TOP5 Frank Zappa dal EVÖR

TOP5 Frank Zappa dal EVÖR

2010.03.19. | B-vendégszerző

Frank Vincent Zappa korunk egyik legnagyobb komponistája, zenésze volt.

Saját állítása szerint tetőtől talpig feketén bújt a világra, ereiben keveredett a szicíliai, illetve a görög, az arab és a francia vér. Fiatalon először a ”vegyészet” kötötte le a figyelmét, azonban – sok zenehallgató nagy örömére - 12 éves korában elkezdett érdeklődni a dobolás és egyben a különféle muzsikák iránt. Formálisan soha sem tanult zeneelméletet, habár középiskolában zeneórákat kellett hallgatnia - egyfajta büntetésképpen. Legtöbb tudását az innen-onnan összeszedett lemezekből, valamint rádióban hallott nótákból sajátította el. Érdekesség, hogy első lemezei között a kortárs avantgárd zeneszerző Edgar Varese Ionisation című műve és egy Sztravinszkij mű szerepelt. (Zappa későbbi érett műveiben ennek a két szerzőnek a ritmikai, harmóniai stb. elgondolásai jó párszor tetten érhetők.)

Nem sokkal azután, hogy a gitározás felé fordult Zappa beszállt a Mother of Invention nevű zenekarba. Már ebben a formációban kitűnt Frank zsenije, ami szóló munkái során érte el a csúcsot. Több zenei stílusban alkotott, így elég nehéz lenne besorolni muzsikáját, hiszen a klasszikus zenétől a rockig szinte minden stílusban letett valami maradandót az asztalra. Ebben persze segítségére voltak képzett zenészei, akiket nagyon jó ízléssel válogatott maga mellé. Csak néhány név a sok társ közül: Steve Vai,Tommy Mars, Robert Martin, Ed Mann. Szükség is volt rájuk, hisz meg kell vallani, Zappa szerkesztési stílusa, formái, dallamai és improvizációi néhol megdöbbentőek, néhol sziporkázók és néhol bizony kétségbe ejtőek. (A szó nemes értelmében, amolyan „ilyet is lehet?” stílusban...)

A vendégművészek mellett később kisegítette magát a synclavier nevű eszközzel, ami a beírt partitúrát, kottát megszólaltatja, akár több szólamban is. Egész lemeznyi anyagot kreált ezzel a szerkezettel. A komponálás mellett létrehozott egy kiadót is, hogy saját műveit úgy és olyan formában adhassa az emberek kezébe, ahogy ő akarja, de más zenészeket is segített ezen rögös zenei pályafutásukon. Valószínűleg rengeteg kiadatlan műve van még stúdiója fiókjaiban, melyek halála (1993. december 4.) után ennyi évvel sem láttak napvilágot. Remélhetőleg családja révén ezek is kikerülnek majd valamilyen formában a közönség elé.

Tisztelgésem jeléül szóljon a TOP5 Frank Zappa dal EVÖR. Szerintem e dalok azok:

1. Dancin’ Fool
2. Watermelon in Easter Hay
3. Wet T-Shirt Nite + Toad O-Line
4. Black Page #2
5. Why Does it Hurt When I Pee :)

Zappa úr gitárszólója Budapesten:

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr751717005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.19. 11:11:38

Én azt szoktam mindig dünnyögni magamban, hogy: hani-hani-háj, bébidoncsuvana men lájk mííí? Néha be is jön.

Piszkos Freud 2010.03.19. 13:35:13

A legnagyobb volt.

Sorrend nélkül:
Peaches
Willie the Pimp
Ship Ahoy (hogy legyen egy szóló is)
(More) Trouble Every Day
Inca Roads és Po-Jama People (főleg a szólók)

rettentó 2010.03.19. 13:40:00

@yerico1: A Bobby Brown ismert szám, de tényleg ANNYIRA jó? (hogy Zappa önéletrajzának stílusát hozzam :-) ). Bízzunk a szakértő cikkíróban. Azért több réges-régi szám lehetne (mert én azokat ismerem :-))
Egyébként elismerem, hogy nagy zenész, de a politikai nézetei meg a fura humora miatt nem csípázom. Persze, ezek az emberi dolgok ma már csak annyira számítanak, amennyire jelen vannak a zenéjében.

radirpok123 2010.03.19. 14:24:39

Inca Roads album, egyértelműen.
Egyébként többször volt olyan, hogy rádióban hallottam Zappát, ami nagyon tetszett, de utána sose tudtam megtalálni, melyik albumokat/számokat. Az ismertebb, ajánlottabb zappákban ezek nem voltak benne, pedig elég sok cédéjét átnyálaztam már. Én a vicceskedős dolgait nagyon nem csípem, illetve egész pontosan azt, amikor a hülyéskedés a zene rovására megy (szerintem ezt sikerült nagyon jól elkerülni az Inca Roads-on).
Például a fenti listából a Black Page az 10/10-es, a Wet T-Shirt addig jó, amíg elkezd dumálni, a többi inkább (sőt, Incább! :-)) csak futottak még. Szerintem. Persze még fiatal vagyok, lehet, 20 év múlva másként fogom fogyasztani a Zappa-életművet :-)

radirpok123 2010.03.19. 14:33:39

...persze az album címe "One Size Fits All", nem Inca Roads...

ommm 2010.03.20. 16:38:35

Hi there people I m Bobby Brown :)

De a Trouble Every Day és a dont eat the yellow snow is örökre megmarad
Gigászi zseni volt, imádom

AvgDvl 2010.03.20. 18:47:47

Sleep Dirt
Son of Orange County
Pound for a Brown
Peaches en regalia
Montana

Zelefánt 2010.07.12. 09:10:28

"The Torture Never Stops" -- nem a ribi miatt.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása