TOP5 Star Wars zene részlet EVÖR

TOP5 Star Wars zene részlet EVÖR

2009.05.30. | Horváth Oszkár

Egy kis inspirációs zene, ami filmesekre, zenészekre, és nem különben filmzeneszerzőkre hatott felejthetetlenül: Star Wars. Na ja, a Csillagok háborúja egy mesefilm, így aki nem látta fiatalon, már nehezebben szeret bele. Nem fog dobni a kultuszon az sem, hogy azt magyarázzuk a mai gyerekeknek, mekkora szám volt ilyen hihető különleges effekteket csinálni, ennyire igényesen még 10 évig nem nyúlt senki az effektekhez. Hiszen "szegény" gyerekek már maximálisan élethű számítógépes trükkökön nőnek fel, és nemhogy nem a  Skywalker dinasztián, de pláne nem a bizonytalanul botladozó japán, fekete-fehér Godzillán kell összetojják magukat a moziban és a tévé előtt.

De még teremnek új rajongók, és 20-tól 50 évesig tömegek sorakoznak, akik minden évben képesek végignézni a teljes sorozatot.

A zeneszerző John Williams annyira elkapta az alkotók gondolkodását, hogy utána még egy sor klasszikust alkothatott. Az 50-es évektől volt tévésorozatok, tévéfilmek zeneszerzője, ezek közül talán a Gilligan's Island (1962-65), és az eredeti négyrészes Lost in space minisorozat ismertebbek (1965). A 70-es évekre az NBC már elég rendszeresen foglalkoztatta (néhány Oscar-gála zenei arculatának megteremtéséhez is az ő nevét vetítették a Holdra), a Poseidon kaland (1972), majd a Cápa (1975) zenéje már megállíthatatlanná, golyóállóvá tette. A Star Wars 1977-es sikere után akár vissza is vonulhatott volna - nos ehelyett még legalább 70 film és tévéműsor zenéjét készítette el, mint a Superman, az Airplane! (amelyben a Cápa zenéjét figurázza ki), az Indiana Jones sorozat, az E.T., a Jurassic Park, a Schindler listája, és az elmúlt 15 évet már fel sem merem sorolni, mert leégne a pofámról a bőr, hogy miket hagyok ki.

Számomra valahol John Williams az etalon, de tudom, hogy ez csak önámítás, hiszen kitermelt a filmipar még klasszisokat. Eleve ugye Ennio Morricone az alap, de ott van a másik western nagyság, Luis Enrique Bacalov, a keresztapa zsenialitását alátámasztó Nino Rota és gyermekkorunk soundtrackjét játszó Guido és Maurizio Deangelis. A musical nagykövet Andrew Lloyd Webber, és a táncos swinges filmek vigyázója, a hangokat luxuskivitelben megálmodó Henry Mancini. Csak kapkodjuk a fejünket olyan nevek hallatán, mint Alan Silvestri, Thomas Newman, Hans Zimmer, Vangelis, Danny Elfman, Angelo Badalamenti, Michael Kamen, Jerry Goldsmith, James Horner, sőt, még mi magyarok is exportáltunk egy nagy nevet az amerikai filmipar számára, Rózsa Miklós személyében, aki az Oscar-dömpinget elbirtokló Ben Hur zeneszerzője.

De maradjunk "az alapnál".

TOP5 Star Wars zene részlet EVÖR

1. ACROSS THE STARS (Episode II End Title): a film végén a teraszon egy csók, amely valahol az eredeti trilógia kezdetét jelenti - giccsparádé a háttérben a festői Naboo. Az itt felcsendülő End Title az egész Star Wars minden zenéjének összefoglalása és összeállása, minden idők legnagyobb történet-hangulat-zene összhangja evör. Az Episode I. minden bűnét megbocsátottam, és az évekre megtagadott és elfojtott Star Wars szeretetem a többi néző üvöltözésével és kitörő tapsával újra felszabadult bennem. A Youtube-on egy laza gyerek mindezt egyszerűen csak elzongorázza, valószínűleg kényszerből, és amúgy nem rajongó...

2. BINARY SUNSET: Binary Sunset, azaz a kettős naplemente a filmsorozat egyik legtöbbször visszatérő eleme, van, amikor lágyan, van, amikor a birodalmi induló stílusában szólal meg. A két legnagyobb ütést akkor méri rám ez a zene, amikor talán először, és amikor talán utoljára halljuk. Az első a tényleges kettős naplemente jelenet Owen bácsi és Beru néni házánál - a galaxisba elvágyódó parasztgyerek himnusza. Utoljára akkor emlékszem ugyanerre, amikor Anakin Skywalker robog, hogy lemészároljon egy egész falu buckalakót - itt hallható a legagresszívabb változatban.

3. EPISODE IV END TITLE: nagy kedvencem. Itt a közönség még csak egy filmként élvezhette a kezdeteket, euforikus giccs és üdvrivalgás közepette veszi át mindenki az olimpiai aranyakat, még Chewbacca is indult valami versenyszámban, nyilván nem bringában, mert akkor lehúzták volna róla a nercet. Mellesleg itt szólal meg induló tempóban az előbb említett Binary Sunset, mindjárt az elején. Ahogy vége a díjátadónak, és a zene lelassítva a klasszikus Star Wars main title theme-be kanyarodik, nem szerényen a képernyőre vetve George Lucas nevét, filmtörténeti emlékművet állít mind a rendezőnek, mind a zeneszerzőnek.

4. IMPERIAL MARCH: térjünk át a zene sötét oldalára! Bárki száll ki- vagy be űrhajóból, vagy ha 5-nél több rohamosztagos áll haptákban, akkor ezt az 1-es gyorstárcsázóból azonnal előveszik (vagy a 2-esből, mert az 1-esen a hangposta van). Ravel sem gondolom, hogy forog a sírjában, inkább mosolyog, de elvakult, aki tagadja a hasonlóságot. Akár a IV., akár a VI. rész seregszemléjét nézzük, ez a betétdal egyet jelent a felvonulással. Május 1-jén is helye volna. Egyedül a II. rész klóngyári jeleneteinél érezték úgy az alkotók, hogy a genetika mint tudomány ilyen szintű tudományos eredményét már hangjegyekkel kell kiszínezni. Pedig 5-nél ott is többen voltak...

5. DUEL OF THE FATES: megvan az az érzés, amikor 1 hétig nyaralsz, de nem sikerül ping-pong asztalt bérelni, vagy a háló mindig valaki másnál van, és megfogadod, hogy majd ha a gyerekeddel jössz legközelebb 20 év múlva, mittudomén Zamárdiba ebbe az üdülőbe, akkor bepótolod? Nos John Williamsben is benne maradt egy ilyen pinyózás, és 22 évet várt, hogy megmutassa, mi maradt benne. EZ a Duel of the fates. Mr. Williams az egyetlen, aki az Episode I-ben minden eredeti szellemiséghez méltó módon tette oda magát. Köszönjük, Jani bá'!

Mi maradt ki? Nem, a Cantina song nem. Nem, a Main Title sem, mert sokkal póverebb, amikor End Title-ben visszatér. Ellenben barátom, rokonom de egyelőre nem üzletfelem, a blogíró és Star Wars szakértő Monty szerint az Episode III legvége, záró jelenetekkel és végefőcímmel: ez is sok zenét vegyít, de az érzelmi hatás miatt mindenképpen a toplista környékére illik. Itt még a IV. rész végéről (gyk. tehát 5 epizóddal előbbről:))) is van zene, ami elég erős kalandozás az időben. Nem különben ajánlja az V. részben, amikor Luke -ot megtalálják a Bespinen, majd elmenekülnek, valamint a 6. részben a sejtelmes, veszélyes hangulatú nyitójelenet, és a bővített változat energikus záró jelentsora, ahol a máglya után látjuk a városképeket, végül az ünneplést az Endoron, rengeteg síppal, dobbal, nádi hegedűvel. Hiába, ha magyar gyerek gyógyítja...

A ha már beismerted, hogy nem tudsz mindent, a sorozatról ennél lényegesen többet a StarWars.hu-n tudhatsz meg.

Michael Corleone tribute | TOP5 James Bond betétdal

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr41978836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.05.30. 10:32:30

Ezek az evör cuccok mostanság nagyon mennek nektek :)
Kár, hogy nem vagyok Star wars-os, biztos tudnám értékelni :)

Onix Titan 2009.05.30. 12:05:10

Binary Sunset (aka Force Theme) a legjobb. Evör.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.30. 12:54:20

Episode II End Title - sajnos a havi adatforgalmam kifújt, de ha jól emlékszem, ez az a szerelmes téma, ami kb. az eredeti motívummal megegyezik, csak mollban? Amúgy tényleg fasza.

Imperial March legjobb, fiatalok milliói szurkoltak a Birodalomnak :))

Nekem még az 1998-as Rogue Squadron nevű kapcsolódó PC-s játék zenéje maradandó, bár szerintem azt külsős szerezte.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.05.30. 16:11:26

Jaj, hát a legjobb az endoros zárójelenet!! A nem szűnő hátlapogatásokkal, az ewokok tincitáncijával (Wicket W. Warrick-kal az élen). Lando Calrissian élménybeszámol, Chewie hangot ad ki, Han és Leia örülnek egymásnak, mint majom a farkának, 3PO is rázza, mint Michael Jackson fénykorában, aztán Lando tapsol kábé olyan lelkesedéssel, mint ahogy én szoktam mosogatni... Idilli, szép, szeretem:)
www.youtube.com/watch?v=a6NYswem3as

venator 2009.05.30. 18:20:39

Most volt az esküvőnk és az Imperial March-ot akartam bevonulózenének, de asszony nem engedte. :))

Amúgy most adta a Film+ az első (második?) három részt, DVD híján ott gübbedtem a tévé előtt.

Ez meg a kedvencem: www.youtube.com/watch?v=r_WERPN8KO8

vahurstar 2009.05.30. 22:36:29

STAR WARS Electone csodahangszeren előadva:

http://www.youtube.com/watch?v=16oaGSltUPE

szó szerint felállt a szőr a hátamon amikor végignyomogattam a poszt linkjeit :)

Malachi 2009.05.30. 22:39:29

ez talán erős lesz, meg persze marhaság, de ha Harmadik Birodalomban valaki megírja az Imperial Marchot és a müncheni Olimpán azt adják be a felvonulás alatt, akkor nagy eséllyel más a Világháború kimenetele.

hátborzongató az a zene, irgalmatlanul odaver

Tydirium 2009.05.30. 22:48:05

Nekem nagyon hiányzik egy zenei darab, ami félig meddig ugyan itt van, de mégsem. Szerintem az egyik legszebb rész (egyébként nem csak zeneileg), amikor az V. epizódban, miután Luke sikertelenül próbálja kiemelni a mocsárból X-szárnyúját, Yoda kezdi győzködni. Ez tulajdonképpen a listában szereplő Binary Sunset-re épül, de annál jóval gazdagabb. De miket beszélek róla, itt van:

www.youtube.com/watch?v=n53PRESpiSQ

fingerbangs 2009.05.30. 23:04:37

most, igy zeneileg atfutva az egeszen csak az jutott eszembe, hogy elbasztak ezt a jol indulo dolgot (ep IV., V., VI.) az utobbi 3 elozmenyes epizoddal (I., II., III)
de binary sunset a legjobb

sajna ma mar csak egy kozepszeru regi scifi :(
nosztalgikus, de nem tobb

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.05.30. 23:07:51

Imperial Marchot a gyereknek szoktam dúdolni (kb 2 hónapos kora óta), arra valahogy mindig figyel és megnyugszik, és arról ismer fel engem :)

xido 2009.05.30. 23:08:06

@vahurstar: jézusom..mi ez a hangszer monstrum?:))..odaver mindennek,amit házilag eddig hallottam:))

fingerbangs 2009.05.30. 23:15:25

huu ez az electone-os video nagyon ott van :)
thx

fingerbangs 2009.05.30. 23:17:23

ezen latszik a laba is hogy miket nyomkod
es a szerkoja se gyenge
http://www.youtube.com/watch?v=f_5lYvdwgwg&feature=related

:)

jed 2009.05.30. 23:23:26

az, hogy John Williams es SW, mar feldobta a napomat, libaborosen hallgattam vegig mindet.
de ez a no az Electonon, valami felelmetes. kb. negyven perce nezem a videoit es nem terek magamhoz. brutalisan tehetseges.

fingerbangs 2009.05.30. 23:52:05

off
t.szerkeszto! michael j fox-rol johetne egy cikk, javult az allapota, aminek kimondhatatlanul orulok
http://www.youtube.com/watch?v=I0Cb5jYSBs4
/off

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.30. 23:58:46

Juj. Nem olyan rossz egyik sem, kivéve a list első helyezettjét. Az kifejezetten fülsértő nekem valamiért. A kettős naplemente az jó. Nem kicsit, nagyon.

A később felsorolt zeneszerzők sem éppen a lebecsülendők közé tartoznak, az igazi elitklub. Azért Steve Jablonsky-t is odaírnám. Túl sok munkája nincs, de az viszont nagyon ott van. Trevor Jones, Randy Edelman is szerintem beférne simán.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.05.31. 00:19:29

@Modor Tibi: TÉÉÉéényleg! Nem pontosan, de kísértetiesen egyezik a ritmus, meg a hangközök, simán a főtéma moll-átirata. Magamtól eszembe nem jutna, nekem csak simán "jó".

@vahurstar: ez nem normális ez az ember. A másik videón MIÉRT van alligátornak öltözve?! Nagyon kemény, hogy ezt újrahangszerelte, lejátssza. A fanatizmuson és a mi szórakoztatásunkon kívül nem értem az értelmét, de nagyon komoly. Ráadásul én tudom, milyen nehéz nagyzenekari hangzásba életet vinni számítógépen, vagy szintetizátorokkal, és ez ahhoz képest, hogy csak simán játszik, meg talán egy hangerőpedálja van, nagyon jó.

A legdurvább filmrajongókat vajon ez a film termelte ki?

@fingerbangs: jól néz ki! Nem tudom, mennyire volt kész korábban, de most teljesen egyben van, ahhoz képest, amilyen lehetne. Ha a kocsi eléri a 88 mérföldet, csodát fogsz látni, fiú :)) Talán ez az a csoda. Várom a 2015-öt. Mennyire más a related videos között az 1992-es Letterman interjú? MJF fiatal, Lettermannek van hajszíne, más világ.

Tarfful 2009.05.31. 00:31:42

Srácok, ez a poszt könnyeket csalt a szemembe majdnem :) Nálam John Williams életműve dö gréjteszt evör! (szorosan a nyomában Morricone) A listából egyedül az EpII-es szerelmes témát hagytam volna ki, de a többi máig hátborzongatóan jó, a 100adszorra megnézett film közben is (vagy tán úgy a legjobb?)
Az az Electone-on játszó csaj meg...fenomenális

NeoExDeath 2009.05.31. 00:35:39

Jó összeállítás!

Hogy mi maradt ki? Szerintem egyértelmű: Battle of the Heroes

http://www.youtube.com/watch?v=tztuGMPLAmI

A 3. rész abszolút csúcszenéje, főleg a filmmel együtt nézve. Kár hogy gyakran meg van szakítva a yoda-palpatine harccal.

NeoExDeath 2009.05.31. 00:38:47

Ja és a felsorolásból remélhetőleg figyelmetlenség miatt maradt ki Howard Shore :)

Arilian 2009.05.31. 00:42:30

Én szintre pontrol pontra egyező véleményen vagyok kivéve az Imperial March-ot. Túl rebel párti vagyok, hogy azt szeressem :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.05.31. 00:50:13

@NeoExDeath: zene jó, de más szempontból még jobb, az egész sorozat leggizdább mozdulata Yoda lézerkard elővevés mozdulata a vívás előtt. Azon ordítottam a moziban. Annyira menő, hogy tuti mindenki mellé akart ülni amikor új suliba ment. Talán még a "nem ezeket a droidokat keressük" kézmozdulat közelíti meg.

Dódi 2009.05.31. 01:01:54

a VI-nak a remastered endingje nem az igazi :P. én az eredetire szavazok! :)
Yub Nub (Star Wars Episode VI: Return of the Jedi Ending)
www.youtube.com/watch?v=np6vAuS0KNs

versiro 2009.05.31. 01:38:36

Klaus Badelt, Bear McCreary

dzsefi 2009.05.31. 01:39:36

ha már Williams és Star Wars, egy kis érdekesség: http://www.youtube.com/watch?v=lk5_OSsawz4
John Williams is the man!

Vader82 2009.05.31. 02:29:51

JW oriasi egyeniseg ehhez ketseg nem ferhet. Szerencses vagyok, hogy megvan eredeti cd-n az osszes filmzene kulon, es nekem oriasi elmeny hallgatni csak onmagaban a zenet is. Ehhez persze kell egy kulon orultseg, de oriasi elmeny minden taktus minden tema, minden hangszer. Mestermu!!!
Nalam toplistas egyertelmuen a Luke & Leia tema. Ajanlom mindenkinek. Ahogy felepul az csodalatos:
http://www.youtube.com/watch?v=P3nBaaxkDpo

cuebler 2009.05.31. 03:22:27

@HalivudEstevez: ez jó, én is kipróbálom, amikor végre hazahozhatom őket... egyébként nekem is az imperial march üt a legjobban, gyakorlatilag azon nőttem fel (asszem tie fighter című játékban is gyakori zene volt)...

Danny Blue 2009.05.31. 03:45:07

azért az első sötétoldalas téma, mikor a force téma után halkan megszólalnak a kürtök, az is elég flash...

www.youtube.com/watch?v=HMDrk79uwcQ

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2009.05.31. 07:51:06

Köszi, ez jó volt munka előtt.:)
Szép poszt, haaajjjj a fiatalok sosem fogják megtudni, mi is az a csillagok háborúja. :) Bár remélem azzal a rajzfilmmes nyunyómunyóval megkedveltetik velük és megnézik a filmeket is.:)

Üdw: Richárd

Szűtté mamá? Szűjjé! 2009.05.31. 08:33:49

Nekem most nagy kedvenc a Tranformars movie score-ja Steve Jablonsky-tól. Ismeritek?

Nyugdíjas Szektor 2009.05.31. 08:47:49

DJ Vadert javaslom: http://www.youtube.com/watch?v=1xKIr2PGTOw
Mai napig hatalmas!

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.31. 08:50:05

nekem a fő kedvenc Hans Zimmer. hihetetlen élmény a zenéit hallgatni. természetesen a star-wars epizódok zenéi sem hagynak kívánnivalót maguk után.

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2009.05.31. 09:50:05

Melyik Ravel darab hasonlít az Imperial Marchra?

schawo2 2009.05.31. 10:15:05

A Star Wars II End Title-jének rendes címe is van: Across the Stars. A TOP5-tel teljesen egyet értek.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.05.31. 11:14:51

@schawo2: köszi, egészítettem!
@buGhunter: hát melyikre :) A Bolero 1-3-1-3-1-1, 1-3-1-3-6 (nyolcadok/negyedek és triolák) dobolása + a brass amit velük hoz, ha elkülöníted a témától, nagyon hasonlít. Persze 100 másik is, de ezt a triolás indulós témát a gyerekeknek a Boleron keresztül mesélik énekórán, meg a Zeneakadémián, ezért az jut róla eszembe. JW annyit durvít rajta, hogy a 6 helyett 3-1 van a végén, meg szerintem tizenhatodok is. Tök más, de ütős szempontból hasonlít, miután mindkettőt játszottam nagyzenekarral, ez a véleményem. Szerintem a triolás pattogó kíséret miatt tetszik mindkettő az embereknek, sokkal jobban odabasz, mint a teletremolózott osztrák-magyar indulók bumszarrata bumsza-bumsza alappal, aminek iskolapéldája, az úttörőünnepélyek zászlóbevonuló dobolása sokkal laposabb, mint bármilyen Star Wars.

Én egy 50 fős ilyen zenekarban toltam, de láttam 1-2 John Williams témát 150 fős zenekaroktól élőben, nagyon-nagyon beszarás (ha nem lehetne kivenni, a pontszerű emberek fúvósok és dobosok):
www.youtube.com/watch?v=stu5sKFWPKE

alice.psd 2009.05.31. 17:56:30

cantina band nekem mindenképp hozzá tartozik...

megvettem az első rész zenéjét eredetiben, mert imádtam. a borító hátulján olvastam az egyik zenésztől néhány mondatot, mely szerint anno imádta a hetvenes évek végén a filmeket, a zenét, és részben ez motiválta, hogy hangszert kezdjen tanulni. és mire kijött az első rész, addigra bekerült a londoni szimfonikusokhoz, és eljátszhatta a folytatást/elejét... azért ezt irigylem tőle :)

mondjuk ez itt szöveg, nem zene (s bocs, ha már régi és mindenki látta):
http://www.youtube.com/watch?v=Sv5iEK-IEzw&feature=related
"death by tray it shall be" :D

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.05.31. 20:34:00

@JoeHorseDick: Valóban, akkor pontosítok: mint Nikkel Jackson fémkorában. Mindenki mástól bocsánat az OFF-ért.

tüske · http://ketertelmu.blog.hu 2009.06.02. 17:16:58

@Dódi ott a pont, a Jedi visszatér eredeti záródalát sajnáltam hogy kihagyták; amikor rádöbbentem, hogy lecserélték, kongott bennem az üresség...

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.06.03. 11:02:04

Már belinkeltétek a kedvenc Star Warsos zenéimet, de nem Star Warsosban azért ez is gyönyörű :)

http://www.youtube.com/watch?v=D8zlUUrFK-M&feature=related

No meg ez, ami 2:07 kor kezdődik: http://www.youtube.com/watch?v=1Gzf0kR5AvE

De lényegtelen, mindegyik jó ^^

Towner 2009.06.03. 22:20:43

Jómagam nick nevem is az ő (teljes neve: John Towner Williams ) tiszteletére vettem fel. Ő nálam a zenetőrténelem No1. A felsorolt zeneszerzőktől is vannak kedvenceim.
Az SW trackek között képtelen vagyok sorrendet felállítani.
Kössz mindenkinek a sok jó linket:)

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.06.04. 03:29:13

@HRita: te vagy a tökéletes nő. összeköltözünk?:)

ghalleck 2009.09.27. 11:58:00

Kár erölködni az újabb részek zenéivel. Az "A New Hope"-ban és a "The Empire Strikes Back"- ben benne van minden.

1. End Title - Episode IV.
2. The Imperial March - Episode V.
3. The Battle of Hoth - Episode V.
4. The Asteroid Field - Episode V.
5. The Battle of Yavin - Episode IV.

bencepeter 2009.12.28. 10:54:46

www.youtube.com/watch?v=KEtSVCTV798
The Best of John Williams on piano. - Péter Bence
remélem tetszeni fog.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása