Mi az amit iszol? Zydeco!

Mi az amit iszol? Zydeco!

2009.04.09. | Horváth Oszkár

Na jó, de mi az a zydeco? (Nem Bedekó. Nem Bamakó. Zydeco.) E zenei műfaj mögött fantasztikus wikipédiázási lehetőségek húzódnak. A louisianai kreoloktól származik - ott helyben azokat illetik ezzel az elnevezéssel, akik már a XVII. században, az USA-hoz való csatlakozás előtt az államban éltek.

Röviden definiálnám a legfontosabbakat, és az alapján merje bárki állítani, hogy ez nem érdekes. A zydeco szó jelentése: zöldbab. Tehát ha eddig azt állítottuk, hogy nem ismerjük, akkor hazudtunk. A műfaj két alapvető hangszere pedig a tangóharmonika és a mosódeszka.

Tényleg, mintha csodaországban lennénk. Aki nem hiszi, megcsodálhatja élőben, a Jambalaya zenekar ugyanis egy zydeco kóstolóval készült húsvét vasárnapra. Végül is a zöldbab nem hús! Április 12-én a Take Five ad helyet a zenekar ünnepi koncertjének, melyen vendégként Szabó Tamás szájharmonikás fog közreműködni. Állítólag a koncerten lesz meglepetés vendég, feltűnik majd egy-két új hangszer.

Aki tud még két lábon járni, és másnap reggel 5 órakor sincs halaszthatatlan programja, vagy éppen a Deák tér közelébben jár, látogasson el a Paulay Ede utcába, a 2-es szám alatt leszédülve fogja fel a lépcső alján a Take5 jazz klub. Mindezt próbálja meg 21:00 órakor tenni, mert akkor van a koncert, és ha előbb érkezik, kénytelen lesz a Vista étteremből levitt ételek közül rendelni, és meglepődni, hogy az is milyen jó... Esetleg kérjétek a B-oldal menüt, ez egy üveg Légli Blanc, utólag felmérgesítve Agárdi kajszi pálinkával, és később meggondolatlanul az Aspirin hatóanyagának inverzével, amit tudósok évtizedek óta kutatnak, de mi tudjuk, hogy az a búzasör. Ennyit az ismétlődő személyes élményekről.

Kedvcsinálónak némi háttér: a Jambalaya dobosa Mezőfi István a Palermo Boogie Gang egyik pillére, nekik köszönhetik Szabó Tamás herflijének társaságát, és az általunk nagyra becsült Dévényi Ádám zenekarát, az Átmeneti kabátot is színesítette. Nemes Zoltán billentyűs és Varga László basszusgitáros pedig A kutya vacsoráját egészítik ki, akik néhány napja egy interjú erejéig voltak vendégeink a B-oldalon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr921055056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása