Roger Waters és a nagy büdös magyar fal

Roger Waters és a nagy büdös magyar fal

Megmondom őszintén nem akartam a Roger Waters-koncertről írni, hiszen a B-oldal blog és annak Facebook oldala az utóbbi időben kicsit túltengett a Pink Floyd cuccokból, mely nem véletlen, PF rajongóként nagyon vártam a koncertet, hiába láttam 2 éve az Arénában a The Wall előadást, tudtam, ez más lesz.

Tiszteletben tartva azt, hogy a hírportálokat, vagy a „nagy zenei blogokat” nem mindig annak a zenekarnak a rajongói írják, melyet mi szeretünk, mégis érdekes, ismét igazi magyar hangulatnak lehetünk tanúi a koncert másnapján. Szomorú belátni, de nem érdemeljük meg, hogy legendák jöjjenek minket szórakoztatni, hiszen bennünk csak az marad meg, hogy valaki megöregedett, már nem olyan, mint anno, vagy nyilván a pénzéért koncertezik, akarom mondani, haknizik. Az már fel sem merül bennünk, hogy ezek a zenészek (történetesen most Roger Waters) így megöregedve is szórakoztatni akarnak minket, üzenetet átadni, valamint annak az ifjúságnak is örömet okozni, mely nem volt ott a legendás korszak arany pillanataiban, hiszen meg sem született, vagy oly fiatal volt. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Roger Waters tulajdonképpen ki is hagyhatta volna Magyarországot, hiszen kik vagyunk mi, magyarok… elkeseredett, bezárkózó, unalmas lények, akik csak fanyalogni tudnak. Szépen a négy fal mögé bezárkózva, vagy egyéb mesterséges falakat magunk köré építve. Ez megmutatkozik színházi-koncert-mozi kritikáinkban, ráadásul a sor folytatható, mi tudunk mindent a legjobban, hajrá magyarok.

Roger Waters és a Fal viszont tegnap itt volt, mely ELKÉPESZTŐ minőségű műsorban testesült meg. Lehet csöpögősen hangzik, de ezt a koncertet vétek lett volna elzárni a világ elől, így nem pénzkeresési hakninak, hanem áldásnak kell felfogni, hogy ez az öregember nem otthon pipázik, hanem újra és újra felveszi a fekete pólót, hogy saját legendáját tegye kockára. A 2-3 naponta játszódó grandiózus show, Waters főműve, mellyel kurva nagyot is bukhatna, ha nem sikerülne neki. Ellenben nem hogy jól, hanem zeneileg tökéletesen működő show-t kaptunk, mellyel gyakorlatilag a stadion koncertekbe vetett hitet is visszaadta az Öreg. A vetítésekről, a vizuálról nincs értelmes sokat beszélni, hiszen az külön univerzumot képvisel, egyszerűen leírhatatlan minőségben, stílusban, változatosságban. Ezt akkor is el kell ismerni, ha valaki nem PF, vagy Waters-rajongó. A 21. század adta összes technikai lehetőség ki volt használva, történt olyan is, melyre nem is tudtuk, hogy van esély egy élő előadás alatt, ráadásul Waters szerintem még elemében is volt, gyakran felvette a kapcsolatot a közönséggel, magyarul beszélt és egyáltalán nem éreztem, hogy egy olyan zenészt látnék, aki az utóbbi 3 évben ugyanazt a huszonvalahány dalt fásultan játszaná. Persze, ez az ember szereti magát, szereti a hangját hallatni, szereti a The Wall-t, nem véletlen hajtotta despotikus hatalma alá korábbi zenésztársait. Egy The Wall koncerten Syd Barett-ért kiáltani pedig olyan, mintha valaki kisujját eltartva azt írná le, hogy zavaróan hangosan szólt a géppuskatűz a quadro hangszórókból…Ugyanezek a kritikusok azt írnák le egy reménybeli Phil Collins koncert után, hogy Phil megkopaszodott...

De engem már nem a tegnap érdekel, hanem hogy mit hoz a holnap. Van még hátra 11 koncert és utána mi lesz, Roger? Tényleg hazamegy a csávó, leül a könyvtárszobába teázgatni, meg híreket olvasni Egyiptomról, meg Szíriáról, vagy esetleg bekapcsolja az Animal Planetet? Leteszi a lantot és soha többet koncert, meg odamondás? Nyilván az is érthető lenne, hiszen – ahogy a kritikák írják – ő már öreg, csak haknizik, ráadásul kurva sok pénzt keresett egoista főművével, miért ne lenne a saját falai mögött?!

A tegnapi koncert örökké tartó élményként ivódott belém. Rossz rágondolni, hogy mindegy miért, de valószínűleg soha többet nem lesz alkalmunk látni Roger Waters-t a színpadon, ahogy a jelenleg 3 élő tagot számláló Pink Floyd-ot sem, bármennyire is szeretnénk. Ez a kibaszott nagy fal érzés...

n12.jpg

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr335478259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajó d. 2013.08.26. 18:36:01

na, pont ezért tartja minden minimálisan iskolázott ember a B-oldalt a legröhejesebb zene közeli blognak :DDDDDD

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2013.08.26. 18:48:45

@sajó d.: szerencsére még van hova fejlődni, ez tény.

Anna Harth 2013.08.26. 19:30:17

szívemből szóltál.. köszönöm.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2013.08.26. 20:02:53

@sajó d.: Ez a blog az érzésekről szól, nem a mindentudásról és megmondásról. Bár mostanában már ritkábban írok ide, szeretem ezt a kis közösséget és örömmel olvasom az itteni posztokat. Benneteket is másért olvaslak és a Recordert is. Virágozzék minden virág!

satch 2013.08.26. 20:37:24

@sajó d.:
Bár a B-oldal elég sovány, és sosem volt anniyra komoly (gondolom hobbiból íródik), de így idetrollkodni a lángoló gitárok "nevében" azért priceless...

sajó d. 2013.08.26. 20:39:01

magam nevében, de kicsit túlzásba estem,sorry

Flankerr 2013.08.26. 21:13:25

@sajó d.: Teljesen jó volt, én értettem a poént..:D

potter 2013.08.26. 21:16:48

@sajó d.: Mondja ezt annak a blognak a képviselője, aki 50%-ban NME post-okat tükörfordít magyarra. You know öngól?

Nightshift 2013.08.26. 22:28:54

Bárhogyan van, ennek a produkciónak, zenei koncepciónak, magának Roger Watersnek alapvető tisztelet jár, másért nem, már csak amiatt is, h hozzájárult az egyetemes emberi kultúrához művével. Persze mint minden, ember által alkotott dologban, ebben is lehet hibát találni, természetesen akad is. De javaslom, aki hibát igyekszik keresni a majdnem tökéletesben, az vagy csinálja ezt jobban, vagy éljen sötétségben, áldozza fel az igazi kultúrát az ‘úgyis mindenben van hiba' (vagy mert buzi vagy mert zsidó vagy mert kommunista vagy mert kapitalista ....) oltárán De azt tényleg nem tudom felfogni, mért nem tudunk örülni annak, amit kapunk. Ha fele ilyen profi lett volna a Show, én akkor is tátott szájjal, megilletődve nézem és hallgatom végig, s örülök annak, h nem hagyta ki kicsiny hazánkat, megtisztelt bennünket, hát akkor a legkevesebb, h ha nem is ajnározó, ömlengő, elfogult, de mindenképpen szakmailag megalapozott kritikával illetjük. Vagy, ahogyan jelen blog is teszi, kellő tisztelettel. Személy szerint köszönöm az élményt, felejthetetlen marad.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2013.08.26. 22:41:09

@satch: mit jelent hogy sovány? mi a nem sovány és mitől nem az egy (zenei) blog? komolyan érdekel, mert akár félre is érthetlek.

satch 2013.08.27. 08:46:41

@Interstellar Overdrive:
Viszonylag kevés a tartalom és viszonylag sok (vagy legalábbis az volt egy időben) az "evör" bejegyzések száma, ami nálam anniyra nem releváns. Csak ennyi.

outofcontroll 2013.08.27. 11:29:40

Én, aki vasárnap este óta keresem az állam, mert valahol elveszítettem a népstadionban, úgy gondolom, hogy ez a bejegyzés visszaadja azt, ami valóban volt. Nem vagyok egy hatalmas Roger Waters rajongó, de a falat imádom. Tartalmas, aktuális, elgondolkoztató. Ami vasárnap este volt ,életem egyik legjobb előadásaként vonul be a saját történelmembe és boldog vagyok, hogy a részese lehettem. Feleslegesnek tartok minden magasívű fikázást, mert értelmetlen. Gratulálok a szerzőnek!

RoFä 2013.08.27. 11:38:18

Nekem lenne egy tippem, turnéztassa meg az Amused to death-et hasonló minőségben

Egyébként meg ha valaki libabőrözni akarna

www.youtube.com/watch?v=hUYzQaCCt2o

Mr.Treeger 2013.08.27. 13:16:35

Veled kell egyetértenem. Tegnap ezt írtam langolo blogon:
Nem vagyok egy nagy Pink Floyd rajongó, de 80-as években agyonhallgattam a legtöbb lemezüket, köztük a falat is (voltam 10-12 éves), de már akkor is itt a keleti blokkban kicsit többet jelentett, és olyan ifjan is feltudtam részben fogni az egészet.
Pár éve Londonban megnéztem egy 60-as évekbeli fotókiállítást (Beatles to Bowie). Nem volt olyan 60 körüli ember aki ne a könnyeit törölgette volna a képeket nézve.
Ez a koncert önmagában is a muszáj megnézni kategória, mert a poptörténelem része, és szerencsénk volt élőben látni és megélni.
Plusz hogy még jó is volt, a látvány önmagáért beszélt. Állítólag Waters sem egyszerű ember, itt mégis egy szimpatikus a nézőknek megfelelni akaró embert mutatott.
A másik fontos dolog amiért érdemes volt kimenni, hogy pár éve mondogatom, hogy a koncept lemezek kora lejárt, am már az új generációnak nem lesz pénze és ideje hónapokat, sőt évet tölteni egy stúdióban, hogy valami nagy egészet hozzon össze.
A többi nagy koncept lemezt, már úgyse hallhatom élőben, talán ez volt a hattyúdal.

Kiegészítve annyival, hogy tényleg ma már stadion koncertek sincsenek, a régiek megöregedtek, az újak pedig már képtelenek erre.

Szóval ez a koncert több szempontból is búcsú volt, én örülök, hogy a részese voltam.

Pozsika TheDogfather 2013.08.27. 15:25:11

@sajó d.:
Kedves Sajó, ezek szerint magadat is a minimálisan iskolázottak közé sorolod.
Mi számít minimális iskolázottságnak? Pl.: hat osztály általánosban 8 év alatt?
Annál szerencsére itt a legtöbbünknek több van, így mi egy másik, "a minimálisnál jelentősen jobban iskolázottak" halmazába tartozunk.
És még egy megjegyzés (bár ezt már más leírta itt): Elég gáz a negatív reklám, a versenytárs, vagy annak termékének, szolgáltatásának ócsárlása, de ez is csak az előzőekben, meg a blogbejegyzés elején leírtakat igazolja.
Peace

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2013.08.27. 17:50:31

@satch: kevés tartalom? :) Ízlés kérdése. Azért nem egyszerű egy blogot egyedül vinni munka mellett (próbáltad?), úgy hogy ne olyan posztokat tegyek ki, hogy "megjelent az új Metallica-film", vagy "Madonna új klipje", amit máshol is olvashatsz, ráadásul a faszom sem akar versenyezni, fordítsa az az NME, meg Q magazin híreket, akit újságírónak hívnak és azért fizetik. Érted? Szóval a blog profilja teljesen más, ráadásul mivel a B-oldal élmény-érték-érzés alapú, az sem mindig jön szembe... fogalmazzunk úgy, amiről nincs kedvem, arról nem írok. Köszi a véleményt.

randymarsh 2013.08.27. 19:33:45

@RoFä: ottapont :) in the flesh turnén elég sokat eljátszott, kedvenc! sajna vasárnap nemvoltam :(

satch 2013.08.27. 20:31:37

@Interstellar Overdrive:
Ok, sejtettem, hogy így van. Nem szemrehányás volt amúgy, csak ténymegállapítás, illetve hasonlítás a "nem röhejes" zenei blogok tartalmához, amiért ez szóba került az első hozzászólásban :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása