Elindult a magyar RockTV

Elindult a magyar RockTV

"A Rock örök és elpusztíthatatlan". Ahogy a magyar rockélet is! Mi sem bizonyítja ezt jobban, miszerint egy 3 éves, kínkeserves munka érik be tavasszal. Megszületett a RockTV! A szerkesztett adás várhatóan "csak" májusban indul, addig naponta frissülő próbaadást nézhettek.
Klipek, magyar és külföldi koncertanyagok, exkluzív felvételek és saját, HD minőségben gyártott műsorok lesznek láthatók a www.rocktv.hu oldalán és majd a kábelhálózatokon keresztül. Jelenleg az oldal még fejlesztés és tesztelés alatt áll, még egy picit legyetek türelmes rockerek! :)

Rockpanoptikum című sorozatban lesz látható a Tunyóval készült utolsó interjú is, melynek részletét - amit eddig több mint 25 ezren látták már - itt a cikkben Ti is megtekinthetitek.

A sok-sok meglepetést még nem lelőve, Bölcskey "Mike" Mihállyal, a RockTV ügyvezető - főszerkesztőjével beszélgettünk.

1. B-oldal: Kérlek, mutasd be a RockTV oldalt és az egyéb hozzátok tartozó portált, melyeket indítani terveztek?
RockTV: A RockTV.hu egy több mint három éves előkészítő munka után indult el február 19-én. Mikor elkezdtük magának a magyar rocktévének az alapjait lerakni, őszintén szólva azt hittük 6-8 hónapnál több időre nem lesz szükségünk és útjára indíthatjuk. Miután eltelt ez az idő és szinte egy lépést sem jutottunk előre, újabb határidőt tűztünk ki magunknak, majd megint egy újat, és ez így ment három évig. Nem titok ennek elsősorban anyagi, másodsorban technikai okai voltak. Végül sikerült olyan hazai és külföldi partnereket találni, ami az Internetes adás továbbítás rohamos fejlődésével együtt, egy kicsit morbid módon, pont ebben a globális gazdasági válságában tette lehetővé, hogy elinduljunk. A rocktv.hu oldal mellett egy kisebb rockzenei oldalcsoport fejlesztése folyik. Ezek közül a legjobban a rockmagazin.hu, a rockradio.hu, a rocktube.hu oldalakkal állunk, de további érdekes ötleteink, és ehhez természetesen a szükséges domain neveink vannak. Ezekről a rocktv.hu hírlevelében és természetesen a B-oldalon is lehet majd olvasni, amikor aktuálissá válnak.

2. B-oldal: Hol látható a RockTV adása?
RockTV: Az adás egyelőre az Interneten nézhető, de remélhetőleg sikerül az év vége felé bejutni a kábelhálózatokba és esetleg műholdas csomagokba is. Ez persze nem csak rajtunk múlik. Azonban akkor sem leszünk elkeseredve, ha ez nem, vagy csak részben sikerül, mert ma már olyan minőségben lehet az Interneten keresztül is eljuttatni a nézőkhöz az adást, amiről három éve csak álmodoztunk. A jelenlegi kísérleti adás képernyőjének jobb alsó sarkában lehet teljes képernyőre kapcsolni és bizony már már az analóg tévéadás minőségét megközelíti és csak jobb lesz a jövőben. Ráadásul már megjelentek az első olyan tévékészülékek, amelyek közvetlen Internet kapcsolattal és egy beépített számítógéppel rendelkeznek, és a netről jövő műsort a hagyományos adásokhoz hasonlóan a fotelből, távirányítóval a kézben lehet élvezni.

3. B-oldal: Hányan szerkesztitek ezen oldalakat? Hogyan jött az ötlet a „Rock médiabirodalom” létrehozására?
RockTV: Az oldalak létrehozásában és üzemeltetésében egy nemzetközi csapat dolgozik együtt, ebben megtalálhatók indiai programozók, angol és magyar producerek, szlovákiai és romániai munkatársak, akik egyelőre csak alkalmilag illetve részmunkában dolgoznak az oldalakon, ez összesen 8-10 főt jelent, de a folyamatos fejlesztés miatt ez a létszám bővülni fog. Az eredeti elképzelés szerint 100%-ban Magyarországon, magyar munkaerővel készülő csatornában gondolkoztunk, de sajnos a hazai adótörvények és számviteli szabályok egyszerűen nem teszik ezt lehetővé. Abból a pénzből ami egy teljesen magyar produktum egy éves költségeihez kell, az így, hogy csak a legszükségesebbet végzik el magyar vállalkozások és munkaerő, külföldön 2-3 évi működésre elegendő a barátságosabb adók és vállalkozói környezet miatt
Az ötlet pedig onnan jött, hogy imádjuk a rockzenét, valamilyen módon mindannyian minimum 20 éve részt veszünk a hazai és nemzetközi rockéletben. Ezzel azt is elárultan, hogy a főbb irányítói e „birodalomnak” nem tizenévesek :)

4. B-oldal: Mikor terveztek indulni a fenti portálokkal?
RockTV: A rockradio.hu, a rocktube.hu és a rockmagazin.hu egyszerre fog elindulni a tavasz folyamán. Mi már tudjuk a pontos időpontot, de ennek a napnak fontos szerepe lesz a kampányban, ezért még nem árulhatom el, de mindenki észre fogja venni abban biztos vagyok. Őszre tervezünk egy olyan honlapot, ami a többitől eltérően bár magyar tartalommal fog bírni, de angol nyelvű lesz, mivel a célközönség a világ Magyarországon kívül eső részén él. Ez a hungarianrock.com lesz, amit a magyar rockzene nemzetközi katalógusának szánunk.

5. B-oldal: Hogyan jellemeznétek a hazai rock életet?
RockTV: A rock örök és elpusztíthatatlan, hogy egy magyar klasszikust, Schuster Lórit idézzem. Rengeteg tehetséges zenész és zenekar van, akik sokkal nagyobb nyilvánosságot érdemelnének. Bár elindultak az állam részéről is kezdeményezések a magyar rock támogatására, de ez önmagában kevés. Az előbb már említett adók és járulékok nem csak a rockzenét, hanem a teljes magyar kulturális életet megfojtják. Legyen szó színházról, filmről, zenéről. Itt hadd legyek egy kicsit off, de már régen szerettem volna nyilvánosság előtt is elmondani a magyar jogdíj rendszerről a véleményem. Kezdjük a szerzői jogdíjakkal. Ha én ki akarom adni egy rockzenekar (itt most csak a rocktv miatt beszélünk rockzenekarról, ez lehetne akár lakodalmas előadó is) lemezét, a legyártandó példányszámnak megfelelő jogdíjat előre, még a sorozat gyártás megkezdése előtt meg kell fizetnünk. Most lehet néhány zenész húzni fogja a száját és persze a jogdíjakból szépen élő adminisztratív munkaerő is, de miért fizessek jogdíjat olyan termék után, amit még el sem adtam, és lehet el sem fogok. Az, hogy valamit legyártok és beraktározom, még nem jelenti, hogy azt fel is használtam. Ez egy igazi magyar csoda, így azon nem kell csodálkozni, hogy a tervezett DVD és CD kiadványainkat, mi sem Magyarországon fogjuk megjelentetni, csak importálni fogjuk, de így ugyan akkora költségkeretből 1 helyett 2 kiadványt tudunk finanszírozni, mert a kiadás helyszínén a jogdíjakat negyedévente az eladott példányok után kell befizetnünk és a raktárba kerülő termékek ÁFA-ját minden idegeskedés és huzavona nélkül visszakapjuk, és majd ezt is csak az eladás után kell befizetni. Ez nekünk nem egyszerűbb, de költségkímélőbb amire nagy szükségünk van ahhoz, hogy a legtöbbel hozzájáruljunk nem csak az életben maradáshoz, hanem a fejlődéshez is. A másik a videoklipek alkotóinak a jogdíja, amelyet bár évek óta befizetnek a televíziócsatornák, az alkotókhoz nem jutnak el. Legutóbb éppen azzal utasították el sokadik érdeklődésünket, hogy az egyetlen hazai zenecsatorna nem országos méretű, ezért az onnan befolyó jogdíjakat nem tartják nyilván így nem lehet szétosztani. Azaz nem nem kapják meg, csak így a kamera mögött állók helyett az íróasztal mögött ülőket gazdagíthatja. Érthetetlen érv annak tükrében, hogy más hasonló területen nézhető csatornákat meg folyamatosan basztatnak, hogy híradóra kötelezzék őket, mert országosak. Szóval egy újabb érv, miért külföld, amit külföldön, külföldről meg lehet oldani. :(

6. B-oldal: Milyen szórakozóhelyekre / koncertekre jártok?
RockTV: Ahol éppen jó buli van, ahová meghívnak minket oda igyekszünk elmenni. Ahonnan eddig sosem hiányoztunk, azok a koncertek, amiket fel is veszünk :).

7. B-oldal: Ti melyik hazai zenei portálokat és magazinokat olvassátok?
RockTV: Például a B-oldalt :) , de figyelemmel kísérjük a jelentősebb rockportálokat és a zenekarok honlapjait is és rendszeres olvasói vagyunk a Metal Hammernek és a Wild magazinnak, ami igaz egy motoros újság, de sok rockzenei infót is tartalmaz, és erről jut eszembe, hogy az előbbi válaszomból ki is felejtettem a motorostalálkozókat, amelyek a magyar rock igazi mentsvárai. Szóval egy nagy yeah a motorosoknak. Egy kicsit visszatérve a weboldalakra. Sajnos igazi karakteres, minőségi weblappal kevés hazai rockzenekar büszkélkedhet. Többnyire ingyenes tárhelyeken elhelyezve, és ezért rengeteg lehetőségtől megfosztva üzemelnek. Ezért áprilistól egy saját szerveren ingyenesen helyet biztosítunk minden rockzenével foglalkozó oldalnak, a ma elérhető minden funkcióval, profi videoszerver háttérrel. Addigra kész lesz egy külföldi partnerünkkel közösen fejlesztett saját CMS rendszer, kimondottan rockos desing templétekkel, így az oldalak teljes menedzselését el tudják végezni a zenészek maguknak, legyen szó hírlevélről vagy szavazásról. De mi is ott leszünk kézközelben ha segítség kell.

8. B-oldal: Mi a TOP5 kedvenc zenekarotok?
RockTV: Uhhhhhh. Ha erre válaszolok akkor másik száz zenekar fog megsértődni, illetve ha a kedvenceink megjelennek a képernyőn akkor sokan azt fogják mondani, ők azért mert a mi kedvenceink, többet szerepelhetnek, pedig higgye el mindenki, nem saját kívánságműsor lesz a RockTV. De ennek ellenére ne bújok ki a válasz alól, és a saját TOP5 listámat közzéteszem, igaz rangsor nélkül és különválasztva a hazai és külföldi bandákat. Külföldiek: Ozzy, System of the Down, Linkin Park, Metallica, Foo Fighters, míg a hazaiak: Ős Bikini, Beatrice, P. Mobil, és a fiatalabbak közül a ManGod Inc és az Anti fitnesz Club. Mivel hallom a felhördüléseket, nem lehetne TOP50? :)

9. B-oldal: Melyik dalt külditek a B-oldal olvasóinak?
RockTV: Háááááát, mindenkinek aki szereti, azt amit szeret :). De megint nem fogok kibújni a válasz alól. Természetesen ez magyar dal lesz, mégpedig a Kopaszkutya.
Köszönöm, hogy válaszolhattam a kérdéseitekre.

B-oldal: Mi köszönjük a válaszokat! Sok sikert a RockTV-hez!

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr29985900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netsrot 2009.03.07. 10:35:58

Hülyeség...az öreg ordítozó faszokat fogják ismételgetni...meg Ilyen "Hulligánokat" ...Mester buzi Tamást , aki szintén ordíthat, meg a Novák is ordíthat, Rusnya Magdi is ordíthat és rekedtesen üvölthet. Ez lesz a Rock TV---beszarás:)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.07. 10:58:35

@netsrot: Naaaaa. Több tiszteletet, bizalmat, és szombat délelőtti jókedvet neked. Még el sem indultak, téged is felemészt a prekoncepciód. Főleg ilyen válságos időben. Nyugi. Javasolj nekik, mivel foglalkozzanak. Amennyire tudom, elég széles rockréteget terveznek megcélozni, ha szereted a zenét és a rockzenét, akkor nem hiszem, hogy téged, vagy bárkit kihagynak belőle.

rocktober 2009.03.07. 11:42:42

@netsrot: Gondolom mielőtt írtál, felmentél az oldalra és belenéztél a kísérleti adásba is. Ott olyan "öreg faszok" , mint a ManGod Inc, Insipid, Eric Plancton, Replika és egyéb olyan bandák klipjeit láthatod, akikről talán még sosem hallottál. Fiatalok és tehetségesek. De természetesen a magyar rocklegendáknak is helye lesz a képernyőn, akik sokat tettek azért amit úgy hívunk, magyar rockzene. Ha küldesz egy listát a csinos, szépen éneklő és heteró előadókról akiket te szeretnél látni, akkor ígérjük összerakunk egy kedvedre való blokkot is. A Rock legyen veled ezen a szép napon :) Üdv, a RockTV szerkesztői nevében.

micu · http://www.ingyentv.hu 2009.03.07. 11:46:48

Hajrá RockTV ! Tárt karokkal várunk a webTV portálon, de vigyázzatok, ez
egy aknás terület. Mai hír, hogy 1000 rögzített élő koncert, számtalan díj és
elismerés után március 13-án pénteken /.../ bezár a www.fabchannel.com
holland oldal /az Ingyentv egyik partnere/. Az okokról érdemes lenne azonnal megkérdeznetek őket.
Üdv.: Micu

meszi 2009.03.07. 12:21:06

a faszom, már megint csak a rock... a rock szar, elavult észre kellene már venni, metált ide bassza meg, abból van igazán hiány!

ja és kedvencek között az antifitnesszklub?!?!?! mentek ti a picsába

k100 2009.03.07. 12:40:58

Végre egy "good idea".A motoros bulikon valóban sok tehetséges,lelkes banda mutatja meg magát,sok esetben ingyen.Utánpótlás van.Minden rockot népszerüsitő médiumra szükség van.Sarkalatos kérdés,hogy lesz-e rá elég pénz hosszabb távon is.A net a legközvetlenebb hozzáférést biztosithatja a rock-al kapcsolatos infókhoz.Sok sikert hozzá!
(egy negyvenes " motorocker").

rocktober 2009.03.07. 12:48:08

@meszi: tényleg bassza meg :) nézz már fel az oldalra, és nézz bele milyen klipek vannak adásban... van ott metál is rendesen... és lesz is... sajnos ez egy kicsit bonyolult név lenne: rockmetalpunkemotrash..... tv :)
RockTV minden ami rock. Anti Fitness Club a kedvencek között? Igen, miért ne? A Rock örök, de változik. Mindig lesznek új irányzatok, amiket a közben megöregedő előző generáció fikázni fog, de mi igyekszünk rugalmasak lenni és nem előítéletekkel hozzáállni senkihez... Tőled is várjuk a javaslatokat... de ha rámész a metaltv.hu oldalra, akkor abból már sejthetsz valamit majd a jövőt illetően ;)
mielőtt a punkok is elkezdenének anyázni, és az elvetemült jazz rajongók még ennél is messzebb mennének :))) punktv.hu iazztv.hu .....

Aradebil 2009.03.07. 13:03:44

anti fityfasz klub? ez ugye vicc volt?nem kellett volna elkurvulniuk,nagyon jó kis zenéket nyomtak ők az ismeretlenség homályában...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.07. 14:54:46

@meszi: csodálattal nézem, hogy mekkora szombat délelőtti haragot vált ki egyes (megkeseredett?) emberekből, ha valaki szeretne csinálni valami előremutató, szórakoztató dolgot. Az Antifitness akármit én is foldolom, nade gondolkozzunk már el mielőtt elküldesz valakit a picsába egy nick mögül. Mivel ezen az oldalon (B-oldal) nem ez a hangnem - ha más cikkekbe belelapozol észreveszed - levegőzésre szólítalak fel, nem rossz az idő. Köszi.

KopaszMercis 2009.03.07. 16:08:49

Az antifitneszklub mar akkor szar volt, amikor meg jo volt.

Magyarorszagon pedig sajnos nincsenek tehetseges. Ha veletlenul felbukkana valaki aki egy kicsit is jot csinal azt gyorsan foldbe tapossak, nehogy a husos fazek kozelebe keruljon.

Az erofeszites mindenesetre tisztelendo, kar hogy a problemat nem fogja orvosolni, jo esetben is tovabb melyiti :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása