Eltipegtek a Fürgerókalábak

Eltipegtek a Fürgerókalábak

2009.06.09. | Rálf atya

Amint az jó ideje olvasható a Fürgerókalábak honlapján, már csak egy ex-zenekarról beszélhetünk. Kb. úgy voltam velük, amikor az embernek egy bűn ronda korcs kutyája lesz. Van szebb, gyorsabb, erősebb, ügyesebb, de őt szereti, aki beszól, annak garantált a kubai nyakkendő.

Igazából nem értettem, hogy ha egy zenész dalokat ír, hogy jönnek ilyenek, de nem tudom nem szeretni őket, a maguk nemében legyőzhetetlenek voltak. Rengeteg koncertjükön voltam, 11 éve figyelemmel követtem komolytalanságaikat. Emberileg értékes figurái a magyar underground zenének. Zenéjük pedig a hülyeségre fogékony generációk olvasztótégelye. Amennyire nem tudtak egy komoly mondatok sem nyilatkozni, annyira komolyan vették a zenélést, a szórakoztatást.

Aki nem ismerte őket, járjon utána a bárhol és bármikor tuti sikert arató Buzis dalnak, a GY.U.R.O.K.-nak vagy bármelyik teljesen agyament Fürgerókalábak klasszikusnak. Volt idő, amikor nem volt fesztivál nélkülük, a punkok meg elfelejtettek kutyát sütni, annyira készültek a Fürgerókalábakra. Volt idő, amikor Szenes Iván bácsi befenyítette őket, egy ideig FRL néven tevékenykedtek. Volt idő, amikor japán dobosuk volt, mp3 lejátszóról ment a dob, volt idő, amikor dobossal játszottak, nem is akármilyenekkel.

Mindenki jóban volt hazánk legnagyobb debilcore zenekarával. Hogy a búcsú pontos okát és a jövőt megtudjam, gondoltam az a legtutibb, ha magát Acélos Balázst, a fürgék gitáros szívét-motorját kérdezem ki:

B-oldal: Andris kiválása után énekest kerestetek. Tényleg igaz, hogy Paksi Endre jelentkezett?

Balázs: Igaz. Küldött egy bazi nagy dobozt, ami tele volt kazettákkal meg dévédékkel a korai időktől kezdve egészen a mai napig, mint referenciaanyag. Írta, hogy a fasza tele van azzal, hogy állandóan fikázzák az Ossian miatt és nagyon szeretne egy igazán komoly csapatban énekelni. Így esett ránk a választása. Nagyon örültünk a megkeresésnek, elmentünk együtt ebédelni, mindent megdumáltunk, kitűztük az első próba időpontját, aztán egyszer csak megjelent a Hartmann Kristóf a kiadótól, hogy nem lesz itt semmiféle együttműködés, mert az Endre olyan szerződést írt alá a Hammernál, hogy nem kooperálhat senkivel és a következő 10 évben még meg kell írnia 10 Ossian sorlemezt, kell csinálni egy koncertfelvételt és egy DVD-t. Szóval beszoptuk. 

B-oldal: Sok jelentkező volt? Miért nem tudtatok közülük választani?

Balázs: Ö… szerintem olyan 8-10. Voltak lányok is, volt, aki 300 km-re lakott… Volt, aki írt, de utána már sosem válaszolt. És kipróbáltunk azért pár embert, de nem találtuk meg azt, akire igazán szükségünk volt. Voltak jó énekesek, de fazonilag nem illettek volna a produkcióba – már ha használhatom a produkció szót… -, vagy illettek volna, de a hangjuk nem volt az igazi. Mintha mi olyan geci jó zenészek lennénk, hehe! 
 
B-oldal: Az énekes kérdés mellett volt más is, ami a feloszlást eredményezte?

Balázs: A dobos kérdés. Tücsi túl nagy művész volt már a végén és nem nagyon akart részt venni semmiben. Neki a jóisten hatalmas tehetséget adott, amit nem tékozolhat el nálunk. A Babos Gyulával kéne zenélnie.  
 
B-oldal: Mikor lesz az Arénás búcsúkoncert?

Balázs: Azon már túl vagyunk.  

B-oldal: Tücsi, Robin és Te azért folytatod a zenélést?

Balázs: Gondolom, hogy igen. Mondjuk Tücsivel nem beszéltem már hónapok óta, de nyilván elmegy valahova dobolgatni. Ha addig nem kap agyvérzést, hehehehe! Robin is akar valamit csinálni, azt hiszem. 
 
B-oldal:  És te se akasztoddad szögre a gitárt. Pár mondatban mutasd be a te új bandádat, a Don Gatto-t.

Balázs: A Weisz papa az énekes meg a basszusgitáros a Chaos Of Disorderből. Sajnos ők is bedobták a törölközőt. Én meg vagyok a gitáros. Én régebben a Fürgerókalábakban zenéltem, de sajnos feloszlottunk. Van egy dobos fiúcska is, de ő lehet, hogy nem sokáig lesz, mert hozna még egy plusz gitárost, nekünk meg a plusz gitáros nem annyira kell. Ez meg fáj a dobosnak. Akit ráadásul még elérni sem tudunk napok óta. Szóval minden kezdet nehéz…  
 
B-oldal: Szórakoztatni fogtok vagy egyszerűen odabasztok?

Balázs: Egyikhez sem értünk, de a kettő ötvözete az jó lenne. Egy vicces pofon. Köszi a kérdéseket!

Fürgerókalábak: Rókabugi  

 

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr481124160

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winston01 2009.06.09. 13:10:31

Az a nyakkendő kolumbiai. :)

szatyi 2009.06.09. 13:15:58

Rendkívül sajnálatos az esemény, csak lesz valami azért.
Viszont igazán linkelhettetek volna valami hangulatos koncertfelvétel ehelyett az mtv-képes klip helyett, sokkal őszintébben hozza a hangulatot pl ez:
www.youtube.com/watch?v=C2PMeW2FIiI&feature=related

rattenfanger 2009.06.09. 13:23:04

kubai nyakkendő :)
a tangó meg biztos perui

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.09. 13:28:06

Tudom, hogy te is akarod
Az illatozó salakot!

Azért bízom benne, hogy csak hiátusz. Nagyon szeretjük őket.

Morgó Muki 2009.06.09. 13:28:56

Tényleg kár! Őszintén voltak debilek! :) Se Rózsaszín Pitbull, se Fürgerókalábak. Mi marad?

mifolyikitt 2009.06.09. 13:59:03

@Morgó Muki: Pittbull újra van. Sőt mostmár újra Kassaival.

Az FRL-ért meg tényleg kár :(

rettentó 2009.06.09. 17:55:28

Hartmann Kristóf milyen nagyvonalú...

Acid Amadeus 2009.06.09. 20:07:42

Azta, hát én nem is udtam, hogy szétmentek, csak csodálkoztam, hogy hogy eltűnt ez a lehet hogy nem a legjobb zenészekből álló, de iszonyat nagy punk-energiától kirobbanó(= ez szép) zenekar.

Acid Amadeus 2009.06.09. 20:08:31

Ja, és hogy ha ők nincsnek, akkor sosem tudom meg, hogy mi az a filterezés/pulykázás. Állatok.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása