TOP10 Storm Thorgerson-borító EVÖR

TOP10 Storm Thorgerson-borító EVÖR

Április 18-án nagyon szomorú hír járta be a világhálót, hiszen a legfontosabb lemezborító tervező, a brit Storm Thorgerson feladta a rákkal szemben folytatott harcát és elhunyt. Ha szétnézek a lakásomban, akkor látom műveit, hiszen 4 kisebb képe bekeretezve, valamint egy 60x90-es PULSE "festmény" lóg a falakon. Ha a polcra pillantok, két nagyon fontos könyvet, a Taken by Storm és a Mind over Matters című kiadványokat látom.

storm_thorgerson_pink_floyd_a_l.jpg

Legjelentősebb (?) munkáit a Pink Floyd-nak szállította, de dolgozott a MUSE, a Led Zeppelin, a The Mars Volta, Peter Gabriel, a Cranberries, vagy éppen a Megadeth kiadványainak borítóján is, így felsorolni is nehéz, ki mindenki lemezének megjelenéséhez és misztikumához járult hozzá. A Taken by Storm ezeket a művészi alkotásokat rendezi sorrendbe, természetesen magyarázatokkal és sztorikkal ellátva. Az Aubrey Powell-lel alapított Hipgnosis dizájnműhely fogalom volt a (brit) zenei életben, majd 1983-tól már a Storm Studios égisze alatt alkotott, sosem felejtve tinédzser korban megismert Floyd-os barátait, így a zenekar kései korszakának lemezein, illetve a best of kiadványokon is ő felelt a képi megjelenésért. Bár a lenti összesítésemben igyekeztem az egyéb zenekaroknak készített munkáit is bemutatni, számomra az is ténykérdés, a Pink Floyd misztikum sem létezhetett volna nélküle. Aki mélyebbre ás munkáiban (megint csak a fenti könyvek...), az láthatja, hogy nem csak a lemezborítói nagyszerűek, de az albumok belső borítóin, kisfüzeteiben lévő képei is szenzációsak.

Abban a korban is hiányozni fog, ahol már az mp3 és a Youtube az úr, és ugye ezeknek a megjelenéseknek ritkábban van szüksége lemezborítóra... Bárhogy is lesz, jó volt, hogy léteztél, Storm, remélem egyszer Budapestre is eljut valamelyik kiállításod, addig pedig a Pink Floyd lemezek és a könyvek segítségével ámulok és bámulok munkásságodon.

TOP5 Storm Pink Floyd lemezborító:

1. Dark Side of The Moon (1973)

dark.jpg

2. Pulse DVD (2006)

pulse_dvd_3.jpg

3. A Momentary Lapse of Reason (1987)

A_momentary_lapse_of_reason_by_ariguanas.jpg

4. Division Bell (1994)

div_1.jpg

5. Ummagumma (1969)

umma.jpg

TOP10 Storm lemezborító egyéb zenekarok számára

1. Nice - Elegy (1971)

nice.jpg

2. Peter Gabriel - Peter Gabriel (1980)

gabriel11mr.jpg

3. The Cranberries – Bury The Hatchet (1999)

cranberries-bury-the-hatchet.jpg

4. Phish - Slip, Stitch and Pass (1997)

Phish - Slip, Stitch and Pass.jpg

5. MUSE - Absolution (2003)

absolution.jpg
6. The Mars Volta - Delused in the Comatorium (2003)

delu.jpeg

7. Megadeth - Rude Awakening (2002)

megadeth-rude-awakening-front.jpeg

8. Alan Parsons - Try anything once (1993)

Alan_Parsons_Project_-_Try_Anything_Once-front.jpg
9. Ashra - Correlations (1979)

ashra.jpg

10. Led Zeppelin - In Through The Out Door (1979)

In+Through+the+Out+Door+HQ+png+image.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr755236153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása