Pannonia Allstars Ska Orchestra: a nagy ska család

Pannonia Allstars Ska Orchestra: a nagy ska család

2009.07.13. | Rálf atya

A Pannonia Allstars Ska Orchestra-t gondolom és remélem senkinek sem kell bemutatni. Méltán népszerűek határon innen és túl, koncertjeik komoly tömegbázist vonzanak, még aki nem figyelt rájuk, az  is könnyen beléjük futhatott tévében, rádióban. A B-oldal szerkesztősége a demójuk óta nem veszi le a szemét róluk, itt hát a legszebb ideje, hogy feltegyünk nekik is pár kérdést. A válaszokat itt, kicsit lejjebb találjátok, a PASO-t pedig színpadokon szerte az országban, hetente akár többször is. Például e hétvégén a Heineken Balaton Sound-on.

B-oldal: A 2003-as alakulásotokkor milyen célokat tűztetek ki magatok elé?
PASO: Elsősorban a ’60-as évek tradicionális jamaicai ska és az ebből kialakult rocksteady és reggae zenék hazai megismertetése volt a cél.

B-oldal: Mi az, amit jelenleg még elérhetőnek láttok a hazai és a nemzetközi porondon? Az eddig elért dolgaitokból mikre vagytok a legbüszkébbek?
PASO: Az embereknek egyre nagyobb szüksége van a kikapcsolódásra zenei értelemben is. A ska zene erre kiválóan alkalmas. Szerintünk ami még elérhető, az, hogy még több emberhez eljusson ez a műfaj. Rengeteg hazai és külföldi nagyfesztivál nagyszínpadán megfordultunk már és jegyzik a nevünk, de ami a legjobb ebben az egészben, hogy a csapaton belül családias a hangulat és szeretünk együtt lógni, dolgozni. Ezt az irie érzést a közönség is veszi.

B-oldal: Pár évvel ezelőtt mintha kicsit nagyobb lett volna a sürgés-forgás körülöttetek. Úgy érzem mostanában kevesebbet vagytok a médiában, kevesebb külföldi bandát hoztok Budapestre. Lecsendesültek ezek a dolgok, vagy csak egyszerűen „halkabban” dolgoztok? Vagy az én készülékemben van a hiba?
PASO: Amikor megalakultunk és belekezdtünk a koncertezésbe a ska zene nem volt itthon ismert műfaj. Fura figurák voltunk, amit mára már megszoktak. Ebben az időben többet kellet foglalkozni a médiával is és a külföldi zenekarokat is gyakrabban láttuk vendégül a hazai színpadokon. Nem nyomultunk akkor sem és most sem akarunk elöl lenni, hanem inkább a saját dolgainkkal szeretnénk foglalkozni mint pl. lemezfelvételek és a közösségünk ápolása.

B-oldal: Mennyire maradt meg az évek során a közönségetek? Csak jöttek új és fiatal arcok, vagy volt némi cserélődés is a korai időkhöz képest a koncertjeiteken, általatok szervezett klub esteken?
PASO: Az elején volt egy kis zűr amiatt, hogy nem voltunk egy szűk réteg kiszolgáló zenekara. Sok lecseszést kaptunk a rajongóinktól, hogy kik ezek az új idegen arcok a  közönség soraiban és, hogy miért nem játszunk pörgős európai ska zenét. Nyilván ezzel egyáltalán nem foglalkoztunk, hanem tettük a dolgunk és mindenkit szívesen láttunk. Ez a réteg lekopott és folyamatosan töltődik fel a táborunk új arcokkal, aminek nagyon örülünk.

B-oldal: Csak én látom úgy, hogy feltűnően sok szemrevaló hölgy jár a bulijaitokra, vagy ezt ti is tényként kezelitek?
PASO: Tény, hogy sokaknak tetszik a pozitív vibráció és ezt a lányok is megérzik. Az is tény, hogy kishazánk hölgy lakói között fellelhetőek feltűnően csinos hölgyek is.

B-oldal: 11-en vagytok. Milyen területen okozza ez a legnagyobb problémát? Próbák összeegyeztetése, turnébuszban, öltözőkben elférés, alkotói munka, koncert után csajozás, gázsi fejben történő elosztása? És ki rúgná a 11-est?
PASO: Igazából már megszoktuk a focicsapatnyi méretünket. Építő jellegű viták előfordulnak, de vidám hangulatban, egymásra odafigyelve zajlik a munkánk. A 11-est precízen megfontolva, összehangolva közösen rúgjuk, ha kell.


B-oldal: Sok országban jártatok már. A külföldi tapasztalataitokhoz képest hogy érzitek, Magyarországon a szaksajtó és a közönség mennyire kezeli a méltó helyén és mennyire öleli kebleire a ska-t?
PASO: Igen, rengeteg országban megmutattuk már magunkat és úgy érezzük, hogy egyre népszerűbb a ska zene. Nem panaszkodunk, minden rendben van. A take it easy életérzés feltétlenül szükséges a reggae zenéhez, hát így vagyunk ezzel mi is.

B-oldal: Hogyan viszonyultok a 3. hullámos ska bandákhoz?
PASO: A zenekar tagjainak különböző az ízlése, így mindenféle jó zenét hallgatunk. Elsősorban az első hullámos ska zenét kedveljük, de akadnak kiváló 3.hullámos ska bandák is.

B-oldal: Amerikai kiadónál jelent meg a legutóbbi lemezetek. Hogyan fogy a tengerentúlon?
PASO: Az eladási statisztikákkal teljesen elégedettek vagyunk. Az mondjuk meglepett minket, hogy a bakelitlemezünket pillanatok alatt elkapkodták.

B-oldal: Ha minden kívánságotok teljesülne, miket kérnétek az öltözőbe?
PASO: Mindenünk van ami kell.

B-oldal: Tartotok valami kabala állatkát, vagy más szakrális tárgyat a színpadon babonából? Esetleg koncert előtti kötelező ölelkezés, zöld tea, ima, ilyesmi?
PASO: Ilyesmi nem alakult ki nálunk, de nem rossz ötlet, majd kitalálunk valamit.

B-oldal: Jártatok már Jamaikában?
PASO: Sajnos még nem, de tervezzük.

B-oldal: Minden interjúalanyunkat meg szoktuk kérni, hogy küldjenek egy dalt olvasóinknak.  Ti melyik dalt választottátok?
PASO: Talán az olvasók ismerik a Madness zenekart. Azt már talán kevesebben tudják, hogy Prince Buster írta a Madness című számot is (erről nevezte el magát a híres angol zenekar) Ezen a videon Prince Buster a Skatalites zenekarral közös produkcióját láthatják. A Skatalites-ről annyit illik tudni, hogy ők találták ki a ska, rocksteady és reggae műfajokat.

 

Inetrjú Péterfy Borival | Interjú Senior Hallal

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr581230971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzidikeB 2011.05.03. 00:23:06

www.youtube.com/watch?v=DuaN1c1nRO4 likeolni youtuben .....nagyon bolodggá tennétek vele....

SzidikeB 2011.05.03. 00:23:48

www.youtube.com/watch?v=DuaN1c1nRO4 likeolni youtuben .....nagyon bolodggá tennél vele....
jo8:)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása