ...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.13. 16:00:55

@Kalmár: A szörnyhöz csak azért kell odalépni, megvizsgálni él-e (közelhajolással), hogy az még nyakra tudjon kapni, olyan vitálisan, mint még soha. Lehet bármilyen sérülése...

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.03.13. 16:05:50

Lehetne kimondottan zombifilmes poszt is? Nekem van egy eddig két részből álló zombitrilógia-kezdeményem, az eléggé jól magában foglal minden kötelező elemet (első rész: lamorlak.freeblog.hu/archives/2007/12/05/A_leghalottabb_magyarok/ , második: lamorlak.freeblog.hu/archives/2008/10/23/Meg_halottabb_magyarok_A_leghalottabb_magyarok_2/ ) (Nyugodtan töröljétek, ha szemérmetlen reklám, de azt hiszem, releváns :))

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.13. 16:23:50

@Kalmár: eleve, hogy a legyőzhetetlen veszedelmes szörnyben megvan a magát halottnak tettetés ösztöne, önmagában furcsa.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.13. 21:38:32

18-as ponthoz: az ellenszert kifejlesztő tudós eséllyel alkesz.

Acid Amadeus 2009.05.03. 13:07:21

Nem tudom, lehet hogy volt, de az autók sem indulnak SOHA!!! Vagy persze lerobbannak...Számomra ez a legidegesítőbb.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.05.03. 13:35:33

@Acid Amadeus: vagy simán nincs benne a kulcs, amit rövid tapogatás után (szörny még 30 méterrel közelebb jött VAGY mindjárt rájön, hogyan kell kinyitni egy kocsi ajtaját) megtalál a napellenző fölött. Ha két napellenző fölött keresi, akkor az elsőből leesik rá valami, amitől megijed, a másik fölé tűzve pedig ott a slusszkulcs (amin minimum még 9 kulcs van, nem azért, mert Amerikában a legszegényebb ember is van 4-5 ingatlannal rendelkezik, hanem mert különben nem ismernénk fel, hogy az egy kulcs)

Acid Amadeus 2009.05.04. 23:04:43

@nosferato:

mert Amerikában a legszegényebb ember is van 4-5 ingatlannal rendelkezik, hanem mert különben nem ismernénk fel, hogy az egy kulcs

hehe, ez jó!!
Na és a tipikus szereplő-klisék??? Legyen egy kanos, nagypofájú ,amerikai foci-csapatkapitánya típus, aki "babynek "szólítja a csaját, aki meg persze nagymellű,szőke, naív bombázó. Legyen egy McGyver-típusú faszi, akihez társul a szende, könyvmoly-típusú barna lány.Ők ketten /vagy csak a lány maradnak életben. Az előző páros meg szinte mindig ráfarag, általában szex közbem éri őket utol a szörny, pl az általad említett kulcsos-jelenet után...stb.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.05.04. 23:41:25

Egészen pontosan mielőtt mindenki meghalna, a két pár egyenként szakít egymással, és ebből összeáll egy új pár, akik már amúgy korábban is szimpatizáltak egymással.

A szinglin maradt csávó viszonylag hamar elhullik, mert erkölcsileg igazolható, hiszen a) verte b) megcsalta a csajt (aki amúgy túléli).

A szinglin maradt lány kétesélyes, a) életben marad de hordágyon látjuk utoljára b) az életben maradó csaj legjobb barátnője, ezért, mivel ő már úgyis elkapta a zombi kórt, csak még nem alakult át, meg épp most van túl egy fájdalmas szíkításon, mindent megtesz a többiekért, és megkéri őket, hogy ha átalakulna, lőjék le őt is. Átalakuláskor akinek ez lenne a dolga persze nem képes lelőni, de ráugrás előtt a másik, vagy egy már rég halottnak hitt szereplő az utolsó pillanatban végez vele.

Azt hiszem, kihagytuk, amikor a zombisérülést fél órán át titkolja az egyik szereplő, de mi már tudjuk.

Acid Amadeus 2009.05.05. 16:00:19

@nosferato: Azt hiszem, kihagytuk, amikor a zombisérülést fél órán át titkolja az egyik szereplő, de mi már tudjuk

Ebből a szempontból Sex Machine az Alkonyattó pirkadatigban verhetetlen.Szegény...

11111111111 2011.12.19. 19:15:58

Egy maszkot/csuklyát/széles karimájú kalapot (a lényeg, hogy az arca ne látszódjon) viselő emberről (?) a főhős/főhősnő megpróbálja levenni a maszkot/csuklyát/kalapot, vagy csak békésen közeledik hozzá, erre az megtámadja.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása