Indiai férfirúdtánc

Indiai férfirúdtánc

2010.09.27. | Horváth Oszkár

Mondom: RÚDTÁNC. Lehet, hogy ez a poszt csak a címeként publikálva is megállná a helyét, lehetne tippelni, hogy ez mi a túró igazából. Ki sem kell fejteni. Pláne, mert én aztán semmit nem tudok erről a kultúráról. Azt tudom, hogy nincs egy kultúra, amely magasabb rendű volna a másiknál, csak különbségek vannak. Az olyan európai és nyugati dolgokon nevelkedett jószágok, mint mi, legtöbben giccsesnek találhatjuk a kínai és japán előadásokat is, a hosszú operákat, vagy fehérre festett arccal előadott táncparádékat, tegyük hozzá, BORZALMAS zenével.

Aki viszont vagy része a keleti kultúrának, vagy szereti, és az ízlése benne él ebben a választékban, kisegíthetne részben azzal is, hogy miért kell minden indiai film végén egy rettenetesen ciki táncjelenet, valamint azzal, hogy mi a halál ez a rúdtánc férfiaknak. Ugye képzeljük el, hogy Indiában készül el a Terminator 2. Jól mutatna a végén a T1000-es és Schwarzi egy jópofa koreográfiával. Vagy a Vanília égbolt, vagy a Schindler listája. A Gettómilliomos végéről mindenesetre nem hagyták le. Az én véleményem erről: HÁNYÁS. De akkor felteszem a kérdést, hogy mi mi a faszért tapsolunk (elvileg) ütemesen a színházban, és bizonyos műfajoknál miért érezzük nem helyénvalónak a fütyülést és kiabálást, vagy miért ciki beletapsolni egy klasszikus műbe vagy operába, és miért KELL megtapsolni a jazzben a szólistákat a szám kellős közepén? Ezért mondom, hogy csak véleményünk lehet, igazságot nem lehet kimondani, egy teljesen más világról van szó. Azért ha egy kínai azt mondja, hogy "ti európaiak lenni mind olyan egyformák", akkor elröhögöd magad. Aztán lehet, hogy úgy is gondolja...

Na visszatérve ahhoz, hogy ez egy elvarázsolt világ, lássuk, miről is volna szó:

Nos ha megtekintettétek a performanszt, akkor minden multikultival kapcsolatos tiszta képem és tiszteletem ellenére is kérdezném, hogy ÉS EZ MI?! Kezdve az ízléstelenül felelektronizált indiai népi elemeket mutató zenével. Lehet ezt ízlésesen is csinálni, lásd Talvin Singh, vagy A. R. Rahman. Ezeket be is tolom a poszt végére, mert ők mentik meg számomra indiát az ízléstelenség mélységéből. Miért táncolnak egy rúdon férfiak? Mi ugyanezért (elvileg) nőket megdugni akarunk. Miért vannak narancs fecske alsóban, óriási kitömött strandfasszal? Ez a szín áll jól mindenkinek, vagy Hollandia a szponzor? Illetve vízilabda meccs lesz (dupla alsó)? Látszólag erőt próbáló mozdulatokhoz képest a 90%-a miért nőies? Miért csinálnak eleve olyan dolgokat sötétebb bőrű emberek, amelyekre nagyon könnyű rámondani, hogy "majom"? Miért kell elémenni a gonoszkodásnak? Vannak olyan népek, ahol egy ilyen oszlopon kell véresre vesszőzött lábbal 1 éjszakán át állni, vagy ahol a 4-5 méteres oszlop tetejéről becsukott szemmel kell beledőlni a törzs karjaiba, és ez jelenti a férfivá válást. Ugye európához közeli kultúrában meg olyan van, hogy 45 percig kell kisfiú hangon énekelni, és attól vagy férfi, nem mondom, az is furcsa. Nálunk Magyarországon ugyanebből a célból asszem dugni kell. Na azzal például semmi bajom.

De az, hogy az indiai Szőke András 1:30-nál olyan KŰRT nyom, ami ha vicc, akkor sírok rajta és imádom, így viszont... sírok rajta és imádom.

Nem tudom megszokni ezt a sokkot, eddig a japánokkal szemben voltak csak fenntartásaim, de most már ha valaki indiai cuccot hoz, megkérem, hogy bontsa ki, nézze meg, próbálja ki, és ha jó, csak akkor adja ida.

A MENTŐÖVEK

Talvin Singh - Traveller (a mókusos képeket persze vétóznám):

A. R. Rahman - The Mimbai Theme:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr112323890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tüske · http://ketertelmu.blog.hu 2010.09.27. 17:27:54

Ha csak videót láttam volna a szöveg nélkül, csak hümmögnék, hogy ügyes. Ez tulajdonképpen nem rúdtánc, hanem oszloptánc. Nem vicc, ennek a gyökere tuti a kókuszdiógyűjtés.

Vagy milyen fák is vannak ott.

Is 2010.09.30. 23:23:00

Basszus, azért szerintem a kezdeti felugrás után minden férfi kollektíven szisszen fel, nem?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.10.01. 07:08:47

@Is: nagyon nem mindegy, hogy milyen irányú felugráshoz milyen irányba hajtod... félátfordulásnál legjobb a felfelé hajtott "strandfasz".

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása