Bréking: Távozás a ZAGAR zenekarból

Bréking: Távozás a ZAGAR zenekarból

2010.10.30. | Horváth Oszkár

A zagarmusic.com és a zenekar Facebook oldala szerint Kovács Andor gitáros távozik a zenekarból. Sajnálom.

Kár, mert a Zagar hangulatát nagyon különleges emberek adják össze. Sokféle emberrel zenéltem együtt, és sokra tartom azt a visszafogottságot, amit akár Andor, akár Lázár Tibor képvisel ebben a zenekarban, Kemuri a zenekarra vetített látvánnyal, vagy Bootsie a jó helyre tett mintáival. Vagy bármilyen zenész ebben a műfajban, ahol rengeteg sávra kell pontosan azt a kevés hangot rájátszani, pontosan oda, ahová az ember szíve diktálja. Ehhez meg kell érni, ez nem jazz, nem metál, nem virgázás.

Ez inkább olyasmi, mint a blues, sokkal többet ér 15 hang 1 perc alatt, mint 1 másodperc alatt. 15-20 évesen még úgy gondoltam, ez korfüggő, megmutatjuk, hogy tudunk zenélni, aztán kinőjük. Most már tudom, hogy nem az, van, aki 50-70 évesen sem tud túllépni ezen, és igazán azt játszani, amit a zene megkíván tőle. Van, aki pedig már fiatalon is felfogja, és ha valaki össze tud gereblyézni egy maréknyi ilyen zenészt, nagyot már nem tud hibázni.

Ahhoz, hogy valaki saját zenei projektet hozzon létre és azt sikerre vigye, sőt, egyáltalán a rendszeres próbákig és fellépésekig eljusson vele, különleges hozzáállás kell (1). Ahhoz pedig, hogy valaki úgy vegyen részt egy ilyen projektben, hogy azt kiszolgálja, és játékával nem magát, hanem a teljes zenét és zenésztársait emelje ki, szintén különleges hozzáállás szükséges (2).

Andor utóbbival bizonyítottan rendelkezik (2), és ezzel együtt különleges. Előbbivel pedig (1) nagyon remélem, hogy szintén bír, mert a hírek alapján saját projektet kezd - ehhez pedig szüksége lesz rá. Nekem valahogy túl szerény ahhoz, hogy ezt elképzeljem róla; tudjátok, mindig van valaki, aki átviszi az akaratát, hozza a kottákat, cédéket, az van, amit ő akar, mindenki olykor összeveszik vele, de nélküle nem volnának próbák. Andor inkább a finomság, és nem ez az erőszakosság. De nagyon várom, bármi lesz. Én szívesen zenélnék vele - bizonyára többen így vannak ezzel, és egy jó társaság majd összead valami olyat, ami ha Andor visszafogott, surf rockosra, nagy térbe kikevert és jó helyre tett "egy-egy" hangjainak megfelelő művészi hozáállását követi, akkor valami nagyon-nagyon-nagyon pont jó zene lesz.

Íme néhány azokból a pont jó mennyiségben, jó helyre tett hangokból:

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr82408623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsefi 2010.10.30. 21:08:49

minden jót neki, és reméljük azért a Zagar nélküle is meg tud maradni olyannak, amilyennek eddig sikerült. Mavu :(

oshooo 2010.11.19. 19:33:21

Azt hittem a múlt héten a Gödörben, hogy csak betegség, váratlan meteorbecsapódás miatt nincs ott, erre gondolni se mertem.. :(
Pótolhatatlan a játéka a Zagarban, pont amiatt amit leírtál. Nem az, hogy valaki lejátssza a meglévő számokat, hanem az új albumokra előre tekintve.. Ilyen finomkezű gitáros nem nő minden bokorban, hogy csak úgy berántsanak valakit a helyére. Persze megértem őt is, hogy ezzel a jóérzésű prüntyögéssel nem feszegette eléggé a saját jazzkonzis határait.. Nagyon várom a projektjét és persze, hogy kivel sikerül pótolniuk, mert gitár nélkül nem volt teljes a Gödör buli se.
A Zagarban valahogy tényleg ez a zseniális, amitől ennyire működik, hogy mindenki kiemelkedő a saját területén, hallják a zenét is, nem csak a skálákat játsszák, amitől élni, lélegezni tud egy-egy hang, dallamtöredék is.
Hiányozni fogsz Andor! Sok sikert!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása