Cigányok hátán a világba

Cigányok hátán a világba

2008.10.17. | Horváth Oszkár

Tudom, a hét vége felé átmentünk népművelőbe. Nézzétek el, és gyertek velünk! Kell ez a cím is, és kell a populista szándékokkal itt bemutatott Tom és Jerrys videó is. Kapudrognak szánom, érvnek, hogy megnézzétek az alább felsorolt többi felvételt is, és csodáljátok velem együtt!

Néhány évvel ezelőtt azt kértem karácsonyra, hogy hozzanak nekem valami rendes autentikus cigány zenét, amire legalább annyira letekert ablakkal ki akarsz könyökölni, mint Snoop Doggra. Nehogy azt hidd, hogy ezt a Múzeum körúton nem csináltam meg. A Parno Graszt (Fehér Ló) nevű formáció a szabolcsi Paszab településről jár fellépni mind a mai napig, és messzebb, mint ameddig mi nyaralni jutottunk 20 évvel ezelőtt. Olyan elismert európai világzenei DJ-k játsszák őket, akik révén India, Chile, Észtország vagy Ausztrália ismeretlen hangja lesz ismertté. Hát nem a Paszab International Airportról szállnak fel - és amúgy ettől szól úgy, ahogy.

  • Így fest a zenekar otthon, 2002-ben - ezt a dalt egy koncert után 2 napig nem bírtam abbahagyni. Visszateker, visszateker, visszateker.
  • Paleo fesztivál, Nyon, Svájc. Mondom Svájc. Nem XXVI. kerületi művház.

A külföldi üzleti partnereket vagonszámra csárdákba cipeljük el, és az ott dolgozókat kérjük meg, segítsenek megmutatni, milyenek vagyunk együtt. Nézem ezeket az embereket, és magyarabbnak érzem magam attól, amit csinálnak. A legjobb eszközünk, hogy bemutassuk a nemzetünket egy turistának, feltéve, hogy nem a Várban téblábol a Világörökség közepén, hogy cigányzenét tolunk az orra alá. Ez minimum elgondolkodtató.

A zenekarnak eddig három albuma jelent meg, egyet a Fonóban, kettőt a Művész moziban pattintottam be, nem fillérekért nyomják, viszont olyan stancolt digipak borítós kiadvány, amilyenből nincs még egy a polcon:

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr89717972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gitáros 2008.10.17. 09:44:39

Ez nagyon rendben van, köszi.

Gábor · http://www.cooperconsulting.hu/blog 2008.10.17. 09:46:14

"Nézem ezeket az embereket, és magyarabbnak érzem magam attól, amit csinálnak."

ahogy mondod. mi is ilyen koncertekre szoktuk vinni külföldijeinket, ha egy ritka különlegességre vágynak. ez a zene már régóta nem csak a cigányoké

jók még:
www.szilvasigipsy.hu/
www.nomada.hu/

illetve khamoro fesztivál, ami kb. ilyenkor, októberben szokott lenni, nem tudom, idén mi lesz vele.

ezeknek a koncerteknek a jó hangulata leírhatatlan.

Eda 2008.10.17. 09:46:47

A lányom (három éves) nagy szerelme a Párni Józsi ahogy ő hívja. :-) Valamelyik nap ült a konyhai futószönyegen rajzolgatott és énekelgetett ,egyszer csak a következőre lettem figyelmes: "Elhagyott a csávóért a cimbalmos fiáért, a cimbalmos fekete hajáért."

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2008.10.17. 10:18:35

Nagggggyon nagy ez a zene, pedig en rockrajongo vagyok, de az autentikus ciganyzene mindent visz!

gonosz 2008.10.17. 10:37:35

Ja király, de az autentikus cigányzenéről ez egyébként is elmondható. Ott van pl, Ternipe, Etnorom, meg a felettem szólók is említettek néhányat. Ja van sztorim is!
a kislányom Kb fél!!! éves volt. Már ült a kiságyban amikor Ternipe szólt a Rádió-c-n, Dórikám a feje fölé tartott kezekkel billegett a ritmusra és úgy csinált mintha csettintgetne!! a feleségem mikor meglátta azt kérdezte te jó ég honnan jött ez a gyerek?
az asszony Sváb én meg gádzsó vagyok!!

Tke 2008.10.17. 10:51:26

Nosferato!

Ha csak a youtubos verzikókat ismered, akkor a cd-s változatot 2 hétig fogod folyamatosan hallgatni:) Nekem van egy kalóz "Rávágok a zongorára", bitang jó. Amúgy év elején próbáltam eredetit venni (becsületből és támogatásként), elfogyott, nincs. Ha véletlenül tudtok beszerzést, írjátok meg légyszi!

A "Halastót" egyébként táborokban is tanítottuk gyerekeknek, én pár hónappal később tudtam meg, hogy Parno graszt.

Szerintem a Zenekar stúdió körülmények között egy lapon említhető a Dela Dap-pel.

Valaki a sok közül 2008.10.17. 10:52:06

Nagyon baba

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.10.17. 10:53:50

Az ajánlás zseniális, szerintem valamelyik nap elugrom az egyik lemezért.
azért odakérdezem, kerekes band remélem meg-e van, mint ungaro ethnofunk? (:

slityu 2008.10.17. 11:13:17

A svajci Paléo Festivalrol van a bandanak egy kb egyoras felvetele, profi kamerakkal, Dolby szintu hanggal. Harom reszlet fenn van a You Tube-on. Ezekbol kettot en vagtam, es raktam fel a néhai parnograszt.net-re, es aztan valakik onnan szedtek le, es rakták a megosztora. Tudom, hogy Jozsi szeretné, ha forgalomba kerulne, de valahogy sosincs ra ido. A www.paszab.hu -n ott van a kontakt telefonszamuk, kérjetek!

Telepi János · http://szimpatikus.blog.hu 2008.10.17. 11:14:48

Haller!

Én kérném Fracilor kazettát(!) vettem kétszáz(!) forintért a szegedi Tesco(!) ömlesztett "vigyed innen, csak a helyet fogja" ládájából vagy négy éve. Balázs Palik között szúrtam ki :)) Foggalmam sem volt előtte mi az, most az van, hogy ha rossz kedvem van, egyszerűen berakom, és két perc múlva nagyjából minden rendben van. Parno Graszt meg a régi zsinagógában lépett fel akkoriban Szegeden, azóta is bánom, hogy lemaradtam róla. Szóval jók ezek a zenék, na.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.17. 11:37:34

Tke! Nekem megvan az összes eredeti CD-n, tele van vele a kocsim. A videó alá odaírtam, hol tudod megvenni. Rengeteg nagy CD boltban megrendeltem, soha nem lett belőle. Mindig a "volt, de elfogyott"-at kaptam. A második két albumot a Művész moziban konkrétan valamikor 2008. májusban vettem szerintem, tehát oda lehet menni bátran (Oktogon - utána vagy előtte mexikói zabálás szinte kötelező szemben).

Paszab honlapja jobb, mint a fél világé. Én nem merek kérni semmit, DVD-t különösen nem, híresemberfélésem van :) Néha ha sokan olvastok, már magamtól is félek.

k67 2008.10.17. 11:53:12

Telepi! Ezek szerint kétszer maradtál le, mert 2003 tavasza óta volt még egy régi zsinagógás koncert Szegeden, tavaly ősszel... szóval 1-2 év, és újra lesznek, csak figyelj jobban :)

Tke 2008.10.17. 13:04:40

Nosferato!

A Jenei Sz. féle Cigánybetlehemből mondjuk tudtam rendelni. A Parno graszt lemez miatt futottam pár telefonos kört: akár tényleg el is fogyhatott - van olyan jó:), és van olyan olyan sz.r helyzetben a kultúra. Ha tudnál küldeni cd-t vagy tudsz tuti címet, ahonnét rendelhetnék, akár dobhatnál a drótpostára pár sort: topoly@freemail.hu.

Suspended Animation 2008.10.17. 13:19:01

Info, leginkább elvetemülteknek: A Pólus Center-beli MediaMarktban van egy kazettáskosár. Értsd: szemét. Ezeket túrtam ki darabonként 290 forintért: Parno Graszt: Rávágok a zongorára; Kallós Zoltán-Ökrös zkr albuma, Csík (két darab), egy csomó Fonó-kiadvány, cigánybandák, egyéb nép, folk. Meg még ilyenek, hogy Jan Garbarek, Zappa. És mivel van egy Nakamichi magnóm, tudom is hallgatni őket:)

Nemtom, meddig tartják fönn azt a túrókosarat, de szerintem hamarosan megy a zúzba.

Old Shutterhang 2008.10.17. 14:10:59

Beh jó kis poszt ez! Én elég későn, a mostani panyolai fesztiválon találkoztam velük először. Hát... nem volt olyan, aki mozdulatlanul kibírta volna a koncertet :-D. Ráadásul közben/utána együtt pálinkáztak a közönséggel.

Old Shutterhang 2008.10.17. 14:13:35

Ja. A CD elérhetősége engem is érdekelne. loopus.reg at glevél dot com

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása