John Frusciante elmegy művésznek

John Frusciante elmegy művésznek

2009.12.15. | Rálf atya

A tegnapi nap híre volt (a zenei porondon), hogy John Frusciante valószínűleg kilép(ett) a Red Hot Chili Peppersből. Én azért megvárnék egy hivatalos bejelentést is, amíg nincs halott, nincs temetés sem.

Nem szeretnék okoskodni, mert azt mindenki tud, meg kevés szubjektívebb dolog van a zenénél, de tény, hogy ez a mostani Chili már más, mint a régi (nem jobb, nem rosszabb, más) mert az első lemezek óta eltelt húszon-pár év. Lassan elkapja őket a kapuzárási pánik, olyan idősek. Irreális dolog lenne egy új Blood Sugart, vagy Uplift Mofot elvárni. Joviális öregurak ezek, nem erkélyekről kiugráló hülyegyerekek.

Ha tényleg kilépett, akkor ezen nincs mit rágódni, felnőtt ember, tudja mit akar. A pohár félig így is tele marad:

A Frusciante szólólemezek (a hernyó utániak) nagyon jók voltak, sokszor szívesebben hallgatom őket, mint a Chili lemezeket. Így még több ideje és kreatív energiája lesz rájuk.

Ha a Chiliben már nem találta meg azt, amit a zenélésben élvezne, ne is maradjon, az megölné az egészet. Így megmentette a zenekart egy kiábrándult gitárostól, a gitáros meg egy izzadságos lemeztől minket.

Ad a Chilinek egy esélyt, hogy egy új irányt vegyenek egy új lendülettel, a One Hot Minute is bőven megállja a helyét a Chili életműben.

Így barátként tudnak elválni, jobb, mintha a Japán turné közepén, egy koncert előtt jelentené be, hogy köszi, részéről ennyi.

Így több ideje lesz a The Mars Volta-s srácokra is, ha már a group tagja, talán élőben is tovább fűszerezheti a Volta zenéjét. Egy ilyen buliért bármit megadnék.

A Chili, Frusciante rajongók így is szerencsésebbnek érezhetik magukat, mint a nirvanasok. Ez a fiú visszatért az élők sorába, (nem úgy, mint Slovak) azóta minden lemez, amin ő játszik, ajándék. 

Kevés ilyen egyszerre termékeny és zseniális művész van a könnyűzenében, mint ő. Sajnos az ilyen művészek általában érzékenyek is, nagyon a saját útjukat járják, nem a magától értetődőt, még ha az egy Red Hot Chili Peppers nevű zenekart is jelent. De a művészek már csak ilyenek és így szeretjük őket. 

John, játssz! Mi hallgatunk!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr41598424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr_Orange · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/355-bmw 2009.12.15. 09:05:03

Én is örülök a döntésének. már várható volt, hogy meglépi ezt... tudtuk, hogy kicsit különc volt a zenekaron belül is mióta visszajött a herkázásból. egyelőre örüljünk, hogy megtalálta a saját útját (ha ez néhol kissé önző és túl spirituális is). én személyszerint drukkolok neki, hogy az élete összejöjjön (pl. család v. ilyesmi sem ártana így 40 fölött), mert elképzelhető, hogy most nagyon termékeny és a zenében teljesen megtalálta magát, de ez nem lesz mindig így. a chili pedig ha találnak egy hasonló zsenit akkor mehet tovább minden gond nélkül (éspedig találni fognak mer ki mondana nemet nekik?)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.12.15. 10:14:08

Nem tudom nélküle elképzelni a Chilit. Az már akkor egy másik zenekar.

wendriner úr 2009.12.15. 10:44:52

Chili ma azert van, mert o visszajott '98-ban, mint utolso szalmaszal. en is inkabb lezarnam az RHCP-t nelkule.

E-one 2009.12.15. 11:57:03

@Interstellar Overdrive: pedig bőven lehet Chili nélküle is, ami persze nem jelenti automatikusan azt, hogy jó is lesz, csak épp azt se, hogy biztos rossz. Lásd OHM. Nagyon nagy zene, mégis sokan nem bírják, mert úgy akarják hallgatni, mint ha JF lenne ott. Pedig a lényeg pont az, hogy nem jobb, nem rosszabb, más.
Nem rossz példa itt a Nirvana, bár Frusciante-ról nehéz elképzelni, hogy Cobain mintájára egyszercsak szétlövi a fejét. Az életútjának és elszálltságának veszélyeiről, hogy mennyire a saját külön világában tud(ott) élni néha, távol a valóságtól, és ebből mi minden jöhetett volna ki, ha kicsit pechesebb, inkább Syd Barrettre lehet gondolni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.12.15. 14:01:54

Érzem a levegőben: RHCP and Paul Rodgers...

altero 2009.12.16. 13:38:26

@nosferato: :DDD Vagy Brian May, LOL :D

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.12.17. 17:01:00

Noh, van halott, jöhet a temetés :)

John a blogján írt, megerősítette, hogy kiszállt.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása