Tábortűzi slágerek 1.

Tábortűzi slágerek 1.

Az emberiség egyik legősibb közösségi élménye a tábortűz - ebben talán még az evolucionisták és kreacionisták (és a két szemléletet minden ellentmondásukkal együtt szintetizálni próbálók, például jómagam) is egyetérthetnek. A vörösen izzó parázs, a pattogva-ropogva-sercegve égő faágak, az összetéveszthetetlen szagú füst, a kellemes meleg, a csillagok az égen, valamint a körben (figyelem: mágikus szimbólum!) ülő-guggoló-heverő emberek együttesen olyan hangulatot teremtenek, melyet leírni szinte lehetetlen, helyette inkább minél gyakoribb átélését javaslom mindenkinek.

A teljes átéléshez a jó társaság,  a megfelelő időjárás, a kulináris élmények (Sült szalonna! Hagyma! Krumpli! Alma! Hamus kenyér!) és a különböző legális és kevésbé legális tudatmódosító szerek mellett elengedhetetlen a zene. Énekelni majdnem mindenki tud vagy legalábbis szeret, a gátlások pedig könnyen oldhatóak, főleg, ha az ember fogja magát, és elvonul a civilizáció árgus szemei elől. Természetesen nem árt, ha valamilyen kísérőhangszer is társul az énekléshez: ez az esetek 99 százalékában gitár szokott lenni, bár csörgődobot, bongót, szájharmonikát, sőt tangóharmonikát is láttam már tábortűz mellett és olykor - jellemzően a hangulat tetőfokán (Götterdämmerung! - by grafitember és persze by Wagner) - azon elhamvadni is...

[nosferato mondja: "A legritkább tábortűzi hangszer talán maga a királynő, az orgona, de templomégetéseknél még ez is előfordulhatott. Maga a közösségi élmény térben és időben globális, mindenkit érint. Feltéve, hogy az első égő farönköt nem egy, hanem két ember találta meg, azt már tekinthetjük egy kis tábortűznek. És mivel beszélni nem tudtak, nyilván énekeltek! Közösségi élmény a blogolás is, gitár helyett a beágyazott videók a nótafák, ha meg valami nem tetszik, felgyújthatod a gépedet asztalostul. Tábortűz nélkül lezavarni egy iskolai tábort olyan, mint a kávé Completta nélkül. A világ legmelegebb országaiban és államaiban is tüzet gyújtanak minimum utolsó este a kis parasztgyerekeknek, ha kell, ha nem. A rettegett és egyenként is "WANTED" törvényen kívüli bandák is tűz mellett húzták meg magukat, és 20-ból egy hidegvérű gyilkos tudott szájharmonikázni. Sőt, az amerikánusok odáig fejlesztették a tábortüzezést, hogy míg mi csak a "másodikat" (főfogást) szúrjuk nyársra, ők a "meglepetést" (desszertet) is, ez a marshmallow (pehelycukor). Japánról el tudom képzelni, hogy ők a levest is."]

Háromrészesre tervezett sorozatunk első írása tehát elsősorban a gitárral kísérhető vagy akár a capella is előadható dalokkal foglalkozik, valamint megkíséreljük benne definiálni a tábortűzi sláger műfaját. A "tábortűzi" jelző nyugodtan behelyettesíthető a kirándulási, házibuli- (nem gépzene!), szerenád- és kocsmai szavakkal is, a lényeg ugyanaz: a nem kimondottan Grammy-díjra törekvő, ad hoc jellegű közösségi produkciók zenei anyagát igyekszünk minél alaposabban körüljárni.

A modorosblogon elég vitriolos hangvételű, de alapjában véve pontos tipizálása olvasható a társaságban/tábortűz mellett gitározgató emberkéknek. Mivel magam is közéjük tartozom, ráadásul minden lelkiismeretfurdalás nélkül játszom kommersznek, sőt modorosnak ítélt dalokat is a társaság örömére, megkísérlem megvédeni a mundér becsületét. A kiemelés nem véletlen, ez a szófordulat is minden bizonnyal Arany Farmermellényt ér majd a megfelelő helyen :)

Mint "szintén zenész" tehát elég gyakran elő szoktam fordulni tábortüzek mellett, valamint tábortűzzel nem rendelkező, de hasonlóan jó hangulatú baráti társaságok összejövetelein, legtöbbször gitárral a kezemben. Az elmúlt közel húsz év során során sikerült statisztikailag értékelhető mennyiségű dalt meghallgatnom és eljátszanom e zenei kategóriában, így most megosztom saját tízes listámat némi indokolással körítve.

Íme a Bukott Rockzenész TOP10 tábortűzi sláger EVÖR:

A változatosság kedvéért és a feszültség növelése érdekében most countdown, azaz visszaszámlálás közepette történik a slágerlista ismétlése. Az idősebbek B. Tóth Lacit is ideképzelhetik :)

10. Guns N' Roses - Knockin' On Heaven's Door

Ez a Bob Dylan által szerzett és a mainstream média által agyonjátszott, ám ennek ellenére kitűnő dal csak azért szorult a tízes lista utolsó helyére, mert az angol szövegek bizonyos mámorszint felett és nyelvismereti szint alatt komoly nehézséget okozhatnak a dalos kedvű versenyzőknek.

9. The Beatles - Yesterday / Hey Jude

Az előző megállapítás igaz a Lennon/McCartney dalokra is, de a Hey Jude végén a percekig tartó "Ná-ná-ná-nánánánná" kórus és fölötte egy-két eksztázisba esett egyéniség "Jude, Jude, Jude, Jude babe" üvöltése felülmúlhatatlan.

8. Ákos - Keresd meg a lányt

Bevallom, a bevezető és záró latinos gitárfutamok még nehezen mennek, de a nóta lényeges részeit becsületesen végigsikálom, az úri közönség pedig elérzékenyülve nosztalgiázik.

7. Bikini - Közeli helyeken

Nagyon hálás tábortűzi nóta, rendkívül pozitív és erőteljes kórus szokott kikerekedni belőle. RIP Fehér Miki, az ő temetése óta külön jelentősége van a focirajongók számára.

6. Kormorán / Demjén Ferenc - Kell még egy szó

Búcsúzás, elválás, nemzeti érzés, vagy csak egyszerűen jó beleélni magunkat a dal hangulatába: édesmindegy. Ideális tábortűzi és szerenád-dal.

5. Republic - Szeretni valakit valamiért

Amikor a Republic még nem a saját dalkliséit hasznosította újra némi népies tuninggal, kifejezetten szerettem őket, konkrétan a rajongójuk voltam. Ebből az időszakból maradt meg a repertoáromban ez a támadhatatlanul tiszta mondanivalójú nóta. Sokan mások is így érezhetnek, ezért szinte kihagyhatatlan darab egy-egy mámoros este során.

4. Edda Művek - Hűtlen

Elárulok egy kulisszatitkot: általában ezzel  a dallal szoktam éneklésre bírni a buli elején még gátlásos társaságot. Szinte népdal-szinten ivódott bele a legújabb kori magyar lélekbe, nem lehet vele hibázni.

3. Piramis - Szállj fel magasra / Ajándék / Ha volna két életem

A Piramis lírai trilógiájának előadásánál a legfontosabb szempont a megfelelő hangnem megválasztása, különben Révész Sándor előadásmódjának reprodukálása ultrahangon való sikításba torkollhat.

2. LGT - Neked írom a dalt

Ezt a nótát a Jóisten is tábortűzi slágernek teremtette. Pont.

1. Ákos / Bonanza Banzai - Valami véget ért

Popularitását tekintve a Kárpát-medencében verhetetlen, ha az ifjú Werther ismerte volna, talán ebbe a dalba ölte volna világfájdalmát. Már jóval Ákos Andante lemeze előtt ebben a hangszerelésben játszottam ezt a dalt, már amennyiben hangszerelésnek lehet tekinteni az alapakkordok bontogatását. Lírai zene, "ákosos" szöveg, mi kell még?

HÁT AZ ULTIMATE CAMPFIRE HIT!

A dal, amely minden listán kívül és felül áll, és amely egyszerre állít emléket Kurt Cobainnek és a 90-es évek tovatűnt (esetleg megkomolyodott?) ifjúságának:

Tankcsapda - Egyszerű dal

Zseniális szöveg, amit 14 éves kor fölött szinte minden, a rockzenével kapcsolatba került magyarul tudó ember ismer. Nirvanától utánérzett zenei alap finom utalásféleképpen. Átérzés. Átlényegülés. Rock and roll. Mert a rock and roll az nem egy tánc...

Egy kis pihenő, chillout, majd térjünk vissza a valóságba!

Megvolt? Mindenki jól van?

OK, folytassuk tovább kicsit tárgyilagosabban.

Ez volt tehát személyes tábortűzi toplistám, melybe az ízlések és pofonok elmélete alapján számtalan helyen lehetne belekötni. Rengeteg személyes kedvencem maradt ki belőle, mivel összeállításánál a népszerűséget és az ebből fakadó játszási gyakoriságot tekintettem a fő szempontnak.

Most viszont megkíséreljük összeállítani a B-oldal értő közönségének TOP10 tábortűzi sláger EVÖR listáját. Arra kérünk minden hozzászólót, hogy kommentjében ossza meg velünk kedvenc dalait e műfajból! Ha lehet, mellőzzük az olyan poénokat, mint például a Sepultura "War For Territory" című méltán híres, ám tábortűzi körülmények között nehezen reprodukálható zúzásának jelölése. Továbbá "A börtön ablakába..." sem ér :)  A legtöbb jelölést kapott dalokat cikksorozatunk következő részében szavazásra bocsájtjuk.

A következő részben intejút olvashattok a Muszty-Dobay házaspárral, akik annak ellenére, hogy talán egyetlen tábortűz mellett sem gitároztak, felülmúlhatatlan hatású hazai ikonjai a gitáros-éneklős közösségi zenélésnek.

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr54997804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chakabelus 2009.03.24. 08:38:04

Olvasnivalóóóó! Ajándékot érdemel.
techline.hu/letoltes/20090306_Free_Fire_Screensaver.aspx
(Tábortűz-élmény a monitorra)
Jöhet a folyt.köv.!

Chino 2009.03.24. 09:57:34

Faith No More - Easy (Commodors feldolgozás de FNM-osan sokkal sokkal ezerrel milliószor jobb:D)

a katona fehérben 2009.03.24. 09:59:45

Esetleg az unplugged-hőskorszak számaiból néhány? Nirvana Unplugged szinte bármelyike, Tears In Heaven, Be With You (Mr Big), More Than Words (ahhoz mondjuk eléggé kell tudni gitározni)? Az ultimate éneklésrebírónak pedig nálam a Bródy-féle Micimackó bizonyult (míg a Ha én rózsa volnék, talán kicsit épp a Muszty-Dobay gitáriskolának köszönhetően, börtönablakában-kategóriásan ciki. Mivel az egyik első megtanulandó dal a Könyvben, addig mindenki eljutott, akinek valaha volt gitár a kezében).

Chino 2009.03.24. 10:02:45

meg még esetleg a 16 tonna (angolul, magyarul azon belül is bősz kisz-esként énekelve az ember sárból jött és sárba tér változatot, avagy republic módra is előadható)
(( én mondjuk tábortűznél szoktam énekelni Pearl Jam-et meg Alice in chains-t is de ők nem a legpopulárisabb kempfájör előadók))

Sákif za morro? 2009.03.24. 10:24:12

A barátaimat felhatalmaztam, hogy ha bármelyik dalt a felsorolt tízből megpróbálnám eljátszani, akkor dugják a seprű nyelét a seggembe, lőjenek tarkón, szarjanak le és hagyjanak úgy amíg cseppfolyósodni kezd a hullám.

Salvatore Bonanno 2009.03.24. 11:18:55

Üllői úti Fuck: Esküvő
Ultimate!!!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.24. 13:08:49

Tudom, hogy nem ide tartozik, de a Háffánánát most is szeretném bemondani, mert a múltkor annyira röhögtem rajta :)

Nekem valamikor 20 éve volt először gitár a kezemben, 2 gitárom volt evör. Normálisan sose tanultam meg rajta játszani, persze bármilyen dallamot eljátszok, de az az érdekes, hogy szerintem konkrét "dalokat", akkordmeneteket sokkal gyorsabban lehet egy gitárral megírni. Vagy transzponálni énekessel való összepróbáláskor.

Annak ellenére, hogy billentyűs és zongorás gondolkodású vagyok, szívesen bepótolnám a gitározást, már ami azt illeti, hogy a legfőbb hangnemekben hogyan kell a 3-4 szólamú alap akkordokat lefogni néhány fordításban. Ha lenne valami pofás hangszerem, kézre eső, nem túl széles nyakkal, nincs lapát kezem, illetve óvnom kell, hátha egyszer még gyémántgyűrűket akarok eladni éjjel 1 és 4 között a Super RTL-en óriási kézrezoomolással.

LWPLICM 2009.03.24. 13:44:56

Őszintén szólva a fenn említett 10-es listán szereplő dalok közül csak csak az LGT-t és a Piramist tudnám kis szöveg segítséggel elénekelni , a külföldiek közül pedig a Knoocking on Heaven's Door-t és a Hey Jude-ot. De egyik sem tábortűzhöz való, talán a Hey Jude kivételével.
A tábortűznél nem az ismert és a közízlés által általánosan elfogadott dalokat szokták énekelni? Szerintem az igazi tábortűz dalok nem köthetők előadóhoz, így ilyen szempontból Instellar Overdrive-nak van igaza: az 'Ohio' és 'A börtön ablakából' a befutó.

Ha pedig a koncerteken közösen énekelhető, kicsit balladaszerű, jó dallamvezetésű dalokról van szó, akkor a külföldiek közül kb az ilyen típusúak rúghatnak labdába:
Hey Jude
Love of My Life
More than Words (Extreme)
Hey There Delihah (Plain White Ts)
Everybody's changing (Keane) - már ha a közönség ismeri..

a magyarok közül viszont ilyen szempontból az általad említett számok szinte mindegyike ott lenne: LGT, Piramis Edda és a Bikini dalok is
...

... de ez a vélemény lehet, hogy azért alakult ki bennem, mert én többet járok koncertekre, mint tábortüzekre :-)

venator 2009.03.24. 15:06:21

Vessetek a mókusok elé, de nekem két dal ugrott be rögtön. Először persze a 16 tonna, de az már volt.

Így viszont:

El condor pasa

www.youtube.com/watch?v=cHqT1Gk_Lc8&feature=related

Guantanamera

www.youtube.com/watch?v=bJ4NOXz3gjA&feature=related

Bazi öreg vagyok! :((

venator 2009.03.24. 15:07:33

Magyar meg nem jut eszembe.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.03.24. 16:35:25

én ezeket a dalokat tudom kommentelni, mondjuk van benne börtön ablakában az igaz, de van itt még missisipi, meg halihó ohio:
szamoca.freeblog.hu/archives/2009/03/04/a_tabori_gitaros/

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.24. 17:19:11

@venator: 16 tonna :))) Kedvencem Eric Cartmen előadásában...

@Bettie Page: HA ÉN ZÁSZLÓ VOLNÉK! (-nák!:))) Óriási, tényleeeeg, a listára való! Pont tegnap hallgattam végig három Illés lemezt nosztalgia "végett". Bettie, nem akarsz interjút adni a B-oldalnak mint "a női olvasó"? Sose tennénk ki, csak az az érzésem, hogy az ilyen zenészes, nagyon zeneszeretős témákat lányok alig olvassák (kivéve pl. Kata, aki ír is), és kíváncsi volnék, mi az, amitől mégis. Igazából egy női fókuszcsoport kéne, hátha okosodunk, és több embernek tudunk örömet (vagy bosszúságot) okozni.

@Bukott Rockzenész: szerintem a folytatás 5-8 nap múlva esélyes, kell a "színezés" a kettő közé.

Reszket a hold a tó vízén játszik? A 60-as évek táncdalocskáit még el tudom képzelni. "Szöveg tudása" a lényeg. Azt el nem tudom képzelni, hogy az Extreme kurva nehéz nótáját hogyan énekli egy 15-20 fős társaság, milyen esetleges oktávváltásokra kényszerülnek, amikor belefutnak korlátaikba, de előnye, hogy ha lankad a tűz, a bárszéket rá lehet dobni (az jár a számhoz ingyen).

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.24. 17:30:23

Varga Miki: Európa (bizony!:))

Drezdában, '86-ban a Prager Strasse-n sörgitáommal kísérve háromszáz magyar énekelte...:)


Neurotic: Break (tudni kell a szöveget !:)

Bizottság: Szerelem (tuti csajozáshoz:)

Bikini: Mielőtt végleg elmegyek, Adj helyet, Részegen ki visz majd haza

Nagyferó: 8 óra munka, 8 óra pihenés


és az übergigaultimate: KFT: Afrika (!:)


a szokásos tucatnyi metróillésomegalgtfonográfbojtorjánt nem sorolnám:)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.03.24. 17:45:43

Köszönöm a hozzászólásokat, a "virágozzék minden virág" elv jegyében pedig örülök a sok dal-jelölésnek - remélem, bővül még a termés, hogy aztán szavazásra bocsáthassuk a rengeteg nosztalgikusan felidézett nótát.

Néhány "alap" tábortűzi nótát azért nem szerepeltettem a saját toplistámon, mert azokban a körökben, ahol megfordultam gitárom társaságában, túl triviálisnak számítottak. Ennek ellenére a B-oldal összesített listáján mindenképpen helyük van, sőt javaslom külön idegen nyelvű lista létrehozását is.

Ha pedig az időjárás végre kegyes lesz hozzánk, akár egy közös szalonnasütésben is benne lennék, természetesen a blog értő közönségének részvételével.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.24. 18:10:28

O bella csaó. (Ha agyonvernének, se tudnám, hogy kell leírni. ) Sajnos, én is láttam még úttörőcsapat-zászlót.

Flankerr 2009.03.24. 18:11:00

Guantamera, Ohio, Európa feltétlen az én listámon is szerepel, eddas és bikini dettó.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.03.24. 18:50:35

Újra itt a nagy csapat....csapjad össze!

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.03.24. 18:59:22

nosferato, interjú , persze szívesen, uyganis áhitattal olvasom a megjelenéstől kezdve minden nap a blogot:) szóljak még egy-két zene"olvasó" bloggerlánynak?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.24. 19:17:17

@Bettie Page: ha ismersz olyat, aki olvas B-oldalt, akkor mindenképpen megköszönnénk, szívesen hallanék ötleteket másképp gondolkodó emberektől. Cserébe talán megitatjuk a fókuszcsoportot, ugyanis a hivatalos szerkesztőségi tárgyaló a Dürer Kert. Valamikor régen belenéztem a blogodba, és úgy rémlik, ott valami reppelésről ment a témázgatás, aztán eltűnt az egész blog egy időre, jól emlékszem? De amennyire láttam, zene iránt érdeklődő társaság volt, talán nálunk jobban is, amit mindenképpen riszpektelünk és egyben kutatunk.

Ha akad néhány kollegina, akiknek van kedve befolyásolni, akkor vetíts egy B betűt a Holdra és veszem a naptárat, hogy mikor. Vagy posztként, vagy 1-2 ötletet a tartarlomba integrálva biztosan megemlékeznénk róla. Köszi!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.24. 20:07:16

Óóóó, kedves kolega elvégezte a munkát helyettünk :-)

Nos hát akkor csapjunk a húrok közé! Maradt azért még pár (amúgy ezek tök jó számok):

Oasis - Wonderwall (májerebbeknek van kápójuk is, bizony, csak kiénekelni nem tudják úgy)
Depeche Mode - Enjoy the Silence
Cranberries - Zombie, Animal Instinct (utóbbi a tájékozottabb fajtának)
Men at Work - Down Under
Beatles - Blackbird (ezt udvariasan, átszellemülve kell hallgatni, mert nem tudják a szövegét általában), 8 Days a Week, You've got to hide your love away
Jeff Buckley - Hallelujah
U2 - Still Haven't Found What i'm Looking for, With or Without you
RHCP - Californication (a többi volt)
Pink Floyd - Wish You Were Here
Tears for Fears - Mad World
Erasure - A Little Respect
Ugly Kid Joe - Cats in the Cradle
The Papas & the Papas - Dream a Little Dream, California Dreaming
Police - Every Breath You Take
REM - Losing My Religion, Drive, Everybody Hurts
David Bowie - Space Odyssey
Guns n' Roses - Patience (hogy lehetett kihagyni?)
Soul Asylum - Runaway Train
A-Ha - Take on Me

Hm, és alig maradt valami a tabosgyűjteményemből, de üsse kavics! Most neki is állok zenélni egy kicsit ;-)

hangtarnok · http://hangtarnok.hu 2009.03.24. 22:01:56

Paff, a bűvös sárkány
Húsz év múlva
Múlnak a gyermekévek
Szállj el kismadár
Azért vannak a jó barátok
Petróleumlámpa
Könnyű álmot hozzon az éj
Kell hogy várj
Mint a mókus :-)

chakabelus 2009.03.25. 08:50:00

Tán 76-ban tevékeny részese voltam egy ˝a chilei nép iránti szolidaritás˝ jegyében rendezett tábortűzzel nyomatékosított KISZ rendezvénynek. (na, ki a legöregebb???) De csak a Guantaramera-ra emlékszem. (kezdeti agyérelmeszesedés...) Pedig legalább 40 percet zajongtunk...

Hitchiker 2009.03.25. 12:56:54

hiperkarma - zöldpardon
amorf ördögök - dunántúli sláger (az utolsó versszakot elhagyva átköltve adott esetben)
kispál - csillag v fecske
ladánybene 27 - kell egy ház (a refrén inkább)
sajnos csak ennyi jutott eszembe mert a többi már volt említve és ezek is inkább csak utalások az életműre (eszünkbe jut egy sor és próbáljuk folytatni a dalt ameddig tudjuk :))
ja meg hogy "ha jó a kedved......"

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.25. 13:30:49

dunántúli sláger nem amorf ördögök

csókolom

Hitchiker 2009.03.25. 13:46:14

@A Hannibal Lektűr-attitűd: és talán nem is csókolom hanem egy tom waits szám átirata ( www.youtube.com/watch?v=xauwHPvZ3do ) ha ebbe akarsz belekötni de szerintem a végeredmény szempontjából lényegtelen, az amorfos verziót többen ismerik (szerintem)
egyébként peace ne ezen vesszünk össze :)

gyz 2009.03.25. 14:34:15

én inkább azokat írom, amelyektől gyújtogatni és törni-zúzni tudtam volna (gyűlöltem az ilyen tábortüzes gitározgatást)

guantanamera
ohio
o bella ciao
paff, a bűvős sárkány (BETILTANI!!!)
micimackó (pedig maga a mese milyen remek)

és gyakorlatilag minden szám gyűlöletesen borzasztóvá válik, ha tábortűznél, gitárkíséret mellett, ide-oda dűlöngélve éneklik.

Ilyenkor le kell csapni a gitárost, odavinni egy magnót, és betenni ezt (az intrót kihagyva):

www.youtube.com/watch?v=ZXyzo3NfLTM

:-)

a katona fehérben 2009.03.25. 17:05:17

@Modor Tibi: kevés olyat ismerek, aki ezeket mind értékelhetően el tudná énekelni (U2, Dream A Little Dream, Zombie), némelyiket gitározni se egyszerű, illetve egyszerűen nem szólalnak meg egyszál gitárral, szabad ég alatt, ha még énekelnek is mellé (pl. az Every Breath You Take vagy épp a Californication teljesen halott a "main riff" nélkül, ami viszont a vinnyogásban elvész). Vagy erősítőt is viszel magaddal? :-)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.03.25. 17:13:01

@a katona fehérben: Jogos a felvetés... Bár U2-vonalon kompetensnek érzem magam még józanul is, a többi, általad említett nóta eljátszása tényleg necces lehet egyszál gitárral egy "szólista-kórussal" (copyright by Muszty-Dobay) szemben.

Californication--t és Otherside-ot viszont már hallottam nagyon korrekten elgitározva/elénekelve úgy, hogy senki nem akarta túlüvölteni a másikat, pedig elég sok folyékony és légnemű tudatmódosító volt már a társaságban.

cziczmiczpindur 2009.03.25. 17:18:17

bocs, ha már volt:

Őrizd a békét, és dalolj velünk....(tuti én vagyok a legöregebb:))

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.03.26. 00:17:46

@cziczmiczpindur: All we are saying is give peace a chance? Váháh... igény volt a fordításra, ezt mondjuk megértem. De akkor még legalább el lehetett sütni halandzsázás énekléseket. Az Old Boys egyik számában szabályosan azt énekli a csávó, hogy "vakvarjú".

Tuti te vagy a legöregebb :))

Minc 2009.03.26. 11:22:15

Kispál - Emese :)

gébence · http://soraim.blog.hu 2009.04.05. 10:54:04

Az Egyszerű dal első helyén meg se lepődöm, egyhetes balatoni táborban egy csaje annyiszor elénekelte, hogy a dalt meg is utáltam. :D
Játszott még nálunk
Omega "Ha én szél lehetnék"
Republic "Ha itt lennél velem"
"A börtön ablakában" (vagy abból Kovbojok "Kakadal")
és persze Richie Valens "La bamba"

Bogyi bácsi 2010.02.12. 10:54:42

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Csókolom Hannibal, de nem Csókolom az eredeti... Tom Waits: Yesterday is here. Hangyányit elvontabb mondanivalóval és hát az Öreg sajátos hangjával felejthetetlen élmény úgy hajnali 3-4 felé, mikor már önmarcangoló részegre itta magát a társaság.

Bogyi bácsi 2010.02.12. 11:23:18

- Cseh Tamás: Illegalitás
- Kicsit szomorkás a hangulatom
- Dés László: Vigyázz rám
- Zorán: Boldog idő
- Zorán: Szép Júlia
- Dinnyés: Hajnali ének
- Nem volt a Szása...
- Beatles: Ob-la-di Ob-la-da
- Záray-Vámosi: Homokóra (vagy Ülök a Ladában...)
- Georgia Gibbs: Kiss of Fire (Ne hagyd el soha azt ki téged imád...)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása