A zenében a Hősökkel

A zenében a Hősökkel

2014.08.14. | Horváth Oszkár

a-zeneben-hosok.jpg

A Zenetesó egy olyan Facebook alkalmazás, ami a Spotify zenei kínálatára épül, és a feladat, hogy néhány perc alatt összeállítsd az app által kínált élményekhez, életed fontos pillanataihoz a saját kis zenéidet, amelyek a legjobban segítenek számodra emlékezni ezekre a pillanatokra. Közel 40 címke segít abban, hogy mire is gondolj, és bizony a nagy részéről bevillan valami, csak példákat mondok: általános iskola, táborozás, tinidiszkó, érettségi, Balaton, kolibuli, vizsgaidőszak, utazás, fesztiválozás, esküvő...

Azok, akik a Zenetesóban augusztus 14. éjfélig létrehozzák a profiljukat, és életük fontos élményeihez a leginkább hasonló zenéket választják ki, mint Ákos, a Hősök vagy a Mary Popkids tagjai, közelről nyerhetnek betekintést ezen előadók egy napjába. Ez MA van - ketyeg az óra, próbáljátok ki!

Egyúttal a héten Sziget, azok, akik nem jutnak el egy-egy koncertre, a http://www.telekom.hu/#fesztival_kozvetites címen és a Telekom Facebook oldalán megtalálják a UStream közvetítés linkjét. Itt a mínusz egyedik naptól a záró vasárnapig a nagyszínpad, az A38 és a Petőfi Rádió – VOLT Fesztivál színpad koncertjeinek java látható élőben streamelve mindennap 15:00 és 00:30 között a Telekom támogatásának köszönhetően, ahogyan ez a VOLT és a Mastercard Balaton Sound esetében is már követhető volt. Reggel 06:00-tól pedig megismétlik az előző napi közvetítést.

HŐSÖK

Az alkalmazás kapcsán beszélgettünk Ecküvel, a Hősök MC-jével, akitől néhány ponton Mentha, Brash, Joeker és Zomblaze számára fontos zenékről is megtudtunk egy keveset. Ismét azt feszegettük, hogy milyen emlékeket raktároztak el zenékben.

INSTAGRAM

Eckü igen aktív Instagram posztoló volt, napi több fotóval, talán a pár éve a szülinapjára kapott iPhone-os halszemoptika zsongatta be, saját elmondása szerint már kicsit lenyugodott, de látja, hogy most is felfelé megy, és egyre többen használják. Végül Menthának adta az optikát, őrüljön meg ő most tőle. De ahogy elmondta, mindig relatíve szar telefonjai voltak, vagy a korhoz illően közép/alsó kategóriás készülékek, a 3410-es után 5 évig volt 3510-ese, és amikor elég régen volt előfizetéses, akkor elég olcsón tudott iPhone-t venni, és azért fotózott ennyit, mert ezáltal volt mivel. De előtte nem járt-kelt a kézfejéhez celluxozott fényképezővel, számára is rengeteg pillanat egy dallammal együtt vésődött be.

A RÉGI NÉMET VIVA

"A régi német VIVA-n néztünk egy csomó rappet, volt a Word Cup című műsor, és ha abból az időszakból meghallok valamit, nagyon jó érzéssel tölt el. Például ma hallgattam meg Commontól és Hi-Tektől a Sun God című dalt, ugye Hi-Tek írta a zenéjét és Common rappel, a 2000-es évek eleje jut eszembe róla, amikor nagyon sokat hallgattuk ezt a Minimal Projekt nevű rapcsapattal. Abszolút emlékszem, amikor régen voltak K-oS! bulik Veszprémben, Padláson, vagy Happy Dayben, vagy Bányász Székházban, 2001-2002-től 2006-ig kb. 17-től 22-23 éves korom ez, akkor nagyon sok új zenével ismerkedtünk meg. Én 98-tól 2002-ig voltam középiskolás, és töltöttünk le mp3-akat, és csomagoltuk be floppyra. 2-3 floppyra ment rá egy szám, hazavittem, és akkor jó, ez a Gang Starr szám ez megvan így, akkor ezt most írjuk ki CD-re..."

Azért itt Eckü bennem is szép emlékeket kongat meg, azt, amikor 1994-ben az első hangkártyával Kispált digitalizáltam VOC formátumba, pont ráfért egy floppyra, de szarabbul szólt, mint egy telefonbeszélgetés 1969-ben. És az első mp3 tömörítések, amikor 3 órán át tömörített egy számot a gépem, és lejátszani még nem is tudta akadozás nélkül, de gondoltam, majd a következő géppel ezt milyen jól fogom már tudni hallgatni.

A KÖZÉPISKOLA UTOLSÓ NYARA

"A technikusi vizsgát 2003-ban tettem le. Akkor Looptroop, meg a Promoe vonal. Svéd hip-hop, angolul nyomják, de van egy csomó svéd zenéjük is. Néztük, hogy európai hip-hop, de mennyire jó vaskos soundjuk van, hip-hopról dumálnak, a csávónak nagy raszta haja volt... volt egy DJ Embee lemez, Tellings From Solitaria, azt hallgattam walkmanről, mentem haza busszal, hallgattam a cájgot, aztán gondoltam este majd berúgunk, mert az milyen jó ötlet, merthogy tök jó, és minden szép, óriási buli, egy szabad nyár. Aztán majd talán felvesznek főiskolára, nem vettek fel, de aztán tanultam újságírást, úgyhogy nem voltam elkeseredre, viszont a mai napig megvan az élmény, hogy jövök haza Veszprémből Pétfürdőre, és hallgatom."

"Hasonlóan fontos a Dilated Peoplesnek az első két lemeze (The Platform, Expansion Team), ez kicsit előbb volt: volt egy nyár, amikor egy gyárban dolgoztam állandó délutánosként két hónapot, és kiesett így minden, nem nagyon találkoztam haverokkal, akkor mindig a Dilated Peoples Platform lemezét hallgattam."

VOLT AZ AZ IDŐSZAK, AMIKOR NEM HIP-HOPOT HALLGATTÁL?

Ez a kérdés azonnal kettévágja az embert egy karddal, mert mindenkinek van az a zene, amire büszke, ami a legjobb érzéseket rántja elő belőle, és vannak azok a zenék, amik ott akkor jó ötletnek tűntek, és csak 10-20-30 évvel később gubózunk be sírva a zuhanyozó padlójára, mint amikor Ace Ventura rájön, hogy Einhorn az valójában Finkle, és hát... hogy a Modern Hungária nem volt igazából menő. Lehet ezt megmosolyogni, de aki nem zuhant le az Andokban repülővel, és nem ette meg a csapattársait a farkasordító hideg beálltával, az ilyesmit temet el úgy az emlékezetében annyira, hogy elő se jöjjön. 

"Volt persze, én is a tiniláznak a hatásaként, amik akkor a tévében mentek... tök fura bevallani. például Buda Marcival beszélgettem, ő is hallgatott Backstreet Boyst, én is hallgattam. Néztük a klipeket, meg nekem nagyon tetszett az East17 is. Az előtt meg a Guns 'n Roses, ami egy közös kapocs a Hősökben, azt hallgatta Mentha, Brash, Joeker, mindenki. A 90-es évek Guns slágerei mindenkiben megmaradtak. A Nirvanának van az a borítója, ami tavaly volt 20 éves, amin úszik a gyerek... egy havernak Németországban dolgozott a faterja, ilyen kördobozokban árult mosóporokat hozott, a csávó meg azokon dobolt, és ő mutatott nekem Nirvanát, meg Metallicát, de azok is mentek mondjuk 94-ben, és nekem 2 évvel később mutatta. Még nem is igazán hip-hopot hallgattam. Az a borító nagyon beégett."

A FIATALKOROD MAGYAR HIPHOP ELŐADÓIT HALLGATTAD?

Elképesztő, hogy ki mit ránt elő a 90-es évekből, volt a hiphop.hu-n egy kérdés tavaly: mi volt az első rap szám, amit hallottál. És nekem pozitív, ugyanakkor nagyon meglepő, hogy több száz válasz között több mint 70%-ban olyan magyar előadók számait sorolták, amik 2003-2005 közti zenék, teljesen más korosztállyal szembesül az ember. És MAGYAROKAT. Azoknál, akik a 80-as években voltak fiatalok, csupa külföldi előadó lesz erre a válasz, akik pedig a 90-es években hallgattak magyar - ezt nem Eckü mondja, hanem én fogalmazok óvatosan - rappet tartalmazó zenéket, teljesen lutri, hogy mi kerül elő, Árral szemben, V.S.O.P., AC, Ganxsta, Fekete Vonat...

"Az Árral szembent nagyon szerettem, az egy mérvadó pont volt az életemben. Amikor 99-ben először felengedtek Budapestre, akkor volt egy Summer Jam nevű rendezvény, az Árral szemben lépett fel, a Firma, a Funkrodeo lépett fel az Animal Cannibalsszel, volt graffiti, brékverseny, táncverseny, nagyon-nagyon meghatározó volt. Aztán volt külön Árral szemben koncert a Beach House-ban, ez egy szubkultúra volt, mégis tömegek mozdultak meg, ott volt egy csomó ember, volt, akik vonattal lejöttek innen-onnan az országból, és egy óriási koncertet adtak. Az őáltaluk patronált R.O.D., a bajai csapat, Ryzo és Nut, kiadtak egy maxit Igazi játékosok néven, és azt én a Fotex Records lemezboltban hajtottam minden héten, hogy mikor kapható már, mikor kapható már, aztán valami fél évre rá tudtam megvenni. Aztán volt a Mikrofon Party mixtape-ek, szegediek, győriek, Idő urai, vagy a Random Tripből is ismert DJ Q-Cee, neki van rajta egy olyan rapje, amit mindig emlegetek neki, hogy az nekünk tök nagy fless volt. Vagy volt például a Headbanger magazin, lehetett rendelni kazettákat, felvarrókat, főleg a punk-metál-HC vonalra mentek rá, de volt Cypress Hill gatya, Wu-Tang gatya, onnan tudtunk pár dolgot beszerezni."

AZ ELSŐ ZENESZÁM?

Felnőtt fejjel érdemes visszatekerni a szalagot, hogy mi volt az az első szám, ami nem az Eperfagyi, Halász Judit, vagy Alma együttes, hanem pop előadó, amit 3-4 éves fejjel hallgatott az ember, és utólag jön rá, hogy az egyáltalán ki volt, és mekkora kedvenc volt, és eltűnődik, hogy honnan került az a zene elő. Lehetett a családnak egy DJ ismerőse, aki esténként bohócot csinált magából egy nyaralóhelyes diszkóban, aztán hazament jó zenét hallgatni, és megdobta a családot pár válogatás kazettával, és talán azt sem tudja, hány lelket mentett meg ezzel.

"Hallgattam én Beatrice bakelitet apámmal, az Utálom az egész XX. század lemez fehér borítójára emlékszem. 10 éves voltam, amikor meghalt, de volt otthon azért egy kis lemezgyűjtemény, és szóltak róluk a zenék." 

ÉS MOST, AMI NEM HIPHOP?

"98-tól 2010-ig szinte csak rapzenét hallgattam, 90%-ban. Aztán kicsit jobban megnyílt a világ, és megismertem sok embert. Zomblaze-t megemlíteném például, a volt DJ-nk, például ő mutatta meg a Flying Lotust, neki biztosan szerepe van abban, hogy hallgatok elektronikát, reggae-t, alter zenéket, és abból jön ki valamiféle kép, amitől ki tudok kapcsolni."

Ott van például a Subscribe által írt "Az igazi arcod" dal, ami a Hegyalja fesztivál indulója volt. Itt emlékeznénk meg arról, hogy idén sajnos nem volt Hegyalja. Ebben Eckü közreműködik, és kifejezetten nem hiphop zene. De hasonló fesztiválhimnusz a "Kexx fesztivál", ami a streetROYALlal készült közösen, azt lehet, hogy ha elnyomnák a Vörösmarty-téren egy karácsonyi vásár közben, akkor néznének, hogy mi történik, ott viszont a fesztiválon megőrülnek rá. Ezek egyúttal olyan zenék valószínűleg, amik mások számára emlékeket kapcsolnak zenékhez, pont az történik meg fejben, amire a Zenetesó alkalmazás megy rá, nem a szemeden tuszkol le emlékképeket, hanem a füleden át húzza ki belőled, és megmutatja azokat, akikkel ezekben a hangképekben osztozik az emlékezeted. A Hősök 2005-ös Westprém City Allstarz lemezére csinált egy Westprém című dalt, a Hősök már csinált két lemezt, volt egy underground ismertségük, és annyian rappeltek Veszprémben, hogy szinte kellett egy ilyen felvételnek készülnie, amiben rengetegen benne vannak, 15-16-an, és ezért ez a felvétel is magán hordoz egy nagybetűs évszámot, azt hallgatva visszajön az az időszak.

MILYEN ZENÉT MUTATNÁL A GYEREKEDNEK?

Ha most lenne tini gyerekem, nyilvánvalóan széthagynék óvatosan jó zenékkel teli CD-ket a lakásban, hátha véletlenül megtalálja. Alkoholos filccel Justin Biebernek keresztelt CD-kre hánynék fel megszámlálhatatlan Led Zeppelint, meg Kool & The Ganget mintegy véletlenül. Eckü ebben szelídebbnek bizonyult, ha lenne gyereke, nem gondolja különösen, hogy ráerőszakolná az ízlését, vagy nem akarná rávenni, hogy ezt vagy azt a zenét hallgassa. Mentha írt egy zenét a kisfiának, Gergőnek, ez a Kisember, ha valami rákerülne egy ilyen válogatásra, akkor az biztosan.

Lapozzatok bele a Zenetesó kapcsán Ákossal készült beszélgetésünkbe is, jó dolgokat sikerült kihúzni belőle, és még saját készítésű borítókat is szkennelt :)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr896601629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2014.08.16. 16:09:36

"Én 98-tól 2002-ig voltam középiskolás, és töltöttünk le mp3-akat, és csomagoltuk be floppyra. 2-3 floppyra ment rá egy szám, hazavittem, és akkor jó, ez a Gang Starr szám ez megvan így, akkor ezt most írjuk ki CD-re.."

Pont ugyanezt csináltam ugyanekkor (RIP Gettó Mókusok Társasága), csak az egyetem géptermében, DOS-os Rar-t futtatva a Win98-as gépeken :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása