Scratch testrészekkel

Scratch testrészekkel

2009.08.30. | Horváth Oszkár

A foggal gitározás beette magát a hip-hop kultúrába az alábbi videó szerint: fejjel scratchelés. De nem úgy, ahogy elképzeled, hogy fejjel érsz hozzá. Fej a lemez. Amúgy a videót a Mátrix "Construct"-ban vehették fel, annyira fehér minden, de nagyon egyben van a vizuális munka. A lemezként funkcionáló karakterek valóban az eredeti hang tulajdonosai, és elnézve a DJ-k kezét, a mozgás is valóban a hangóanyagnak megfelelő mozdulatsor. Amit magyaráz az, hogy valószínűleg timecode-os lemezekkel scratcheltek, és már a videótrükköket készítő program is onnan vette át, hogy a fejeket merre kell majd mozgatni.

Szenzációs. Nem szakmáznék, mert nem vagyok a téma igazán avatott szakértője, de a beat juggling, amit 2:03-nál elkezd a csávó az irgalmatlanul jó.

A beat juggle egyébként, ha már ide eljutottunk, jelenti általában azt, amikor két lemezjátszóra felteszik ugyanazt az 1 ütem zenét, és mikor lejátszotta az egyik, átcsapják a keverő crossfaderét a másik lemezjátszóra, ami pedig éppen akkor kezdi. Addig az így lenémult lemezt a DJ visszapörgeti az ütem elejére, amit kis ragasztócsíkkal vizuálisan is jelöl a lemezen. Így gyakorlatilag egy loop jön létre és akár végtelenül szólhat ugyanaz körbe-körbe, de néhány ismétlődés után el szokták kezdeni variálni, és új ritmust létrehozni. A youtube-on egy viszonylag béna srác éppen bénaságából kifolyólag érthetően elmagyarázza. Hogy mi jön ki belőle, ha ennél kicsit jobban megvariálják? Azt a Turntablism oldalon láthatjátok (érdemes csigiricsekkolni!).

Ezek a DJ gyerekek teszkópénztárosnak sem lennének utolsók. Így jönnének a vonalkódok bazmeg a Nógrádi Ropogós hátuljáról, hogy csip. Csip. Csipcsipcsip. Marika, mi a diós búrkifli kó-kó-kó fliki-fliki-flikikó-kó kódja-dja-dja-djaaa a búr-kifli-kód-jaaaaa, csiiip csiiip csiip, csirip-csicsip-csicsip, pitty. :))

Az persze nem meglepő, hogy a fenti, fejjel szkreccselős videó a Vimeo.com-on tűnt fel, erről, és még néhány hasonlóan világmegváltó weboldalról lesz még szó szerintem. Meg ha igény van rá, akkor a lemezjátszóizmusról is, csodák vannak manapság, pláne mióta számítógéppel kombinálható a műfaj, órákig tudom nézni a neten.

Szakmává alázzuk-e a DJ-zést? | A csendestárs: DJ Bootsie

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr251346776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n0b4d11 2009.08.30. 11:13:24

Van rá igény!!! Engem nagyon érdekel, és ha a kapacitásotok engedi, akkor én szívesen olvasnék többet erről.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.30. 12:07:07

Valamikor 16 évesen próbáltam először ezt a kétlemezjátszós mutatványt, meg scratchelést, akkor még pont doboltam, ez 95-ben lehetetett. Óriási élmény volt, olyan, mint egy ütőhangszer, csak több annál. Aztán gyakorlatilag azóta sem, pedig még DJ-ztem is pár évet 2000 körül. Ha veszek lemezjátszót, akkor utána fogok olvasni (és youtube-ozni) ezeknek a dolgoknak, és írok róla valamit, mert tényleg érdekes, és zenész részről is több figyelmet érdemelnek a DJ-k, akik új hangokat hoznak létre, lévén most már azért egy 30 éves műfajról van szó.

dr. Dolan 2009.08.30. 22:39:08

érdemes ezt megnézni:
www.youtube.com/watch?v=8i6VYWTifLQ
Beatles + Hendrixet tol DMC-n

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása