Sziget: Európa legjobb vidámparkja

Sziget: Európa legjobb vidámparkja

Ideje levágni a karszalagokat, kiszedni az orrból a fekete fesztiválfikát, el kell felejteni a túlpiás állapot okozta fesztiválveszekedéseket, ugyanakkor a mámort is, melyet a fesztivál okozott. Újabb Szigetnek lett vége, méghozzá nagyon gyorsan. Ahogy ilyenkor megszokhattunk, jönnek az értékelések, a csapból is a fesztivál zenei nívójának fikázása folyik, valamint újra forog a "veszteséges volt az idei Sziget" lemez, valamint az a pejoratív megközelítés, mely szerint így is, úgy is rohadjon meg a Gerendai. Már tegnap be akartam klimpírozni gondolataimat, de még annyira készen voltam (fesztivál-torokfájás), hogy csak karszalag levágásához volt erőm. Azóta pár értékelő cikket is olvastam, köztük Bede Márton !!444!!!-re írt posztját, melynek nagy részével egyetértek, így nagy eséllyel pár gondolat az alábbiakban újra megjelenik.

Röviden, tömören: az idei Sziget úgy folyt rajtam keresztül, mint egy pohár víz. Teljesen hihetetlen, de a fesztivál úgy ment el, hogy alig tudok igazi zenei élményt felsorolni. Wax Tailor, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground és Nick Cave (amit láttam belőle) volt az, ami odaszegezett, ráadásul talán az a legnagyobb kritika, ha egy RATM, vagy egy Guns tribute fellépés hoz ki aznap a sodromból...
 A "hova tovább Sziget?" kérdés valóban releváns, hiszen az utóbbi Szigetekhez képest az vált számomra egyértelművé, miszerint a Sziget igazából már egy vidámpark, ahol amúgy van zene is. Felülhetsz a óriáskerékre, nézhetsz tűzijátékot, láthatsz bohócokat, kiülhetsz a strandra, ráadásul minden sarkon tudsz piát-kaját venni, költheted mámorra a pénz, közben posztolhatsz a Facebook-ra. Ja, hogy közben vannak koncertek? A külföldi látogatók nagy része nyaralási-buli célból jött a Szigetre és ült fel a körhintára, más kérdés, hogy vajon ez így érdekes lesz-e neki jövőre is, vagy másfelé veszik az irányt, hiszen bebaszni bárhol lehet. Persze azzal, hogy Gerendaiék nem csak egy fesztivált csinálnak, önmagukat is kannibalizálják, ugyanakkor az utóbbi években lezajló folyamat arra is jó volt számukra, hogy megfelelően szegmentálják a piacot, felosszák a költségeket a sok-sok fesztiváljuk között. Sikerült. Olcsóbb-kisebb fesztivál főleg egyetemistáknak-árérzékenyebbeknek (VOLT), fesztiválnak hívott pucc- és izomparádé az eszetlen menőknek (Balaton Sound), illetve említhetem utóbbi esemény kisöccsét az idén induló B My Lake-t, aztán pont pont pont. Ezekből a fesztiválokból mind dől a lé, mégsem volt sosem kérdés, hogy nyereséges-e pl. a Balaton Sound... Az meg, hogy a Sziget nyereséges-e, mindenki tudja, számviteli kérdés, így erre nem is akarok szavakat pocsékolni.

Szolid közvélemény kutatásomra az a pár külföldi, akivel beszéltem, elmondta, hogy azért jött ide, mert a Sziget (neki) olcsó, elnyerte a legjobb fesztivál díját és amúgy is: kurvajó a buli. Tudtátok kik lesznek a fellépők, mikor a jegyet vettétek? Nem. És hogy érzitek, milyen a fesztivál? Jó a buli. Aztán rohannak a Color Party-ra a Nagyszínpadhoz. Oké, értem. Szerintem Karcsiék is kurvára értik, más kérdés, hogy a mámort kereső külföldiek hangja mellett egyre erősebbek azok a külföldi (és természetesen hazai) hangok is, akik a koncertélményt keresik, hiszen egyfelől hozzászoktak ahhoz, hogy a Sziget egy eklektikus, sokféle zenei univerzumba repítő fesztivál, másfelől a "Legjobb európai fesztivál" plecsni mögött tartalmat is várnak. Joggal. Szóval, a szervezők előtt szerintem 2 út van: működtetni a vidámparkot, pár új játszótér, meredekebb csúszda beszerelésével, vagy ismét a kockázatos és költséges útra lépni, mely a koncertek szervezését (=zenei fesztivál) jelenti. Az utóbbi évek tendenciája (csökkenő színpadszám, rockszínpad megszüntetése, nagyhalakról való lemaradás, lassan már azt is mondhatjuk, hogy a világzenei színpad kiherélése, stb.) azt mutatja, hogy kis eséllyel várható gyökeres fordulat, de eközben szerintem Gerendai Karcsiék sem hülyék. Valós vagy valótlan magyarázkodásuk a line-up-pal kapcsolatosan bár kínos válságkommunikáció, de egyre jó volt: ezt jövőre már nem tehetik ki a falra. Abból a listából igenis 3-5 nagyon erős fellépőt el kell hozniuk a következő 2 évben, vagy marad a vidámpark, azaz egy beszűkülő fesztivál, ami őrlángon elketyeg, mi meg okosan mondhatjuk: termékéletgörbe. Szóval legyinthetünk így is, úgy is, 21 év azért kurvára 21 év és nem kell őket jobban bántani, kritizálni, mert a Sziget egy jó fesztivál / buli (megfelelő aláhúzandó) és ráadásul kiválóan is működik. Értem ezalatt a parádés minőségű belső biztonságot, a fizetőkártya folyamatot, a higiénia javulását, azt hogy nincs incidens, egyszerűen tökéletes a gépezet, mely a háttérből kiszolgálja az eseményt.

De akkor mégis, hova tovább Sziget? Időpont váltás? Á, kizárt, nem fogják a 2 aranytojás tojó tyúkot (VOLT, BS) levágni, átmozgatni. Csökkenő napok? Megint csak esélytelen, hiszen a mínusz napok egyértelmű közönsége a vékonyabb pénztárcával bíró magyarok, akik a mínusz napok után talán kimennek még egyszer, hiszen "jó a buli". Ettől függetlenül szerintem az egyik mínusz nap eldobása nem lenne ördögtől való... Helyszínváltás? Hm, fura lenne, de ha következő 20 évben és - még egyszer mondom - zenei fesztiválban gondolkodunk, akkor miért is ne? El Magyarországról? Szerintem meg fogjuk élni, hogy a Sziget külföldre kerül. Vagy több Sziget is lesz, hiszen az is érezhető, hogy fogyó magyar nézőmennyiség mellett a Szigetnek minden évben nyűg viaskodni a "hangos a Sziget" szlogennel páváskodó III. kerületi önkormányzattal, vagy éppen a nyugdíjas réteg szavazatait minden lehetősséggel megragadó fővárossal. Azt is érzem (szerintem Gerendai is...), hogy mi magyarok nem vagyunk elég büszkék a Szigetre. Miért nem? Van nekünk a Balaton, a romkocsma negyed, olimpiai sikereink és mondjuk a Forma 1. Azt hogy ezek milyen erővel bírnak, vagy mink van még, nem akarom fejtegetni, sajnos nincs egyértelmű mértékegység, mellyel az ország imidzshez való hozzájárulásukat számszerűsíteni tudnánk. A Sziget viszont ott van és egyet értek Bede Mártonnal, jelenleg (!) talán ezen a platformon tudunk legjobban érintkezni a felnövő külföldi generációval. Mert hiába szeretnénk, hogy a külföldi azt mondja az Ungarn, vagy a Hungary hallatára, hogy gulyás, esetleg Puskás, már nem ezeket mondják, hanem azt, hogy Ziget, Szigetth és hasonlók. El kell fogadni. Azt is, hogy Budapest egy partiváros lett, legény- és lánybúcsúk tökéletes helyszíne, pezsgő éjszakai életével, romkocsmáival.

Nos, költsünk inkább erőltetett Eurovíziós vetélkedőkre? Nyilván annak sem örülnénk, ha Nemzeti Fesztiválok lennének és a politika túlvállalná magát a Szigetben, de örülni kell a Sziget sikerének és nem a lehető legjobban lehúzni, vagy akadályozni. Berlin és Amszterdam is tudott örülni neki, még akkor is, ha olyan hangos, mint a Sziget. Csak ugye a Sziget korábban nem csak olyan volt, mint egy bulinegyed Rovinj-ban, vagy éppen a Gozsdu udvar, a koncertközpontúság nagyon elveszni látszik. Szélfogó party a Nagyszínpadon, miközben nem férsz be az Arénába, vagy az A38-ra? Érdemes lenne Gerendaiéknak is újraolvasniuk a Sziget könyvet, hátha puhul a vidámpark-gépezet és visszajön egy kis romantika a szervezésbe.

Mikor azt mondjuk, le vagyunk maradva az előadókat illetően, sokszor csóválom a fejem. Nem az a baj, hogy nem jön a Metallica, vagy az RHCP, hanem az, hogy jön a Guetta, a Prodigy, meg a Faithless "minden" évben és 21 éve nem jön a Metallica, meg az RHCP. Nem tudom, mennyire reális az a lista, melyen a nem-et mondó zenekarok voltak, de azon a listán zömében mosolyogni lehetett, hiszen már csak a Pink Floyd, vagy a Genesis, esetleg Elvis Presley hiányzott, ha direkt a nulla esélyre mentek a kedves szervezők, hiszen a listán szereplő zenekarok nagy része idén nem is turnézik, vagy tényleg csak a tengerentúlon, amit nagy eséllyel már januárban megmondott a Google. Adele meg babázik... Állítom nektek, ha lekérnénk az A38 utóbbi 5-8 évének fellépőit, majd azt megszavaztatnánk a néppel, érdekesebb irányokat kaphatott volna az összes színpad, ráadásul az esemény zene fókuszú maradna. A mostani program egy eljelentéktelenedő, megfáradó fesztiválra utal, melynél azt sem érzem, hogy magát Európa legjobbjának tartaná, de azt sem, hogy a zenekarok azt éreznék, presztízsértékű Európa Legjobb Fesztiválján, azaz a Szigeten fellépni. Ezt nem lehet csak a pénzre fogni, itt vagy tudatos, akár művészeti értéket is visszafogó költségvetési politikáról van szól (rockerek kiűzése), azaz Karcsiék berendezkedtek a vidámpark működtetésébe, vagy tényleg bénák vagyunk a szervezést illetően. Ettől függetlenül végképp nem szabad úgy hozzáállni, hogy az a jó Sziget, ahol a mi kedvenceink lépnek fel. Az a jó Sziget, ahol a zene beszippant, az előadók lekötnek és nem csak egy vödör whisky-szóda megivásához jelentenek hátteret. Ahol megismersz zenekarokat, akiket magaddal viszel.

Mindent összevetve odáig azért ne menjünk el, hogy a világ összes bajáért a Sziget legyen a felelős. Igen,  kimondható, hogy a Sziget drága, vagy azt is mondhatjuk, hogy a forint ér szart se. Nekünk, magyaroknak drága céltalanul ellötyögni 20-30.000 Ft-ot / nap, főleg, ha ezt megtehetjük kevesebbért a ZP-ben, Orfűn, vagy valamelyik romkocsmában, esetleg halászlé fesztiválon, hiszen a nyár minden hétvégéje fesztiválokat kínálgat az ország összes pontján. A világ zenei tendenciái is néha nehezen értelmezhetőek számomra, talán nem véletlen, hogy az ember egy Rage Against The Machine-t nézne meg inkább élőben és nem valami sokadik dubstep klónt. Egy szó mint száz, bár nagyon tisztelem a fesztivál összes munkását az elmúlt sok-sok évért és élményért, de remélem a kijózanító pofont valamennyire most megkapták és csíp is rendesen. Jövőre látni fogjuk, mennyire csíp, 2 éven belül pedig el kell valakinek hoznia a Red Hot Chili Peppers-t különben nincs értelme legjobb fesztiválról beszélni.

sziget_1.jpg

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr445459450

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.14. 12:39:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.14. 13:45:52

vidámparknak lehet, hogy okés, de fesztiválnak?????

kiwirágós kivirradtig 2013.08.14. 14:06:26

Valamint ideje lenne megtanulnod helyesen írni.

kiwirágós kivirradtig 2013.08.14. 14:14:28

Budapest egyébként mindig is parti város volt. Már megalapításától kezdve. Sőt, előtte is. Egy folyó partján van.

A partiváros, az valami egész más, de azt meg így írják.

Hemzseg a helyesírási hibáktól eza förmedvény.

Meg időnként a nyelvtaniaktól is. (Pl.: hangok, akik? Talán amelyek, baszd meg.)

kiwirágós kivirradtig 2013.08.14. 14:17:12

"hiszen a nyár minden hétvége fesztiválokat kínálgat"

Tanulj meg magyarul.

harger 2013.08.14. 15:55:42

magyarázza már el nekem valaki, hogy az a nyomorult RHCP mi a fasztól lenne akkora durranás a Szigeten? Nincs sok unalmasabb zenekar náluk...

body_andras 2013.08.14. 16:26:25

nem értem miért mindenki a túlértékelt RHCP-t hiányolja, de egyetértek a kritikusokkal (ezzel is meg a 444-gyel is). nagyon jóindulatúan, értelmesen összegzik, mi a baj a szigettel, és talán csitítják a legprofibb hőbörgőket is, akik hevesen fikáznak. mert ez a sziget még mindig lehet a világ legjobbja, csak okosan kell fejleszteni. nem baj az ha vidámpark is van benne, a hülye magyarok úgyis hagyták tönkremenni a városligetit. de az tényleg fontos, hogy minden évben legyen 5-6 húzónév azon a plakáton. idén egyet se láttam.
az árról meg csak annyit: semmi se drága, ha az ember megfelelően osztja be a pénzét. ha szigfetre akarsz menni, barátom, akkor ne járj hetente vedelni ősszel, és ne akarj minden kisebb fesztiválon ott lenni. az európai emberek, akik ide jönnek sárba hányni, évente kb 3-4 fergeteges bulin vesznek részt, és egy (!) fesztiválon. tehát kurvára nem gazdagok, csak megtanulták, hogy nem kell herdálni. aki a fél életét romkocsmában tölti, ne csodálkozzon hogy nem telik hetijegyre.

Übermayer 2013.08.14. 23:55:31

@body_andras: egyetértek, csak ezt a "hülyemagyaros" dumát lehetne hagyni már végre a picsába

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása