Az utcazenész

Az utcazenész

Pár hete feltűnt a neten egy érdekes videó, melyen "a világ utcazenészei" Ben E. King "Stand by me" című dalát adják elő. Az alábbi videó egy részlet a "Playing For Change: Peace Through Music" című dokumentumfilmből.* Az ötlet zseniális. A szegénység és a zene a világ számos városában kelti önálló életre a legendás dalt.

Az utcazenészeket amúgy sem sajnálom le, az utca is csak egy színpad. Mondjuk Nyugatinál, vagy az Örsön az indiánok ki tudnak akasztani, de e két aluljáróban sok minden más is. Szociológiai és társadalomtudományi félórát mellőzöm, kulturális nyitottságunkat viszont nem. Kaptam egy könyvet, mely Manu Chaoról szól, aki kérem szépen a világ leggazdagabb utcazenésze, ebben most már biztos vagyok. Egy dolog, hogy mindenki a bugyuta Bongo Bong dalát ismeri és ezért sokan biztos legyintenek e sorokat olvasva.

Fogalmam sincs hogyan, de ez a fazon már gyermekkorában franciául, spanyolul, portugálul, olaszul, arabul, és azért angolul is énekelt, reggae, ska, latin-amerikai masszába gyúrva zenéjét. A Mano Negra zenekar vezetőjeként lett ismert a neve, hangját azóta is áthatja a bevándorlás  és a szegénység emléke, hiszen szülei (baszk anyától és galíciai apától származik!) a Franco diktatúra elől menekültek Párizsba. A mai napig kiáll a szegények és elnyomottak jogaiért és lelki üdvéért, amiért megkapta a "forradalmár" jelzőt. Érdekes, a XX-XXI. században az összefogásra buzdító embereket hívjuk forradalmárnak... vagy bolondnak.

Járt nálunk a Szigeten, 2008-ban a VOLT Fesztiválon is, de állítólag a mai napig fellép barcelonai bárokban is, mindenféle zenekarával, álnéven. Albumain a "profik" mellett utcazenészeket szerepeltet és úgy szónokol az éhezőkért, hogy közben nem ad ki jótékonyságba csomagolt marketing célú lemezeket, klipjeiben nem használ hatásvadász elemeket. Van mit tanulni tőle. Nem mondok neveket. Bono.

Manu Chao - La vida tombola (Maradona ihlette dal)

2009-re elmondhatjuk, hogy világsztár, ismerjük a nevét, és nyilván nem hátizsákkal megy egyik koncerthelyszínről a másikra, valószínűleg még magánrepülőgépe is van. Ugyanakkor valahogy mégis hiteles arc, hiszen a mai napig meg tudja csinálni, hogy nem szerepel bulvárlapokban 1-1 utcazenekarban történő alkalmi fellépése után.

Lehet, hogy meggazdagodott, de megmaradt utcazenésznek.

[Ha téged is érdekel a könyv - illetve Manu Chao élete -, itt meg tudod rendelni.]

* Amphiprion Ocellarisnak köszi a videót.

Manu Chao - Rumba de Barcelona

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr9924856

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » 359 pályamű a világszínvonalért 2009.02.11. 08:25:22

[...]Nem kell túlmisztifikálni. Amit művel tök egyedül, az simán rohadt jó. Ő mondjuk jammelhetne együtt Manu Chaoval egy brazil mellékutcában.[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Strange · http://madeinbarna.blog.hu 2009.02.06. 08:28:09

szeretem, nagyon is (természetesen mindkét említett koncerten is ott voltam) :-)))
Bono viszont... áhh, kár szót fecsérelni rá :D

chakabelus 2009.02.06. 10:05:09

Nem akarom szétoffolni....
de egy R.I.P. a mai napon elég aktuálisnak tűnik. Ma lenne 64 éves Bob Marley. Reméltem szántok rá egy postot.
Ettől függetlenül B-oldal a király!

2009.02.06. 10:45:46

Kövezzenek meg, akkor sem tudom sajnos felidézni, hogy ki volt az (talán a quarton olvastam, régen), aki Brazíliában kirándulva éppen egyszer csak összefutott Eugene Hütz-el, aki utcazenészkedett kicsit, majd ebbe a körbe odapottyant Manu Chao is. Szerintem az ilyen pillanatok azok, amikor egy picit megáll a föld.
Közben megtaláltam: quart.hu/cikk.php?id=2156

dobákpeti · http://dobakpeti.blog.hu 2009.02.06. 11:22:14

Nagyon nagy ez az utcazenészes videó! Köszi érte!
Manu Chao meg egyszerűen zseniális. Jó, hogy eszembe juttattátok, már tudom, mit fogok ma hallgatni! :)

fotelban · http://www.hangzorro.hu 2009.02.06. 12:25:14

héjj bobimárlí! szing számtiun gút tu mí! óh!!!
jó zene, jó könyv!!!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.06. 12:31:57

klassz+++++
Manu Chao: klassz+++

(Bono: juj---)

stopper 2009.02.06. 13:02:38

hát, nem tudom, lehet, hogy megmaradt utcazenésznek, meg az eredeti önmaga, de a zenéje akkor is csak egy mindenféléből összekókányolt izé. szerintem.

méjdéj 2009.02.06. 13:19:41

@stopper: köszi az ünneprontást, azért csak meghallgattam a "me llaman calle"-t és kerestem benne a kókányságot, de valahogy nem találom :-)

KopaszMercis 2009.02.06. 13:28:57

maganrepulogepe.. persze

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2009.02.06. 13:32:06

@méjdéj: ha szerintem szar már nem is kommentelhetek?

Salvatore Bonanno 2009.02.06. 13:42:13

Kicsit OFF: Maradona mekkora király játékos volt. Nagyon sajnálom, hogy nem emlékszem rá játszani.

Kalória 2009.02.06. 13:42:56

nem igazan ertem, miert emlegetik Manu Chaot utcazenesz temaban. en.wikipedia.org/wiki/Manu_Chao
valahogy nekem ez nem jon ossze.
amugy a zenejet a negyeves gyerekem is imadja, kellemes.

méjdéj 2009.02.06. 13:45:12

@bakfitty: már hogy a csudába ne! segítenél esetleg a kókányság megkeresésében :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.06. 13:50:48

Az utcazenészek persze veszélyforrást is jelentenek az ide vonatkozó SP rész szerint:
southpark1210.blogspot.com/

Megemlíteném még a Straßenkünstler és Irokesen Frisur kifejezéseket, hátha valakinek megdobogtatja a szívét. Szerintem Manu jó figura, számomra nem a rajongásig, de bejön a stílusok keverése. Zeneileg az ilyesmit általában kritizálom, de világzene kategóriában pont nem jut eszembe. És amolyan "az egyik volt osztálytársam" ábrázata van, amitől csak még szimpatikusabb... szerintem magyar :)

Ulf 2009.02.06. 13:58:08

@méjdéj: kókányság szerintem annyit tesz, összedobálva minden ami éppen az eszébe jutott. úgy mint az utolsó albumán. kidolgozatlan számok, egy-egy téma előjön itt-ott. de pont ezért jó, színes, változatos, úgy mint élőben is.
egyszer még mindenki ölelkezik a másikkal, lazán, térből rugózik a reggaere, majd egy pillanat alatt előkerülnek a punk témák, felrobban a közönség, hátulról már kapod is a korsó söröket nyakba, előröl meg próbálod kivédeni a vadul ugrálók könyököseit. jó ez így

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.06. 13:58:51

@Kalória: Azért mert tényleg csinál utcai zenei balhékat, mint az utcazenészek. Támogatja őket, nyilatkozataiban kiállt értük, említi, hogy az ő idejében még micsoda karneváli hangulat volt, most pedig a rendőrök zavarják el az utcazenészeket....

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.06. 14:00:58

@Salvatore Bonanno: direkt a Maradona-videót tettem be.... nincs elég szó méltatására.

méjdéj 2009.02.06. 14:22:14

@Ulf: Köszönöm, igazán kedves tőled :). De a legaranyosabb az egészben, hogy közben legalizáltunk, - először csak életre hoztuk, majd főnevesítettük- egy nem létező szót :-) Elnézést az OFF-ért.
Amúgy civilben Eugene Hutz élettársa vagyok, vele fekszem és ébredek!

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2009.02.06. 15:36:21

Manuel sajnos gyanúsan túl van már a fénykorán, ez az utolsó album nem volt egy nagy durranás. A Mano Negra, na, az az volt. Egyébként egy Barcelonában élő ismerősöm tanúsítja, hogy valóban könnyű összefutni az úriemberrel a szórakozóhelyeken vagy az utcán, plusz azt is, hogy ott igazán nagy az utcazeneélet, esténként minden sarkon 5-6 fős alkalmi bandák nyomják, Manu meg sokszor közülük válogatja a zenészeit. Inkább afféle feature-előadóként tisztelik őt ama berkekben.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása