2012 legjobb koncertjei a B-oldal szerint - 2. rész

2012 legjobb koncertjei a B-oldal szerint - 2. rész

2012.12.30. | Rálf atya

rancid_2012_k_05.jpgA 90-es években nem voltunk ennyire elkényeztetve koncertügyileg. Egy-egy nagyobb külföldi név ha jött, hetekkel a koncert előtt már számoltuk vissza a napokat, a buli napján pedig már másra nem is tudtam koncentrálni. Szerencsére változtak az idők, manapság az jelenti a kihívást, hogy hogyan szelektáljunk a felhozatalban. Mert sem pénzzel, sem idővel és energiával nem lehet bírni azt a választékot, ami a jó vagy jónak ígérkező koncerteket illeti. A rossz koncert nagyon ritka, vagy én választok jól mindig. Ha már Overdrive kolléga belekeverte a matekot, én 22 koncerten voltam és ebből 5 volt az, amire a tökéletes jelzőt nyugodtan rá lehet aggatni.

A sors fintora, hogy a fenti soraim ellenére az ötből 2 koncert élményért Bécsig kellett utazni.

Számomra a TOP5 koncert 2012-ben:

1. Rancid - Bécs, Arena

Régi nagyon nagy kedvenceimet tudtam végre elcsípni. Talán irreálisan magas elvárásokkal érkeztem, kicsit féltem a csalódástól, de Tim papa és csapata hozták a tökéleteset. Úgy voltak vérprofik, hogy közben lazák tudtak maradni. Nagyot haraptak a bécsi estébe.

2. Zechs Marquise - A38

Sejtettem, hogy valami jó fog kisülni ebből a dologból, de hogy az év egyik legnagyobb koncertélménye legyen, azt nem gondoltam volna. Ez a koncert volt az, amikor minden együttható vektora tökéletesen egy irányba mutatott: a helyszín, a hangzás, a zenekar, a közönség, a dalok, a hangulat. Ezt az A38 mellett leginkább a Lopez tesók iszonyatos zenei alázatának tudom be. Koncertek tekintetében sokat látott embernek tartom magam, de még nekem is feltűnő volt, hogy mennyire a dalok, a zenélés, a közönség kiszolgálása került előtérbe. És persze ehhez jó dalok is kellenek, szerencsére nekik van bőven. Ezek után nem is csodálkoztam, hogy amikor a buli után kicsit beszélgettünk a zenészekkel, a kérdésünkre azt mondták, hogy ha nincsenek turnén, napi 4-5 órát próbálnak...

3. Sigur Ros - Bécs, Arena

Ez a zenekar és a koncertjei tananyag kellene, hogy legyen. Az osztálykirándulásokat Sigur Ros koncertre kellene szervezni. Aki egyszer megtapasztalja a hangulatát, a zenei élményt, nem menekül. Remélem egyszer Budapesten is fel fognak lépni.

4-5. Vicces, hogy a sok különleges és jó koncert (pl. Everlast, The Roots, DJ Bootsie Akusztik Big Band, Special Providence, VHK) ellenére az 5-be még két cover band fért be:a Dürer-es Alice in Chains est és a MÜPA-s Keep Floyding. Mindkét anyazenekar a legnagyobb kedvenceim közé tartozik és valljuk be, nem olyan egyszerű visszaadni zeneileg és hangulatilag a koncertjeiket. De a két magyar csapatnak ez tökéletesen sikerült, leszarom, hogy csak "feldolgozás zenekarok", annyira gyönyörű és egyben hátborzongató volt a zenei élmény, hogy könnybe lábadt a szemem.

Ezek voltak a legjobb koncertek idén, ahova a tapasztalatom, ízlésem és szimatom elvitt. Nyilván ennél sokkal több olyan jó koncert volt, ami az emlékkönyvbe illik. Ha a kedves olvasónak is volt ilyen, örömmel vesszük, ha a kommentek közt említést tesz róla.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr964979193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása