Bűnügyi filmek kliséi

Bűnügyi filmek kliséi

lethal-weapon_2.jpgA "minden rendőrfőnök néger" klisén túlmenően álljon egy összeszedett lista a bűnügyi filmek kliséiből:

A nyomozó (detektív / felügyelő)

A főhős múltjában mindig van valami szomorú esemény: társ akció közbeni elvesztése, ártatlan ember (gyerek) véletlen lelövése. A múlt árnya szenvedélybetegségekben (alkohol, gyógyszer, egyéb függőség) jelentkezik a jelenben. A legmenőbb öreg zsaru már csak pipázik.

Az igazi nyomozók mindig elegánsak. Mert ők detektívek. Az FBI ügynökök még elegánsabbak, sőt még fekete napszemüvegük is van. Legelegánsabbak a belső ellenőrzés emberei. (Őket mindenki utálja.)

Este meglazított nyakkendővel kell és lehet már dolgozni. Esetleg feltett lábakkal, széken hintázva.

A nyomozó, ha sportos, akkor a rendőrség akadémiájának hivatalos pulcsijában kocog.

A rendőrök apukája is rendőr volt. A rossz zsaruk faterja jó zsaru volt. Valaki az őrsön még dolgozott a nyomozó apjával, aki piszok jó zsaru volt, kinn is van még a képe az őrsön.

Ha van nyomozónő, az majdnem mindig dögös, de a férfi rendőröket nem kezeli egyenrangúnak.

A rendőr új társa most jött az akadémiáról. Lőtéren jól lő, éles helyzetben viszont befuccsol, helyszíneléskor hány.

Rossz zsaru

Jó zsaru – rossz zsaru játék. „Én vezetek!”

Az igazán rossz zsarutól mindig elveszik az ügyet, de ő folytatja a nyomozást. Társa rászól: "Nekünk most a Johnson ügyön kéne lennünk, mit keresünk itt?"

A rossz zsaru nyilván elvált, de biztos, hogy válófélben van. A rossz zsaru lánya nem „apának”, hanem „John”-nak szólítja az apját. A  rossz zsaru mindig 3 hónap tartásdíjjal késik.

A rossz zsaru a rendőrbálon mindig verekszik, asztalon átesés, puncs kiömlés, mikor a rossz zsaru azzal a zsaruval verekszik, aki elszerette feleségét.

A rendőrfőnök mindig utcai járőrözéssel fenyegeti a rossz zsarut.

A rossz zsaruval mindig ordít a rendőrfőnök, természetesen az irodájában (reluxa lehúzása, kinn mindenki hallgatózik), hiszen a rossz zsaru romba döntötte a várost előző akciójával és a polgármester válaszokat vár.

dirty.jpgAz elkövető

Annyira komplex a bűn elkövető, hogy egyértelmű: „Profikkal van dolgunk!”

Az elkövető gyanúsan volt rendőr, vagy "zöldsapkás", hiszen a módszerei, a használt golyó, C4, egyéb robbanószer arra utal. (Vagy valami militáns alakulat tagja lett a rendőrség után.)

Az elkövető természetesen az anyjával él, szobája nagyon durván elhanyagolt, kiplakátozott újságcikkek a falon, legtöbbször a rendőr sikereivel kapcsolatban. Esetleg  korrupciós botrány, szenátor, egyéb politikusok képei vannak kifüggesztve.

A bűn elkövetője mindig jelöletlen bankjegyekben kéri a jussát, esetleg iskolabuszt, repülőt követel.

Az utolsó meló – vagy nyugdíj (felfüggesztés)

Mindig 1 nappal / héttel a nyugdíj előtt érkezik egy meló, amit még meg kell oldani.

A nyugdíjba küldött rendőr dobozban viszi a cuccát az irodájából. A papírdobozban van virág, keretes fénykép (egy díj átvételéről) és kilóg belőle a serleg.

A jelvényt és a szolgálati fegyvert mindig a rendőrfőnök asztalára kell tenni. („Ezt meg fogja bánni uram”)

A helyszínelés

Hajnali 3-kor megszólal az otthoni telefon a rendőrnél. Álmosan magához húzza, „Rendben, megyek”, feleség nyammog, következő snitt, autóval leparkol, POLICE szalag körbe, „Ki az áldozat?”, „Egy 16 éves lány, legalábbis ami maradt belőle”. Az áldozat letakarva fekszik, a nyomozó zsebkendőt tesz az orra elé. Vagy a rendőr akkor érkezik meg, amikor a tóból emelik ki a kocsit. Még nem tudni ki az áldozat. Kutyák csaholnak.

A társ (jellemzően) csaj ballonkabátban már ott várja a nyomozót, papír poharas kávét nyújtja kollégájának.

A kocsiban nincsenek ujjlenyomatok, se egy hajszál, semmi. Esetleg a cd lejátszóban egy üzenet. Ha leégett kocsit találnak, az abban lévő hulla sosem az, akit feltételeznek. Hasznos dolog a fogászati kartonok meghamisítása bűnelkövetői oldalról.

derrick_1.jpgAz FBI és a rendőrség mindig összeveszik az ügyön, azaz pontosabban mindig korábban érkezik ki a rendőrség, de az öltönyös FBI tagok a fennhéjazó „Innentől átvesszük az ügyet” felkiáltással élnek.

Tömegnek „Nincs itt semmi látnivaló” mondás. Oszoljanak! 

Megszagolás robbanóanyag: "Ez semtex", vagy "Ez C4". Vagy olyan robbanószer, mely egyértelműen meghatározza az alakulatot. (Annak tetoválását hordja az elkövető.)

Rendőr kokain ízéről azonnal meg tudja mondani hogy jó minőségű anyag. Késheggyel tasak felvágása, kés hegyével kicsit kivesz, nyelvét beleérinti. (Rendőrségi bizonyítékraktárban nagyon sok nyitott zacskó ezáltal?)

Ha egy házban történik a helyszínelés, akkor a tapasztalt rendőr a fal megkopogtatásából kitalálja, hogy van valami mögötte. Legtöbbször égő gyertyák, vagy vérrel fallal írt üzenet, illetve az áldozat.

A kihallgatás

A rendőrök mindig kihallgatják a házmester nénit, akinek persze már ezer éve gyanús volt a 3 hónapja beköltözött férfi.

Az igazi detektív olyan rábeszélőképességgel bír, hogy sosem kell fegyvert használnia, esetleg egy régi (nem töltött) revolverrel kéri meg az gyanúsítottat, hogy kísérje el az őrsre.

Kihallgatáskor a rendőr a székre úgy ül le, mint Liza Minelli, vagy mint a Backstreet Boys tagok.

maig.jpgA kemény nyomozó kiküldi az őröket a kihallgató szobából, leveszi a megátalkodott bűnöző karperecét, cigit is ad neki (kell a rabló-pandúr összekacsintás).

Ha a kihallgatott nagyon pofázik, a rendőr arccal belenyomja a forró kávéba, esetleg szék gigára helyezés. „Énekelni fogsz!”

A nyomozás

Átlagosan 48 óra alatt kell kideríteni az ügyet.

A fotón (videó felvételen) mindig látszik az elkövető, de nagyítani kell a képet, ami nyilván nem éles.

A rendőr otthon mindig szétdobálja a bizonyítékokat, aktákat  + felragasztja a bűnszervezet „szervezeti ábráját”, vagy a nagyon kegyetlen gyilkosságok képeit a falára. "Hiányzik egy kocka, de mi lehet az?", illetve "Tudom, a megoldás kiböki a szemem, de nem látom...”. Páratlan kombinációs, asszociációs képességgel rendelkezik, mégis teljesen véletlen és hirtelen ugrik be a megoldás.

A jó detektív, amivel kapcsolatban nyomoz, azzal kapcsolatban van otthon könyve. Pl. vallásról, majákról, szanszkrit és egyéb holt nyelvekről.

Van egy szaki a csapatban a rendőrségen, egy meg nem értett zseni, akinek a rendőr, ha megmutatja a bizonyítékokat, az 1 perc alatt mondja az irányt. Hasznos segéd a boncolást végző orvos is, aki meglátja, hogy az a seb csak elterelés és már legalább 48 órája halott az illető. A meg nem értett zseni egyben hacker is, betör bárhová, titkos rendőrségi file-okba, Pentagon rendszerébe, stb.

A gyilkos felveszi a kapcsolatot a rendőrrel, hiszen igazából feltűnösködni akar, 3 másik rendőr telefonon hallgatja a beszélgetést, bemérés próbálás és pont 1 mp-vel a bemérés előtt leteszi a telefont az elkövető.

Mindig van lehallható (karbantartó) furgon, benne szalagos magnódeck.

Megfigyelés közben autóban ülve fánkzabálás és kávézás papírpohárból, majd mikor gyorsan kell elindulni, akkor a forró kávé a rendőr ölébe (új nadrág) ömlik.

Ha a rendőrt követik, akkor beszól a rádión, hogy „Figyelem! Társaságot kaptunk!”.

Más lakásába betöréskor 10-ből 6-szor kefélő párra nyitnak rá.

Kell egy tömeghisztéria jelenet is. Stadionban mindig a reflektor alatt van az elkövető, de a zsaru bejárja az épületet.

A nyomozás során mindig el kell menni a könyvtárba régi cikkeket olvasgatni, eszeveszetten gyorsan. Egy 20 évvel ezelőtti cikkben van egy kép a feltételezett tettesről, valamint valamilyen politikusról. Esetleg ekkor derül ki, hogy a gyanúsított valaha rendőr volt.

beverly-hillsi-zsaru.jpgMindig van egy újságíró, aki egyedül többet derít ki, mint az egész rendőrség. Persze, mert ők nem is akarják kideríteni, hiszen vastagon benne vannak a buliban.

Ugyanez az őrsön: kurva gyorsan pörögnek a gyanúsítottak, majd hirtelen a képernyőn megjelenik a MATCHED felirat. „Ő az!”

A rendőr mindig elmegy a gyanúsított irodájába (feltéve ha van neki), kutat a fiókjában, a gépéről lemásolja az adatokat (LOAD, COPY képernyő), majd a gyanúsított pont akkor nyit be, miután a másolás véget ér.  „Ááá, Hadnagy úr, micsoda meglepetés, miben segíthetek?”, úgy csinál mintha kedves akarna lenni a rendőrrel.

Ha már semmilyen nyom nincs, akkor érdemes bemenni egy kuplerájba, ahol az egyik sokat látott kurva az informátor. A tapasztalt zsarut hidegen hagyják a meztelen csajok, a zöldfülű persze teljesen leblokkol. A táncos csaj a rendőr jelenlétében nem táncol, hanem a pulthoz megy (áttetsző köntös felvétele közben). A kurva megmondja, kit hol lehet megtalálni.

A rendőr mindig saját zsebéből fizeti az informátorokat, 20 dollár ide, 100 dollár oda, nem számít, nincs költségelszámolás, neki így is megéri.

Mikor az elkövetőről faxon érkezik egy kép, kurva lassan jön ki a papír. A rendőr hirtelen realizálja, hogy a gyilkos előbb járt itt, de az már a szabadban sétál. Esetleg itt kezdődik a sikátorban történő kergetőzés, kerítések átugrása, beleugrás szemetes konténerekbe.

A film végén mentőautó platóján ül a vállon meglőtt zsaru és hiába halt meg barát, barátnő, családtag, bárki, már tud nevetni az ügy megoldásán. A zsaru cigire gyújt, majd begurítják őt a mentőautóba, az ügy megoldódott, "Jaj, de öreg vagyok már, nem nekem való ez a meló", szivarozás.

34 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr584992611

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2013.01.03. 08:42:52

van egy marha nagy klisé, miszerint a szorgalmas oknyomozó újságíró csaj bemegy a főgenya irodájába, majd a főgenya valamilyen indokkal kimegy, és
1. az asztalán hagyott papírokra ceruzával húz egy csíkot,
2. megjegyzi hogyan rendezte el a papírjait az asztalon

hogy kiderítse, hogy a újságíró oknyomozó csaj turkált e a dolgaiban. Persze igen, és innentől jön a "menjen csak nyugodtan, majd a lépcsőházban/parkolóházban/liftben elkapjuk"

Grega 2013.01.03. 09:06:17

a Nyomozás rubrika alatti felsorolásod egyetlen klisét se tartalmaz, max 2 krimiben találkoztam ezekkel a dolgokkal...

Ormi 2013.01.03. 09:55:32

Kell elszántság egy ilyen lista összeállításához....
Négy-öt ilyen klisét látok...már lapozok tovább.
(Mostanában azért inkább az afféle helyszínelős sorozatokkal van tele a padlás, még a csapatok is tök egyformák.)

Ja, és egy kötelező klisé: a boncolást végző doki mindig harsányan jókedvű, és általában a hulla mellett zabálva szellemeskedik.

foxpic 2013.01.03. 10:01:31

keveset láttál Grega :D

Szevasztok 2013.01.03. 10:29:07

OFF
A "rendőrfőnök mindig néger " kliségyűjteményben volt az is, hogy a "menekülő bűnöző egy kínai farsangi felvonulásban próbál elrejtőzni".

Amikor egyszer San Franciscóba mentem céges ügyben a taxi vajon miért nem tudott a szállodáig vinni? Mert éppen kínai farsangi felvonulás volt az utcán!

Hát jót röhögtem magamban...
(Lehet, hogy a klisék nem is állnak annyira távol a valós világtól?)
ON

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 10:54:32

"endőr kokain ízéről azonnal meg tudja mondani hogy jó minőségű anyag. Késheggyel tasak felvágása, kés hegyével kicsit kivesz, nyelvét beleérinti."

Ezt egyszer egy filmben ki is figurázták, már nem emlékszem melyik volt, de vmi színész akart rendőr lenni azt hiszem vmi film vagy műsor miatt, és a "valódi" rendőr mondja is neki, hogy mi van ha méreg van benne. :D

Fatal Error! System Halted! 2013.01.03. 11:02:50

Én attól megyek a falnak, hogy egy már alapból szar videofelvételt, biztonsági kamera képét a korlátlanul minőségromlás nélkül tudják nagyítani, és a feltételezett gyanúsított autójának rendszámán lévő környezetvédelmi matricáján a 8 pontos betűt is le tudják olvasni.

Ebből a non plus ultra a Szárnyas fejvadász. Bár ott talán még hihető, hisz a jővőben játszódik.

din viesel (törölt) 2013.01.03. 11:26:26

a bomba-ha van-mindig 01-03 masodperccel a robbanas elott hatastalanodik...

kaamir 2013.01.03. 11:28:45

- A kihallgatáson alapból sosincs jelen ügyvéd. Ha valaki mégis ügyvédet kér, az sáros.

- A rendőrautót megkerülni tilos, ha sietős a dolgunk, a motorháztetőn kell átcsusszanni.

- A helyszínelésnél a nyomozón kívül mindenki hülye, aki csak összepiszkítja a helyszínt.

- És persze a klasszikus: a bombákon mindig van egy bazi nagy számlap, kék és piros vezeték, és a hős rendőrnek mindig 1 másodperccel az idő lejárta előtt sikerül hatástalanítani.

nouka 2013.01.03. 11:28:54

Nagyon jók!

Itt van még kettő:

Autós üldözés közben egy hajléktalan tolja át a babakocsit az úttesten és a rendőrautó/elkövető autója pont telibe találja.Természetesen a babakocsi mindig üres sörösdobozokkal van tele.

Verekedés közben a jó és a rossz egyszerre nyúl a fegyveréért,egymásra is fogják,el is sütik,de mindkettőnél üres a tár.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.01.03. 11:41:47

"nyomozik". értem a tréfát. ;-)

schdl (törölt) 2013.01.03. 11:57:16

Kiegészítés: minden bűnbanda orosz, kínai vagy japán. Nem maradhat el a nyomozó és a főgonosz hosszas verekedése, amit sok sok "majdnem elkapás" előzött meg. Természetesen egy ponton valakit elrabolnak akivel zsarolják a hősünket, de egy váratlan segítő kiszabadítja a túszt. Rohangálás a városon keresztül a legnagyobb tömegben, emberek fellökése, látványos ugrások, kitörő ablakok, majdnem gázolás kötelező! Minden rendőr 500méterről felismeri az ellenségét és természetesen tudja ki a góré a 350 emberből.

rudo 2013.01.03. 11:59:50

Nem ennyire szakállas klisé, de egyre többet látom és marhára idegesit: orvosszakértő (jellemzően nő) a felboncolt hulla fölött szépeleg: és milyen fiatal volt, milyen szép, elötte volt az élet... esetleg beszél a hullához: ki tette veled ezt, stb... (főleg CSI és hasonló franchise környékén fellelhető)

rudo 2013.01.03. 12:04:18

Spanyol bevándorlókkal a főhős lazán beszél anyanyelvi szinten (ráragadt), vagy csupán nyökög, de pont a lényeget tudja kimakogni (ráragadt).

Utóbbi időben egyre több hős tud véletlenül mandarinul (nem mintha ez bármikor is indokolt volna... ugyanakkor semmire sem megy vele, nem lesz beszédesebb tőle a gyanúsitott - de olyan jópofa elem ;)

rudo 2013.01.03. 12:07:02

Ha dramaturgialiag fontos, hogy a lőszer nem végtelen, akkor biztosan forgótáras a fegyver... az öntöltő viszont a drámai csúcspontig tüzel, amikoris látványosan megakad hátul a szán.

bioLarzen 2013.01.03. 12:10:10

Haha, kedvenc Columbónkra elég kevés stimmel :D

bio

bioLarzen 2013.01.03. 12:10:49

@Grega: Akkor valószínűleg nem láttál elég krimit ;)

bio

bioLarzen 2013.01.03. 12:11:25

@rudo: "Spanyol bevándorlókkal a főhős lazán beszél anyanyelvi szinten"

A Derrickben vagy a Lindában nem emlékszem ilyenre :D

bio

Void Bunkoid 2013.01.03. 12:11:46

Elfelejtettétek, hogy minden utcai lövöldözés/autós üldözés közben kötelezően fel kell borítani egy újságos/ázsiai kisemberke tulajdonában levő zöldségesstandot.

bioLarzen 2013.01.03. 12:12:23

@nouka: "Verekedés közben a jó és a rossz egyszerre nyúl a fegyveréért,egymásra is fogják,el is sütik,de mindkettőnél üres a tár."

Ez a Desperadón kívül miben volt még? Nem nagyon emlékszem ilyenre "normál" krimiben - de, persze nyilván én sem láttam az összeset :)

bio

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.03. 12:40:04

Én attól megyek a falnak, hogy főhősünket egy 50-100 fős minőségi fegyverekkel felfegyverzett kommandó nyílt terepen golyózáporral 20-50 méterről nem képes eltalálni (esetleg a karját a fedezékbe csúszás előtt), ám főhősünk egy szál kis pisztolyával és maximum 1 tárcserével (2x7, 2x10 golyó?) a hordó mögül mindenkivel végezni tud. Mindenkit elsőre talál létfontosságú szerven. Becsukott szemmel is.

ÉS EZ MINDEN KIBASZOTT FILMBEN ÍGY VAN! NEM CSAK A ZS KATEGÓRIÁBAN, DE B ÉS A LISTÁS FILMEKBEN IS!

din viesel (törölt) 2013.01.03. 12:48:10

a rossz zsaru mindig feher...

Unbiased 2013.01.03. 12:51:59

Nem olvastam vegig a hosszu cikket, de talan ezek nem voltak:

- A rossz ember, kezeben a fegyverrel, reszletesen elmagyarazza, hogy miert fogja megolni a jo embert. Aztan persze kozbejon valami.

- A nyomozo felesege mindig valni akar, mert a ferj nem tolt eleg idot a csaladjaval.

deruyter 2013.01.03. 13:07:37

Akinél pisztoly van - aminek a lényege, hogy messziről lehet vele ölni - mindig (ha ez dramaturgiailag szükséges) közel megy vele a lelövendő egyénhez, hogy az kiverhesse a kezéből.
Autós üldözéseknél gyakori elem a nagy vizespalackokat szállító teherautó, amibe valamelyik fél belehajt, de legalábbis feldőlésre kényszeríti. Ez jó mert olcsó, de látványos.
Ismeretlen szobákba bemenők, nyílt terepen megállók mindig úgy állnak, hogy semmi fedezékük ne legyen és a legbénább bűnöző is lelőhesse őket..... Akinek ez persze nem sikerül, mert:
A lesből hosszas célzás után lövő rosszfiú sosem talál, de az erre csipőből válaszoló jófiú egyből.

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2013.01.03. 15:10:59

A zsernyák mindig az évtizedek óta nem látott nagy szerelme után sír.

Gorbacsov homlokán a májfolt 2013.01.03. 15:47:24

@din viesel: Hehh, ezt cáfolnám konkrét példákkal! A Függőség c. filmben Samuel L. Jackson (mellesleg a néger rendőrfőnök) a gyilkos, vagy az Utca királyai c. filmben meg Forest Whitaker vitte korrupt zsaruként kapitányi pozícióig, tehát igenis lehet néger rosszfiú.

:-D

Venona project (törölt) 2013.01.03. 16:00:01

"A rendőr hirtelen realizálja, hogy ..."

Realizál - magyarul: megvalósít
Realize - angolul: rájön, ráébred (többek közt)

Visionstar 2013.01.03. 19:54:07

- lövedékek ellen príma fedezéket nyújt a gépkocsi ajtaja.
- a rendőrőrsökön mindig pezseg az élet, az előtér tele van kurvákkal akik ismerik a nyomozót

azazell0 2013.01.03. 20:09:13

Aldozat az intenziven fekszik. Az orvostol megtudjuk, hogy EROS SZERVEZET.

Stefánia vagdalt 2013.01.04. 08:10:29

@din viesel: Kiképzés / Training Day

Denzel Washington a rosszfiú, a film végén ki is tömik ólommal.

gpe 2013.01.07. 09:42:43

Néhány tanács kezdő nyomozóknak:
- Robbanószerkezetek hatástalanításakor mindig a piros vezetéket vágjuk el!
- Autós üldözéskor lőjjük ki a kereket, mert így az felborulás után biztosan felrobban!
- Telefonáláskor az utolsó szám tárcsázása után bármely szolgáltató 0,1 ms után azonnal kapcsol (a hívott számban mindig legyen 555!).
- Az akció megkezdése előtt hívjunk erősítést, de azt már nem kell megvárni!
- Ha feltétlen akarunk egy golyót "bekapni", vegyünk fel golyóállómellényt!
- Rendőrtársunk temetésén alap a skótduda.

-rodriguez- 2013.01.07. 20:21:52

még egy klisé, ha van a mellékszereplők között színesbőrű, biztos azt puffantják le a rosszfiúk legelőször.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása