Mixgar: a vendégek szerkesztik a zenét

Mixgar: a vendégek szerkesztik a zenét

2011.07.01. | Horváth Oszkár

Van, hogy azért jársz egy szórakozóhelyre, bárba, kocsmába, mert jó zene van. Lehet ez fordítva: azért van jó zene, mert oda jársz. Ezt kínálja a Mixgar nevű magyar fejlesztésű szolgáltatás, és igyekszik az amerikai fiatalokon keresztül piacot találni.

Ismerősek ezek a mondatok?

  • Menjünk innen, szar a zene.
  • Na jó, még egy ilyen szám, és hazamegyek.
  • Direkt bedobtam valami normális zenére 40 perce, azóta ez a szar szól.

Valami ilyenre keresheti a megoldást a szogláltatás. A lényege: a mobiloddal ha bejelentkezel a helyre, ahová megérkeztél - és tegyük fel, hogy az adott hely a Mixgar.com segítségével állítja össze a playlistjét -, akkor a te ízlésed alapján is alakul, hogy milyen számok fognak szólni a szórakozóhelyen. A Facebook üzenőfalad, YouTube kedvenceid, Last.fm csatornád szerint igazodik a lejátszott zene hozzád, és a jelenlévőkhöz.

Amsterdamban az elmúlt években voltunk szerintem 40 különböző kocsmában, és szinte mindenhol ugyanazt a szoftvert használják folyamatos zenelejátszásra, sehol nem rádióznak, vagy CD-znek. Hasonló terepen könnyen megülhet ez a szolgáltatás.

Persze kialakulhatnak új jelenségek, illetve nem szűnnek meg mások:

  • ha egy nagyon szakatt emó társaságot látsz okostelefonokkal a sarokban, tudod, kikett kell hazazavarni, hogy ne Tokyo Hotel legyen a következő szám
  • ha nem az a bajod, hogy rossz a zene, hanem hogy hangos, vagy éppen halk, ugyanúgy neked kell továbbállnod :D

Az adott helyen megszólaló zenékre azok is szavazhatnak, akikről nem árul el nyilvános profiljuk eleget, és nem szeretik megosztani a fél életüket a háromnegyed világgal. Közel áll hozzám ez az egész elgondolás, több okból is, egyrészt, mert tök ugyanezt én is kitaláltam évekkel ezelőtt, csak chipkártya alapon. Mindig látszott, hogy igény van rá. Másrészt azért, mert nem egy szűk körben gondolkodik, hanem az egész világ számára készül, és ha ezt nem tudja valaki elmondani az online termékéről, akkor neki se fogjon. Harmadrészt, mert ez nemcsak egy ötlet, hanem működik, 2010 decembere óta dolgoznak rajta, és van eredménye. Nem egy délutáni ötletelés, vagy egy újabb beszélgetés, hogy mit "kéne" meg "lehetne" megcsinálni, ha le tudnánk lassítani az időt...

Míg évekkel ezelőtt mindenféle hülye terminálokban, és magaddal hordozós belépőkben, ID-kben, kártyákban, vonalkódokban kellett gondolkodni, most már egy mobiltelefon és egy böngésző elég mindenhez. Igazság szerint fel kéne csapnom azt a 60-80 ötetet, amit összeírtam az elmúlt 8 év alatt, és magam is meglepődnék, hogy mennyivel reálisabb lett némelyik. A Mixgar esetében, míg a vendégek részéről elég egy Opera böngészős mobil, tehát semmi különösebben fenszi okostelefon, addig a szórakozóhelynek csak egy tetszőleges számítógépre, böngészőre, internetre és egy erősítőre van szüksége. Ezek általában adottak. A szolgáltatásért a vendéglátóhely fizethez majd a weboldalon keresztül.

Őszintén remélem, hogy ez, vagy egy hasonló meghonosít egy olyan jogdíjelszámolást is, amelyben a szórakozóhelyi lejátszások is bekerülnek a hazai elszámolásokba, ellensúlyozva a kereskedőkhöz kitolt CD-k számát, ami vicc, és a néha méltatlanul ízléstelen rádiós játszást, ami jóval igazságosabb, de a kereskedelmi rádiózásból adódóan azt honorálja, aki a leginkább a proletár közízlést követi, és nem azt, aki alakítja.

A Mixgarról egy májusi interjúban olvashattok többet az Origon, illetve a Mixgar.com-on e-mail értesítést lehet kérni, a teszt alatt lévő szolgáltatás éles indulásáról.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr833005442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2011.07.01. 08:28:08

Akkor én bármely helyet eurodance paradicsommá változtatnék...:)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.07.01. 09:43:57

Én meg lehet, hogy gyári csengőhangokká, mert cseretelefonom van. Minden harmadik szám MIDI lenne :))

Azt láttam, hogy rövidesen elindul az oldal kifelé is, úgyhogy érdemes csekkolni, én mindenesetre bedobtam magamat a Notify me after launch dobozba, így máris tájékozottabbnak érzem magamat.

kristof.bardos 2011.07.01. 14:49:14

Bemondták a CNN-en, hogy jövő héttől megszűnik a youtube előtti tolongás a házibulikban, mert mindenki kipróbálhatja majd a Mixgart élesben: Létrehozhatod a saját helyedet, ahová meg tudsz hívni másokat is - a beta alatt ráadásul ingyenesen :)

Üdv,
A Mixgar gépházából

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.04. 10:49:47

Érdekelne, hogy hányan maradnának, ha én Philip Glass: Eintstein on the Beach című balettzenéjét tetetném fel? Csak erős idegzetűeknek: www.youtube.com/watch?v=ZK7gg8gbMxE

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása