Sound City

Sound City

Dave Grohl nagyon szép filmet rittyentett össze saját magának, illetve a hozzá hasonló zenebuziknak. A Sound City legendás stúdióról szól a film, bár ezt könnyű csak így odavetni, ez alapján azon a pár zenebolondon kívül, akit érdekel egy stúdió belseje, kit érdekelhet egy ilyen film. Szerencsére a 100 perc legalább annyira szól a Sound City munkatársairól, valamint a zene szeretetéről és egy hálás fiatalemberről, akinek megváltoztatta az életét ez a stúdió, a benne található keverőpult, valamint a dobhangzás, mely állítólag egyedülálló volt ebben a stúdióban.1033944.jpg

Olyan korba kalauzol el minket a film, ahol még neve van a hangmérnököknek, a stúdió kifutófiúnak, sőt még a recepciós nevét is tudja mindenki, hiszen a zenekészítés ebben a korban még a közösségi térben történt, hús-vér emberek által, akik felvették a nyakukba a hangszert, majd csak történt valami abba a pár órában, amit kifizettek. Ebben a stúdióban történt egy s más, hiszen (többek között) a Fleetwood Mack, Neil Young, Johnny Cash, Tom Petty, Rick Springfield, Santana, a Nirvana, a RHCP, a Metallica, a Rage Against the Machine, a NIN, Queens of the Stone Age vett fel itt albumokat, nem is akármilyeneket. Legtöbbjük azért jött ebbe a stúdióba, mert már a másik járt itt. A helyen, mely néha pöcegödör volt, ahol az alkotók szerint sem volt mindig élvezet sok időt eltölteni, ahol a közeli sörgyár miatt bűz is volt. Ellenben a közepén ott állt egy Neve keverőpult, mely bearanyozta ezeket az albumokat és az együtteseket. A Neve board a film főszereplőjévé válik, de ne rohanjuk ennyire. Rick Rubin ide járt haza aranyért.

A film mesél a szalagos és digitális kor "ellentétes" világáról, utóbbi jelentőségét talán Trent Reznor fogalmazza meg legjobban kérdésében: készült-e több jó album azáltal, hogy a mai világban szinte akárki készíthet zenét otthoni számítógépén? Nem hiszem, válaszolja meg ugyanő. A film interjúkon keresztül csordogál és hiába nem szereted a konkrét előadókat, a zene szeretete annyira átjön, hogy tulajdonképpen minden pillanata élvezetes. Azon túl, hogy picit/nagyon megöregedett és furcsán tetovált rockerek beszélnek az élményeikről, nem gyenge a Nevermind felvételéről szóló rész, mely a stúdió második aranykorának lehetőségét teremtette meg.

A film utolsó harmadában jön a váratlan váltás (hiszen mégiscsak drámáról beszélünk), miszerint az adósságokat felhalmozó stúdió Neve keverőpultját megveszi Dave Grohl, majd több munkással együtt saját házistúdiójába szereli be, hogy újabb zenék szülessenek a legendás eszközön. Meghívja házába a Sound City-ben albumot felvett zenészeket, hogy örömzenélésbe torkoló válogatásalbum szülessen a híres Neve board segítségével. Trent Reznor és Josh Homme összerak egy dalt, melybe beengedik a technikát is, majd külön fénypont, mikor a Nirvana tagok Paul McCartney-val zenélnek, de részleteket láthatunk a többi dal felvételéből is.

A Sound City a Sundance fesztiválon is vetítésre került, de Dave Grohl ezt szerintem mindenekelőtt magának csinálta. Ez a csávó tiszteli a zenét, tiszteli a zeneipar összes munkását, a Sound City című filmmel pedig a zeneipar egy kis szelete előtt tiszteleg úgy, hogy közben nem a szokásos rockzene kliséket tette bele a filmbe. Az álom valóra vált, a szerencsés fiú házában marad a kincs, lámpa lekapcsol, a Sound City szelleme tovább él.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr965706932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.12.26. 12:14:13

Valami hihetetlenül szeretem ezt a filmet, magával ragadó az első pillanattól az utolsóig, elképesztően hangulatos. Készíthetett volna Grohl egy pózőr múvit, de saját maga helyett inkább az akkori kor legendáig tolja előtérbe. Tele van vicces és megható pillanatokkal, a poszt végén említett lemez pedig az év egyik legjobbja. Megyek is, megnézem még1x :)

behor 2013.12.26. 16:40:04

meg tudnátok mondani, hogy mi az a zene, ami a nevermind album után elindul?
nem jut eszembe...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása