Házi stúdiók 1.

Házi stúdiók 1.

2010.03.14. | Horváth Oszkár

Nézzünk egy ilyet: eddig jól fogadtátok, ha a B-oldal a hip-hop felé kalandozott. Most szeretnék mutatni egy srácot, aki otthon rak össze rap alapokat a házi stúdiójában. Bár valójában nekem is ez a hobbim, mások cuccait mindig tátott szájjal nézem, pláne, ha Overdrive-val együtt keresgélünk a neten, és a bilibe lóg a kezünk a víziót dédelgetve, hogy Amsterdam, lakóhajó, stúdiónak berendezve. Éppen ezért az ilyen témájú videókat, képeket régóta terveztük feldolgozni, de átfogó cikk helyett a legjobb kis darabokban megosztani az ilyeneket.

Az alább bemutatott arc Boon Doc névre hallgat, nem különösebben jó zenész, bár 4-5 szólamú akkordokkal dobja fel az alapokat, látszik, hogy azt azért többször fel kell vennie. Ugyanakkor nagyon jó timinggal rögzíti a hip-hop dobokat, pont annyit késve, amitől élvezhető lesz, ezt kevesen tudják normálisan csinálni. Laza, és van gettósapkája is. Azért az dönthet bizonyos kérdésekben... Ezekkel az alapokkal egyébként rap alap író versenyre is benevez, ennek kapcsán a srácról már volt szó a B-oldalon.

Itt egy meglévő saját dobalapra vesz fel egy billentyűt, basszust, 1-2 lead hangot, közben bemutatja, hogy amúgy nem a szavak embere. A kész sávokat aztán a samplerjén variálja, 1-2 kiállással, és ülve táncol, ami ismét egy olyan dolog, amit csak a producerek és hangmérnökök tudnak igazán. Kb. a hetedik perctől pedig kifejezetten sample alapon rak össze egy másik alapot. Jó hír 1: ez viszonylag színvonalas, piacképes cucc, jó hír 2: Magyarországon is tudunk ennél jobbat csinálni (lásd Zomblaze, Mr. Joeker, Tibbah).

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr611837592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.14. 19:44:48

Hát igen. Ilyen zenéket nyilván jó játék összedobálgatni, hallgatni már kicsit uncsi. Persze, beszívva más. De ha azt nézem, hogy egy közepes hegedűs körülbelül annyi ideig gyakorolja a Kreutzer-szonátát, hogy az tisztességesen szóljon a koncertteremben, amíg egy ilyen csávó összedob egy CDnyi anyagot, háát. Más súlya van az időnek. Viszont egy cremonai hegedű kb. ennyibe kerül, mint ez a kütyüpark. Vagy drágább. :) Pedig zene, zene.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.15. 09:48:31

De más a feladat is, Beethoven sem gyakorolta az írást és a rajzolást, hogy szebben írja le a kottát. A zeneszerzőnek nem kell tudnia eljátszani, viszont konkrétan egy ilyen kordunk producere mire olyan színvonalon tudja kikeverni és meghangszerelni a zenéjét, hogy az albumképes legyen, ugyanannyi évet tanul, mint aki színpadra állhat hangszerrel. Nekem mindkettő megvolt, tudom.

De a kütyüpark szerintem az olcsóbb :) És ilyen producer féléből jóval több pályára alkalmas van, mint hegedűs szólistából, hiszen ebben (még úgy is, hogy én 17 éve csinálom) jóval könnyebb tehetségesnek lenni + nagyobb stílusválaszték van, ha már egyszer tudod az alapokat. A zenéje amúgy nem unalmas, ez egy rap-alap, ehhez külön fül kell, hogy olyan zenét tudj csinálni, amire még jön egy ének vagy egyéb vokál sáv. Mintha amikor a szabó megcsinálja a ruhát úgy, hogy közben nem próbálod fel, a végén mégis egyből jó rád. Amíg az ének nincs rajta, addig "háááát, jó, jó, de hiányzik még róla valami" a kritika :) Persze bazmeg, az ének. :) Kár, hogy az arc nem pakol fel olyan dolgokat, amire rá is rappeltek.

Tegnap reggel összedobtam vmi hasonlót, reggel 8 és 10 között. Konkrétan ennyi ideig tart. Nekem még 5 másodperc is elfogadható volna, hiszen mindezt élőben is tudni kell produkálni, előre megírt elemekből (live act). És közben látod, hogy máshogy áll a zenéhez, mert azt a néhány akkordot, amit belegondolt, alig tudja lefogni a zongorán. Ha én a saját zenémre feltolok valamit gitáron, vagy fuvolán, az is elég esetlenül néz ki, de azt senki nem látja, és utána nem az én dolgom elvileg, hogy eljátsszam. Külön műfaj ez a zeneírósdi, nagyon sok ilyen fazon nem is merészkedne színpadra, ezért reked meg a házi stúdiójában.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása