5 ok amiért nagyon szeretjük az AC/DC-t

5 ok amiért nagyon szeretjük az AC/DC-t

2009.03.23. | Rálf atya

Pár (ezer) szerencsés ma megtapasztalhatja, hogy miért is az egyik legjobb koncertbanda az AC/DC. A hozzám hasonló lúzereknek, akiknek nem jutott jegy, vagy nem voltak hajlandóak azt többszörös áron üzérektől megvenni, pedig nem maradt más, mint hogy otthon, vagy a kocsiban, esetleg a munkahelyen hallgassuk és mondogassuk magunknak, hogy de jó ez a banda! Egyszer már megírtuk, mennyire jó az AC/DC, hisz ezer okunk van ezt gondolni, lássunk ebből ötöt:

1. Megmaradtak egyszerű embereknek, nincsenek sztárallűrök

Több évtizede fürdenek a népszerűségben, gyűjtik a pénzt a bankszámlájukon, sok mindent megtehetnének, de nem tesznek. Nincs miről cikkezni velük kapcsolatban, talán szerencsétlen Bon Scott halála volt az utolsó dolog, amin csámcsogni lehetett, az meg ugye régen volt. Ha nem a színpadon vannak, a lehető legszerényebb és legcsendesebb emberek. Angus Young pl. egy holland kisvárosban él és a szomszédai se nagyon tudják, hogy ki is ő. Sőt, annyira jelentéktelen figura, hogy egy nem régi interjúban elmondottak szerint kimehet a pólóárus pultig, senki sem szólítja le, a sulis egyenruha nélkül fel sem ismerik.

2. Nem okoznak meglepetéseket

Amit pár előadóban szeretünk, sőt elvárunk tőlük, az az AC/DC-nél kifejezett hátrány lenne. Ők nem változnak, sem fazonban, sem zenében. Ugyanazt nyomják '73 óta. Valószínű nem is tudnának mást, de ne is akarjanak, tőlük ezt várjuk. Ha vesz az ember egy AC/DC lemezt, azt kapja amit vár, nincs csalódás. És épp ez benne a csodás, hogy a kiszámíthatóság nem megy a zenei élmény rovására. Minden egyes hallgatásnál beindul az ember lába, meg feje.

3. Egyszerű dolgokról szólnak egyszerűen

Nem akarnak világot megváltani, politizálni, megmondani, okosak lenni. Arról dalolnak, ami a legtöbb embert, főleg persze a faszikat, foglalkoztatja, ami Új-Zélandtól Izlandig és Fokvárosban is ugyanolyan jelentéssel és fontossággal bír a hétköznapokban. Amit mindenki ért és amitől mindenki boldog.

4. Ezer éve a színpadon vannak és nem törik a lendület

Egészen pontosan 1973-ban alapította a bandát a Young testvérpár. A banda túlélte Bon Scott halálát, jó pár tagcserét, a Ballbreaker és a Stiff Upper Lip relatív sikertelenségét és 2008-ban a régi lendülettel és a legjobb albumaikat idéző dalokkal tűzdelt Black Ice lemezzel rukkolt elő, mindenki örömére.

5. Maga az AC/DC.

A zene. A T.N.T.-től kezdve a Money Talks-on és a Back In Black-en át az Anything Goes-ig mind-mind nagyszerű dal. Aki nem is barátkozott meg az összes lemezükkel, albumonként legalább 2-3 nótát fejből tud mondani, "ami azért jó". Annak idején felénk még a diszkóban is nyomták a Thunderstruck-ot. Ez a zene mindenkinek imponálhat, nem válogat. A top menedzser audijában is ez szól, valahol a tengeren egy olajfúró tornyon, bármelyik tinédzser szobájában, de nem lennék meglepve, ha Obama is elárulná, hogy van az iPod-ján AC/DC.

Let There Be Rock.

 AC/DC: Anything Goes

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr991017071

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » A Depeche Mode koncert emléke 2009.06.24. 17:05:52

[...]Budapesten | 5 ok, amiért nagyon szeretjük az AC/DC-t[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.23. 08:36:36

Olajfúró telepen csak CD-n, mert DVD-t tilos lejátszani, benne van az alap jogvédő szövegben :)) Gondolom nem is vetítik. A semmi közepén lévő tengeri fúrótornyokon hirtelen a ködből előtűnő és lecsapó ellenőrök előtt nyilván nincs titok. :)

Emélkszem, a bigott idegbeteg fasz énektanár (ő Ubi, már érintettük a blogon, hányjon sünt) mennyire kivolt a barátom AC/DC-s pólójára általánosban. Miután előadást tartott róla, hogy ez micsoda egy sátáni fertelem, a srác hozta a pólógyűjteményét, és másnap az osztály teljes hímkülönítménye AC/DC pólóban volt, persze nem olyan sokan. Pedig milyen ártalmatlan egy kis banda ez, szerény megbízható rockkedvelők, faszagyerekek.

Jó szórakozást az esti koncerthez, vagy az azt helyettesítő élményhez (esetleg TV ügyvédje, Kék fény...)!

BennyPP 2009.03.23. 09:20:28

Nekem sincs jegyem, de odamegyek, kiváncsi vagyok a felhajtásra meg hátha kihallatszik valami :)

Krisiun 2009.03.23. 09:30:37

Az első pont nem teljesen igaz! Mert "hatalmas botrány" volt mikor építette Angus Young a hollandiai házát! Vagy két szomszédja panaszkodott hogy mekkora a zaj és hogy túl nagy a ház!
Botrányos figura!!! :)

whiteCat 2009.03.23. 09:33:27

Ez legyen a legnagyobb botrányuk :)
Amúgy egy istenek!

Stoney Hill Billy 2009.03.23. 09:34:56

Már teljesen lemondtam a koncertről, de ma reggel 8kor kaptam két jegyet!
öröm&bódottá

redriot77 2009.03.23. 09:38:44

"Miután előadást tartott róla, hogy ez micsoda egy sátáni fertelem, "

:DDDD Pedig pont az egyik legpozitívabb banda a világon, a stabil négynegyedek és a vastag riffek olyan energiát közvetítenek, mint 1000 természetgyógyász együttvéve. :)

Talán a Ramones volt olyan mint az AC/DC: minden lemezen ugyanaz a zene, de mégis jó, mégis működik. Egyszerű mint a bot, de mégsem tudják őket jól koppintani.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2009.03.23. 09:53:38

rég voltam igazi fejrázós koncerten. asszem holnap viszont fájni fog a nyakam! :)

gyz 2009.03.23. 09:55:54

Volt egyser a Népstadionban egy ma már elképzelhetetlen koncert: Queensryche, valaki, Metallica és AC/DC.

Utóbbiból vártunk 2 számot, aztán eljöttünk haza. Mindenki nézett, mekkora hülyék vagyunk. Mi meg mondtuk, hogy a lényeget láttuk, most ez lesz még 10-12-szer, csak más szövegekkel :-)

Még így 30 felett is, ha a kocsiban hallgatom a Highway to Hell-t, bőszen bólogatni kezdek, hogy majd' leszakad a fejem. De egy teljes AC/DC lemezt már nem hallgatnék végig, azt kicsit unalmasnak tartottam mindig is.

Ennek ellenére az egyik legszimpatikusabb zenekar.

freestate 2009.03.23. 10:03:37

Ma 3 hete 1 (vagy több) humanoid lény (embernek nem mondanám) betört hozzám, és több értékem között elvitte a mai koncertre szóló jegyemet. A többi ellopott cuccot együtt nem sajnáltam annyira. Most úgy néz ki, tudtam szerezni utolsó pillanatban még 1 jegyet, szóval ha nem is jegyüzér miatt, de nekem így is megvan a kétszeres jegyár. 1991-ben is ott voltam, és már-már feladtam a reményt, hogy ma is bejutok.

It's a long way to the top, if you wanna rock'n'roll...

Rálf atya 2009.03.23. 10:05:08

gyz:
a valaki a Mötley Crüe volt.

gyz 2009.03.23. 10:08:38

@Rálf atya: tényleg, köszi. Az abszolút nem az én zeném, azért felejthettem el.

J.G. 2009.03.23. 10:22:52

@gyz: A valaki a Mötley Crue-volt.
Viszont elég nagy szívás lehetett nektek akkor ez a koncert, hogy 2 számért meg kellett várni azt a 3 kutyaütő bandát.
Én a helyetekben fordítva csináltam volna. Kocsma a közelben, aztán, ha meghallom az AC/DC-t, akkor irány be.


Legyen már este....

ui.: De legjobb az AC/DC...

gyz 2009.03.23. 10:25:58

@J.G.: :-)

én a Queensryche-t nagyon szerettem, gyakorlatilag miattuk metem ki.

freestate 2009.03.23. 10:30:27

@gyz: És legalább kiértél időben? Mert ugye a QR negyed órával előbb kezdte meg kb. 45 perces műsorát:) Én már kapunyitás előtt órákkal ott voltam (pedig ülőhelyes voltam), és a QR alatt lehetett látni, hogy még folyamatosan érkezik a tömeg.

Tavaly ott voltál a pecsában? Az O:M első részének előadása nagyon visszahozta a régi emlékeket...

Hattory Hanzo 2009.03.23. 10:38:41

@freestate: Ez biztos azért van, mert az a lemez közelít a tökéleteshez. Mondjuk én a Rage for Ordert is nagyon szerettem.

duke64 2009.03.23. 10:41:41

Én is voltam azon a Népstadionos koncerten.A QR érdekelt leginkább,de lemaradtunk az elejéről,mert a Félidő nevű kocsmában italoztunk.Nagy buli volt a koncert,ebben az időben a Gun's is a Stadionban nyomta.

atesz 2009.03.23. 10:43:14

Én úgy voltam, vagyok vele így 42 évesen, hogy kevés gigakoncert-élményre vágyom már, de közülük az első helyen Ők álltak, állnak. Hát ma este...

gyz 2009.03.23. 10:47:23

@freestate: mi korán mentünk, mert állóhelyesek voltunk, és jó helyet akartunk szerezni. Maga a QR viszont csalódás volt, elvesztek a hatalmas térben, nem is szólt úgy, ahogy kéne.

Nem voltam tavaly, egyrészt már csak ritkán jut eszembe qr-t hallgatni, másrészt az utóbbi években elsősorban Kolompos és Kaláka (ami zseniálisan) koncerteken vagyok gyerekeim társaságában :-)

viszont most meghallgattam ezt:

www.youtube.com/watch?v=oJEL1urITsE&feature=related

és jó volt

Gazz 2009.03.23. 10:49:00

Botrányok nincsenek valóban, a tagcserék is elég simán zajlottak. A dobos poszton sokat kísérleteztek. Jelenleg Phil Rudd megint a dobos, aki már Bon Scott alatt is nyomta, és a Black in blacken is ő szerepelt. Ezután súlyos alkoholproblémái miatt a zenekar megvált tőle, Angus szerint nem akarták, hogy Bon Scott sorsára jusson.
Az ő távozásával azonban megtört a lendület, a For those about to rock lemez kivételével a Thunderstruckig csak szar lemezeket adtak ki, ami szerintem Malcolm elhatalmasodó alkoholizmusának volt köszönhető.
Ami azt illeti, ez volt az utolsó botrány körülöttük, 1989-ben a turnén Malcolm unokatestvére játszott Malcolm helyén (mivel Malcolm rehabon volt), aki annyira hasonlít rá, hogy a közönség észre se vette a változást. Mondjuk nem volt nehéz dolga a kinézettel, széles terpesz, lehajtott fej, , vánnyadt test és fejrázás, Gretsch gitár marshall erősítőbe. És jól is gitározott.
Aztán jött Chris Slade dobolni ( a kopasz) és a Razor's Edge lemez, ami visszahozta őket a Thunderstruck-al és a Money Talk-al a leszállóágról a mainstreamre. Majd jött a Big Gun filmzene, ami szerintem pályafutásuk egyik legjobb száma, és legjobb klipje, valamint az alapriff nálam ott van a világ 3 legjobb gitárriffje között.
Aztán Chris Slade nemtudni mi okból távozott ( pedig kevesen tudnak ennyire emblematikusan kinézni dob mögül, és közben ilyen jól kalapálni is) és jött Phil Rudd vissza. Aki ugye már bizonyított, hogy jó dobos, csak a szemüveg kicsit furán áll neki.
Nekem az AC/DC a három alapvető zenekar között van, ami a zenei ízlésemet meghatározta.
For those about to rock we salute you!
Plus

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2009.03.23. 10:53:49

Nekem csodával határos módon lett jegyem, ráadásul alapáron. A '91-es Monsters of Rockon is láttam őket. Az első AC/DC kazettám A oldalán a Flick Of The Switch, a B oldalán a Fly On The Wall volt. Azonnal beszippantott. Gimnázium alatt kilencvenvalahány százalékban AC/DC-t hallgattam.

Hadd tukmáljam még ide az egyik személyes benyomásomat:
suhodminyak.freeblog.hu/archives/2008/08/24/Es_rogton_a_tronjara_ul/

Mercyful Fate 2009.03.23. 11:06:28

"..miért is az egyik legjobb koncertbanda az AC/DC.."
Azért mert sokan azthiszik a média miatt,hogy rockzene=Metallica,Iron Maiden,Ac/Dc,Manson,Ossian.Pedig ezek mind popcsapatok..popukáris együttesek..nem rockbandák.
Kíváncsi vagyok,hogy a ma koncertre menők hány százaléka ismer olyan ALAP rockbandákat mint pl. az Anvil,Dokken,Great White,Manilla Road,Lizzy Borden, és h magyart is mondjak Stress.
Ezek saját tapasztalatom szerint messze verik a ac/dc-t mint koncertbanda..

kulup 2009.03.23. 11:09:53

@Mercyful Fate: Nehogy már te döntsd el, mi a rockzene. Te mehetsz azokra a koncertekre, mi meg megyünk AC/DC-re. Ennyi.

Mercyful Fate 2009.03.23. 11:09:59

gyz..ember....az a valaki a Mötley Crüe volt..a létező legnagyobb glam banda..ottvoltál és ezt nem tudod..lehidalok:D

Mercyful Fate 2009.03.23. 11:10:40

én nem aztmondtam,hogy ne menjetek..én csak annyit bátorkodtam megjegyezni,hogy az egyik legjobb koncertbanda kijelentés nem enyhe túlzás.:)

gyz 2009.03.23. 11:20:40

@Mercyful Fate: lehet, hogy a létező legnagyobb glam banda, de ez kb. annyira hívó szó a számomra, mint hogy Michael Jackson a pop királya.

a korábban említett kedvenceidről meg az a véleményem (ismerem őket), hogy bár a világban gyakran a szar lesz sikeres és az értékes sikertelen, az ő esetükben nem véletlen, hogy megmaradtak a harmadrangú rockzenekarok szürke masszájában.

de én nem értek hozzá :-)

Gazz 2009.03.23. 11:29:19

Jaja, a Stress-t egy lapon említeni az AC/DC-vel furcsa ízlésre vall.
Engedd meg nekünk, hogy ne értsünk egyet veled!

powerage 2009.03.23. 11:29:37

@Mercyful Fate:
"Kíváncsi vagyok,hogy a ma koncertre menők hány százaléka ismer olyan ALAP rockbandákat mint pl. az Anvil,Dokken,Great White,Manilla Road,Lizzy Borden, és h magyart is mondjak Stress.
Ezek saját tapasztalatom szerint messze verik a ac/dc-t mint koncertbanda.."

Nos... ez is egy vélemény.

...viszont alig több, mint nyolc óra és kezdődik a koncert. Ha csak fele annyira lesznek jók, mint a Stiff upper lip turnén, már az is bőven elég, hogy jó legyen a hetem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.03.23. 11:53:44

rockzenén nőttem fel, de hallgattam mást is, véglettől végletig mindenfélét.. de pár szám kivételével valahogy sosem jött be az AC/DC. mind igaz, amit írsz, teljesen egyetértek, de egy perc után én megunom őket.

freestate 2009.03.23. 13:01:22

Kezemben a jegyem, 3 heti lelkibetegség után végreeeeeee valami jóóóóó. Este buli!!! LET THERE BE ROCK!!!!!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.23. 14:44:59

Ez a koncert olyan jó lesz, hogy utána sokkal jobban fogom érezni magam, annak ellenére, hogy végig itthon leszek. Esetleg webkamerán néha ránézek a Kerepesi-Hungária sarokra, meg egy kis youtube.. :) Talán batmannek öltözöm, képeslapokat írok magamnak, még meglátjuk. A tévé ügyvédjét mindenképpen megnézem, utána talán beteszek egy Mahler koncertet, és alfabetizálom a rovargyűjteményemet. :D

Na itt a kereszteződés az otthonmaradóknak:
www.utv.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=98

genezish 2009.03.23. 15:18:02

Hy all !!

AKIT ÉRDEKEL VAN EGY ELADÓ JEGYEM A MAI KONCERTRE!

HA ÉRDEKEL AKKOR A nemesise@vipmail.hu -ra jelezd egy telefonszám kíséretében.

potter 2009.03.24. 06:43:12

Rálf atya mégsem maradt lúzer, sikerült neki jegyet szereznem normál áron 2 órával kezdés előtt. Úgyhogy Rálf, jöhet az új cikk magáról a buliról!!!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása