Egy álom vége - John Lennon (1940-1980)

Egy álom vége - John Lennon (1940-1980)

2008.12.08. | mavo

Az egyszeri vicc szerint Mark David Chapmant megkérdezik a Dakota háznál a rendőrök, hogy miért lőtte le Lennont.

— Lennon? Nem Lenin?

A valóságban Chapman hajszálpontosan tudta, kit ölt meg, és azt is tudta miért: a hírnévért. Pontosan 28 éve, 1980. december 8-án volt, hogy negyven éves és hatvan napos korában megölte egy korszak egyszemélyű szimbólumát, pár órával azután, hogy dedikáltatta vele a Double Fantasy albumot.

 

A nemzetközi gyász és aztán a korszak is elmúlt lassan (pedig anno Waters is célzott rá futólag), és azóta sem akadt senki zenész, aki ilyen mértékben alakította volna saját korát. A hatvanas-hetvenes években szinte lehetetlen olyan eseménybe botlani, amelynek közvetve, vagy közvetlenül ne lett volna szereplője, talán a bő fél évvel később született Robert Allen Zimmermann (Bob Dylan) hasonlítható hozzá, azt leszámítva, hogy utóbbi megúszta a maga balesetét, és mindig megújuló álcáiban túlélt mindenkit.

Nagyjából húsz éve néztem meg az Eper és vér című filmet, amelynek végén elhurcolásuk előtt egy nagy teremben a Give Peace a Chance-t éneklik a fiatalok (az előző videón 2:06 tájékától a híres jelenet). Amikor másodjára tavaly előtt ismét megnéztem, két dolgon döbbentem meg igazán. Egyrészt mennyire leírhatalanul gyenge a film, hiába alapul megtörtént eseményeken, és egyetlen okot nem tudok találni, amiért valakik Arany Pálmára jelölték. Másrészt, mert ha egy kicsit is, de megéreztem, mit is művelt igazából ez az ember második hazájával, és legalább egy nemzedékkel akkor és ott.

Lennont pacifistaként ismerjük alapvetően, pedig pacifizmusa meglehetősen naiv, az a nemzedék akié ez a pacifizmus volt, azóta megöregedett, sokuk nem képes ebben a világban élni; például vietnami veteránokra tessék gondolni, akik őt hallgatták a rádióban egy vastag spangli mellett, aztán hazatértek és soha nem lettek társadalmuk valódi tagjai. Vagy azokra, akik úgy jártak, mint a 68-as lázadások legtöbb szereplője: egyszerűen felnőttek.

Komolyan gondolkodtam már azon, tizenéves időszaka elmúltával ki képes még magáévá tenni az ő gondolatait. Az Imagine (két év alatt tizenhétmillió ember nézte meg youtube-on, ezt kapd ki!) tényleg pazar (és köszönjük meg Neil Young vörszt EVÖR előadását is, amit pont a tribute alkalmával bírt elsütni). Lehet, sokakat fog bántani, de szövege szerintem bugyutácska, nem is kicsit, bármilyen szép is akar lenni: konkrétan a huszadik század második felének legnagyobb giccsét alkotta meg vele 1971-ben, egy évvel a rock and roll nevezetes gyászéve (szeptember 18.: Hendrix, október 4.: Joplin) után. Tulajdonképpen ekkor kezdett összeomlani a klasszikus 60-as évek rockja, a pszichedélia ideje leáldozott.

Amelynek kapcsán Lennon nem kevés nagyjából vele együtt kezdő pályatársa halálát láthatta (Brian Jonestól a legenda szerint éppen a Nixontól 1970-ben kapott drogellenes ügynökség jelvényével feszítő, többféle drog  hatása miatt elhalálozó Királyig). Lehetséges, ennek is volt köze előbb az Imagine-t megelőző rövidebb, illetve később majd öt éven át a Double Fantasy megjelenése előtti mélyrepülésének. De ami kevésbé épült vele kapcsolatban a köztudatba: egy időben ő maga is keményen fogyasztott huncutságokat. Pár durván átlecsózott és szétszívott nap után már valamikor 68 környékén Jézus reinkarnációját vélte magában felfedezni, amit a Beatles főhadiszállásán el is újságolt mindenkinek, majd meghívta Ono akkori férjét (Anthony Cox) vendégségbe. Valószínűleg nem sokon múlt, hogy ugyanúgy végezze, mint Jones vagy Joplin, hiszen egy időben már nem csak hallucinogéneket, hanem heroint is tömött magába tisztességgel, míg aztán egy 1970-es terápiával úgy-ahogy ki nem vergődött a függőségből. Persze miért is járt volna más utat, mint a többiek: az a drog nagy időszaka volt, amikor sokan hitték, hogy azokban valamiféle választ lehet megtalálni, amikor drogokról szólt irodalom és zene egyaránt.

Lennon halálának az ad groteszk motívumot, hogy az 1975-80 közti szünet után éppen az újrakezdésen dolgozott, aznap is stúdióból jött éppen. Újrekezdésének gyümölcse egyik legjobb lemeze a Double Fantasy lett, mindjárt a legelején a rendkívül hangulatos, kicsit rockabillys (Just like) Starting Over című dallal, és a keret túlsó oldalán a dettó legendás,  blues-t imitáló Hard Times Are Overrel. Yoko énekesnek nem volt jó, örökösnek is utálták, de akkor és ott valóban Lennon legjobb segítője volt.

Legjobb segítője a félbetört újrakezdésben, amellyel valahová ide, a jövőbe, vagy a múltba, vagy a nem is tudjuk, mibe vetett korábbi hitéhez próbálhatott visszatérni:

nosferato hozzáteszi

Olyan legendákkal, és minden szempontból sikeres és népszerű emberekkel kapcsolatban, mint Elvis vagy Lennon, nem kell homokba dugnunk a fejünket, és nyugodtan beszélhetünk tévedéseikről, azokról a dalaikról, amelyekkel ellentmondanak önmaguknak, vagy - nem lévén tisztában saját maguk korszakalkotó mivoltával - elmentek a közízlés felé. És nem titok a legtöbb nagyságról, hogy drogoztak, aminek részletei bizony elvehetik a kedvünket az illetőtől, mint a pacaltól is elveszi a kedvünket, ha tudjuk hogy készül, és egy szülés videó után órákig (évekig) nem a szex jut eszünkbe.

Ha valami negatív van bennem John Lennonnal kapcsolatban, akkor az az értetlenség, hogy hogy lehetett elvenni egy ilyen Yoko Ono szerű entitást. Az Imagine szövegének bárgyúságával azonban vitatkoznék, ugyanis azt leszámítva, hogy "képzeld el, hogy nincs tulajdon", ami sarkítva részben az eredeti kommunizmus elképzelése, részben az egész mai világrend alapjának szöges ellentéte, minden idealista és irreális elképzelésével egyetértek. Erről írtam is a héten az Oszkárság blogban, bár ellentmond a hagyománytiszteletnek, de egy rövid világbéke időszakra tényleg az országok, vallások és jelentős anyagi különbségek eltűnésével lehet esély, Isaac Asimov 1956-os Alapítvány című könyvsorozata éppen ennek a kiszámítható tündökléséről és bukásáról szól. A dalban is benne van, "mondhatjuk, hogy álmodozó, de nem ő az egyetlen", olyannyira nem, hogy én is az vagyok, és 90-re rúg csupán az ismert előadók száma, akik feldolgozták ezt a számot, az ismeretlenekről nem is beszélve. Lehet, hogy csak Lennon alszik, de sokan álmodunk vele.

74 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr49807103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zila 2008.12.08. 09:29:38

Pontosabban 28 éve...

alfredo 2008.12.08. 09:30:06

Most 1998 van? Csak kérdem...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 09:33:35

Ezer bocs, elírás (szégyelli magát) ... javítani fogjuk ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 09:34:53

Most nézem, index szemrebbenés nélkül átvette a hibát. :-DDDDD

Johnny Poker 2008.12.08. 09:43:03

"Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people"
Ma már ilyet nem lehetne mondani énekelni, mert akkor vallás üldöző vagy, nem normális babonától mentes ember.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 09:45:53

No igen, a "no religion too"-ra most és itt sokan ugranának ...

cs 2008.12.08. 09:47:27

"...hogy negyven éves és huszonkilenc napos korában ..."

Ez is téves. Mivel október 9-én született, negyven éves és hatvan napos korában halt meg, ha már ennyira napra pontosan akarod írni.

Két hiba, és még csak az elején tartok....

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 09:49:49

cs,

és akkor a vesszőhibákért még nem is szóltál :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 09:57:34

Komolyra forítva: elnézést, ez nem a blog szerkesztőinek a hibája, én rontottam el.

Lemúr Miki · http://lemurmiki.wordpress.com/ 2008.12.08. 10:23:15

Hallgassátok meg a Perfect Circle nyugtalanító Imagine-feldolgozását: www.youtube.com/watch?v=de3ldip5tp0 .

Vanitabui 2008.12.08. 10:23:55

A világ egyik legjobb dalszerzője volt, remek hanggal, jó gondolatokkal, ténylegesen csak Dylanhoz hasonlítható. Imádta Zappát, akinek a zenei kísérletezéseiben egy koncerten is részt vett - hiányzik mint Hendrix vagy Morrison, mert ha élnének biztosan maradandót nyújtanának ma is.
A legkorszerűbb zenész volt...

attesz 2008.12.08. 10:25:19

talán a nemzedéki búbánatos attitűd is innen ered: én is gyakran révedek el, hogy basszus, ki a fene akar, akart ilyen világot? ki a fene érzi jól magát ebben? a bankár? 500 ezres öltönyben? vagy ki a fene?

Silver 2008.12.08. 10:31:06

Kevesen tudják, de nála lakott egy ideig Srila Prabhupada, a nemzetközi Krisna tudat tanítómestere, aki elhozta nyugatra a bhakti jógát.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 10:31:47

Vanitabui,

igen, érdekes, tényleg ül a jelző, korszerű volt, jó észrevétel szerintem

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 10:32:45

attesz,

persze, ugyanakkor ... hát, nem tudom ... de képzeld el :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 10:33:25

Silver,

erről tudsz valamit bővebben? Érdekelne ...

jah-man 2008.12.08. 10:39:09

"Tinédzserkora után ki képes még magáévá tenni naiv és idealista gondolatait?"
Azt azért ne felejtsük el, hogy elég sokáig kifejezetten tinédszereknek írták a zenét (silavzjú jejeje...) Ezekehez képest igenis komolyabb mondanivalókkal bírtak a késői Beatles, és utána a szóló lemezek.
Meg persze azt se felejtsük el, hogy lassan fél évszázad elmúlt, más idők voltak azok..

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.12.08. 10:43:14

btw a Beatles (inc. Lennon ...sőt) legnagyobb húzása az volt, hogy megmutatta: popsztárból is lehet művész

Silver 2008.12.08. 10:52:10

Srila Prabhupada életéről készült egy könyv, és ott olvasható, hogy még a tanítómester érkezése előtt Lennon átadta a tanítványoknak a házuk nagy részét, amit azok át is alakítottak - Lennont nagyon érdekelte, hogy ezt a nagy szeretetet hogyan lehet megérdemelni - majd Prabhupada érkezése után feljártak hozzá. Yoko kérdése különösen érdekes, amit Lennonnak tett fel az első találkozás után: te tudnál ilyen egyszerűen élni?

Silver 2008.12.08. 10:54:42

sprenczl
- érdekelne, hogy mit hallgatsz, búvárszivattyút?

Robin Hood · http://robin.blogol.hu 2008.12.08. 10:56:37

Amit kevesen tudnak róla, hogy a cikkben is említett szünete (1975-80) azért érhetett véget, mert állítólag meghallgatta a Queen Crazy Little Thing Called Love című slágerét és úgy gondolta, hogy ha az ilyen "régi" típusú zenékre még van igény, akkor még neki is van keresni valója a szakmában. Azt, hogy ez mennyire felel meg a valóságnak nem tudom, de valamelyik Lennon könyvben is szerepel, és Roger Taylor és Brian May is megerősítette, hogy ők is hallottak erről.

adorjan 2008.12.08. 10:58:38

Olvastam egy kitűnő könyvet a The Beatlesről, talán a legjobb könyv. Az összes stúdiófelvételük elemzése, sajnos nem jut eszembe a címe.

Ebben valóban említi a szerző, hogy Lennon az elsők között volt, aki LSD-t fogyasztott, mielőtt még divatba jött. Volt benne egy, az akkori elitre jellemző naív hit, hogy az LSD jobbá teheti a világot.

Én a pacifizmusa nem a politikai naivitásából eredeztetem, egy cinikus, okos ember volt, szerintem ő a túlvégről volt pacifista, politikán túl.

Lennon gondolatai nem konzekvesnek, sőt tele vannak ellenmondással, szerintem a buddhizmussal való megismerkedése után rájött, hogy bármit mond, a szavak nem visznek közelebb a dolgok igazi természetéhez és eztuán a korábbi műveivel hadakozott.

Egyszer egy félhajléktalannak - aki elment a házához és akit megetetett - kifakadt, hogy a dalai semmik, WC-n ülve szarás közben születtek.

Szerintem aki a buddhista tanítások útján elindul, egy idő után eljut nagyon komoly ellentmondásokig, az álmok ,a fontosnak hitt dolgok tagadásáig.

Aztán már ezen is túllendül, duplacsavar, és csak mosolyog. Nekem ez a dont belive in...szám mindig egy lemondóan, de boldogan mosolygó Lennon képét idézi, aki már nem pacifista, nem idealista, nem cinkus, semmilyen, a saját életművével is megbarátkozott, úgymond önmagába fordította az ezernyi ellentmondással együtt.

Van egy buddhista mondás:

"A gyerekek nem értik a mester örök nyugalmát és éjjel megölik a bölcset"

vagy valami ilyesmi

Copycat 2008.12.08. 11:02:19

És mi van azzal az elmélettel hogy NEM Chapman hanem Perdomo, az ajtónálló lőtte le Lennont?

Silver 2008.12.08. 11:05:57

Nem Perdomo, hanem Kennedy lőtte le, de a golyó Gellert kapott és elnevezték Urinak.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.08. 11:07:50

Ma lesz az A38-on, Beatles White Album emlékest

Érdeklődőknek: www.a38.hu/?p=programok

AzHofi 2008.12.08. 11:11:30

Silver: don't feed the troll.

NAR 2008.12.08. 11:12:14

Valamelyik Galaktikában volt mostanában egy novella arról, hogy milyen lenne a világ, ha akkor Lennon nem halt volna meg. Érdekes gondolatkísérlet, a novella abból indul ki, hogy Lennon komolyan gondolta a kommunizmust, úgyhogy az a világ nem túl vidám...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 11:20:04

Silver,

khm,kezd kusza lenni ... kár.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 11:20:50

Overdrive,

fenébe, nem érek rá. De majd tudósíts, érdekel ...

Lollipop (must mistake me you're the sucker) 2008.12.08. 11:27:53

Elvis?! Elvis?!! Elvis nem ez a liga. nem, Elvis a Mikulás! baszki, én Elvist díszítek karácsonyra! Elvis ÉL, Elvis "A" KIRÁLY. ráadásul kétezernyolcat írunk. ma Lennon, az herripotter hasonmásverseny. a LennonMcCartney az Beatles. Yoko vállalható avantpop. mint laurie anderson, vagy bármelyik a tucatból.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.08. 11:34:02

én nem megyek, tegnap A38 elég volt, elég fáradt vagyok...ez most kimarad...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 11:36:12

Akkor ez a hajó elment, neked ellenben jó pihegést! :-)

mrmojorisin 2008.12.08. 11:37:49

És arról meg sem emlékszünk, hogy ma lenne 65 éves Jim Morrison?...ejnye-bejnye:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 11:42:42

Valóban, Mr. Mojo Risin tényleg ma fülinapos, de ... :-)

Silver 2008.12.08. 11:48:46

Miért kusza, amit leírtam a Prabhupada ügyről, így volt.

rettentó 2008.12.08. 11:49:42

1980-ban lőtték le, de már 1970-ben meghalt.

www.youtube.com/watch?v=cVGCBR9sad8

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 11:52:37

Silver,

minimum érdekes, hogy a wiki szerint ekkora összeborulás nem volt ...

rettentó,

ha meghalt 1970-ben, vajon ki írta a Jealous Guy-t, amit én személy szerint kedvelek?

Silver 2008.12.08. 12:05:02

Különben tényleg volt egy ilyen koncepció 2004-ben. Jose Perdomo a doorman volt a Dakota háznál, ő ütötte ki állítólag Chapman kezéből a pisztolyt. Castro ellenes szervezet tagja volt régebben és utálta Lennont mert kommunistának tartotta. Chapman állítólag csak egy bedrogozott báb volt, vaktölténnyel tüzelt amiről nem tudott. Az igazi lövéseket állítólag Perdomo adta le.
Perdomo nevét a gyilkosság után 6 évig nem is hozták nyilvánosságra, azóta pedig eltűnt és nem beszél róla senki. Lehet hogy ő is csak ügynök volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 12:15:47

Silver,

kicsit sok az "állítólag", nem gondolod?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 12:21:49

Amúgy egy apróság a sok "állítólag" mellé.

Ono jelen volt az esetnél, márpedig a Perdomós mítosz úgy szól, Perdomo állította, hogy Chapman a gyilkos, valójűban meg ő.

Most akkor Onót vagy nem kérdezték meg, vagy Ono is Perdomo cinkosa. Egyéb eset nincs. Az első elég vicces hülyeség, a másodikban viszont az a hiba, hogy a Perdomós mesében Ono egyáltalán nem szerepel szemtanúként sem, ami azt jelzi, hogy aki ezt kiagyalta, a tények minimális ismeretével sem bírt ...

Silver 2008.12.08. 13:23:14

mavo
te se nagyon ismered a tényeket.

Ono kiszállt és előre ment a kapualjba, Lennon követte, a lövések pedig Lennon háta mögül, az utca és a kapu eleje felől jöttek. Ono a lövések hangjára fordult meg így nem láthatta hogy ki lőtt így nem is lehetett szemtanú. Amikor megfordult még akkor se fogta fel hogy Lennont lőtték meg mert Lennon még feléje támolygott. Ono csak lövéseket hallott és megfordulva a sötét kapualjban meglátta a feléje lépő és aztán összeeső Lennont. Se a tüzelő Chapmant, se a lövéseket nem láthatta.

Készült egy rekonstrukciós rajz arról, hogy Chapman terpeszállásban két kézzel fogja a pisztolyt és lő de ezt semmilyen tanúvallomás nem támasztja alá és azt sem hogy ez az állítólag ott álló figura tényleg Chapman volt.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.08. 13:27:52

Szép kis Helyszínelők kisfilm lett itt ebből! :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 13:37:49

Silver,

Szegény Chapmant biztos lefizették, és utólag hamisított magának ezt-azt a naplójába, arról nem is beszélve, hogy pusztán Perdomo fedezése kedvéért visszament a Dakota házhoz, és még vallott is maga ellen, csak mert, és máig ül, mert csak, és persze, biztos elhitte, hogy ha azt hiszik, lelőtte Lennont, akkor simit kap a buksijára és kimenekítik a Kajmán-szegetekre, és amikor átverték, akkor is kussban maradt. Nem mellesleg Jay Hastings is kimarad a sztoriból valahogy, mint még egy szemtanú. Hümm, hümm, olyan sok furcsa véletlen kószált arrafelé ...

Olvasnivaló: en.wikipedia.org/wiki/Death_of_John_Lennon

Ez a jó egyébként az összes ilyen összeesküvés-elméletben: ha ez éppen így volt, és még ráadásul az is éppen így volt, és meg még az összes tanú is vagy ott sem volt, vagy a Bahamákon nyaral a lefizetéséért kapott milliókból, akkor "állítólag".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 13:44:09

A szintén szemtanú taxis ki is felejtettem ... na mindegy ...

Silver 2008.12.08. 14:04:14

mavo
a Wikipedia sajnos nem mindig a legjobb forrás, de pont Ono és Lennon pozícója szerepel a szócikkben, amit te pont nem ismertél mint kiderült.
Az összeesküvés elméletekben az a jó hogy ezeket összeesküvés elméletnek lehet nevezni és akkor máris komolytalannak tekinthető pedig az az igazság hogy senki nem tud biztosat.

Chapman elmebeteg volt már sokkal a gyilkosság előtt is. Akkor hülyült meg végleg amikor megpróbálta magát szénmonoxiddal megölni. Simán össze esküvés elméletezhető az is hogy telenyomták gyógyszerrel és ő máig meg van győződve arról hogy tényleg ő ölte meg Lennont és ettől lett híres. Szó se volt arról hogy ő majd elmenekül a Kajmán-szigetekre.

Lehet, hogy foglalkozott a gondolattal hogy megöli Lennont de elme állapota miatt ezt nem lehetett biztosan rábízni. Akik tényleg el akarták tenni Lennont láb alól azok biztosra mentek. Chapmant odatették bűnbaknak, a lövéseket a lefizetett profi Perdomo adta le akit aztán hat évig nem engedtek szóhoz jutni utána meg eltüntették. A Bahamákon az igazi megbízók nyaralnak.

Onót azért nem lőtték le mert Lennon nélkül Ono jelentéktelen figura volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 14:05:33

oké,

azt hiszel, amit akarsz ...

Silver 2008.12.08. 14:08:09

A taxis is csak annyit látott hogy valaki állt a kapualjban, a taxisnak háttal. A torkolat tüzet nem láthatta csak a lövéseket hallhatta tehát annyit fogott fel az egészből mint Ono.

Egyetlen szemtanú marad aki azt állította hogy az egész jelenetet és a lövéseket látta, ez pedig Perdomo. A figyelmet ő rögtön Chapmanre és Chapman pisztolyára terelte tehát magáról elterelte a figyelmet.

Silver 2008.12.08. 14:08:55

Egyelőre te hiszel mavo abban amit eléd raktak az ujságban médiában :)))

Silver 2008.12.08. 14:16:19

Csak elgondolkozni valónak például az a rendőrségi rajz ami a gyilkosságot ábrázolja azt mutatja hogy Chapman a kapura utcáról ránézve a bejárat jobb oldalán áll és hátulról lő a középen haladó Lennonra.
Előtte rá is kiáltott hogy "Mr Lennon?" és Lennon félig hátra fordult. Lennon jobb oldala nézett Chapman felé ezek szerint. A lövések viszont Lennon testének BAL oldalába csapódtak be.

Akkor most Chapmannek vagy kanyar pisztolya volt vagy az állítólagos pozíciója hamis vagy pedig a lövések máshonnan jöttek, a kapualj és a bejárat az utcáról nézve bal oldali részéről.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.08. 14:18:19

@Hannibál: ez nagyon jó: "megmutatta: popsztárból is lehet művész"

@adorjan: naiv hit, hogy az LSD jobbá teheti a világot :)) Ez tényleg konkrétan nevetséges, buta, de valahol bájos, közben meg borzasztó, nem is tudom, milyen szavakat mondjak rá.

A 18-at még reggel 9:30-kor átírtam 28-ra, de RSS-be még 18 ment ki, és az Index is gondolom úgy olvasott bele, sorry. @cs köszi, 60 naposra javítottam a 29-et.

Én egyszerűen, mint a témának szimplán élvezője és nem szakértője, fiatalabbnak gondoltam Lennont, azt hittem, a baby-boomer generáció (1945-55) tagja - de nem, és ezek szerint amikor legjobban szaladt a szekér, tényleg a rajongók túlnyomó része tinédzser volt, ők meg közel 30. Imádom nézni az első sorban hisztérikusan sírva fakadó csajokat a koncertvideókon. Jó, hogy voltak - és vannak, akik ilyen hatással vannak egyes emberekre. A művészet ugyan nem működteti, de élvezhetőbbé és többé teszi a világot.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.08. 14:35:09

Én sem vagyok szakértője az esetnek, nem ismerem a bizonyítékokat, nem áll rendelkezésemre sok infó, de azt gondolom, hogy NÉHA a legegyszerűbb a legvalóságosabb eshetőség. A többi misztikum, és persze sok-sok kérdőjel, melyet egy emblematikus figura személye felnagyít. Így nem hiszek az összeesküvés elméletkben sem...

Silver 2008.12.08. 14:40:00

Csillagközi Túlhajtás éppen az a baj hogy a Chapman a gyilkos elmélet nem a legegyszerűbb. Ellentmondásos a helyszín, a lövések iránya, Chapman már korábban is torzult beteg elméjű ember volt minden csak nem egyszerű.

Lehetett Perdomo is magányos gyilkos de tul sok a titok és a gyanu hogy elintézze mindenki azzal hogy Chapman lelőtte. Mi van ha 10 20 vagy 50 év mulva kiderül hogy nem ő volt hogy csak áldozata volt ő is valaki másnak?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 15:02:57

nosferato,

ezer köszönet a javításokért, és még egyszer bocs, én nem tudom, hogyan, mert legalább négyszer átnéztem, de nem vettem észre ezt a két bakit. :-(

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 15:04:52

Silver,

sok oldal foglalkozik vele? Ja, akkor igaz. Én kérek elnézést! :-)

rettentó 2008.12.08. 15:15:42

mavo: "ki írta a Jealous Guy-t",
na jó, speciel az nekem is nagy kedvencem, de a Happy Xmas (War is Over) is. Az Imagine c. dal szövege viszont maga a burzsoá nihilizmus, amitől elhatárolódom :-)
Viszont így hirtelen egyetlen legalábbis "emlékezetesnek" titulálható Wings dal címe sem jut eszembe.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 15:22:00

rettentó,

ja, az se rossz.

Wings? Segítek, szerintem ez valamennyire ismert :-)

www.youtube.com/watch?v=JK2hKzZss5Y

Silver 2008.12.08. 15:47:21

mavo te szegény én nem mondtam hogy igaz csak azt hogy lehet más megoldás is és hogy vannak kérdések. De te is csak azt hajtogatod amit máshonnan kaptál mert nem voltál ott személyesen. Aki kérdezni mer az szerinted hülye. A következő mi lesz? Aki kételkedik valamiben azt kivégezteted? Te kis náci birka.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 15:57:26

Silver,

magadat minősítetted, ha neked jólesett, én elbírom.

Amúgy index ugye még délelőtt lekapta címlapról a postot, helyette délben kirakták a saját írásukat, na arra milyen durva kommentezés megy ... :-D

index.hu/politika/belfold/tegnapiujsag/2008/12/08/1980_megolik_john_lennont/

Silver 2008.12.08. 16:02:37

mavo itt csak te minősítetted magadat. Kiderült hogy nem is ismered a részleteket de a gondolkozást a kételkedést elitéled érveid nincsenek, megeszed birka az eléd rakott állításokat és mégis te próbálod játszani a felsőbb rendűt? Ne legyél már nevetséges.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.08. 16:13:47

Olyat lehet, hogy: egymás minősítése nélkül?
Költői.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.08. 16:29:33

Szerintem a Denveri Musztángok 91-es bajnokcsapata lőtte le Lennont Mel Gibson megrendelésére.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 16:43:51

nosferato,

mondasz valamit ... :-D

Overdrive,

hagyd ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 16:50:31

Overdrive,

és még három másik embert ... á, hagyjuk ... elmebeteg állat lehetett az is ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.08. 18:17:37

nosferato,

jut eszembe, a kiegészítésed.

Ó, persze, ha megvalósulna az álom, nem lenne olyan rossz, és megható, meg minden, csak éppen ... ahogy te fogalmazol: irreális.

Lehet, erős megfogalmazás rá, hogy bugyutácska, de _szerintem_ az, akárcsak a (ha jól emlékszem) általad emlegetett szépségversenyeken szereplő lányok világbékés megszólalásai.

Lehet, én vagyok túl realista ehhez (most már), vagy nevezhetjük ezt cinizmusnak is, de ez csak akkor, abban a korban volt elfogadható, talán még hihető is sokaknak, a világ rég elkanyarodott ebőől az irányból — már ha tartott egyáltalán ebbe az irányba valaha is ...

Nem örülök neki, de így látom, annak ellenére, hogy azt mondanám: let it be.

Lucky · Http://direkthamis.blogspot.com 2008.12.08. 20:58:51

RIP John, de méginkább RIP Dimebag...

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2008.12.09. 10:05:49

nosferato: köszönöm a kommentet, én meg éppen a te zenéidet hallgatom. A Szembeszél nagyon tetszik, de még elmélyedek a többiben is.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása