A felkelő nap háza New Orleansban

A felkelő nap háza New Orleansban

2009.09.23. | Lidérc

A Prodigy cikk kapcsán, pontosabban szerencsés éter-megismerkedésünknek köszönhetően a következő pár hétben a Feldolgozás alatt blog szerzőjétől olvashattok cikkeket. Köszönjük Lidércnek! Első tanulmánya a felkelő nap házát írja le, a legkülönbözőbb építési stílusokban! Overdrive

A következő dalt én eddig a The Animals-nek tulajdonítottam, de kiderült, az is csak egy a sok feldolgozás közül, és az eredeti egy régi népballada. Készüljetek fel, mert rengeteg jó verzió készült. A dal szövege is különleges, mert van női és férfi szemszöge. Az előbbi főszereplője egy lány, akit egy részeges fazon követ New Orleansig, ahol belép a bordélyba és örömlány lesz (vagy pl. Joan Baez verziójában börtönbe kerül). Míg az utóbbi főszereplője a férfi, és az alkoholizmus káros hatásairól szól. Mindkettőből kapunk példát az alábbiakban.


A dalt korábban is rögzítették, például 1928-ban Tex Alexander, vagy Tom Foster 1934-ben, de ezeket sajnos nem találtam meg.

A legkorábbi előadás, amit találtam, az az 1941-ben rögzített Woody Guthrie-féle verzió. Hát, ez még valóban a népies-countrys vonalat követi:

Lead Belly 1948-ban rögzítette ezt a változatot. Még mindig a countrys-népies stílus, bát ez a verzió nekem nem igazán tetszett, túl egyszerű és monoton.

Clarence Ashley a másodikként rögzítette a nótát '34-ben Tom Fosterral, de a következő földolgozást a 60-as években rögzítették, Doc Watson a társa a felvételen. És még mindig country.

Joan Baez aki a blogomon is nagysikerű Diamonds and Rust-ot is énekelte, szintén feldolgozta a számot, a magáról elnevezett debütáló albumán 1960-ban. A video egy későbbi felvétel, gyönyörűn énekel ez a nő. A szám közepén egy muksó játssza az akusztikus gitárszólót.


Bob Dylan magáról elnevezett első albumán szerepel a következő házikó. Ugyancsak egyszál akusztikus-gitáros verzió, de már kevésbé countrys. A közepétől kis erőt is visz az énekbe. Határozottan tetszik.

És most következzék a legismertebb, és talán legjobb feldolgozása a számnak. A The Animals 1964-ben vette fel a dalt a The House of Rising Sun kislemezére. Eric Burdon mélyebb hangja és a billentyűs orientált zene a védjegye a dalnak.



A The Beatles feldolgozását nem tudom hova tenni, részegek voltak, vagy csak poénnak szánták, nem tudom, de mindenesetre érdekes. Nem is adták ki stúdióalbumon... De az Artifacts II 1960-1969 gyűjteménylemezen megtalálhatjátok.

A következő instrumentális számot sokan Jimi Hendrixnek tulajdonítják, de igazából ismeretlen a szerző, de lehet épp ő is. Bárki játszik azon a gitáron, nagy mestere hangszerének.

Egy réginek tűnő akusztikus-gitáros dal. Igazából nem tudom ki az előadó, a videón feltüntetett Strangewalkra semmi okosat nem dobott ki a gugli.

A következő változatot sokan a Pink Floyd-énak tulajdonították, a félreértést az igazi előadó zenekar neve okozta, ugyanis a feldolgozást a Frijid Pink jegyzi. A Pink Floyd sose dolgozta fel a felkelő nap házát. Ez FONTOS! Amúgy egy jó kis korai hard rock felvétellel van dolgunk, ezt a dal is a legjobb House of Rising Sun feldolgozások köze sorolom. 1969-es felvétel a Frijid Pink albumról.

Eric Burdon a The Animals énekesének az egyik nagyszerű előadása, ő gyakran feldolgozta a számot, nem is veszem sorra külön-külön az összes elő felvételét... :D

Ez a kettő azért kiharcolta a helyét itt, az előbbi egy hosszabb elő felvétel, az utóbbit az elején lévő nagyszerű csak ének rész miatt rakom fel, illetve ha jól hallom a szöveg is más, de a zene hajaz az Animals felvételére, csak más hangszerelésben.

Az énekes-színésznő Dolly Parton verziója, az 1980-ban megjelent 9 to 5 and Odd Jobs lemezéről. Az énekes nő fő stílusa a country, egy kicsit érződik is ez a számon, de inkább a 80-as évek popzenéjébe tartozik.

Egy csodaszép verzió Sinead O'Connor-tól. (nem keverni a terminátoros Sarah-val) Lenyűgözően, gyönyörűen énekel a hölgy. Talán az 1994-es Fire on Babylon kislemezen található, de nem biztos.

A következő zenekar a Geordie is érdekes, ugyanis a mikrofonnál Brian Johnson, még az AC/DC előtt. A stílus glam / hard rock. Az érdekes hallani Briant eltérő stílusban, de nagyon jó itt is. A Don't Be Fooled By The Name albumról 1974-ből.

Hát erre az előadásra az "ezmiez" és az "ezeksenormálisak" jelző jutott az eszembe. Az előadó Garry Glitter. Érdekes öltözékek, érdekes tánc. Szerencsére a zene is érdekes, ugyanis van benne minden, még szaxofon szólót is kapunk, amúgy rock szerűség. Kár, hogy ilyen rossz a hangminősége. Így nem igazán élvezhető. :(

Egy nagyon tehetséges zenész, Joe Wright játszik egy lap steel guitar (a magyar neve mi?) nevű hangszeren. Tényleg nagyon ügyes, és teljes beleéléssel prezentálja a számot. Nem baj, hogy hosszú, érdemes megnézni.

A '80-as évek híres pop formációja, a Duran Duran előadása a 2006-os New Orleans-i VooDoo fesztiválról. Tetszik, hogy lassan kezdenek, utána ritmust váltanak, és rockosabb rész jön, a végére egész beindulnak.

A fiatal metalcore banda a Walls of Jericho feldolgozása következik a tavalyi Redemption EP-ről. Erőteljesebb női ének néhol szolidabb zúzással, középen kellemes vonós betéttel.

A Muse száma a "NME In Association With War Child Presents 1 Love" jótékonysági albumról. Hát nekem a Muse-féle alternatív / neo progresszív rockot még szoknom kell.

Miközben információt kerestem az egyik előadóról, rátaláltam egy oldalra, ahol a szerző szintén összeállított egy kisebb gyűjteményt a House of Rising Sun variációiból. Remélem nem haragszik meg, ha merítek tőle, és berakom ide a posztom végére, ami nállam kimaradt. Itt van például a The Ventures instumentális gitárközpontú muzsikája 1984-ből.

Egy nagyon érdekes változat a fekete énekes / zenész hölgytől, Tracy Chapman-től. A stílus meghatározásnál most zavarban vagyok, inkább hallgassátok meg, rövid, de nagyon tartalmas.

A Toto változata Steve Lukather nagyszerű gitárjátékával, és Bobby Kimball érzelmes énekével. Nagyszerű szám, nem tudom, miért nem találtam rá én is.

A görög progresszív zenész Demis Roussos, korai elektronikus hatásokat is magánviselő feldolgozása az 1982-es Attitudes albumáról.

Egy instrumentális / akusztikus előadás mindenféle hangszerekkel, mandolin, hegedű, bendzso és gitár. Kerti parti stílusban. :D

A fekete blues/jazz énekesnő Odetta nagyszerű előadása zongorakísérettel, ezt sem szabadott volna kihagyni. 2005-ben készült a videofelvétel:

TOP1 nem Jimi Hendrix dal EVÖR | Legjobb Queen feldolgozás EVÖR

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr291397973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.09.23. 11:26:20

Már azt imádom, hogy vannak dalok, melyek címét az "előző" generáció eleve magyarul tudja! Felkelő nap háza, a Bohém Rapszódia, Fal!!!! Ááááá. Eleve apám "Falak"-nak mondás. Illetve nosferato apukája: Halványabbnál is fehérebb árnyék! Jól idézek? :))) aranyos!

Nehéz nap éjszakája :)))) ááááááááá

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.09.23. 12:28:30

Jó ez. Amúgy a Walls of Jericho '98-ban alakult, annyira nem fiatal...:)

petrot · https://www.facebook.com/tamas.petro.official 2009.09.23. 13:15:30

"Egy réginek tűnő akusztikus-gitáros dal. Igazából nem tudom ki az előadó, a videón feltüntetett Strangewalkra semmi okosat nem dobott ki a gugli."

Ő egy 22 éves srác :)

Az elején írja is, hogy pontozzuk a feldolgozását.
www.youtube.com/user/strongwalk

Amúgy marha jó összeállítás, gratulálok!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.23. 13:17:19

és az ungarische verzion?
egééész úúútón haaazaaafelééé azóóón góóóndóólkodááám... stb:)))

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2009.09.23. 20:54:36

az Animals-e utanozhatatlan, de a tobbi kozul a Muse verzioja tetszik a legjobban, mert az allatok verziojanak hangulatat ugyse fogjak tudni elkapni, igy az legalabb vmi ujjat vitt bele

wut 2009.09.23. 22:00:12

milyen hangja van már Brian Johnsonnak! ac ACDC-ben elég jól titkolja....mondjuk az új albumon kicsit énekel :)

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.09.23. 23:55:37

@petrot: Hát igen, van hogy benézi az ember... :)
Köszi.

rettentó 2009.09.24. 08:36:12

Nagyon jó cikk!!!! Interstellar Overdrive: ld. még Bors őrmester magányos szívek klubja zenekara :-)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.24. 09:21:28

Amitől még kivagyok: "Őrtorony hosszában" (All along the watchtower) :)

Mitya Ivanov 2009.09.24. 14:54:23

jó postzt, csak az a baj, hogy ez a sok beágyazott videó kiakasztja a böngészőmet

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.10.02. 12:46:20

Az ott garantáltan nem Hendrix, nagyon más a technikája, a fogások, a menetek; minden. A terminátorban nem O', de Skinhead baby tényleg szépen, kalaple.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.10.08. 12:24:27

Nem vagyok igazán tájékozott a zenében, de fotómemóriám van olykor. Én annak idején a gyerekkorombeli műsorújságokban a Petőfin elég sűrűn láttam a "Dave, Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich" verziót előadóként. Namármost ez egyezik az Animalssal avagy nem? Merthogy ahhoz hasonlóan szólt, de talán mégsem pont úgy.

Megjegyzem, ezt csörgi a telefonom...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása