INTERJÚ: The Australian Pink Floyd Show

INTERJÚ: The Australian Pink Floyd Show

Megszületett a B-oldal történetének első külföldi interjúja, melyet a The Australian Pink Floyd zenekarral készítettük. Korábban már beharangoztuk, hogy a banda 2011. február 4-én hazánkban is fellép, ezért, és természetesen az eredeti banda óriási rajongójaként külön köszönöm, hogy készségesen fogadták megkeresésünket. Kérdéseinkre a zenekar három tagja (Colin Wilson - basszus, ének; Steve Mac - gitár, ének; Jason Sawford - billentyű) válaszolt.

B-oldal: Az első kérdés nyilván bután hangzik (és gondolom, ezerszer megkérdezték tőletek), de akkor is feltesszük: miért pont Pink Floyd?

Colin Wilson: Hát, valahogy úgy kezdődött, hogy a banda alapító tagjai óriási Pink Floyd-rajongók voltak és egyszerűen csak szerettük a dalaikat játszani. Aztán felfedeztük, hogy nagyon sok ember szeretné élőben látni a Floyd-ot és ha erre már nincs mód, akkor egy élő Pink Floyd Show-t. Így egyre inkább mi is arra törekedtünk, hogy előadásainkban megközelítsük az ő szintjüket.

B-oldal: Melyik Pink Floyd-dal elsajátítása volt a legnehezebb? A magyar PF tribute banda szerint ez a High Hopes.

Colin Wilson: Nem gondolom, hogy nekünk sok problémánk volt a High Hopes c. dallal, számomra például sokkal komplexebb a Dogs című dal, de a Careful with that Axe Eugene hasonlóan nem könnyű. Sőt, igazából nem is az egyszerűség, vagy a nehézség a kérdés: az érzés és a dal atmoszférájának a megteremtése hasonlóan fontos és nehéz.

B-oldal: Van olyan Pink Floyd dal, melyet nem szerettek annyira, hogy eljátsszátok?

Colin Wilson: Amit úgy gondolunk, hogy a közönség hallani akar, azt megtanuljuk és eljátsszuk. Ennek ellenére én például annyira nem vagyok oda pár korai dalért...

B-oldal: Ugyanazokat a vizuális elemeket használjátok, amiket az eredeti zenekar koncertjén megszokhattunk?

Jason Sawford: Régebben néha ugyanazokat a látványelemeket használtuk, mint maga a Floyd, de mostanában - mindamellett, hogy maradtak elemek ezekből a műsorokból - jobban preferáljuk az új elemeket, melyek természetesen Pink Floyd-stílusban készültek. Vannak Ausztráliára utaló elemek is és használjuk a 3D technológiát is.

B-oldal: Az igaz, hogy a turnécsapatban vannak olyanok, akik az eredeti zenekarral is turnéztak?

Jason Sawford: Colin Norfield, aki a Divison Bell turné egyik hangmérnöke volt és David Gilmour szólóturnéjának csapatában is szerepelt, most velünk dolgozik. Ugyancsak velünk van Clive Brooks, aki Nick Mason dobtechnikusa volt a Pink Floyd The Wall turnéján. Fantasztikus arcok és igazán hálásak vagyunk a sorsnak, hogy lehetőségünk van velük dolgozni.

B-oldal: Játszottatok valaha a Marquee vagy az UFO Club-ban, ahol a korai Pink Floyd lépett fel? Mi lenne a ti álom koncerthelyszínetek?

Jason Sawford: Sajnos ezeken a helyeken nem volt lehetőségünk fellépni, ráadásul már nem is léteznek... Ennek ellenére az évek során számos olyan helyszínen léptünk fel, ahol a Pink Floyd is, annak idején. Számos "álomhelyszínen" is felléptünk, például a Royal Albert Hall-ban, Londonban. Azért a Wembley-ben még szívesen játszanánk! :)

B-oldal: Steve, te ugyanolyan Fender Stratocaster gitáron játszol, mint David Gilmour.

Steve Mac: Bizony, ráadásul David az én gitáromon játszott, mikor az ő 50. születésnapján léptünk fel 1996 márciusában. Egy csomó dalt ezzel a gitárral adott elő, szóval igazán speciális számomra ez a hangszer. Igazi megtiszteltetés volt számunkra ez a fellépés, a felkérése és az, ahogy kezelt minket a színpadon. Külön eltettem a pengetőt és a gitárhúrokat, mely akkor a gitáron volt. Rick Wright pedig Jason Hammond orgonáján játszott azon a bulin. Sosem fogunk megválni ezektől a hangszerektől, szent ereklyék számunkra.

B-oldal: Találkoztatok a banda összes tagjával?

Jason Sawford: David-del, Nick-kel és Rick-kel találkoztunk a Division Bell turné alatt (1994), az Earl's Court backstage-ében és David Gilmour 50. születésnapján. Sajnos Syd Barett-tel nem volt módunk találkozni, bár Cambridge-ben megpróbáltuk. Remélhetőleg egy nap Roger Watersszel is fogunk találkozni.

B-oldal: Hogyan állítottátok össze a Greatest Hits Tour setlist-jét?

Jason Sawford: Sok mindent kellett figyelembe vennünk. Természetesen vannak olyan dalok, melyeket nem lehet kihagyni, mert mindenki hallani akarja. Ilyen például a 'Shine On You Crazy Diamond', a 'Comfortably Numb', a 'Great Gig in the Sky', vagy éppen a 'Wish You Were Here' és még sorolhatnám. Ezután megpróbáltuk beilleszteni a többi gyémántot, azaz például pár dalt a Meddle és az Animals albumról. Mindent összevetve megpróbáljuk lefedni a banda teljes életművét.

B-oldal: A Greatest Hits turné után mi lesz a következő célotok?

Jason Sawford:
A jelenben fontos cél, hogy fellépjünk olyan országokban is, ahol még nem tettük, például Ázsiában, vagy éppen Indiában, Japánban és játsszunk pár olyan dalt is, melyek talán kevésbé ismertek, de nagyszerű nóták. Szeretnénk készíteni egy DVD-t erről a turnéról, ezért is próbálunk fejlődni nem csak az előadásmódban, de látványosságban is.

B-oldal: A Pink Floyd-on túl... melyik bandának lennétek még a tribute zenekara?

Colin Wilson: A Deep Purple zenéjét játszani még nagy buli lenne...

B-oldal: Szeretitek a mai modern rockzenét? Melyik bandák a kedvenceitek?

Colin Wilson: Sokféle zenét próbálunk megismerni, melyek közül nekem a Foo Fighters és a Metallica is a kedvencem.

B-oldal: Mit üzentek a magyar PF rajongóknak?

Colin Wilson: Természetesen alig várjuk, hogy Budapestre is elvigyük az új show-t, így szeretnénk minden magyar rajongót meghívni a februári koncertre! Ígérjük fantasztikus lesz!

austr.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr662517768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celern 2010.12.23. 20:54:12

"A" magyar PF tribute? Tudomásom szerint nem csak egy van...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása