Keresztneve: Hadnagy

Keresztneve: Hadnagy

2009.03.16. | mavo

Ha bűnügyi filmsorozat, akkor Columbo, számomra ez nem vitás. Ha Columbo, akkor pedig Peter Falk, ez is eléggé magától értetődő. Már hetek óta készülök erre a cikkre, valami mindig közbejött, aztán a múlt hét elején végre elkezdtem megírni, mert mi a fenére a sok összegyűjtött adat meg gondolat, ha nem lesz belőle semmi. Szinte bele sem fogtam és máris az a szomorú aktualitása  lett dolognak, hogy a sorozatnak hamarosan végleg vége, ugyanis a főszereplő biztosan nem bújik többé a kamerák előtt a híres ballonkabátba. Egy teljesen másik szerepre készül, ahogy  mondani szokás, az égi színpadon. Sajnos már jobb neki így, hosszú hónapok óta nincs igazán eszénél, csak vegetál, a néhai sztár párszor mocskos bulvárlapok címlapjára került, amikor félig vagy egészen öntudatlanul kószált az utcán. Alzheimer. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki ezt sajnálja.

Kevés ennyire formabontó krimi készült az úgynevezett nagyközönségnek címezve, az  is biztos. Mert persze, artmozi kategóriában reszelgettek össze ezt-azt, ami dinamittal bontotta a formát, de ez nem artmozi, hanem a jó öreg, gyakran lenézett pop teljes életnagyságban, és bocs a kifejezésért, de kurvajó. A sorozat darabjainak többségében nem azon izgul a néző, hogy ki a gyilkos, hanem azon, hogyan jön rá a megaciki ballonkabátban eső-kelő hadnagy a megoldásra. Mert persze tévésorozatról van szó akkor is, ha - szintén formabontó módon - a sorozat epizódjai nem kimondottan szabályos időközönként jöttek ki, és még olyan is volt, hogy pár évig egy sem, aztán mondjuk kettő, ráadásul többségük nem fél-háromnegyed órás, hanem klasszikus nagyjátékfilm hosszúság, vagyis másfél óra. A nem többség kicsit hosszabb. Önálló filmek, egytől egyig, már ez is azt sugallja.

A sorozatot a hadnagyon és speciális módszerein kívül túl sok minden nem tartotta össze. Na jó, leszámítva a képbe csak egy idő múlva bekerülő - legtöbbször bambán bóbiskoló basset houndját, aki végig a kutya névre bír csak hallgatni, holott környezetének az egyszeri rabbihoz hasonlóan volnának még ötletei.

Rendben, leszámítva még, hogy ott van Mrs. Columbo, akit sose láthattunk. Pedig még el is temeti egy gyilkos elcsípésének kedvéért, s akkor látható is róla egy fotó  — milyen kár, hogy a végén kiderül nem is Mrs. Columbo az. Egyébként, aki akar, az találkozhat Mrs. Columbóval, mármint a zenekarral — és akkor ez volt itt a reklám helye.

Oké, meg még azt leszámítva, hogy nem tudtuk a keresztnevét (persze Mrs. Columbóét se, de az érthetőbb), a cím is innen ered. A Testvéri szeretet (Strange Bedfellows, 1995) című részben a keresztapa-féleség rá is kérdez, mi a keresztneve, mire azt válaszolja: hadnagy.

Jó, meg persze leszámítva az ezernyi nagybácsit, nagynénit meg unokaöcsöt, mit tudom én, akiket szintén emleget a derék közeg, és ha megszámlálnánk őket foglalkozás szerint, azt hiszem, az derülne ki, fél Los Angeles a Columbo klán tagja. Na jó, Columbo meg hazudik, mint a vízfolyás, de erről majd később.

Formabontó sorozatnak természetesen megfelelő főszereplő dukál. Asszony itt mellettem azt mondja, Peter Falk vonzó pasi volt negyven-ötven körül, amikor a sorozat a topon volt, és ezt a sorozatban is megemlítik néha a gyilkos nénik, de azért szerintem elég kevés olyan sztár van, akinek a jobb szeme egészen kis kora óta üveggel van pótolva. Az ő szemét is rák támadta meg, mint szegény Jeff Healey-ét, csak neki kivették. Még ha kalózszerepeket játszana, azt mondanám, de egy minden titkot kifürkésző hadnagynak; szóval értitek, nem?

Egyébként az 1960-as Murder Inc. Abe Releseként tűnt fel, ekkor és a következő évben is jelölték Oscar díjra, mindkétszer legjobb mellékszereplőként. Aztán soha többé.

Kárpótolta magát tizenkét Emmyvel, amiből (számunkra) meglepő módon mindössze hármat kapott a hadnagy szerepéért, és tíz Golden Globe is jutott neki, ezeket viszont az első „legnagyobb tehetség” díjat leszámítva mind Columboért. Azért az se rossz.

Mint tudjuk, becsületes amerikai sorozat pilotokkal vagyis olyan epizódokkal indul, amik igazán csak azt hivatottak felmérni, eszi a közönség vagy nem eszi. Na de az milyen már, hogy a két Columbo pilot közt több mint három év telt el? Az első A recept: gyilkosság (Prescription: Murder) ezerkilencszázhatvannyolc február huszadikán, míg a második Váltságdíj egy halottért (Ransom for a Dead Man) ezerkilencszázhetvenegy március elsején került képernyőre.

Aztán beindult a henger. Megjelent  a sorozat első darabja, és mivel rendes vagyok, és mert a sorozat hagyománya is így kívánja, elárulom, bizonyos Steven Spielbergnek tucatnyi sikertelen pilot után ez volt az első komoly rendezése, ami egyébként a TV Guide nevű neves magazin szerint benne van a TOP10 EVÖR tévésorozat epizódban. Szentigaz, esküszöm szentigaz. Hogy pont ez, ami a magazin szerint az, arra nem esküszöm, de valamelyik epizód biztosan. Talán kettő is. Esetleg három.

Ezerkilencszázhetvenegy-hetvenkettőben összesen még hat rész jelent meg, megalapozva egy máig élő kultuszt, talán a Rövid szivar (Short Fuse, 1972) című epizód gyengébb kicsit az őrült kémikus zseni kliséje és emiatt a sorozathoz képest elég bénán sztereotíp őrüléses zárójelenet miatt, de a többi máig gyöngyszem, bebetonozva a cselekmény évtizedekig azonos szerkezetét, és felépítve az „egyáltalán nincs rendőr képe”1 imidzsű hadnagy figuráját. Aki egyre csak szívja a büdös szivarját, ugyanakkor szinte soha nincs kéznél gyufája, csak ha a lerobbant Peugeot 403-asában ül, ami egyébként a valóságban egy kis szériás2 coupet-cabriolet (odaát convertible) volt, bár ezt fedje homály, mert ettől nem lett se szép, se jó, Falk a való életben is rengeteget szenvedett vele.

Mint már említettem korábban, a sorozatot leginkább a hadnagy személye tartja össze, jobban szólva különös rigolyái, rögzült mozdulatai, és persze hírhedt szétszórtsága. Meg még valami, de azt majd a vége felé. Ha elfelejteném, szóljatok rám! Tipikus jelenetek tucatjai villanhatnak be annak, aki elég epizódot látott már: Columbo, amint szivarral a kézben fogja a fejét; Columbo, amint szivarral a kezében vakarja a fejét; Columbo, amint szivarral a kezében felemeli a karját, miután visszafordult az ajtóban, hogy csak még egy apróságot megkérdezzen, amivel nem tud mit kezdeni. Ha kiérkezik a helyszínre, nagy eséllyel gyufát kunyerál valakitől,  ha előbb ér oda, egy megbeszélésre, a belépő csak azt látja, hogy valahonnan hatalmas füst száll fel, például egy koporsó mögül. Össze sem merem számolni, hány rosszfiú (meg néha jó is) kínálja meg öles különlegességekkel, persze a legtöbb kubai fekete import, olyan is akad, aki marékkal adna, de csak kettőt fogad el.

Na ja, ez a szivaros téma adja magát. Meg persze a definiálhatatlan színű szörnyeteg, amit visel. Egyik epizód elején kap a feleségétől egy újat, ami kifejezetten barnának tűnik — alig jutunk el a közepéig, mire gondosan „elveszíti”, és visszatér a beválthoz. Meg persze a zsebek tucatjában kotorászás mindenféle jegyzetek, bizonyító erejű tárgyak után. Én meg tudok őrülni, ha a kulcsomat véletlenül egy másik zsebembe teszem, de hogy Columbo mindig mindent a nem megfelelő zsebbe tesz, az biztos.

Nekünk Falk összenőtt Szabó Gyulával, aki nem hallotta az eredeti hangot, annak itt van Columbo ars poeticája eredetiben, A szuperintelligens gyilkos csődje (The Bye-Bye Sky High IQ Murder Case, 1977) című emlékezetes epizódból, ebben azt hiszem, minden benne van:

Columbo - I really love my work, Sir

Ó, persze, asszem megígértem, elmondom, én mit szeretek benne a legjobban. Nem egy etwas, azt, ahogy az újabb és újabb buktatókon keresztül mégis eljut a megoldásig. Nagy dolog. Biztosan azért van ez, mert én is ilyen lettem nagy sokára: nem megy ötvenedszerre sem, nem találod a kiutat? sebaj, van ötvenegyedik próbád is. Rokon szakma a miénk: ha úgy adódik ő gyilkost, én hibát keresek, és mi más a gyilkos, mint hiba a rendszerben? És apró, pici összeillő vagy össze nem illő részletek, igen, azokból kell összerakni, a mit és a hogyant. Néha szerencsével akár. Ahogy több részben is, amikor  szerencséjére hívja fel a figyelmet az aktuális rosszfiú, mindig azt mondja, ha az nincs, akkor később kapta volna el, csak idő kérdése. Szentigaz, esküszöm szentigaz!

Ó, hogy mi jellemző még, majdnem kihagytam. Az, hogy szereti meghívatni magát, és olyankor maximálisan kihasználja vendégül látóját, ott van például az, amikor a Columbo és a rocksztár gyilkosa (Columbo and the Murder of a Rock Star, 1991) részben a gonosz ügyvéd hívja meg, és a fél étlapot végigeszi. És igaza van, milyen igaza van!

Ha valamit kifelejtettem, szóljatok!

Hát persze, beugrott, a hazugságairól írnom kell még valamit. Hát persze, persze. Szóval a hadnagy nem makulátlan, cseppet sem az. Na jó, embert azért nem öl. De ha kell, kontaktlencsét csempész csomagtartóba, csak hogy viselkedésével lebuktasson bűnöst, miután előtte krumplit nyom a kipufogóba, hogy szervizbe kelljen vitetni a nem induló járgányt, különben a tettesnek nem kellene betörnie azért a nyomorult lencséért. Összebeszél a lánnyal, hogy az kérjen annyi pénzt anyjától, ami miatt a halottért kért váltságdíjból kelljen kivennie, hajbókol, dícsér, hazudik a szent cél, a gyilkos lebuktatása miatt. A Nehéz ügy (It's All in the Game, 1993) főhősnőjével sikamlós szerelmi kalandba keveredik (Faye Dunaway nagyon dögger, kor ide vagy oda, szabad-e ilyet leírnom?), virág, csókok, romantikus vacsora, aztán a film végén csak annyit vet oda kedvenc vendéglősének Burtnek (tudjuk, akinél a betevő chilit eszi minden áldott nap), amikor az felelősségre vonja  („hogy tehettél ilyet, így érzel utána,mégis lecsukatod?”) „ha elhiszed, amit egy zsaru mond: bolond vagy”.

Azt hiszem, ha róla van szó mindannyian bolondok vagyunk, akik láttuk a  filmjeit. És bizony bolondok vagyunk azért is, mert azt is hiszem, legtöbbünk marasztalná még, hiába tudjuk, hogy nem lehet. Jó utat hadnagy, amikor végül elindulsz, mi biztosan integetni fogunk neked!


1 (Holt tárgyak; Dead Weight, 1971)

2 szentigaz, esküszöm szentigaz! Falk saját maga választotta egyébként a hadnagy autójának, csak mert látott egyet a filmstudió parkolójában, anélkül, hogy tudta volna, tényleg ritka. Összesen készült belőle öt év alatt 2050 (tehát kevesebb, mint a 2004-es Rolls Royce Phantomból, pedig ha valami, hát az kis szériás luxusautó), ebből 1959-ben (Columboé akkori) 504 darab.

+1 A magyar rajongói oldal, grafikailag nagyon igényes.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr53992764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squazee 2009.03.16. 09:08:08

Hirtelen nem is tudok mit hozzátenni. Mindig nagyon szerettem, élveztem szinte az összes részét és amikor lebuktatja a gyilkost, mindig csak az jut az eszembe: Ez briliáns volt!
Sajnálom, hogy Peter Falk már nem bújik többet a hadnagy bőrébe, de amiben szerepelt, az szép hagyaték. És zseniális.

szabiaki (törölt) 2009.03.16. 09:11:00

Frank Columbo a teljes neve.

Azhát 2009.03.16. 09:13:27

Én úgy emlékszem, hogy egy szőke nőci (talán éppen Faye Dunaway?), amikor el akarta csábítani, akkor kérdezte meg tőle, hogy mi a keresztneve, amire ő válaszolta, hogy "hadnagy".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 09:19:24

@szabiaki:

a wikipédia erről szóló szócikke szerint nem teljesen egyértelmű ez sem.

Poor Yorick 2009.03.16. 09:19:46

Volt egy rövid életű sorozat Mrs. Columbo címmel Kate Mulgrew-val a címszerepben ( ebben Kate Columbo volt a neve ) . De annyira nem tetszett a Columbo rajongóknak, hogy fokozatosan elhagyták benne a Columbo vonalat, a végén még át is nevezték a főszereplőt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 09:20:50

@Azhát:

igen, asszem az a másik eset, az említett Nehéz ügyből, de azt már vagy két hónapja láttam, és ugye a memóriám ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 09:23:04

@Brimstone:

a helyzet még ennél is komolyabb, az eredeti sorozat készítői is tiltakoztak ellene, Falkkal az élen. A 13. részben el is vált Columbótól, ami az eredeti sorozat ismeretében nonszensz.

Azhát 2009.03.16. 09:29:38

Nekem az tetszett, amikor kutyakiképzők között nyomozott. Mutatták neki, hogy milyen okosak azok a kutyák. Columbo ugye ámuldozik, tyű, nahát, aztán kimegy a kocsijához, abban ott ül a bassethound. Mondja neki, hogy áll, ül, meg ilyesmik, a kutya csak néz rá, csóválja a farkát, lógatja a nyelvét. Mire Columbo mosolyog, megsimogatja: na jó, végülis te egy kutya vagy, és nem professzor...

:)
Én is így viszonyulok a kutyákhoz.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.16. 09:45:15

Az ismétlések ismétlésének az ismétlését sem hagyom ki.
Igazi legenda lett - ez keveseknek adatik meg.
Legyen könnyű a föld Neki, ha arra kerül a sor.

cziczmiczpindur 2009.03.16. 09:52:12

Mindenben egyetértve a posztíróval, szeretném felidézni Falk egy késői, nem-Columbo filmjét, a Viharos vakációt. Nagyon kedves film, az emberi kapcsolatok lehetőségéről, a barátságról. Jutalomjáték Falk-nak, és jutalomfilm azoknak, akik szeretik az ilyesmit. A magam részéről nagyon.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 10:00:32

Még egy példa arra, hogy Hollywood a magyarok nélkül nem az lenne, ami. Peter Falk ugyanis magyar származású, nagyapja nem más, mint Falk Miksa.

Most először hallottam a saját a hangját a fenti videón. Hát, Szabó Gyulát eddig is telitalálatnak gondoltam, de ezek után totálisan meg is vagyok győződve róla.

WeryWickedWitch 2009.03.16. 10:18:30

Mellesleg volt egy sorozat régen: Mrs. Columbo. Abban pedig a férje nem volt látható:

www.imdb.com/title/tt0078635/

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 10:20:17

@Fedor:

apró helyesbítés, dédapja. :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 10:20:57

@cziczmiczpindur:

rettentő régen láttam, már nem is emlékszem. Memóriám, ugye. Beszerzem!

ladislaus 2009.03.16. 10:33:38

nekem az tetszett mikor a fotost leplezte le... beszelt neki az meg felhuzta magat es a 40-50 fotomasina kozul pont azt kapta le ami a gyanusitotte volt, es Colombo epp igy huzta csapdaba a csavot az meg sajat magat buktatta le :))) Vki emlekszik erre a reszre? :)

wachaz · http://tvmusor.tv 2009.03.16. 10:45:06

Remek írás lett, gratulálok!

amatőr 2009.03.16. 10:49:15

Sok részt többször is láttam, egy bizonyosat viszont nem sikerült újra megnézni pedig szerettem volna, sajnos a címére sem emlékszem.
Ha az emlékezetem csal, szóljatok, annyi rémlik csak hogy kideríti ki volt a tettes, rá is bizonyítja négyszemközt, viszont a tettes inditékai és életkörülményei miatt elengedi, hivatalosan sikertelenül zárja le a nyomozást. Hónapok óta próbálok többet felidézni az epizódból, de sajnos nem sikerült.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 11:24:27

@mavo: Lehet, emlékezetből írtam.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.16. 11:25:16

Egy érdekes cameo ami csak a 2000-es években lett igazán érdekes: a Szex és New York Sam-je (Kim Catrall) játszik abban az epizódban, amiben a dobermanokat idomítják gyilkosságra:
www.youtube.com/watch?v=mwu7KnJQoJM

@amatőr: a Forgotten Lady c. epizódban (www.imdb.com/title/tt0072803/) a táncos filmsztár páros férfi tagja bevallja a gyilkosságot, amit a nő követett el, mivel utóbbinak halálos agyi betegsége van (amiről nem is tud). Columbo belemegy ebbe a megoldásba, tudván, hogy mire a férfit úgyis tisztázzák, addigra a nő meghal, és így élete utolsó hetei nem a meghurcolással telnek (ami btw. gyilkosság esetén azért jogos lenne, de mint kegyeleti és gentlemen's agreement fordulat, szép megoldás így befejezni a sztorit).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 11:27:49

@ladislaus:

nevetni fogsz, szombaton néztem meg, amire gondolsz: Negatív reakció (Negative Reaction, 1974).

Én azon mulattam jól, hogy Columbo egy irdatlan nagyítást rak elé, persze megfordítva, hogy az órán 14 óra helyett 10 óra látsszon, holott az óra eredeti méretben is jól látszik, tehát kiszúrható, hogy csak trükk. És azt ... füllenti, hogy az eredetit „véletlenül” savba ejtette. Mondjuk a 40-50 az túlzás ;-) de van ott jó pár masina, az igaz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 11:29:55

@nosferato:

Az elfelejtett hölgy sajnos elég szar minőségben van meg, de mégis megnézem.

Amúgy a Nehéz ügy végén is gavallér Columbo, elengedi a szépasszony bűnsegéd lányát a szépasszony beismerő vallomásért cserébe, igaz, ott is van érzelmi szál bőven ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 11:42:33

@nosferato:

ja igen, Kim Catrall. A Gyilkosság telefonhívásra (How to Dial a Murder, 1978 www.imdb.com/title/tt0077352/ ) lesz az, ami egyébként maga is tele van filmes utalással, a főgonosz ugyanis nagy filmbuzi. Például a hívószó, a rózsabimbó (rosebud) az Aranypolgárból (Citizen Kane, 1941) való, és ott is az a megfejtendő rejtély.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2009.03.16. 11:43:07

volt egy rész, amikor valami fodrász volt a gazfickó, akkor belőtték a séróját, huhh real 70es évek :) hát baromira nem passzolt hozzá

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 11:44:57

@mavo:

ja, és kimaradt, abban is van cameo, W.C. Fields (www.imdb.com/name/nm0001211/) tűnik fel benne, a gyilkos nagy rajongója neki is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 11:58:37

@az elátkozott fagylaltos:

az nagyon durva volt. :-) Bár ha jól emlékszem, nem a fodrász volt a gyilkos, hanem az áldozat volt fodrásznál.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.03.16. 12:06:48

Egy jellemző beírás az index fórumán:

„Sajnálom szegényt, főleg, hogy így kell elmennie. Ennek ellenére szinte látom: Szépen lecsukja a szemét, sóhajt egy nagyot, az EKG-görbe kiegyenesedik, a családtagok kimennek a szobából. Bejön egy ápoló, hogy lekapcsolgassa a gépeket, mire Peter Falk kinyitja a szemét:

- Csak még egy kérdést...”

ladislaus 2009.03.16. 12:18:41

@mavo: Igen az az! :)
Szerintem maholnap inditom el a "beszerzeset" a sorozatnak :)

camparisoda 2009.03.16. 19:09:40

Végtelenül sajnálom, hogy a zseniális színész nem kevésbé zseniális figurája Columbo, alias Peter Falk, méltóságát vesztve kénytelen vegetálni élete utolsó idejében.
Mindig örömmel izgultuk végig filmjeit, melyekben az ápolatlan, szétszórt lúzer álarca mögött egy minden hájjal megkent, ravasz gondolkodó állt, akinek semmilyen apróság nem kerülte el a figyelmét.
A sorozat alapkoncepciója, hogy nem azért kell izgulnunk, ki a gyilkos, hanem azért, hogyan talál bizonyítékot a hadnagy a hamar felfedezett bűnös ellen, óriási ötlet volt.
Az izgalom mellett mindig jól szórakoztunk az előre kitalálható fordulaton: most lép vissza az ajtóból, a csak még egy apró kérdésre, leolvasva a gyanított bűnös arcáról a megkönnyebbülést, így szerezve bizonyságot, hogy jó nyomon jár. Olyankor kezdődött az illetőt őrületbe kergető igazi nyomozás.
Nagyon szerettük, kár, hogy így ér véget. Legjobb krimisorozat EVÖR.
Köszi a posztot!

k_huszar 2009.03.16. 22:22:18

megemlitendo meg a "Berlin folott az eg" cimu Wenders, amiben - mily' meglepo - Columbot jatsza, aki egy igazabol egy foldreszallt angyal, es a Meghivo egy gyilkos vacsorara, amiben - mily' meglepo - Columbo hadnagyot jatsza ...
Az eredeti sorozatnak ezek sem csornitottak a hirnevet ... sot!

k.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.19. 18:41:24

@k_huszar: A Meghívás egy gyilkos vacsorára c. filmben NEM Columbo-t játsza, hanem egy magánzsarut. Mindegyik figura egy híre nyomozó paródiája, de Peter Falk nem saját magát parodizálja...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása