Új Thriftworks, és glitch általában

Új Thriftworks, és glitch általában

2013.04.11. | Horváth Oszkár

thriftworks-thumb.jpgOrdenáré jó zene ez. Egy éve hallgatom csak a fószert, leginkább a Raki Taki és a Rainmaker albumokat. Mindekettő nagyon elegánsan letölthető a Bandcampről, ha 0 USD-t ajánlunk érte, akkor egy hírlevél feliratkozással megúszható. Aki szereti az absztrakt hiphopot, annak bejöhet ez a "glitch-hop". Olyan, mintha a gabber technós Oscar Mulero vagy Marco Carola betegségét cseppfertőzéssel elkapta volna valaki, aki amúgy hiphop beatekre izgul. Nyugis hophop dobokra eszméletlen beteg C64 hangok kerülnek, pár keleti hangmintával, nagyon szépen széttekergetve. Mindig van egy sáv, ami a kor követelményeit követi, a többi pedig mintha elromlott volna a lejátszód.

Egyszerűen isteni. Valószínűleg 10-ből 8 embernek totál idegesítő, de olyan mennyiségű munka van a zenék mögött, mint semmilyen négyakkordosban (bár feltételezem, hogy ebben 1 vagy 2 akkord van per szám, tisztán zenészként nem volna értékelhető). És közben minden EP-n és albumon nyomon követhető egy állandó, sajátos sound. A Thriftworks néven producerkedő Jake Atlasnak már 50 zeneszámmal ezelőtt is saját stílusa volt, amit nem a véletlen szül, hanem meg tud ismételni. Irígylem azokat az embereket, akiknek tényleg olyan saját elképzelése van, ami szól a fejükben, és akármilyen elborult dolog is az, a végén meg tudják szólaltatni, akkor is, ha földhöz kell csapkodniuk hozzá a számítógépet. Azok számára, akik valaha végigvergdtek az elektronikus zene készítés minden lépésén, hogy végre úgy szólaljon meg, amit kitaláltak, ahogy azt a közönség elvárja, teljesen világos lehet, hogy valahol a trance zenék képviselik a gyorsan összedobható vonalat, és a mai komoly ellenérzést kiváltó dubstep adja fel a legtöbb házi feladatot, utánaolvasást, és gyakorlást az alkotónak. Még ha nem is zenei, hanem technikai tudást kell hozzá főleg felszedni. Ez az Atlas gyerek már-már kellemetlenül rendben van. Meg hát föcin is mennyit volt róla szó általánosban.

2013 februárban jelent meg a Bandcampen egy új lemeze, ismétlem, 0 USD és egy hírlevél feliratkozással meg lehet úszni, a belehallgatás pedig teljes minőségben, végig lehetséges, letöltés nélkül.

thriftworks-terry-d.jpg

Thirftworks - Terry-D

Ha pedig a korábbi munkásságából nehéz választani, akkor a Rainmakert ajánlom kezdésnek:

thriftworks-rainmaker.jpg

Thriftworks - Rainmaker

Maga a "glitch" bármilyen zenei irányzatban egyébként a hibából adódó esztétikumot akarja kifejezni, azaz olyan elbaszott hangokat, amelyek véletlenül sikerülnek jól, vagy eleve egy véletlengenerátor tesz tönkre meglévő, logikus és könnyen befogadható hangokat, és ebből jön össze valami új, ami örömet okoz. Elég jellemző, hogy hibásan működő hanglejátszókból mintáznak ezekhez a zenékhez, vagy szándékosan torzítják, vagy a bitmélységet viszik lejjebb 8-bites és annál is ergyább hangokig, vagy különböző szalagok vagy lemezek tisztán hallható zaját erősítik fel és játsszák be, majd szüntetik meg a hangképben

Hálás volnék, ha hasonló zenéket bedobnátok még kommentbe, rövid kutatás alapján a Beats Antique - Blind Threshold (2010), a Flako - The Mesektet (2011), a Submerse - Algorithms and Ghosts (2013) és a Sweatson Klank - You, Me, Temporary (2013) jó folytatása ennek, ha valaki szeretne elmerülni benne, illetve jó irány lehet a http://glitchhopforum.com/ címen található Glitch Hop közösség, ahol szintén olyanok lézengenek felelőtlenül, akik szívesen topognak minimal house-ra, de bólogatnak a hiphop bulikon is, és nem vagy-vagy, hanem "és" hozzáállásúak, ha elektronikus stílusok közt kell ugrálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr25216335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása