Dudukórát adok-veszek

Dudukórát adok-veszek

Most lehet, hogy a lakáshitellel kapcsolatos anomáliák hozták ki belőlem a melankóliát, de Örményország egyik leghíresebb muzsikusa Djivan Gasparyan dudukművész kér szót. Nem kis zsivány az öreg, a napokban lett 80 éves, emellett pedig hallom, hogy egyszerre mondjátok, misztikus dudukjátéka nagyon ismerős nektek is a Gladiátor, vagy éppen a Ronin című filmből.

 

Egy korábbi cikkünkben már említettük David Yengibarjant, aki Magyarországon élő örmény zenész, és nyilván mindenki ismeri Hacsaturjánt, ha máshonnan nem, az Onedin család főcímzenéjéből (Spartacus), de ma Gasparyan bácsiról lesz szó. A legtöbbeteknél jobban tudok dudukozni, pusztán azért, mert már tudom, mi az. De a felzárkóztatás most indul, védőháló és bukósisak nélkül. Megjegyzem, nem áll a B-oldal szerkesztőségétől messze az ilyetén muzsika - nosferatonak például egy nepáli fuvolája van otthon - bár szerintem ő is csak a nevét tudja, esetleg néha úgy megy, hogy kilógjon a hátizsákból, hátha valaki megkérdezi, mi az, vagy ő-e David Carradine a Kung-fuból. (Mondjuk egyes képek alapján Djivan is indulhatna egy Leslie Nielsen hasonmás versenyen.)

Bár Djivan a Pesti Estben nem hirdeti a dudukóráit (8000 örmény dram / óra), zenéi letölthetőek honlapjáról. Úgy érzem tudnék rájuk bongózni, hogy valóban tudok-e azt majd egy másik cikkből megtudjátok. Szívesen lennék duduk road is nála, mondjuk az örmény amerikaiakból álló System of a down-nal indított közös turnéjuk alatt. 

A témáról nem nyitok vitát, ez a galambősz úr ma adott valamit így este, pedig csak egy barackfából készült népi hangszerbe fújt levegőt. Djivan valószínűleg a rendőri szondát is hasonlóképpen szólaltatná meg a Hungária körúton. Bizonyítékul álljon itt még pár videó:




Djivan Gasparyan & Brian May & Peter Gabriel - The feeling begins (live)

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr34748475

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.11.04. 11:06:03

Miután a cikkbe beerőszakoltattam az Onedin családot, de soha nem törekszünk a teljességre, már csak így komment formájában a témához fűznék még két örmény előadót, hátha a követségük PR-osa hozzám vág egy ajándékkosarat, vagy egy antik hegedűt.

Ha valaki látta a Megasztárban múlt héten Lakatos Krisztiánt, és ismeri a She-t vagy Elvis Costellot (akár a Notting Hill soundtrackről, akár az Incognitoból, akár Diana Krall esküvőjéről), annak mondom, hogy a szám eredetileg az örmény-francia Charles Aznavour dala a 70-es évekből. Aznavour élete során 100 milliónál több lemezt adott el, ezzel túlszárnyalva olyanokat, mint Britney Spears, Annie Lennox, Carlos Sanatana vagy Jean Michelle Jarre, és duplán lekörözte Alice Cooper, Andrea Bocelli, Bob Dylan vagy Barbra Streisand eladásait.

A másik meglepetés egy örmény-amerikai, a kortalan nő, aki a korral ugyan vizuálisan konvergál egy nőnek öltözött férfihoz, de a legtöbb plasztikai műtét EVÖR útján a leghosszabb ideig fiatalabbnak tűnő nő címet viselheti. Sőt, talán lehetett egy szakasz az életében, amikor gyorsabban fiatalodott, mint ahogy öregedett. Ő Cherylin Sarkissian, ismertebb nevén Cher.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.11.04. 19:39:29

Gyerekek, Djivan hívott, köszöni a sok kommentet (nosferato kimoderált titeket vagy mi?). 80 kerek szám, el tudta fújni, ezt üzeni.

Robin Hood · http://robin.blogol.hu 2008.11.10. 13:32:31

A Brian May-Peter Gabriel koncertvideót ismertem régebbről, ha jól emlékszem a Mandela féle 46664 koncertek egyikén hangzott el. Talán Tromsö-ben? Na a szürkeállományom már füstöl több emlékfoszlányt nemtudok hirtelen előtúrni. :D

Robin Hood · http://robin.blogol.hu 2008.11.10. 13:36:20

Jajj dehogynem tudok :D
A billentyűknél Peter G. mellett Spike Edney, az "ötödik Queen tag" áll :D:D:D

sorica123 (törölt) 2010.02.10. 21:37:49

:))
Gondolta volna a fene, hogy itt is látni:)
Ő volt a dísz-örmény az Egy hazában nemzetiségi válogatás-cédén. Magyarországon. Még néztem is, hogy ez /az/ a Gasparyan...?
Anno volt egy albuma a zenekarával, amin csupa tipikus régi örmény, szomorkás vagy egyenesen búbánatos dal volt (régi alatt értem, hogy semmi törökös beütés, cirkornya, kutyafül, csak ez a szélzúgásszerű hangzásvilág, alatta egy pedálhang, skész. utóbbit körlégzéssel fújja egy másik zenész, egy mélyebb hangolású hangszerrel). Na, megmutattam otthon, mindenki ledöbbent, ennyi búbánat egyhelyen, úristen. Aztán megnézték a képeket, amin az egész társulat jólfésülten mosolyog, mintha mi se történt volna. Anyukám azonnal elnevezte őket 'vidám öngyilkosoknak'. Amúgy bírta ezt is, neki Yengibarjan Dávid a kedvence. Aki kissé offtopik, mert tangót játszik inkább, mint örmény zenét, de most már nem radírozom ki.

Na, Zatrig Nalbandjan-énemre rájött a szófosás:) Uff, beszéltem.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása