A Freedom szabadsága

A Freedom szabadsága

2009.01.14. | Rálf atya

Láttatok már két hasonló című filmet? Ha van is, nem sok. Na jó, Rockyból van 5 is, de nem erre gondoltam. Zenekarból is ritka az azonos nevű, ha van, előbb-utóbb valamelyik pervesztes lesz. Viszont azonos című számokból rengeteg van, néhanapján mazsolázgatok is köztük, a mai alkalommal górcső alá veszem, hogy a szabadság szó melyik művészből milyen dalt hozott ki. Azt hiszem, nagyon nagy lesz a szórás. Szóval, ahogy William Wallace mondta: "Freedom"

A már jólfésült és lovaggá ütött Paul McCartney 2001-ben írt egy ilyen című számot, nem nehéz kitalálni, hogy mi ihlette. Az érdekesség az, hogy épp egy New York-i terminálban várakozott a gépére, amikor a tragédia történt. A számot magát a Concert for New York rendezvényre írta, ott adta elő. Na meg a biztonság kedvéért a Super Bowlban, ami ott kicsit nagyobb felhajtás, mint itthon egy bármilyen kupadöntő. Mondjuk megnézném, ahogy mittudomén Dolhai Attila letépi a topot Zsédáról. Visszatérve a dalra, a szövege kb. annyira bonyolult, mint Harrison kollégájának az I" Got My Mind Set On You" c. ópusza. De a zene se egy jazz sztenderd, bölcsész gólyatáboros szalonnasütésen kívül nem hinném, hogy előjön. Persze nem a bonyolult akkordmenet, vagy a mély szöveg az, amitől jó dal egy jó dal, de azért a mai szabadság meccsen esélytelen Pauly.

1984-ben egy görög származású fiatalember írt egy dalt a barátjával (őket kettőjüket Wham! néven ismertük) "Freedom" címmel. Nyilván a szerelem áll a középpontban, talán csalódást okozok, de fiú-lány kapcsolat okozza a bonyodalmat. Nagyon kell neki a csaj, ezt járja körbe. A klipben pedig megnézhetjük, hogy a kínai elvtársak hogyan engedik ki a gőzt egy Wham! buliban.
George Michael aztán később tett is a szerzői szabadságáért, szólóba ment át és sűrűn rázta a slágerzsákot. Az egyik legnépszerűbb szám pont a Freedom című lett, amihez valószínűleg hozzájárult az is, hogy a klipben azok a legfullosabb csajok riszálnak, akik munkaidőben a legkeresettebb topmodellek voltak. Azt rebesgetik a Rudasban, hogy ezt a dalt Dzsordzsi a Sony Musicnak szánta, akik ráerőltették a Faith klipben elhíresült imidzs kellékeit. El is égeti ezeket a klipben, ami biztos nagyon tökös húzás volt.

Robbie Williams szerintem akkor kezdte el érezni, hogy mi is a szabadság, amikor elhagyta a Take That fedélzetét. Levette a stylistok meg menedzserek által diktált hülyeségeket és felvette a sajátjait. Számára akkoriban a szabadság azt jelenthette, hogy azt a nőt szúrja meg, amelyiket akarja (elég jó is lett a referencia listája), illetve annyi kokót szív, amennyit akar. Annyit is dugott, annyit is szívott. De nem is definiálta meg a saját szabadság értelmezését, a dal erejéig kicsit belebújt Dzsordzsi cipőjébe.

Ha viccelni szeretnék, akkor egy svájci péklegény szabadság értelmezésével folytatnám, de inkább nem. Azért aki nosztalgiázni szeretni, hogy min nevetett 1995-ben, az nézzen és hallgasson bele. Klasszik Bobo-féle női kórus, rap-es betétek, refrén, kotyogós "lábdob", táncnak szánt aerobic edzés. A szöveget persze nem a dalai láma küldte neki. Behajtott szívószállal a fül mögött könnyen el lehet ezt játszani bármely diszkóban.

Van még pár tucat Freedom, de a végére illik a legjobbat hagyni, ami persze nem lehet más, mint a Rage Against the Machine debüt lemezének záró dala. Na, nekik elhiszem. Ahogy ők egyszer nyilatkozták, ha minden igazságos lesz, nem lesz több olyan téma, ami figyelmet és szót kíván, na, akkor jönnek majd a szerelmes dalok. Rossz hírem van, ez még nem az, ezt a dalt egy indián mozgalmi vezető, Leonard Peltier ihlette, akit az FBI - állítólag köcsögségből - lesittelt és szegény azóta is ott ül. Ha nem a Dutyi diliből alakítunk ki képet az amcsi börtönökről, hanem mondjuk "A vér kötelez" című filmből, akkor ez kifejezettem szar ügy. A legtöbben úgy értelmezik a szöveget, hogy Amerikában a hatalom, a média, meg az ezek pénzelését biztosító cégek egy olyan képet festenek, mintha kurva nagy szabadság lenne, aztán meg közben egy szemellenzőt tartanak eléjük, hogy ne lássák mi is a valóság.

Nem akarok igazságot osztani, vagy világot váltani, de azt viszont igen, hogy jó l szórakozzon, bólogasson mindenki, szóval tessék megtekinteni ezt a groove orgiát, amin gyenge pontot nem találni, ezredjére is hűha...

Rage Against the Machine - Freedom 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr84860170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trocsi 2009.01.14. 12:47:28

GO GO RATM!!!
kezdtem megijedni, hogy ez kimarad... de nem kellett csalódnom!!!

fríííídáááám!!!

Chino 2009.01.14. 15:10:59

hát igen. remélem látom őket egyszer élőben(remélem nem kell megvárni egy újraújraalakulásukat).
egyike kedvenc felvételem tőlük www.youtube.com/watch?v=wKKg_aLfxPM&feature=related nem titkolva azért mert ott van Maynard meg Danny Carey, ami ugye nem kis dolog...

rettentó 2009.01.15. 08:06:10

Én utálom, ha valaki egy elég ismert szám címét veszi át. A RATM nyilván magasról szarik George Michael-re, de aki még egy Crazy című számot ír, arra igenis csapjon le a Lemezlovas Szövetség és Jeszenszky Zsolt személyesen lépjen közbe:

"Crazy" (Willie Nelson song) (1961), popularized by Patsy Cline
"Crazy" (Five Star song) (1984)
"Crazy" (Kenny Rogers song) (1985)
"Crazy" (Icehouse (band) song) (1987)
"Crazy" (The Boys song) (1990)
"Crazy" (Seal song) (1991), later covered by Alanis Morissette
"Crazy" (Barenaked Ladies song) (1992)
"Crazy" (Aerosmith song) (1994)
"Crazy" (Eternal song) (1994)
"Crazy" (Alana Davis song) (1998)
"Crazy" (Leah Haywood song) (2000)
"Crazy" (K-Ci and JoJo song) (2001)
"Crazy" (Dream song) (2003)
"Crazy" (K'Maro song) (2004)
"Crazy" (Simple Plan song) (2004)
"Crazy" (Gnarls Barkley song) (2006)
"Crazy" (Kevin Federline song) (2006)
"Crazy" (Snoop Dogg song) (2006)
"Crazy" (Expatriate song) (2007)
"Crazy" (Lumidee song) (2007)
"(You Drive Me) Crazy" (1999), a song by Britney Spears
"Crazy" (Pylon song) (1981)

(Forrás: Wikipedia - nem sejtettem, hogy ennyi lesz)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása