15 katasztrófa klisé

15 katasztrófa klisé

2010.02.20. | Horváth Oszkár

Az 1000 Ft alatti DVD-k úttörője, az RTL Klub szerda estéinek biztos irányjelzője, mi több, bár remélem, mindenkinek világos, hogy a Hallmark a létező legnézhetetlenebb csatorna, a katasztrófafilmekre is részben szakosodott már némelyik. Minden katasztrófafilmek esszenciáját viszonlyag kevés film megadja. Az alábbi 5 közül szinte bármelyik helyettesíthető is tetszőleges ugyanolyannal, de azért ezzel csínján, számunkra a Vírus ugyanis olyan filmes biblia, ami minden tudás alapját képezi.

TOP5 katasztrófafilm EVÖR

  1. Vírus (Outbreak) 1995
    Minden elsüthető klisé benne van, egy tudományos értekezés a témából. Percenként történik valami. Ha csak a műfajt szeretnék reprodukálni a világ elpusztulása után a túlélő tudósok, elég, ha ezt megtalálják egy VHS-en, és MINDENT fognak tudni. Helyettesítő termék: Dante pokla.
  2. A Poseidon katasztrófa (The Poseidon Adventure) 1972
    Ez a "veled is megtörténhet" típusú eset, de legalábbis a legvalószínűbb a TOP5-ből. Ernest Borgnine őrmester jelenléte miatt nagyon könnyű akár komolyan venni, akár végignyüszíteni az egészet. Helyettesítő termék: A pokoli torony.
  3. Halálhajó (Event Horizon) 1997
    Az űrkatasztrófafilmek origója. Ha forgatókönyvet akarsz eladni a témában, ne próbáld meg a saját sztoridat körülírni, csak mondd el, hogy ettől milyen irányban és mennyire tér el. Úgy könnyebb. Helyettesítő termék: A függetlenség napja, A gömb.
  4. Holnapután (The day after tomorrow) 2004
    A poszt-apokaliptikus filmek igényes változata. Ugye a Mad Max is ilyen volt, de ahhoz elég volt túlmenni 30 méterrel az Omszky tónál. Helyettesítő termék: Téli Olimpia 2010 - Vancouver. Waterworld.
  5. Godzilla (Godzilla) 1998
    Ez a szörnyes genotípus. Akik nem figyeltek földrajzon vagy magántanulók voltak, vagy nagyon a lignitre meg a bauxitra koncentráltak, talán nem tudják, de nagyon sok katasztrófának egy szörny az okozója. Helyettesítő termék: Tremors!! Gremilns! Critters! ~s!

És miket tanultunk ezekből a filmekből, vagy bármely testvérükből az elmúlt 30 évben? Szeretnénk az apokalipszis utáni tudósoknak adni valamit, hátha mégse a Vírus VHS-t találják meg, hanem a blog.hu szombati mentését (srácok, ugye VAN mentés?:).

Íme 15 katasztrófa film klisé (1-7):

  1. A katasztrófáról mindig van, aki először értesül, megérzi, előrejelzi, kimutatja, megjósolja, vagy egyszerűen benne van egy könyvben, amit senki más nem olvasott, vagy vett komolyan. Őrültnek állítják be, de később "én megmondtam" sorral, vagy más szereplő "hallgatnunk kellett volna rá" sorával rehabilitálják. Kivéve a 2012-t, ahol ez a karakter azonnal bejut az elnökhöz, aki összehívja a világot, ami hallgat rá.
  2. A katasztrófa előrejelzését térképen prezentálják. A vészhelyzet ellenére valaki egy 2-3 óra alatt összerakhat PPT-t, vagy egy 1-2 hét alatt elkészíthető 3D animációt dob össze arról, hogy a hadiállapot 24 óra múlva az USA/világ 50%-át pirosítja be, 48 óra múlva pedig az egészet. (Mindenki meghal, a többi megsebesül.) A grafikusnak itt tényleg az élete múlik a határidőn.
  3. A világvége sorsa gyakran múlik egy öregecskedő nő kegyeiért folyó harcon. A világvégét megállító egyik módszer (piros vezeték) képviselőjétől elpártol a nő a másik módszer képviselőjéhez (kék vezeték), de az utolsó pillanatban minden kiderül.
  4. Ha már csak ketten látszanak túlélni egy meleg helyzetet, a jó a rosszért nyújtja a kezét (vagy meglévő, vagy éppen akkor kialakult szakadék peremén). Az el is fogadja, de az utolsó pillanatban berántja a jót, aztán valahogy mégis visszaesik, a jó akkor is megpróbálja kimenteni, de lecsúszik a kesztyűje, vagy nem tudja tartani, és lezuhan. Utolsó aljas tettének értelme, hogy a jó erkölcsi bizonyítványán ne essen folt.
  5. Ha a szakadék szélén két jó szereplő van, akkor a lezuhanni készülő önként levágja magát a kötélről, amely bár 10x-esen van túlbiztosítva gyárilag, kettejüket, vagy hármukat nem bírja el. Ehhez mindig bicska kell, a kötelet elengedni általában nem lehet. Igényesebb filmekben megmagyarázzák, miért nem, a többiben csak simán nem lehet.
  6. Amennyiben a katasztrófát szörny okozta, annak bizonyos tulajdonsága, hogy bár a radaron 120-szal úszik, városban lelassul, mert az irányváltoztatás nem erőssége. Ezen kívül ha nem mozogsz, vagy a megfelelő helyre állsz, akkor nem lát.
  7. A szörny(ek)nek eleve van valamilyen fogyatéka az emberhez képest, de ahhoz, hogy ez kiderüljön, előbb el kell kapni egyet és felboncolni. Ez menni szokott, egészségügyi szakközépben van szörnyanatómia óra. A fogyatéknak az értelme, hogy egyáltalán ki merj menni a moziból. Az ehhez szükséges kapaszkodókat a szülők már 2 éves korban elkezdik belénk táplálni a "jobban fél tőled, mint te tőle" kezdetű hazugsággal.

 8-15:

  1. Áldozatok mindig vannak. Ha 12 szereplő van a filmben, akkor 10 ember; ha 6 milliárd szereplő van, akkor 5 milliárd hal meg. Az ÁFA éli túl. Ha a "rajtuk már nem tudunk segíteni, indulnunk kell!" mondatot egy tábornok mondja ki, előbb olyan pozícióba kell hozni, hogy azt mondd "igaza van, én is így döntenék".
  2. Amennyiben a járulékos veszteség köre nagyjából tudható, akkor alap, hogy egy várható túlélő felhívja a várhatóan nem túlélő anyját, lányát. A beszélgetésben a megrázósági faktor növelése érdekében, a forgatókönyvírás nemzetközi etalonjának számító Egri Lajos A drámaírás művészete c. útmutatásának 4. fejezete alapján: kurvaélet, hogy a nő az erős, és a férfi sír.
  3. Sebesülés esetén tépni kell ingből vagy nadrágból egy csíkot. Ez viszonylag egyszerű, próbáljátok csak ki, alig 70-80 perc alatt el tudsz tépni egy farmert, ezért gyártják ugyanazzal az eljárással 200 éve... hajtsd félbe 3x, és a lényeg, hogy a vérzés ne jöjjön KI a testből. Rá kell nyomni. Akkor nem az történik, hogy befelé folyik, hanem leáll.
  4. Ha ez a műtét mégsem válik be, akkor a haldokló utolsó pillanatban közölni fogja, hogy fázik, de ez már Vietnamban is így volt. Érdekes, hogy azokban a filmekben, amiben hó önt el mindent, vagy lavina sodorja el a szereplőket, esetleg jégbarlangba szorulnak, senki nem panaszkodik halál előtt, hogy fázik, csak ott, ahol a leggyakoribb haláleset a hőguta és a malária. Az érintett szereplő utolsó sora: "Nekem már úgyis mindegy, engem hagyjatok itt, a saját bőrötöket mentsétek!"
  5. A 90-es évekig bármely autót könnyű volt ellopni, ha a tiédre ráesett egy fél bolygó, akkor csak átültél egy másikba, és fél perc múlva beindítottad, akkor is, ha amúgy műkörömépítő- és művelődés-szervező kurzusokat végeztél. 90-től az ellophatatlan új autókban viszont egyszerre elkezdték bennehagyni a kulcsot, a kerék, vagy a napellenző fölött.
  6. Valószínűleg az akkor jelentősen javuló amerikai közbiztonságnak köszönhető, hogy így döntöttek. A 70-es években senki nem hagyta ott a kulcsot. Miközben minden autót tárva-nyitva hagynak 40 éve a filmeken, a katasztrófafilmek nagyon pedáns környéken játszódnak, ahol jó magyar ember módjára az amerikaiak is zárják az autót. Pedig életek múlnának rajta.
  7. A világmeg mentése közepette saját vagyonuk (arra a maradék 10 percre való) gyarapításáért küzdő "rosszak" mindig azt kapják, amit érdemelnek. Erre a legjobb megoldás ősi kincsekkel egy barlangba zárni, és vízzel, lávával, vagy még több kinccsel fulladásig elönteni.
  8. Eközben a "jók" épphogy megmenekülnek, és véletlenül találnak a zsebükben valami szart, ami nem nagy vagyon, de egy decens családi házra pont elég, hiszen a sajátjuk a film elején megsemmisült.

Ééééééés... ENNYI! Zene, bakiparádé, vége főcím, amit elolvashatnál, ha a mozicsürhe eléd nem állna »

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr911774473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.20. 11:24:33

Az ÁFÁ-s túlélós nagyon ütött :D

Psyman 2010.02.20. 11:35:06

Lehagytad a felsorolásból, hogy a második mondata után mindenkiről megmondható, hogy meghal, vagy sem. A jók körül mindig ott vibrál a "hero-pajzs", ami azt ugyan engedi, hogy tele legyenek sebekkel meg kék-zöld foltokkal, de amibe mindenki más belepusztulna, azt ők túlélik.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.20. 11:50:54

@Psyman: igen, ez alap. A legbiztosabb meghalás a "jó kis túra lesz ez, érzem" és a "nekem barátnőm van" mondatok tulajdonosaira vár.

"Nem kell gondolom mondani, hogy amint a barátnő fényképe a film közepén előkerült, megpecsételődött a szereplő sorsa. Aki a fotót elő meri venni, az nem éli meg a film végét. Ha haza akartok jönni egyszer egy ilyen helyről, fotót ne vigyetek." -- b-oldal.blog.hu/2009/02/04/25_vietnami_haborus_klise

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.20. 11:52:27

izé nem barátnőm, menyasszonyom. na arra halnak.

soma665 2010.02.20. 11:54:37

ifj. Farkas Gyula link odabasz, de kösz a büntit is!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.20. 11:56:59

Kocsival menekülés, de az gyorsabb, mint a leszakadó jégtömeg, vagy az omló hegygerinc. Nem is kell gyorsítani, a kocsi mögötti 1 méteres tábla szakad le mindig. Ugyanez futással, esetleg szakadék feletti híd leszakadással.

joszif 2010.02.20. 11:57:11

+aki előveszi a gyerek fényképét mutogatni.... az is meghal

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.20. 12:01:08

Boldog amerikaiak, gyerek játszanak a parkban VÁGÁS. Meteor köteledik. VÁGÁS. Sétáló párok a Central Parkban, nyüsgő Wall Street. VÁGÁS. A meteor gecire közeledik. VÁGÁS. Egy alvó tudós valahol Alaszkában felriad a csipogásra (részeg, másnapos). VÁGÁS. A meteor Amerika felé közeledik, kurva nagy a gáz, mert a gyerekek egyre jobban járszanak és az elnök is boldog. VÁGÁS. A meteor becsapódik, mert csak az az egy ember észlelte a meteort, valahol Alaszkában. A gyerekek egyáltalán nem játszanak tovább és a szüleik kurvára nem boldogok...

Megjelenik a főhős.

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2010.02.20. 12:03:58

Faszomat, Oszi, ki akartam venni a Poseidont a hétvégére!
A 6mp-s arcközeli-rémület snittekért.
Most nézhetek Adam Sandlert, bazz! :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.20. 12:07:14

Külön lista kellene arról, hogy kik halnak meg biztosan. Egy úgynevezett "kommentelőktől összelopkodott" típusú poszt keretében, mint a filmtörténet híres táskái volt.

@soma665: ifj. Farkas Gyula gyalázatosan jó csaj. Nemcsak azért, mert fiatal, és ránézésre helyes, hanem aki csaj létére faarccal lehoz egy ilyen karaktert több mint 1 évig, azt bazmeg nőül venném. Eredendő hülye. Vannak kurva jó költők, írónők, de az más kategória. Egy ilyen Gyulát megcsinálni legalább akkora szám, mint női hangszeres jazz előadónak lenni. 8 évvel vagyok idősebb és 1 évvel előttem jár fejben.

Nem vagyok fideszes 2010.02.20. 12:10:36

Hé, a fütyitlenség napja hogy maradhatott ki? A legnagyobb klisébánya!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.20. 12:11:16

@nathanp: de elrontottam a kivevést akkor? :D Ernest Borgnine arcközelijei (nehéz helyesírású szó!!) a szemöldöke végett hatásosak. A globális Körmendy tul.képpen. Nagyon sok izzadás, pórus. Kedvenc rész, amikor vmi leszakadt gerendán, vagy karácsonyfán másznak fel, illetve a mindent túlrinyáló női szereplők, úristen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 12:17:00

@nosferato: :D na ez nekem új, hogy ifj Farkas Gyula csaj. Én klafán benyeltem, hogy valódi fazon és rendszeresen olvastam... így már nem biztos.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 12:22:02

@Lófasz Hadnagy: Klisébányának klisébánya, de abszolút helye van az első háromban.

Amúgy pedig, egy zsánerfilm éppen a zsáner kliséi miatt sorolandó az adott zsánerbe, jelesül itt a katasztrófafilm zsánerébe. Ha ezek a klisék nem lennének, akkor nem beszélnénk katasztrófafilmről, hanem valami egészen másról. És nem mellesleg, az állandó jelleggel fikázott klisék egy nagyon fontos dologra jók: MEG LEHET KERÜLNI ŐKET! De ehhez is kellenek, hiszen amúgy nem tudná a hülye néző, hogy itt most klisétlenítés van.

travelnyuszi 2010.02.20. 12:58:55

Azért azt se felejtsük, hogy a majdnem meghalt hős kitépi az infúziót a karjából, gyorsan meggyógyul mert neki MEG KELL MENTENIE A VILÁGOT. Csak ő tudja, egyedül. De legalább utána visszakapja a családját, kutyástul, SUV-stul, régi feleségestül...és természetesen az elnök lesz a legjobb barátja, akit egyébként visszatartott a helyes döntéstől egy rosszindulatú tanáncsadó.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 13:04:12

@travelnyuszi: ..ő már régen az elnök barátja, együtt fociztak a high schoolban, vagy szomszédok voltak Millwaukeee kertvárosban. Csak belőle Elnök lett, a Hősből pedig valami lúzer, aki természetesen hős. :) Lehet, hogy volt közös csajuk is, de egészen biztos, hogy rúgtak már be közösen.

lutria 2010.02.20. 13:22:51

A kötelet nem azért szokás elvágni mert elszakadna,hanem mert az alul lévő a sok megpróbáltatás után úgysem tudna felmászni a 1.5cm vastag kötélen,a felső pedig nem tudna egymaga felhúzni egy 80+kg-os embert több méter mélyről sőt még őt is lerántaná.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.20. 13:33:11

@lutria: gratulálok, hogy ezt elmagyaráztad.

@efes: a végén az elnök és a hős megbeszélik, hogy gyakrabban össze kéne járniuk. Esetleg a First Lady is gazdát cserél köztük (világos, hogy ő is abba a középiskolába járt!)

vagyok59 2010.02.20. 13:41:09

És minden hős elvált, van egy síkhülye elkényeztetett fia vagy lánya akivel a viszonya is megjavul a film végére és még a volt asszonnyal is összejön.

Ha nem elvált, akkor meghalt a neje, (akibe a főhös még mindig szerelmes) ugyanúgy van egy vagy két síkhülye elkényeztetett gyereke és összejön a főhösnővel, persze a főhősnő küzd a hősért és nem fordítva.

newnt55 2010.02.20. 13:46:04

...amikor mindenki megmenekült, akkor rendszerint valami irányítóközpontban mindenki összeölelkezik, pacsizik, örül egymásnak...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.20. 13:46:06

@vagyok59: lánya van, de az nem apának, hanem John-nak szólítja

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.20. 13:52:35

Es sajnos az osszes klise igy szerepel a katasztrofa filmekben ahogy itt le van irva.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.02.20. 14:00:51

Íme, itt a példa, hogy eszetlen zsidózás nélkül is lehet gagyi klisékről értelmesen írni. Gratula.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 14:20:34

@newnt55: jaja, és mindig van aki először kezd el tapsolni, rajongó-csodáló szemekkel, szélesen és lassan, közben a fejét is enyhén ingatja, mintegy: ezt még én sem hittem volna, hogy megcsinálja... :D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 14:22:48

@nosferato: jaja, össze kéne járnunk..:) lehet, hogy az elnökfeleség volt a közös csaj, de hát a harvard ez nem gipsz jakab.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.20. 14:26:51

@efes: az először tapsoló vmi Pite szerű vígjátékban volt, talán amikor Európába jönnek osztálykirándulásra... nem tudom. Azóta minden helyzetben megpróbálok én tapsot kezdeményezni, 2-3x sikerült eddig teljesen indokolatlan helyzetben, és olyankor sikítok a röhögéstől. Hasonló: színházban egyáltalán nem tapsolni, csak amikor már hal el, akkor betapsolni még egy vastaps-kényszerítést, és ha átvették, megint kiszállhatsz belőle.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 14:36:55

@nosferato: :D jaja, én azzal szoktam mindig játszani, hogy ütem közbe tapsolok, de sajnos sokszor ez is csak újragerjeszti a vastapsot..:P

Mérvadó Béla 2010.02.20. 15:25:56

ő az event horizon az inkább horror mint katasztrófafilm szerintem :)

napkutya 2010.02.20. 16:04:39

A klasszikus állatorvosi ló a Függetlenség Napja, szinte minden fenti benne van. De a legdurvább a vége. Zárójelenet: az elnök kislányának zárómondatával: Ez valóban szép július negyedike!

Nos, 24 órán belül kihalt az emberiség nagy része, Amerika a fél világgal együtt romokban, valószínűleg hegynyi darabokban esik rájuk egy idegen anyahajó, és a kisebbek is a földön égnek, atombombát robbantottak. Ja és néhány órája meghalt az anyja.

Hááát....

kilobike 2010.02.20. 16:07:51

Egyre jobb ez a blog:-)
Csak így tovább.

napkutya 2010.02.20. 16:09:31

@efes: Ez nagyjából leírja a magyar parlamenti politikusokat is. A katasztrófa meg sajnos épp zajlik. :(

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.02.20. 17:30:37

Én az emberi reakciókat nem szoktam érteni.Ezalatt azt értem hogy pl beszakad a föld és mindenütt repedések keletkeznek de,az emberek nem szaladnak el,hanem körbeállják(Világok harca)bámészkodnak bambán és egyáltalán nincs túlélési ösztön bennük.(kivéve a főszereplőt,aki szintén az utolsó pillanatban kapcsol és fut)Ez a valóságban kizárt hogy így legyen!
Tehát a kíváncsiság nagyobb úr a túlélési ösztönnél is a filmek szerint.
Továbbá minden katasztrófafilmben hajlamosak az embrek azt hinni,hogy attól mert megszűnik a kommunikáció más kontinensekkel,akkor már biztosan elpusztult az emberiség 99%-a.Ezt sem értem.Nekem nem fordulna meg egy hasonló a fejemben,csakazért mert pár tripod megszállta a földet.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.02.20. 17:46:36

Katasztrófafilmek,amiket még nem filmesítettek meg:

-A naprendszer belezuhan egy fekete lyukba
-A napunk feflúvódik és egy vörös óriássá válik
-A részecskegyorsítóban elszabadul egy fekete lyuk (ez pl izgalmas lenne) és lassan de biztosan felzabálja a földet.
-Valami vegyi anyag kivonja a légkörből az összes oxigént

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.02.20. 19:29:24

@IárifIári: "Tehát a kíváncsiság nagyobb úr a túlélési ösztönnél is a filmek szerint."

pedig hidd el, hogy a valóságban is így van/lenne + kamerás mobil.

Ernoke 2010.02.22. 13:12:33

2012!!! minden elképzelhető klisé és ostobaság benne van ebben a filmben, imádtam.:D robert zemeckisnek nem is kéne mást csinálnia egyik filmjében sem, mint lassított felvételekben porrá rombolni a földet.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.22. 18:37:20

BRÉKING: Overdrive azt írja, 21:20 VIASAT: VÍRUS!! :D

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2010.03.05. 14:07:48

Az áfán meg a "többi megsebesül" részen zokogni kezdtem, kár, hogy a főnököm másfél méterre ül. Kell egy 100 kilós, szőrös grupie padre O? :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.05. 16:19:56

@picidzé: a főnököd, vagy tel? Két 50 kilós nemszőrösre azonnal becserélném. Illetve akkor két 49 kilósra, hogy a szőr miatt súlyában maradjon a barter.

Sz. Petra 2010.07.20. 20:25:50

@nosferato: Bocs az offolásért, de meg tudnád nekem mondani, honnan veszed/tudod, hogy ifj. Farkas Gyula egy lány?!?!?

Sz. Petra 2010.07.22. 00:51:58

@nosferato: De azt írja, hogy ez az egész egy félreértés, és a Katának ehhez semmi köze. Nem értem.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.22. 02:02:06

@Sz. Péter: nemtom bazmeg mit ír, én onnan veszem/vettem ezt februárban. Jóhogy nem kérsz korrekciót :) Inkább mondd, mit tudsz! De hadd ne kelljen Gyuláról filozofálgatnom meg nyomoznom. Farkas Gyula egy elmebeteg, teljesen mindegy, ki, de vicces a jelenség, jól meg lett csinálva. Nekem nem tetszett, amikor karaktert váltott.

totyizselé 2010.08.27. 22:14:45

Kurvajó!!!
Bazmeg, pedig már így is túl sok blogot olvasok...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása