Hősök: Tíz év, Négy Évszak

Hősök: Tíz év, Négy Évszak

2011.06.24. | Horváth Oszkár

Nem tudom, mit mondjak ezekről a gyerekekről, annyi mindent mondtak magukról. A lényeg erre az évre: tíz éve csinálják együtt a zenét, amiből magam részéről az első 5 évről rendre le is maradtam. Még szép. Az utóbbi 5 évet viszont végigdrukkoltam, morogtam, faszért nem koncerteznek, mikor jönnek az én falumba (míg végül teljesen máshol néztem meg, milyenek élőben), mennyire jó már, amit csinálnak, miért nem a Hősök terén mutogatják őket... és nem a szar szóviccért, hanem mert ott férnek el annyian, ahányan kell, mint a Jackson klipben.

Tényleg kb. 5-6 éve kezdtem rázni a fejemet, hogy végre azok rappelnek, és itt nemcsak a Hősökre gondolok, akik tudnak magyarul tőmondatok helyett képekben is gondolkozni. Aztán a Hősök Klasszik lemez alapjai felnyitották a szememet, hogy azok, akik képesek ugyanazt a zenei stílust hajtani éveken keresztül, új ajtókat nyitottak ki, és a zene is kapcsolt egy fokozatot. Évek óta nincs olyan érzésem, hogy kicsit savanyú a magyar hiphop, de a miénk, ezért sokan tettek, most már azt érzem, hogy a miénk több.

Az idei kiadvány nagyon személyes, én online kaptam meg a zenekartól valamikor márciusban, úgyhogy igazából a próbateremben jöttem rá, mennyire jól néz ki a cucc, miután Joe kolléga úr a hiphop.hu-ról megrendelte és mutogatta, hogy néz ki mindez kézzelfogható formában. Az egész kiadvány egy nagyon tüchtig kis tasak, a könyvben természetesen minden szöveg benne van, tömör köszönetet, és nagyon jó aránnyal eltalált kis history a Hősökről, Ecküről, Mentháról, Brashről, Joekerről, évszámok, kis Pétfürdő, kis Veszprém, néhány jó szó haza. Végre egy alkalom, amikor lehet beszélni a dologról, mert már mindenki elhiszi, hogy ez jó, még az is, aki annyira tök hülye a hiphophoz, hogy az első mondata mindig a "jó, de nem értem a szöveget". Hát ja, nem érted. A könyvben egészen 1999-ig visszamenőleg vannak fotók, vállalják magukat a srácok gyerekként, amikor még más néven, más úton magukat, sőt, egymást keresték. Kőkemény, mint amikor az egyetemi csoporttársaiddal vagy a gimis cimborákkal nézed át, hogy kinek milyen fotók vannak meg telefonról, scannelve, bárhonnan megmentve.

Azért az, hogy az ember több mint 10 éven át felveszi, amit költ, a saját hangján, szétszórja, és nem vonja vissza, hanem vállalnia kell, hogy akár magával sem ért egyet egy idő után, kurva nagy megtiszteltetés annak, akinek csak annyit kell tenni, hogy beteszi, és végighallgatja. Ott köt bele, ahol akar. Ezért vagyok hálás a művészeknek, ezért érzem jól magam, amikor éppen én vagyok, aki vetkőzik, mert ez az, ha asszed, hogy a pornó az intimebb és a meztelenebb, akkor rábasztál.

Ennyit az elméletről :) Oda akarok kilyukadni, hogy kurva jó átlapozni egy ilyen fényképalbumot, én folyamatosan úgy éreztem, semmi közöm hozzá, mégis megnézhetem, ajándék.

Az albumon nagyon jó hangulatban meghangszerelt tavasz, nyár, ősz és tél skitek/intermezzok vannak, ezek között 3-4 szám jelenti az adott szakaszt. Közreműködnek különböző számokban többek közt Deego, Siska Finuccsi, KRSA, Busa Pista, NKS, és a Zhe Band. Talán az új anyag előfutára az Aki velünk volt, amit már a tavalyi fesztiválszezonban is vittek mindenhová, és talán ebből lett az első klip is. Valakitől azt hallottam, hogy neki ez kicsit kommercionálisabb, mint a korábbi Hősök. Lehet, hogy az MTV Iconon az Ikon feldolgozása az, ami benne kattintotta erre a mérleg nyelvét. Én arra annyit tudok mondani, hogy az egyik legjobb dolog, amit Ákos letett az asztalra, hogy a Hősök feldolgozta :) Azóta a csapat folyamatosan turnézik a Zhe Banddel, és teljesen élő hangszerelésben viszik a közönség elég a hőstrekkeket.

Én nem ébredek leizzadva amiatt, hogy ez a zene több emberhez jut el (VÉGRE), mint eddig, hanem örülök, hogy épül a híd, amin aki akar, lesétálhat Alsóvárosba megnézni, hogy tényleg ott lakik már Magyarország igazi anyanyelvén a hiphop világban, és ehhez az a tengernyi munka, és keresztül-kasul közreműködés, és koncertrejárás a Hősök részéről nagyon sokat hozzátesz. A Hősök Soundcloud is épít szépen, itt üti fel időnként 1-2 olyan szépség a fejét, mint a Káva Eckü Orizatriznyák - Szomszédok, vagy a Jam Balaya Aljas, amitől a mai napig megfekszem. Ez az album is a híd egyik új pillére, amire már nem azért van szükség, hogy stabilabban álljon, hanem hogy messzebb elérjen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr403010035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása