Hét dala: Sziámi - Világegyetemista

Hét dala: Sziámi - Világegyetemista

2009.03.25. | Horváth Oszkár

Hét dala: Sziámi - Világegyetemista

Album: Testből testbe

Miért pont ez? Mert szerettem. Soha nem ástam bele magam a Sziámi teljes anyagába, majdnem mindennel így vagyok, így legalább van időm párezer másikra.

Ha ezt a klipet látom, nem valószínű, hogy komolyabban foglalkozom az előadókkal, lehet, hogy éppen ezt akarták vele elérni. A Hobó hasonmás hentes/motoros arc szaxofonos (Kardos Bozi) alakja kegyetlen, a nadrágfelhúzásának mértéke pedig egyenesen szívenüt. Eközben szaxofonon olyan, mint Muck Ferenc, fuvolán meg mint Török Ádám, egyben van, amit csinál. Hasonlóan sokkolt az énekeslány látványa, aki sminkre a Chaplin filmeket idézi, míg a szöveget illusztráló rosszalló szemforgatásával leginkább a hamis papokat, vagy a tenisz játékvezetőket. Na most ő vagy Kroll Zsuzsa, vagy puskás Büfé Andrea (távoli - és névrokona Phoebe Buffet-nek), vagy az általában vokálokból jól ismert nevű Cerovszky Heni.

A kazettaborító belső oldala büszkén hirdeti a szövegíró posztot "liryes" néven (az EDDA-nak volt egy ilyen válogatásalbuma...), ami annyira jön ki jól, mint a napokban kezembe került 90-es évekbeli magyar easy listening CD belsején a "köszönjük a hangszert a Honner cégnek", ami ugye Hohner. Szerintem a következő albumhoz még több hangszert adtak, a gitárok mellé még néhány bónusz tangóharmonikát is.

Müller Péter hordozza a közös paramétert akár az imént említett Hobóval, Jim Morrisonnal, Mick Jaggerrel, Kovács Ákossal, ennek ellenére átjön a dolog, az orgánuma és az általában ugyan beteg, de óriási szövegek miatt. A kazetta belső borítóján Utóbbi felhasználásával és egy basznivaló női hanggal megérdemelne egy hátradőlős elájulós chillout feldolgozást. Lentre bemásolom a szöveget.

A fenti spontán névsorolvasáshoz hozzá tartozik még Gasner János is, aki ezen a konkrét albumon ugyan nem játszik, de évekig volt ennek a zenekarnak is oszlopos tagja. És aki múlt hét kedden reggel 54 évesen elhunyt.

Sziámi - Világegyetemista

Már nem vagy a régi, mert már nagyon régi vagy
Régi lábon jársz, a fejedben régi agy
Régi a kezed, régi az arcod is
Tartod magad, régi minden tagod akkor is

Hogy lettél te egyszerre csak ennyire régi?
Hogy lehet így élni? Hogy lehet így élni?

Régi lábon jársz, régi cipő azon
Persze, lehet, hogy új, de idejemúlt fazon
Régi, régi a dumád, régiek a trükkjeid
Régi vagy, nemrég még új voltál pedig

Hogy lettél te egyszerre csak ennyire régi?
Hogy lehet így élni? Hogy lehet így élni?

Te fél pár ember, hol van már az a pár
Aminek a fele nemrég még te voltál?
Az a pár jó éved elpárolgott hamar
Régi vagy, és ez szemlátomást zavar

Hogy lettél te egyszerre csak ennyire régi?
Hogy lehet így élni? Hogy lehet így élni?

Régi vagy, oké, és most már mindig régi leszel
Teljesen többé soha-soha nem támadsz fel
Régi, régi, régi, régi mák-mákvirág
Másvilág, túlvilág, csak ott várhat valami rád

Hogy lettél te egyszerre csak ennyire régi?
Hogy lehet így élni? Hogy lehet így élni?

De azért ne nagyon izgulj, te vagy az attól még
Fogd fel inkább úgy, hogy letudtad a nehezét
Túlvilág, másvilág, az is csak egy világ
És te a világegyetemtől kaptad meg a diplomád

Hát akkor
Hogy lettél te egyszerre csak ennyire régi?
Hogy lehet így élni? Hogy lehet így élni?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr381022356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.03.25. 14:16:17

Müller Péter Iván nekem utoljára a Kontroll Csoport tagjaként volt hiteles, de ott is csak azért, mert nála sokkal fajsúlyosabb egyéniségek (Kistamás Laci, Bárdos Deák Ági) mellett alakította az 'elvontkodó humánértelmiségi' szerepét, ami tökéletesen ráillett. De aztán amint magára maradt, a szerep végleg átvette az irányítást és egy visszataszító, fél-underground alak lett belőle, aki mellesleg a műfajból szinte egyedüliként jól meg is szedte magát a Szigetnek köszönhetően. Persze nem is annyira ezzel van a bajom, hanem azzal, hogy túlságosan is megkerülhetetlen figurája lett a magyar undergroundnak, egyfajta bálvány lett belőle, a tipikus magyar alternatív gitárzene-hangzás pedig leginkább neki köszönhetően súlykolódott bele majd' mindegyik zenekarba hosszú-hosszú éveken át (csak mostanság kezdenek kijönni belőle).

Sajnálom, mert egyébként nem lenne ez rossz zene, de Müllerrel szemben elég komoly ellenérzéseim vannak. Megyek is, felrakom az Anyátok kazetta vonatkozó darabját...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása