A mániákus

A mániákus

2009.10.02. | Lidérc

Anno a Feldolgozás alatt blogom ötletkosarában landolt a Maniac című szám, mely ugyebár Michael Sombello szerzeménye, a klasszikus táncos film, a Flashdance betétdala. Ehhez a számhoz is rengeteg feldolgozást találtam, rengeteg amatőr rock együttes dolgozta fel, épp ezért csak a 9 legérdekesebbnek ítélt feldolgozást mutatom be. (10 lett volna, de a méltán nem híres Luca Tavani feldolgozását kipurgálták a netről.)

A dalt eredetileg a Maniac című horrorfilm ihlette és az eredeti szöveg ís így szólt:

"He's a maniac, maniac that's for sure,
He will kill your cat and nail him to the door."


Magyarul ő a mániákus, megöli a macskád és felakasztja az ajtóra. Ilyen barátságos szövege volt neki, aztán az egyik producer átíratta a következőre, aztán berakta a táncosfilmbe:

"She's a maniac, maniac on the floor
And she's dancing like she's never danced before."


Érdekes módon még a metal zenekarok sem ütötték le ezt a feldobott labdát és nem az eredeti szöveggel dolgozták fel a dalt...

Az alapmű 1983-ban jelent meg, Sombello Bossa Nova Hotel című albumán, illetve a Flashdance filmzene korongon. A klip egy hétköznapi példával indul, a főhősnő a gyárban heggeszt, meg lángvág, aztán műszak után átöltözik tornadresszbe és balettozik estig. (Tehát mind amellett, hogy a hölgy csinos, formás, mozgékony, és barkácsolni is tud, komoly lakatos vénával van ellátva). A videó további részében meg táncol, de nem aprózza el. Figyelem, otthon nem megpróbálni utánozni, mert könnyen a bútorzat átrendezésével járhat. Én érzem csak úgy, hogy a 80-as években jó popzenét csináltak? Még gitárszóló is van benne...

Kezdjük a feldolgozások sorát a Firewind zenekar powermetáljával. Nagyon jól sikerült szám lett, gyors, lendületes feldolgozás, az ének sem rossz. Azt majdnem elfelejtettem közölni, hogy a 2008-as The Premonition albumon találjátok.

Folytassuk más stílusban, diszkó műfaj, de diszkrét diumdisu a Milk Inc-től. Mea culpa, de ezt még végig is bírtam hallgatni... Azért rockereknek nem ajánlom. ;)

Még találtam egy elő felvételt is tőlük, igazi gitárossal és szólóval! Ez így igen baráti:

A norvég Street Legal zenekar heavy metál műfajban dolgozta fel a dalt. Középtempós, az üteme hasonlít az eredetiéhez. Nagyon tetszik ez a feldolgozás, egy kicsit profibb előadással még jobb lett volna, néhol kicsit gyenge az ének, de így is ez a kedvencem.

A svéd "megasztár" győztes, Måns Zelmerlöw is készített egy igazán műanyag, gagyi popverziót, szerintem szörnyen gáz.

2008-ban divat volt feldolgozni ezt a számot, még egy tavalyi feldolgozás, a Topmodelz diumdisuja, a - talán nem meglepő - Maniac című albumról.

Az Evergreen Terrace 2004-es lemezén szerepel a következő Maniac feldolgozás. Black-metal stílus, bizony hörögnek benne ezerrel, ennek ellenére nem lopta magát a szívembe.

Már megint kis naív voltam, mert 1 percig bevallom, kerestem a felvételeken Nicholas Cage-t, mire leesett, hogy őt bizony nem találom Nicola's Cage Band tagjai között. Viszont kaptunk tőlük egy kedves kis feldolgozást.

Megint egy zúzósabb nóta, a nu-metal olasz módra, vagyis a Biosystem55 néhol kicsit hörgős, modern metálja. Szintén tavalyi alkotás.

Végül egy 2008-as drum & bass-szerű alkotás, sokkal többet nem tudok róla. Jó ötlet a duett, kár hogy mű.

A felkelő nap háza New Orleansban | Senkiháziak kezében van a Firestarter

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr351398016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2009.10.02. 08:55:50

azert gitarszolo <> jo popzene

azok a 80-as evek.

nosztalgia, gyerekkor, emlekek.

megszepitik a zenet is.

Sákif za morro? 2009.10.02. 11:22:15

Ez a zene azért erősen bevállalható kategória. Én szeretem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.10.02. 11:47:26

Mondjuk nem felakasztja, hanem felszögezi, de ezen már nem múljon. :)

Amúgy Photoshop!

enba 2009.10.02. 11:48:09

az evergreen terrace gecire nem black metal.

whiplash 2009.10.02. 12:50:39

Kimaradt a felsorolásból az én kedvencem, az ex-Threshold énekes Andy "MAC" McDermott vezényletével készült 1995-ös Sargant Fury feldolgozás. Sajnos saját videojuk nincs, csak az eredeti Sembello-féle klip alá berakott zenét találtam meg youtube-on:
www.youtube.com/watch?v=IAaLk4z9nfo

Egyébként a ma már nem létező német bandának volt egy remek ABBA feldolgozása is.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.10.02. 17:11:14

@enba: Tudom milyen a black metál, bár nem szeretem. Elírás volt, mint ahogy ugyanitt az "ennek ellenére" helyett "ezért"-et kellene írnom. Azért nem ugyanaz. :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása