Led Zeppelin - az első album

Led Zeppelin - az első album

2009.01.12. | mavo

Negyven éve jelent meg az első Led Zeppelin album. Ki hitte volna, hogy ezt megérjük? Vénülünk emberek, aki meg nem, az a tovább olvasás előtt nyomás és kötelezően hallgasson meg a Youtube-on minden olyan találatot, amin tényleg a Zep játszik, de nem élőben; aki nem teszi meg, azt egyházi átok alá helyeztetem. Negyven éve, tényleg. Ennyit  összesen Mózesék kószáltak a sivatagban, ha jól tudom, nem? Mondjuk kétezer is olyannak indult, hogy „hol van az még?”, aztán tessék, lassan az is évtizede múlt. Elnézést elkanyarodtam, szóval az egyes Zep. Hogyaszongya a Q magazin szerint a hatodik legnagyobb hatású lemez volt (a Stairway to Heaven szólója meg harmadik a húszas listájukon). Ha ma jönne ki megeshet, nem venné a kutya se.

Megvenné ugye a lemezt az ember, nézegeti a külsejét és cseppet sem elégedett. A banda meg ismeretlen. Érdemes-e egyáltalán ilyet megvenni vagy akár csak belehallgatni is? Egy szó mint száz, nem túl csinos  a borítója az égő Hindenburggal, tehát nyugodtan kijelenthetem, ezt a lemezt nem a külcsíne miatt vették meg körülbelül tízmilliónyian az Államokban. Sokak szerint az egyik első heavy metal1 lemezről van szó, én maradnék a hard rocknál, ha már minden áron be kell skatulyázni. Mondhatnám úgy is, hogy kitépném a szívét mindenkinek, aki metálnak meri nevezni, de az nem elég píszí.

Led Zeppelin - Communication Breakdown

Azt sem lehet állítani, hogy a legjobb Zep lemez lenne, a háromnegyed évvel később megjelenő II. az számomra mindenképpen jobb, valóságos hatalmas slágergyűjtemény a Whole Lotta Love-val az élen, és a IV. se kutya éppen a Stairway to Heavennel. Talán nem is véletlen, hiszen ha egy zenekar szepremberben áll ösze, októberben felvesz egy lemezt egyetlen négysávos magnóval és januárban már árulják is, a kész termék nem lesz túl cizellált.  Remélem, érthető: ha meg kellene magyarázni, miért az első lemezük ment el a legtöbb példányban, akkor én félreállok, jöjjenek az okosabak. De ezzel még nem értem a bajok végére. A Zep koncertfelvételeinek ugyanis nem kis hányada egész egyszerűen borzalmas. Nem, nem (csak) a felvételek minősége miatt.

Led Zeppelin - Dazed and Confused

Sokkal inkább azért, mert ez a társaság mindig is valami hihetetlen mértékben hajlamos volt agyonimprovizálni, -pipiskedni, -modoroskodni koncertjein a stúdióban nyersen, dögösen szóló alapműveket. Márpedig metalzenekar ilyet nem csinál.  Felmenenk a színpadra, lezúzzák az agyadat, oszt hazamennek. De ezek? Hol Plant nyikorgott túl sokáig a mikrofonba, hol Page nem tudott lemászni a rohadt gitárjáról. Volt olyan koncertjük, ahol a 6:27 hosszúságban istenkirály Dazed and Confusedot képesek voltak fél óráig nyújtani: ők biztosan élvezték, de igazából, penetránsan gyenge lett. Nem egy és nem két koncertfelvételüket láttam, legalább kétharmada élvezhetetlen mocsok. Néha az embernek az az érzése, annyira lazák, hogy ha nem lett volna a legtöbbször ultra feszes Bonham, ott helyben estek volna apró darabokra a színpadon.

Egyik legkedvesebb zenekaromról írok, figyelitek?

Led Zeppelin - Babe I'm Gonna Leave You

A minimum, hogy tessék sajnálni engem, amint betétet keresek a posztba egyik nagy kedvenc zenekarom egyik nagy kedvenc lemezéről. Teszem azt például tök vagány poén a vonóval karistolt szólógitár. Elsőre. Ötödszörre. Talán tízedszerre is.

Századszorra elátkozod, aki kitalálta.

Márpedig a Zep mindig akkor volt a legjobb, ha a legkevésbé cifrázta. Máig nem értem, miért nem akadt sose ember, aki  a nagy örömzenélgetés közben felszalad, és odasúgja Plant fülecskéjébe, hogy „akkor szeretünk a legjobban titeket, amikor olyan egyszerűek vagytok, mint a faék”. Lehet, ez a kulcsa, a titka ennek az albumnak. Ha létezik egyszerű Zep stúdió album, ez az.

Túl egyszerű válasz lenne, tehát nem teljesen igaz. Page az Uncut e havi számában azt nyilatkozta, hogy „[t]he first album is a live album, it really is, and it's done intentionally in that way. It's got overdubs on it, but the original tracks are live.”

Ha csak úgy nem. Hogy Page a felvétel közben kitalálta, hogy felvegyék a háttérzajt is, amiből aztán Eno az ambient zenét kicsiszolta,  csak a ráadás. Hogy az a látszólag egy hónap alatt összerántott zenekar igazából már régen ért, az is adalék ahhoz, miért lett a Led Zeppelin című album akkora mérföldkő a rockzenében. Mert az lett, az tuti, tessék interjút olvasni nagy nevű metallista meg hard rocker művész urakkal, és ha a kezdetek emlegetésébe nem csúszik be, hogy Zep, akkor nem a megfelelő művész urat tetszik kérdezni. Úton-útfélen belebotlasz, ha tévét nézel, az amerikai kultusza pedig hihetetlen.

Hogy miért? Miért, miért ...

Mert baromi jó, azért.

Led Zeppelin - You Shook Me


1 bocsánat, de nekem a heavy metalt az Iron Maiden, a Metallica, a Megadeath, a Def Leppard és a többiek jelentik, de még a sokak számára egyértelműen oda sorolt (következő linken nem csodálkozni!) Motörheadet is különcnek tartom. Lemmy Kilmister ugyanis soha nem szabadult a Hawkwindtől — lehet, hogy meredek, amit most állítok, de a Motörhead a hetvenhármas Space Ritual zseniális ragozása a végtelenségig. Igen, az Ace of Spades is.

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr61850505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grgabácsi 2009.01.12. 09:28:09

Szakikám, nagyon fején találtad a szöget! :)
Zep forever!

magyar-magyar szótár 2009.01.12. 11:31:51

Gyűjteményemből:
"A 'Zeppnek egy jó albuma volt, az első, meg a második, meg a harmadikról az az egy blues szám.."
(ha már errejártam, offo, de Beatles-ről: >> Az Isteni Duó harmadik tagja George [Harrison] volt.

S. Annyi 2009.01.12. 11:34:38

Az első heavy lemez félreértés ne essék a Deep Purple in rock volt.

naponta 3x 2009.01.12. 11:36:17

Egy picit kötözködnék. Lehet találni a neten '69, '70-es felvételeket, ahol tévéstudiokban élőben nyomják teljesen értetlen közönség elött, asszem svéd vagy dán TV felvételek. Szóval ezeken a felvételeken egyszerűen játszanak mint a bot, és akkor szívvel olyan őszintén, hogy libabőrös leszek. A hetvenes évek elején/közepén kezdett nagyon menni a szekér, akkor jöttek a mega kompoziciók, improk, 3-4 órás koncertek, nyávogások

magyar-magyar szótár 2009.01.12. 11:39:45

"Így jöttünk" www.youtube.com/watch?v=j0tAOIQiz-8

Jimmy a Beatles-ről: Tudtunk róluk, hogy vannak, rock-a-billy számokat játszottak, meg Marvelettes-t és Shirelles-t.
Eleresztettem a fülem mellett ezt a mondatát, amíg nem volt Y.T. és utána nem hallgattam a Marvelettes Please Mr Postman -jének.
Az Islley Bros. Twist and shout-ját már ne is mondjam..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 11:40:57

@naponta 3x:

ezért írtam, hogy kétharmada rémes. Mondjuk én nem találtam meg ezeket, tehát ha adsz linket örülök az biztos. És ugye, hogy ott jó, ahol nem spilázzák! :-)

HToma 2009.01.12. 11:42:09

Köszi a cikket. Ennek a lemeznek a hallgatásával kezdtem a napomat.
Nekem is van jó pár boolegem és én tudom élvezni a 25-30 perces Dazed and Confusedokat és No Quartereket is. Pont az a is jó a Zepben, hogy két egymást követő napon se játszották ugyanazt a számot pont ugyanúgy.

ThaG` 2009.01.12. 11:45:30

kis kötözködés tőlem is...

az első szám amire a "szaksajtó" a heavy metal jelzőt használta az a Whole Lotta Love volt (ugye II. album), ezért terjedt el a HM jelző a zepre.

Sajnos igazad van a túlimprovizálásokkal (40 perc feletti Dazed and Confused is létezik, vagy ott a legendás utolsó koncertes Stairway), viszont Bonzo szerencsétlen halála miatt elmaradt '80-as amerikai turnéra beígérték a visszatérést az eredeti, letisztult, karcos szinpadképhez - zenéhez. Nem lett belőle semmi.

magyar-magyar szótár 2009.01.12. 11:45:55

Talán az lehetett az oka a fene nagy ciffrázásoknak, hogy jött föl a jujdebonyolultzene, mindenki nagyon szimfonikus akart már lenni [EL&P] és John Paul Jones [méltatlanul kevés szó esik róla, ha a Zepp-ről.. ] is hajlamos volt ilyesmire...
A szivemcsücske Bonham, aki szerintem a rockdobolás egyik föltalálója ( Aynsley Dunbar mellett vagyis után)
.

W.O.T.A.N. 2009.01.12. 11:48:27

Ezt a Motörhead dolgot a lábjegyzetben nagyon eltaláltad!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 11:53:49

@magyar-magyar szótár:

Még az a videó ... :-) viszont szerintem 99%, hogy inkább '58-ból származik ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 11:56:30

@HToma:

Ismerem, sőt kis híja, hogy ez került be, de Page vonós baromkodása miatt inkább mégis maradtam a stúdió verziónál.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 11:58:51

@zoso:

mostanában erre mondják, és arra sem volt jogos, az se metál. Szerintem.

A 40 perc feletti D&C, amire hivatkozol, asszem az, ami fent van youtube-on is 4 vagy 5 darabba vágva. Szörnyű.

Bonzóért kár, istenáldotta tehetségű dobos volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 12:00:02

@magyar-magyar szótár:

ne is mondd, én John Paul Jones mániás vagyok ...

HToma 2009.01.12. 12:07:03

@mavo: "vonós baromkodás" Szerintem jobb mint hangszert törni :)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.01.12. 12:15:48

Hozzám 1992-ben, harmadikos gimnazistaként jutott el a Remasters dupla válogatás, majd az első album, szigorúan műsoros kazettán. Azóta is gyakran hallgatom, évente biztos előkerül egyszer-kétszer-háromszor. Kedvenc nóták az albumról: Since I've Been Loving You, Communication Breakdown és a Good Times, Bad Times.

John Paul Jones valóban méltatlanul háttérbe szorult a Plant-Page duó és az atomdobos Bonham mögött, pedig az igazán agyas zenei témákat és szürreális hangszereléseket ő produkálta.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.01.12. 12:18:21

Nekem a Houses of the Holy a kedvencem tőlük. Nem tudom miért. Pedig a a negyediken van a Going to California és a Starway to Heaven.

Nem tudom milyen érzés lehetett éves különbségekkel meghallgatni az albumaikat, de biztos király.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 12:31:13

@pancho_sanza:

Na jó, persze, Houses of the Holyt szerezjük. :-)

Kilgore Trout 2009.01.12. 12:37:02

Hahó!
Itt a link awww.youtube.com/watch?v=sibeGJDOYRQ dán rádiós koncertről. Üdv.

pörgekalap 2009.01.12. 12:37:24

A Zep alap és örök. Jó olvasni róluk, és azt is jó tudni, hogy rajtam kívül van még megveszekedett Zep hivő.
Az elborult számok védelmében azonban el kell mondani, hogy akkortájt meglehetősen jellemző volt az erős, úgy mond "tudatmódósító szerek" alkalmazása a koncertek alatt. Ha egy kicsit ellazul a hallgató is, könnyebben emészthetőek ezek a hosszabb verziók is.

Kilgore Trout 2009.01.12. 12:38:33

Ja, itt még a régi telecasteren nyomja a jó öreg Page. Később állt csak át a Gibson L.P.-re

Kilgore Trout 2009.01.12. 12:40:47

@pörgekalap: Abszolút igazad van, csak meg kell nézni a SRS koncerten a jó néhányszor bevágott arcokat. Az is biztos, hogy amikor cigiző embert látsz (mert jó párat látni) az nem Marlboro...

ged 2009.01.12. 12:43:57

Szerintem a koncertfelvételek a legjobbak, mert ott mutathatták meg, hogy kik is ők (az albumra meg 40perc körüli anyagot kellett bezsúfolni)
Pont a Dazed&Confused 30 perces verziói a legjobbak, vagy a többi szám amit agyonimprovizáltak: Communication Breakdown, How Many More Times, Whole Lotta Love, Bring It On Home, Heartbreaker, No Quarter ésatöbbi.

Aki még jó számokat akar tőlük hallani, az összegyűjti a stúdiófelvételeket és azokat a számokat, ahol konccerteken más előadók nótáit tolják, pl.: Sugar Mama, She's Got Long Black Wavy Hair, Somethin’ Else...

retroflexus 2009.01.12. 12:48:41

Ez a lemez zeneszertőnek kb. annyi, mint általános iskolásnak a Pál utcai fiúk. Alapmű, kötelező, kihagyhatatlan, korszakalkotó.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.12. 13:07:37

Ahogy olvasom, nem lesz viszont újabb reunion... kisebb szappanoperának tűnik Plant ágálása.

A londoni reunion koncert dvd nem jelent meg ugye? Sehol sem látom.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2009.01.12. 13:18:57

Azér a Lajcsi jobban nyomja a lakodalmas rokkot.

hungromit · http://napigarfield.blog.hu 2009.01.12. 13:22:19

ez a 30-40 perces D&C, amiről a cikkben is szó van, nem tudom, hogy megegyezik-e a How The Was Won című koncert-válogatáslemezen megejelent 25 perces változattal (tehát, hogy kb 30 perces amaz, vagy ténylegesen annyi), de annyit bizton állíthatok, hogy a HTWWW-on megjelent "túlimprózott" koncertfelvételek kibaszott jók. Egész pontosan a 3 cd-s kiadvány második-harmadik cédéjén található 20-25 perces Dazed and Confused, Whole Lotta Love és Moby Dick számok (a többi szám nincs ennyire megnyújtva) úgy ahogy vannak zseniálisak, így a véglekig tartó szólókkal. Nem tudom, hogy tubeon esetleg fent van-e a Moby Dick ebben a koncertverzióban, mert ha már mást nem, azt mindenképp hallgassa meg mindenki (főleg aki nem kedvelte általában a Zeppet élőben), mert az a dobszóló, amit Bonzo levág ott... magában megér egy imát.
a vicc az, hogy én általában azért sose szerettem ezeket a brutláhosszúra nyújtott, szólókkal és imprókkal teli koncertfelvételeket, és megkockáztatom, hogy Zeppen sem tudtam volna annyira értékelni, ha ott állhattam volna bármely koncertjükön, de az biztos, hogy otthon hallgatva a How The West Was Won válogatás számai remekül működnek.

Motorhead 2009.01.12. 13:27:07

Az előttem szólóknagy részének igazuk van. Az első 4 lemez csodálatos volt, a többi szánalmas.Pedig fanatikus hívőjük voltam. Page belezavarodott az okkult szeánszaiba. Ha egy ismeretlent megkérdezed a Zeppelin híres számairól, akkor ha huszat felsorol, mind a 20 az első négyről van. A saját számaikat is jobban játssza el egy akármilyen magyar reunion zenekar, mint ők Amikor a magyar mozik bemutatták a Dal ugyanaz-marad-ot, ott ültem .Azt hittem az istenekkel találkozom, DE : Borzalmas volt-szétesett, legyilkolták, elárulták a saját számaikat. Egyedül a dobos és a basszusos tartott ki azonos szinvonalon végig, míg a hajó el nem süllyedt.
A Motorheadról meg csak annyit: Az első lemezük és az utólsó ugyanolyan jó és gyilkos tempójú.Egyszerűen 200-al ver a szív ha felhangzakak a dalok. Igazi adrenalin, amit a zep csak az első 2 lemeznél tudott produkálni. A szólós, bár más stílusban, de padlóba döngöli Page-et. ÉS A NAGY LÉNYEG : Koncerten még jobbak mint a stúdió lemezeken.

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 13:35:38

Jajj Istenem...

Zepről ír valaki, aki pont a Zep III-at felejti el megemlíteni... Meg a szar koncertjeikről ír...

Eztet hallgasd mán meg szakikám, oszt kérnék egy nyilatkozatot a hallgathatatlan Zep koncertekről...

www.youtube.com/watch?v=wEiyGgWt6no&feature=related

Én is újságíró szeretnék lenni...

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 13:37:02

A "túlimprózásról": aki nem szereti a bluest, az ne hallgasson Zep-et!..

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 13:37:51

A Zep IV utáni albumok már nehézre sikerültek. Nagyfiúknak valók.

n0b4d11 2009.01.12. 14:02:25

lehet h tévedek de a Led Zep már csak azért sem lehet az első metal zenekar, mert ezt a jelzőt a Black Sabbathra rakták rá...

... ha jól emlékszem

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 14:35:16

Ja és még valami: a koncertek egyedi élmények. Extázis ott, akkor, helyben. Reflexióban a közönséggel, egymást hergelve. Nem 100-szor ronggyá hallgatni készülnek. De egy-egy jól elkapott pillanatban felvételtől is "el lehet menni".

Na dógozom tovább!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 14:41:59

@Dübörgő Egér:

ha megemlítem a III-t is, akkor meg a Houses of the Holyt fogja hiányolni valaki, nem gondolod? :-)

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 14:48:09

www.youtube.com/watch?v=Bv6oATJ4AC4
www.youtube.com/watch?v=endbQYYBsbA&feature=related
www.youtube.com/watch?v=ivhzxHpQzjA&feature=related
www.youtube.com/watch?v=Qv2AwbnRtDg&feature=related

Nohát, való igaz, hogy a 2of 4 második felét és a 3 of 4 első felét durva így a munkahelyen hallgatni. De tessék hozzá képzelni a fényeket, tömeghatást, no meg hogy milyen állapotban lehetett a közönség, mire ide értek... A 2 of 4 első fele pedig meseszép torok improvizációkkal van tele... Még így melóban is elszállok tőle...

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 14:49:10

@mavo:

Hát mert aztat sem illik ám kihagyni, azért követelné valaki... Pl. én... :)

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 14:56:22

A III tudod hogy készült? A Plant autókázott valahol Britanniában, és meglátott egy kastélyt, amely hangulatát inspirálónak találta. Gyorst megvette, kiraktak egy egyszerű stúdiót, és a számokat helyben összeimprózva, aligéppen kidolgozva, kiérleletlenül játszották fel valami 1 hét alatt. Olyan is lett a hangulata. Egyszer elszállok tőle, de van amikor idegesít. Hát ez nem ABBA, na...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 14:56:46

@Kilgore Trout:

nagyon köszönöm! Tényleg jó anyag!

@Dübörgő Egér: én szeretem a bluest, de annak éppen hogy nem az agyonvirgázás a lényege ...

ja, és az előzőhöz valamit: a kétharmada pocsék nem azt jelenti, hogy az összes az, tehát hiába raksz be akármilyen fasza koncertvideót, az az egyharmad, és azt én is szeretem.

Amit belinkeltél, azt is. Tényleg jó.

A legelején ugyan van egy icipici mellényúlás Page-től, meg a refrén elejét Plant agyonszűkíti, de tetszik.

Csakhogy ez pont nem a szétvirgázottak közül való, amiket nem szeretek. Lásd: össz-vissz fél perccel hosszabb a videó, mint a stúdió verzió, de csak a levezetéssel, amikor Page nem bírja abbahagyni. :-)

Vagyis ez egy olyan videó, amiről nem írhattam volna rosszat, mert nincs benne az, amit nem kedvelek, és amiért morogtam a postban.

HToma 2009.01.12. 15:01:39

@Motorhead: A Kashmir szánalmas, az Achilles Last Stand szánalmas?
The Song Remains the Same, Rain Song, Over The Hills and Far Away, No Quarter, Sick Again, Wanton Song, Nobody's Fault But Mine ezek se az első négy lemezről vannak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 15:05:19

@Dübörgő Egér:

izé ... ez a 4 részes Dazed and Confused pont az egyik, amit annyira azért nem. Én elhiszem, hogy a közönség imádta ott helyben, hogy kábé két percig csak az effektek élvezete megy, a szám meg sehol, de én annyira ettől nem tudok belelkesülni. Jazznek kevés, bluesnak meg agyonbonyolított. Nem R&b ez, bakker ... ha pl. egy gitárszóló ennyire öncélú az már nem az igazi. És a hangolás körüli bénázások sem túl élvezetesek számomra ... én elhiszem, hogy az is direkt van, de mégse ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 15:13:13

@Motorhead:

Na, azért a Motörheadnek is hallottam már gány számát ... pedig az is nagy szerelem ...

Ellenben: amit ők koncerten művelnek, az tényleg durvullás, Lemmi (vagy nem Lemmi, az itt a Motörhead, tudom, ócska poén) hajtja őket, mint a katonai csendőr

Szerencsére kint voltam a Szigeten harminc évmilliárddal ezelőtti koncertjükön, lenyűgözőt nyújtottak. Akivel kimentem kifejezetten nem szerette a Motörheadet — és a legenyhébb szó, hogy teljesen hanyatt esett tőlük élőben. :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 15:17:07

@Dübörgő Egér:

na, a harmadikkal én is így vagyok. Gallows Pole-tól konkrétan hol beájulok, hogy de állat, hol meg a felénél tovább nem bírom hallgatni ... hangulat kell hozzá, na.

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 15:27:18

Na jó, ne csináljunk itt polidilit, tulajdonképpen párttársak vagyunk! :)
Nomeglényegébenegyetértekis: koncertet felvételről csak válogatottan lehet tőlük hallgatni, azt is megfelelő hangulat kivárásával. De azt is el kell ismerni, hogy tudtak tök tisztán koncertezni, ha épp az volt a kedvük állása szerint való. És bizony mondom, hogy csináltak olyan remek dolgokat is koncerten, ami albumra nem is került soha (lásd a 2 of 4 első felét ismét). A Plant torka többet tudott bármilyen elektronyikus effektolásnál...

Nohát, szerelmemet kritizálni veszélyes dolog... :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 15:39:58

@Dübörgő Egér:

„Nomeglényegébenegyetértekis: koncertet felvételről csak válogatottan lehet tőlük hallgatni, azt is megfelelő hangulat kivárásával.”

Há dejszen akkor teljesen egytértünk, a francon megy a vita? :-)

„tulajdonképpen párttársak vagyunk!”

Naná, majd nem ... :-P

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.01.12. 15:53:24

Én ezt állítom: ők kurvajó koncertzenekar voltak, nagyon hatásos koncertekkel, amit felvételről azért érdemes válogatottan hallgatni, és nem a melóban sunyiban lehalkított fröccsöntött hangfalacskákkal... Te meg nyikorgásokról beszílsz... A szirénahangú isteni Plantról emígyen írva...

És ezt ők is tudták, tán ezért is nem csinálták stúdióban a húrokba gabalyodást!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 15:53:32

@Dübörgő Egér:

„A hangsúlyokon, bakker! :) ”

Na, mondjuk azokon mennek a legvéresebb viták, az tény. :-)

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.12. 16:19:59

Amíg nem hallottam koncertet a Zepptől, igazán nem is rajongtam értük, csak miután megvolt a valamelyik dvd, onnantól jó ideig ki sem mászott a lejátszóból. Én élő párti vagyok.
De azt elismerem, hogy a Dazed néha már tényleg idegesítő, de ez is változó, mert van olyan 20 perces Dazed amitől falra mászok, meg olyan is amelyik 40 perc, de gecijó. Koncertje válogatja.
A másik ami már unalmas és továbbléptetésre kényszerít, az a 20 perces dobszóló. Nem tartom a dobot egy olyan eszköznek amivel jó szólózni, lehet párszor odatenni, de ami 2 percnél hosszabb azt már nagyon nem kéne (az csak urban legend, vagy tényleg volt olyan, hogy amíg Bonham nyomott egy 20 perces dobszólót, a többiek lementek és söröztek egyet a pultban?).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 16:35:18

@atika85:

na, azt nem is mertem leírni, hogy a Moby Dicket a dobszóló miatt nem szerettem soha, de most itt a coming out, lehet ütni ... :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.12. 17:56:41

Oké! :-)

Ha még élek októberben, jön a kettesről a cikk, na abban nem lesz sok fanyalgás :-D ...

Lencse. 2009.01.12. 22:52:05

@atika85: Hát bizonyítékom nincs rá, de miért lenne ez urban legend? Teljesen hihető. Te mit csinálsz, ha te vagy Jimmy Page, 1973-at írunk, és egy koncerten van 20 szabad perced? :))))

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.12. 23:02:43

@HToma: No Quarter: b-oldal.blog.hu/index.php/2008/10/05/electric_piano_no_quarter

Hálás vagyok, hogy a nagy heavy metal fejtegetés és kapcsolódó lexikális tudás ügyében senki nem vette elő a Kinks - You really got me c. számot mint "első metál szám", akármilyen elterjedt nézet, kiver a víz ettől.

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.12. 23:25:39

@Lencse.:
Valószínűleg ugyan ezt tenném :) Persze a sör helyettesíthető lehetne nővel/kokóval/akármivel ami 1973ban kéznél volt és én vagyok Page :)
Esetleg 5 perc után odamegyek, hogy bazdmármeghagyodabbaszépem.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.01.12. 23:32:12

@nosferato: Na és a Steppenwolf? Tudtommal a Born To Be Wildból jön a heavy metal thunder...

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.01.12. 23:52:21

Egyébként ált. isk. koromban egy fekete színű TDK kazettáról a Led Zeppelin I. szólt a walkmanben, még órán is... A LZ II. egy piros színű BASF kazin volt (az is A-"B oldal":..), lássuk csak... A Deep Purple - Fireballra nem emlékszem, de lehet, hogy az is piros BASF-en volt. Aztán jött az In Rock, meg a LZ III, még mindig másolva, a többi Zep már lengyel műsoros kazin (mi is volt rájuk írva? a Nyugatinál árulták őket...), a Pink Floydok mind másolva... a Fal egy arany TDK-n volt, még mindig megvan.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.13. 00:20:16

@hillaby: Steppenwolfot már inkább benyelném metálnak. A Kinks is jó zene, nekem a lemetálozással van bajom, és én ilyen szempontból még igenytelen is vagyok, hiszen nemigen hallgatok metált, akik miatt szintet kéne megkövetelnem, ha a kifejezés elhangzik.

Én jobb, ha nem mondom el, hol vettem a LZ kazijaimat, me el leszek küldve anyámba, de kb. 4 milliméternyi összehajtogatott belső borító van benne, elég kellemes kivitelezés. Kivéve a II-es, az volt az első, az a Rózsavölgyiből van. Legolcsóbb :) Mindegy, zene ugyanaz a zsírpatent rajta.

Koncert ügyben: nekem van egy dupla DVD-m, amin van 1-2 úúúúúú, de korábban azt állapítottam meg róla, hogy van rajta néhány elég kemény "suli-buli" aka. "gimizenekar" feeling...

mrgarris0n 2009.01.13. 13:35:10

@hillaby: a TAKT cuccokra gondolsz? :)

neander · http://kalozblog.blog.hu 2009.01.16. 18:36:44

Szerintem pont az első album a legjobb. A karcos felvételek, a laza és fülbemászó stílus, egyszóval nagyon ott van. Az első négy szám pedig fantasztikus. A Dazed and Confused pedig a személyes kedvencem, az egyik legjobb Zep szám.

Zep 2009.01.21. 10:01:57

@Motorhead:
Motorhead 2009.01.12. 13:27:07
"Az előttem szólóknagy részének igazuk van. Az első 4 lemez csodálatos volt, a többi szánalmas."

Haver, hallgass inkább Modern Talking-ot.

zep.hu 2009.01.21. 23:18:53

Nagyjából annyiban értünk egyet, hogy az LZ-1 semmiképpen nem heavy-metal lemez - mondhat róla bárki bármit. De szerintem nem öszegányolt munka, ellenkezőleg. A Your Time Is Gonna Come kivételével nagy klasszikus lett mindegyik szám - némelyik éppen a 20-30 perces koncertverziók, és nem (az amúgy tökéletes) 6-8 perces stúdió-verzek miatt. No, de izlések és pofonok. Azzal a sztereotípiával viszont le kellene már számolni - különösen annak, aki mások okosítására ír is a Zepről -, hogy az első 4 lemez után kifújtak. Nem sorolom a legfontosabbak közé tartozó számaikat a következő 4 LP-ről, megtették már itt előttem. Nem játszották őket rongyosra a rádiók, mint a WLL-t vagy a Stairway-t, de attól még a legnagyobb szerzeményeik közé tartoznak. De aki csak az első négyet szereti, hallgassa kizárólag azt - csak ne mondja ex-katedra, hogy a több szar. Éppenséggel a Houses Of TH-ból 11, a Phisical Graffity-ből 15 millió, a Presence-ből és az ITTOD-ból 6-6 millió fogyott csak az USA-ban - talán annyira szarok nem lehetnek. Inkább csak meg kellene ismerkedni velük közelebbről. (Ja, és a legkelendőbb lemez a kettes volt, 22 vagy ma már talán 23 millió eladott darabbal.) Az is szíve joga bárkinek, hogy ne szeresse "élőben" a Led Zeppelint, vagy hideglelést kapjon a 20-30 perces számoktól. De kategórikusan kijelenteni, hogy a Zep pocsék koncert-zenekar lett volna, az nagy tévedés, szerintem. Ha azt mondod, hogy '77-ben vagy '80-ban vacakul szóltak (legalábbis Page), azt aláírom. De addig? Mi a baj a '69-es, '70-es, stb. koncertekkel? De mindegy is, aki nem szereti, hát nem szereti. Én speciel a legnagyobbra tartom a koncerten nyújtott teljesítményüket, imádom a hosszú imprókat, az innen-onnan vett betéteket, a csellóvonós Page-et elhallgatnám órákig, soha egy percig sem untam még koncertfelvételüket - ahogy lemezt sem. Volt durván ötszáz koncertjük, valamivel több, mint háromszázról létezik bootleg, talán ha tíz nincs itt a polcomon és egyszer legalább már mindegyiket meghallgattam. Ennek alapján - leszámítva az elfogultságomat is - le merem tenni a nagyeskűt, hogy a Led Zeppelin éppen olyan zseniális volt koncerteken, mint a stúdióban.
De nem vitatkozni akarok, pláne nem győzködni bárkit az én igazamról -csak azt akartam jelezni, hogy van aki éppen ellenkezőleg látja a dolgot, mint Te - pedig ugyanúgy a kedvenc zenekaráról beszél.
Kösz a figyelmet.
(Ja: Enonak mi köze is van az első lemezhez, vagy bármelyik Zep-lemezhez?)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.22. 07:32:30

@zep.hu:

Ha neki állok tételesen leírni, hogy "nem azt írtam, hogy", meg "nem én írtam azt, hogy" estébé, hosszabb lesz a kommentem, mint maga a post, tehát inkább hagyjuk.

A Brian Enót futólag megemlítő egy darab mondatot azért olvasd újra ... huszonegy szó az egész, nem sok idő, és megéri, hidd el, benne van a válasz a kérdésedre.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása