A Music Television születése

A Music Television születése

Miközben e cikket írom, a hátam mögött valami 28 héttel később című zombiskodás megy. Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy 1981. augusztus elsején 1-én sugárzott először adást az amerikai zenecsatorna, a Music Television. Putty! Azaz most inkább a "28 évvel később" lehetne a jelmondat.

Sok-sok emlék gyerekkorból, a jellegzetes MTV logó a sarokban, a még jellegzetesebb MTV reklámspotok, illetve a kiskamasz értetlensége, amikor megjelent a képernyőn a fura Paul King, vagy a fura Ray Cokes és egy újabb érthetetlen nyelven hablatyoltak. Fura volt, hiszen ekkor az alámondásos Rambo I, valamint az alámondásos Óvakodj a törpétől, valamint a SAT1-ről és a PRO7-ről (prozíben) VHS-re felvett német nyelven teljesen fura Amerikai ninja volt nálunk az etalon. Rúfmihhánn! Áh, elkalandoztam.  

Kalandozzunk akkor vissza a csatorna által először leadott videó klip segítségével, mely a az azóta klasszikus üzenetű "Video Killed the Radio Star" volt a The Buggles zenekartól. 

Nem akarok további érzelmi hullámokat pengetni, de azért csak jelentsük ki: az MTV a zenei tévézés alfája, tizenévesként szájtátva bámultuk a klipeket és a zenekarokat. Azóta persze változott a zene, változott a csatorna is. Ma már ritkábban, sőt nagyon ritkán kapcsolok oda, hogy "na, épp milyen zene megy". Nem jön már egy November Rain, egy Ugly Kid Joe, egy Metallica The One, vagy egy Pearl Jam, hát még egy Eurythmics. Avagy az Aerosmith és a Cryin'. Nekem ezek nagyon MTV élmények. Manapság, helyette sok-sok rapper, sok-sok arany, műflattykodás és seggrázás, bijonszéskodás. Persze, most én negatív és szűklátókörű vagyok, de én azokon a klipeken nőttem fel, amiben zenekarok és hangszerek láthatóak. (Volt is 2 VHS-nyi Queen klipem az MTV-ről felvéve, melyet 2 videó összekötésével még át is másoltam barátaimnak.) Lehet ezért szeretek koncertfelvételeket is nézni és nem "filmszerű" klipeket. Ma nagyon kalandozom, azt sem tudom, mihez térjek vissza. Na, mindegy. Azaz nem, hiszen az MTV jól láthatóan elmozdult a rocktól az R&B és a pop felé. Ebben egyébként nagy szerepe volt az első Michael Jackson videóknak is. Áu!

A másik szép emlékem az MTV Unplugged sorozat. ÚÚÚÚ! De megnéznék most párat a régi felvételekből. Ha már itt vagyunk, lássunk egy TOP5 Music Television műsor EVÖR-t:

1. MTV Unplugged
2. Headbanger's ball
3. MTV's Greatest Hits (Paul King műsora)
4. MTV Video Music Awards
5. Yo! MTV Raps

És persze az MTV news. Vagy az élőben leadott Freddie Mercury emlékkoncert. Nah! Ellenben a mai celebrity központú, valamint valóságshow erőltető műsorstruktúra nekem nagyon nem hiányzik és nem is asszisztálok hozzá. Érdekes belegondolni, hogy amit mi kaptunk a 90-es években az MTV-től, azt ma a mai MTV és alcsatornái (sister channels), valamint a VIVA TV adja a fiataloknak. Olyan leszel, amit eléd tesznek. Nagy valószínűséggel. De ez már szociológia.

Magyarországon már a 80-as évek végén lehetett szabadon fogni a csatornát, majd a 90-es években ez már a különböző szolgáltatók és csomagok megfelelő metszete és két ismeretlenes egyenlete alapján volt és van így. A Wikipediaról tudom (minden információt ott tárolok), hogy a magyar nyelvű adás 2007. október 1-jén, reggel 6 órakor indult, méghozzá Gwen Stefani "Now That You Got It" című számával, melyet Ákos "Minden most kezdődik el" című üzenetnek is felfogható nótája folytatott. Tudom, most Ákos azt hiszi, hogy neki kívánok szülinapot (tudtátok? 40+1 vagy már 40+2?), ellenben dobpergés és szóljanak a fanfárok, Halász Judit hangján együtt énekeljük, hooooooooogy...

...boldog születésnapot Music Television!

...I want my MTV!

Legjobb zenecsatorna EVÖR | Elindult a magyar RockTV

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr751280526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H McFly 2009.08.01. 15:45:47

Én a Braun Top 20-t is gyakran néztem.
És hogy mindenki megnyugodjon (beleértve a kedves szerzőt), nem lesz olyan, hogy 40+2! Biztos forrásból hallottam. :-)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.01. 20:10:34

Ray Cokes a legalapabb név. Az "idegesítő", állandóan mozgásban lévő kézikamerába műsorvezetés abszolút tőle jön, emlékeim szerint legalábbis apám is úgy nézte 90-ben, hogy "ezen a csávón beszarok, nem értem, hogy mit mond, de óriási fazon, ahogy bedugja a búráját a képbe néha".

Volt egy Soledad O'Brian is asszem. Illetve nekem annyira nem jött be, de a Celebrity Death Match is klasszikussá állt össze. Az Unplugged meg nem tűnik nagy ötletnek, mégis changed-the-world kategória.

Su Larsen (törölt) · http://sularsen.com 2009.08.01. 20:11:56

Nagyon régen volt egy rajzfilm persze semmit nem értettem belőle de amikor tudtam megnéztem.
Egy bazi nagy szörny volt benne aki folyton depis volt, hatalmas kampók nőttek ki a kezéből, meg volt egy ember kis csaj annak panaszkodott folyton (ezeket csak gondolom már a depit meg a panaszkodást). Meg volt egy gonosz aki ilyen rém nyúl szerű valamikkel támadott folyton. Vagy valami ilyesmi.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.08.01. 20:53:45

Szerintem is Ray Cokes, főleg a Most Wanted. Valahol van egy óra belőle VHS-en, néha megnézem, és megállapítom, hogy teljesen kattant volt az a fazon! Ráadásul az egyetlen médiasztár, aki a csúcson abbahagyta, nem?

Amúgy az MTV Europe tényleg adta a Freddi Mercury emlékkoncertet? Én akkor miért a Magyar Tévén néztem? Hogy idegeskedhessek a kommentátorokon? :)

A Paul King-féle GH eléggé önismétlő volt, egy év nézés után már nem volt szám, ami újként hatott volna benne. Az Unplugged meg... háááát, Kurt Cobain a hangszedős, torzított akusztikus gitárral... nagyon unplugged volt, csak tudnám, mitől :P

retroflexus 2009.08.01. 22:19:26

Ha Unplugged, akkor meg ne feledkezzünk Eric Clapton féle Layla-ról!

Dorsz 2009.08.01. 22:30:41

@spamdog: Így van. :)
Happy Birthday MTV, és azért RIP MTV is...I want my MTV (back).

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.08.01. 22:43:51

MTV, ítélethirdetés.
Bűnösnek találtuk Emberiség Ellen Elkövetett Kulturális Büncselekményben.
A mentségére felhozott érvek, miszerint néha értelmes dolgokat is sugárzott, nem állnak arányban a bűneivel.

max_headroom 2009.08.01. 22:50:09

Interstellar Overdrive: Gratulálok, felnőttél. :-) Nyilván nem tetszik az az MTV, amit a mai tinik ízlésvilágára lőttek be. Neked valószínűleg a VH1 jönne be.

@Interstellar Overdrive: Csiszár Jenő sosem volt a Z+-on.

Tomekkowal 2009.08.01. 23:02:23

De szép is volt még anno,akkor legalább zenék mentek a tévében. Megcsinálhatnák azt hogy egy csatornán elkezdenék adni az MTV műsorait pl 1990től:) biztos egész nap nézném.

wladyslawsky (törölt) 2009.08.01. 23:07:52

MTV European TOP 20 (brought to you by Braun :)) minden szombat este 7-től 9-ig, valaki ? :))

akit érdekel hogy melyik volt a legmenőbb MTV klip tizenX éve, innen megtudhatja: ki.informatik.uni-wuerzburg.de/~topsi/mtv1991/

a mai MTV meg egy fos

manócska 2009.08.01. 23:13:10

Volt még egy skandináv VJ is, Ulrika, azt hiszem! :)

És hát persze a best of MTV shows ever listáról nem maradhat le

Beavis and Butt-head

:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.08.01. 23:25:12

"Manapság, helyette sok-sok rapper, sok-sok arany, műflattykodás és seggrázás, bijonszéskodás."

Csak egyetérteni tudok. Ezért nem hallgaton rádiót 2002 óta és nem nézek semmiféle zenei TV-t sem. Ami új zene eljut hozzám az csak a véletlen műve jóformán.

valójábannemberci 2009.08.01. 23:30:15

@wladyslawsky: bizony European Top 20! Hajaj. :)
És mennyi jó zenék voltak, bár én akkoriban abszolút svédmániás voltam, szóval Roxette (a Joyride minden nyarat végigkísért :D), meg Ace of Base, de bizony az olyanok, mint az Ugly Kid Joe, Beck, Aerosmith (Cryin', Crazy, Amazing mesterhármas), régi Offspring, régi Green Day (When I Come Around), RHCP, régi Prodigy (Out of Space) estébé.
Akkor még olyanok mentek akik tudtak zenélni, és nem szálltak el maguktól. Mára közülük sokan elkurvultak, elvesztették a varázsukat.
Ma a tehetségek megmaradnak az independent kiadók világában, nem vagy alig szerepelnek zenetévében (esetleg MTVu, vagy MTV2), úgy kell felkutatni őket.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.08.01. 23:51:53

Az MTV már anno is übergáz volt. Persze kereskedelmi tévé, de én nem akartam 10 percenként reklámot nézni. Meg nem akartam, hogy két nekem tetsző szám között adjanak le másik tízet, ami meg nem tetszett. Persze annak ellenére néztem, de nem voltak jó emlékeim róla.

Leggázabb az McHammer hétvége volt. Csávónak volt három száma, azt permutálták egy egész hétvégén. Nem gondoltak bele, hogy MC Hammer mégse egy Dire Straits vagy Pink Floyd, számos nagyon jó albummal.

norby_az_igazi 2009.08.01. 23:54:26

Pont tegnap jutott eszembe, hogy mennyit néztem a Most Wanted-ot, kb. 91-93 között. Naughty Nina, Rob, the Cameraman, zseniális volt, nagyjából ezen edződve lett nyelvvizsgám. (Meg Jay Leno, de az másik csatorna)
Meg azon is gondolkodtam, hogy akkorban valahogy elfért egymás után a Take That, meg a Guns'n Roses. Vagy csak az én izlésem szocializálódott ott így?
Azért megvolt a varázsa annak is, hogy várni kellett a klippekre, nem megnézni a neten.
Ami még most felrémlett: tematikus hétvégék, Ray Cokes keresi Madonnát :)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.08.01. 23:55:26

Regi szep idok...
Kicsit elfacsarodott a szivem.

Neha kivancsisagbol rapillantok az MTV-re, de mar nem az en vilagom.

Ugy nez ki, hogy a zenei izlesem megallt ugy '99, 2000 tajekan.

Malachi 2009.08.01. 23:57:39

@molnibalage: számos remek új zene van, de nyilván nem a mainstreamben kell keresni ezeket.

a többi meg, hát igen. a mai napig megvan szintén az MTV vhs-re vett 4 órányi random adása. baromi szerencse, hogy akkoriban voltunk ifjak, vagy tinik, vagy hogy is mondjam, bár ez minden generációváltásnál így lehetett, de akkor is azt mondom, hogy AZ zene volt, még az is inkább zene, amit az arcunkba toltak, hogy zabáljuk. mostanában mintha igénytelenebb volna az, amit az arcunkba akarnak tolni, már nem nyitjuk szívesen a szánkat. sőt, inkább szorítjuk össze, nehogy, véletlenül. és ez így van jól.

csöcsfej 2009.08.01. 23:59:26

"first earned fame when he ranted about R.E.M. in an MTV sketch. Several other commercials for MTV followed, in which ****** would rant at high speeds about a variety of topics."

Denis Leary pl...
És nagyon jó a cikk...Beavis, Curt, Dr Pepper, hájámsztívblémhírvitemtítvínúúúúz.
Alap.

Malachi 2009.08.02. 00:00:32

eh, nem bírom ki, 92 körül nekem pl. ez volt az MTV amit máshonnan nem lehetett előkeríteni

www.youtube.com/watch?v=AKReL_TbUtc&feature=related

ezek után soha nem magyarázom el itt, hogy van zenei ízlésem, na de 14 voltam. :)

ac3^BB 2009.08.02. 00:02:24

azert igy az mc hammer is alap volt pedig anno utaltam :) erdemes megnezni az eletrajzi filmjet :)

csöcsfej 2009.08.02. 00:05:22

@Malachi:

kösz b+ :D bearanyoztad az estém, tényleg!

csöcsfej 2009.08.02. 00:08:02

btw azt gyerekfejjel se' értettem miért fújja a csaj a szaxit.....

egy hang a hátsó sorból 2009.08.02. 00:15:05

Huha. Ilyenek jutnak eszembe most mint a Vanessa Warwick a kek hajaval, meg az az allandoan idetlen Simone Angel, meg a faarcu Kristiana Backer... Meg hat ugye Ray Cokes minden este, az utolso Most Wantedot fel is vettem, es valahol talan meg megvan VHS-en. Meg a Beavis&Butthead maratont is, emlekszem direkt ahhoz vettem egy 300 (!) perces kazettat.
Eh.

One China 2009.08.02. 00:22:51

Maiken Wexö és a Kristiana Backer voltak a kedvenceim.

Azbennvót! 2009.08.02. 00:35:09

Azért ez borzasztó hogy így harminc körül már szörnyülködünk, hogy milyen rosszak a mai zenék és milyenek a mai tinik:) De én is így érzem. Ez talán azért van, mert minden generációnak a tinédzser kora a legmeghatározóbb, nekünk ez a kilencvenes évek volt az akkori MTV-vel együtt. Állandóan ment nálam, mást nem is néztem. Gyakorlatilag onnan tanultam meg angolul (kis túlzással). De az elfogultságomtól függetlenül is úgy gondolom, hogy a 90-es évek eleje rengeteg újat és jót hozott a könnyűzenében, műfajtól függetlenül.

SzocsO 2009.08.02. 00:49:20

Hijj, már vártam (f*szt vártam, de tudtam), hogy el fog kezdődni a "bezzeg a kilencvenes években még tudtak zenélni" szöveg... : ) Hiába, ezt a generációt (én is ebben vagyok persze) elérte aza kib-*-szott nosztalgia.

Néztem annak idején persze, kb. '94 környékén lett elegem belőle; tényleg voltak jó pillanatai, de ugyanolyan volt mint egy ker.rádió, csak kép is volt. És nem igaz, hogy a rock adója volt, nem győztem kikerülni a sok dagadt feka rappert, meg Vanillaájszt, dajcse teknót, meg a jó ég tudja mi szart.

Jobb szerettem nézni a Super Channel klipjeit, amit a műsorok közt nyomtak, volt ott egy pár olyan banda, amiket azóta is szeretek, és a zenék sem voltak annyira egysíkúak.

Ray Cokes - egyszer a Most Wantedba betelefonált valaki, magyar volt, angolul persze nem, hablatyolt valamit (gondolom, látott egy tel.számot, és azt hitte a vonal végén ingyencukor), Cokes azt se tudta, mi van, csak nyekegett, amíg bontották a vonalat, kurva jót röhögtem : D

Malachi 2009.08.02. 01:01:40

@SzocsO: "Ray Cokes - egyszer a Most Wantedba betelefonált valaki, magyar volt, angolul persze nem, hablatyolt valamit (gondolom, látott egy tel.számot, és azt hitte a vonal végén ingyencukor), Cokes azt se tudta, mi van, csak nyekegett, amíg bontották a vonalat, kurva jót röhögtem : D"

ezt mi éppen egy kocsmában láttuk - mert akkoriban minden kocsmában volt tv és MTV ment, ha nem a zenegép LOL - egy fárasztó gimis nap után, vagy csak az ismétlését, ki tudja, de beégett rendesen.

kicsigee 2009.08.02. 01:04:10

Nekem a kedvencem U.S. Top 20 Video Countdown volt.
A mai MTV-n ahogy látom talán reggel és éjjel adnak videó klippeket pár órában. Egyébként mindenféle agyilag leépítő filmek, valóságshow-k mennek főműsor időben. Teljesen véletlenül átkapcsoltam este nyolckor az MTV-re a Blokk című műsor ment, amiben a 20 éves Yo MTV Raps-re emlékeztek Fab 5 Freddy-vel.

Azbennvót! 2009.08.02. 01:08:54

@SzocsO: Így van, akkor is ment minden, közte egy csomó szar is. A lényeg az, hogy az MTV volt akkor az egyetlen zenecsatorna, nem volt se internet, se nyolcféle másik zeneadó. Ha jól emlékszem a német Vivát csak 95 körül rakták fel kábelre, utána jött a többi.

-A- 2009.08.02. 01:32:02

Szerintem azért nem tetszik nektek az "új" MTV mert öregek vagytok már bocs.A mai fiataloknak ezek a zenék tetszenek, erre érzik jól magukat.Anno ti az akkori "új" zenékre buliztatok ,de ha belegondoltok a szüleitek nem szerették azokat a zenéket amit ti hallgatatok.Egy zene meg nem attol lesz jó, hogy új vagy régi.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.08.02. 01:54:12

A régi MTV? Volt egyfajta hangulata. Akinek volt égi lavórja vagy spéci kábelTV-je, az háttérzeneként akkoriban azt hallgatta. (Mint Csisztuék a házi pornóvideón :-)) Esetleg németül beszélő Danubiust.

Yo! Maaan! 2009.08.02. 02:23:17

Hi, Steve Blame here with MTV News! :) (Na jó, Sonia Soul jobban bejött... :)
Amikor elindultak mindent kiütve ezek a kurva csörömprokk 20. senki egyenxarok, mint greenday, oasis pl., na akkor menekültem el onnét. (Bocs a rajongóktól...) Aztán azóta se a szívem csücske és inkább VH1, ha éppen van.
Ja, a Csisztus vid, az '91-es. :) Érdekes módon akkor belefért Myléne Farmertől a DNA ft. Suzanne Vega-n át a Nirvanaig bármi. Aztán lett egy nagy szar belőle, de nem ragoznám. Az Unplugged tényleg nagy húzás volt!
Na, aki azt mondja, hogy kiöregedtünk... téved, mert mi akkor is, most is szeretjük a zenét. Ez nem úgy működik, hogy hopp! Egyszercsak megáll az embreben az idő... :) könyörgöm! Ilyen marhaságot! Pszichológia. Az egyszerűbb út problémája. A primitív szart hamarabb meg lehet érteni, mint azt, amin elgondolkodik az ember. Ennyi. Aztán lehet gondolkodni.
A VIVA egy fo$. Sose tudtam 2 percnél tovább nézni.
Ray Cokes utánlövése volt Csiszár Jenő a Top TV-n itt, nálunk. LOL Egyszer betelefonáltam játszani, Buza Sándor volt a mv., valami kalap volt a megfejtés, de kiderült, hogy nem kalap, hanem cilinder, viszont állítólag, "jóindulattal" nyertem. Ennek ellenére a beígért nyereményt a mai napig nem kaptam meg. Jó, csaltam, mert TV-stúdióban dolgoztam és felvettem az egészet, a kurva kalapot kilassítottam, visszajátszottam, stb. :) Tehát nem volt nehéz dolgom, de akkor is! :)
Danubius... igen, a német verzió jó volt! Viszont én a Fun Radio-t hallgattam éjjel-nappal! Olyan mixek mentek éjjelente, amilyet esetleg néha el-el lehet csípni valamelyik fővárosi zenei adón a bolygók kedvező együttállása esetén! Itthon kutyába' se voltak olyan számok, amik ott már slágerek voltak! (Akkor még csehszlovák rádióadóról beszélek!) Itthon max. a Poptarisznya az amerikai ótvar szaraival, vagy a Fiataloknak! Komjáthy Györggyel volt elérhető, hadd ne mondjam, milyen fézsódéros repertoárral!
A mai tinik ízlésvilága? Inkább az élni és élni hagyni elvet vallom... azért hálistennek néha hallok jó dolgokat is!

Szerintem.

Kövi 2009.08.02. 02:26:31

@-A-: nem a zenével van a baj (Petőfi szól nálam mindenhol), hanem a zene hiányával. Mindenhol Tilatekila, periszhilton meg mifasz, zene meg csak este tíz után (pl most Másfél szól, kurva jó :-))

Paleee 2009.08.02. 03:44:36

Én igaz még nagyon gyerekként néztem az MTV-t olyan 91 körül, akkor igazából csak a zene maradt meg, az életérzés engem valahogy 97 és 98 körül kapott el.

Ki emlegette az EuroTop20-at a Braunnal? :D
www.youtube.com/watch?v=m8NOAMO9zRQ

Az akkor VJ-K: Ulrika Erikson, Eden Harrel és a többiek.

A számcímek kiírására emlékeztek még?
paleee.hu/snapshot20090802030454.jpg

Vagy amikor 99-ben először volt szó az akkor még Pepsi Szigetről az MTV-ben? Volt egy ilyen spot, amiben nyári fesztiválokat reklámoztak - többek közt a Szigetet is - és ezt a szöveget mondta alatta egy mély férfi hang: "Here is the time to take control of your life. And it is your duty to do the most of this summer... with the 1999 MTV's summer festival guide"

Na nekem ezek az idők hiányoznak... na és a mai színvonal? Egyszer valamikor írtam már róla, nem ismételném meg :) emtv.blog.hu/2009/01/28/zenetevek_kontra_zene

nothing.at.all (törölt) 2009.08.02. 06:08:14

a magyar mtv megszégenítette az mtv szellemét.:(
adnak még rajta zenét egyáltalán? vagy csak hajnalban?
undormány műsorok mennek egész nap.
a rendes mtv-t meg persze nem lehet befogni.:*(

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.08.02. 06:35:32

Megint egy jó post:) kb mindennel egyet lehet érteni. Mai fejjel irigylem a 60as, 70es évek fiataljait (mármint aki nem ragadt itthon), milyen koncertekre mehetett...de másik oldalról sajnálom azokat, akik lemaradtak erről a zenei nevelésről, és már nem kapják az arcukba napi sok órán keresztül a tutit.

danz 2009.08.02. 07:56:40

Egyik szemem sír...(hogy elmúltak ezek az évek)
Vanessa Warwick Headbanger ballja áááh, néha voltak Special adások amiket zenekarok vezettek pl Manowar, Danzig.
És hogy azóta mi lett belőle: www.northonetv.com/flash_content/team/vanessa.html

Ugyanennek a promoja a Mother Love Bone track a bevágásokkal az isten volt (meg is vettem kazettán még anno a Kökin levő metálbolt konténerben) , alig vártam hogy halljam, VHS kazik izzítva a kb 2 órás Headbangerra (talán vasárnap estefelé, és talán valamelyik polcom alján még meg is vannak) , klippekre és interjúkra valamint a vágatlan Awardsokra...

A Green Jelly 3 kismalacos rajzfilmes állatsága, a Nirvana Smellsje, amiről a nyári szünetről visszajőve dumáltunk a középsulis haverokkal...Top TV monoszkópja, alatta valami öreg cigány énekével "korán reggel feltekintek az égre...kisangyalom"

Valahogy oda tudtak szögezni a TV elé..

Ez rémlik még : Dial MTV Rebecca De Ruvoval :) 5 új klipp és egy eyecandy csaj

a_tom 2009.08.02. 08:21:44

80-as években sokat néztem, nem voltak kigombolt ingű fiúcsapatok, girl power, seggrázó háttértáncosok, a rap se öntötte el az egészet, sőt értékelhető, dallamos, hangszeres zenéket is hallottam a "yo mtv raps" műsorban.
Aztán mindenki sztár lett, halálra kereste magát, a zenét meg félretették mert csak zavart.

Rob67 2009.08.02. 08:28:16

Azért pontosítsuk a dolgokat.
A cikkben szereplő televíziócsatorna az amerikai MTV, majd a műsorvezetőkkel bemutatott pedig az MTV Eruope.
A kettő messze nem ugyanaz, ha már cikket írsz nem ártana ezt a tényt is a helyén kezelni.
A két csatorna sem műsorvezetőkben, sem zeneiségében nem azonos, legfeljebb játszanak/játszottak azonos klipeket is. Ennyi.
Az említett műsorok és műsorvezetők nekem is nagy kedvenceim voltak, de Ők az MTV Europe részei voltak. Így nekünk.
Mi nem ismerjük az amerikai VJ-ket (Nina Blackwood, Mark Goodman, Alan Hunter, J.J. Jackson, Martha Quinn), Ők pedig nem ismerik az általad felsoroltakat.
Ja és az az MTV amit te dicsérsz, 1987-ben indult.
Ettől függetlenül persze én is imádtam, csak nem szeretem a slendrián és felületes írásokat.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.08.02. 08:43:18

Headbangers Ball presented by Wanessa Warwick!!
Ha azon ment egy két rendes metál.

De ahogy látom mindenkinek ugyanazok az emlékek esnek be :-)

KopaszMercis 2009.08.02. 08:44:17

En szeretem a mai tiniket.. sokkal fiatalabban megtanulnak szopni mint azt tettek a tinik a 90-es evekben :)
Viszont basszus tenyleg NBC Super Channel minden este tonight show.. aki irta, hogy 94-be abba hagyta mert szar oasis green day, azzal kozlom hogy azert hagyta abba, mert kivettek a kabel csomagjabol, es penzt akartak erte elkerni. De basszus tenyleg Ray Cokes (Roy Cakes), meg Sonia Soul meg ezek a nevek.. en is imadtam. Braun top 20, Dial MTV minden delutan 5 legtobbet kert szam, beavis and butt-head.. es persze a US top 20, hamar hazavetett a sors az usa-bol. Kurva jo ez a poszt.. a mai zenek meg tulajdonkeppen ugyanazok a zeneknek a felhivitott kreativitasbol ki vett igenytelen valtozata amik a 90-es evekben voltak menok vagy a mainstream-ben vagy az andregrandban. Illetve vannak azok a mufajok amik akkor teremtodtek meg kis tulzassal.. a picsa razo bijonsze britnisziprsz buzisag. 00-ota nincsen uj a nap alatt a letoltesek miatt. Szerintem woodstock korul allt meg a fejlodes, legalabbis az en olvasatomban.

A posztert meg megyszer riszpekt

Kopaszmercis seal of approval jar :)

Shitting Bull 2009.08.02. 08:51:38

@Azbennvót!: én már a húszas éveim elején eljutottam oda, hogy nem bírtam elviselni az akkori divatzenéket. Az MTV első egy-két éve volt, amit még élvezni tudtam, utána jöttek azok a zenék, amiket már nem tudtam megkülönböztetni egymástól, mert csupa tam-tam-tuc-tuc-bumm-bumm + rap ment. :(((

Hát igen, ahogy valaki említette korábban: Pink Floyd, Dire Straits és társaik után a műanyag"zene" már nem az igazi.

KopaszMercis 2009.08.02. 08:52:27

@Rob67:

Mar mint te nem ismerted az amerikai vj-ket es az amerikai mtv musorat...

PiszkosFreddy 2009.08.02. 09:06:12

Csodálatos,keserédes emlékeket idéztetek fel,napokig lehetne erről a témáról írni.Csak ismételni tudnám az előttem szólókat:megpróbálom újra nézni az MTV-t(már 6-7-8 különféle van)de mindenhol az a kiábrándító műanyag egyen-förmedvény megy.Ez nem az én korommal magyarázható,inkább ezzel a zenei korszakkal.Sajnálom a mai fiatalokat,bár gondolom 15-20 év múlva Ők is ugyanilyen fájdalmas nosztalgiával gondolnak vissza Lady Gagára,és társaira.A 70-es évek elején volt ugyan egy "rágógumi"zenének nevezett stílus,de harmóniában,
melódiában bőven túlszárnyalja ezt a mai divatosnak számító borzalmat.
Visszatérve a régi MTV-re,unalom ellen jók voltak a listák,de majdnem mindenhol ugyanaz ment,néha még a US charton is.Alíg vártam,hogy hazaérjek,MTV bekapcs,oszt' zene-zene.Nagy kedvencem volt az éjfél után induló SoulMTV,a mai Soul/RandB már hallgathatatlan,nézhetetlen. Volt akkor is egy-két riasztóan salak zene,de ma már majd'kivétel nélkül csak ez van,ezt kapod,oszt'jó napot!Ha csak egyet tennék ide,akkor ezt:
www.youtube.com/watch?v=jIRPluNamZU&feature=related

PiszkosFreddy 2009.08.02. 09:13:31

De hál'Istennek tele van 7-8 vhs kazi kedvenc klippekkel.Ha néhanapján megnézem őket,nagyon nehéz abbahagyni,rendesen feltöltődöm élménnyel.

2009.08.02. 09:16:32

jé, még van aki tv-t néz szelektálatlanul?, egy csatornát folyamatosan?

belga6 2009.08.02. 09:23:29

Jó lenne, ha a magyar adás szerkesztői nem gyaláznák tovább az MTV nevet. Nézhetetlen. Szar, ismeretlen magyar zenekarokat nyomnak (már amikor látható egyáltalán klip), egyébként meg 10-15 éves műsorokat ismételgetnek. Nézi ezt egyáltalán vki?

hellboi 2009.08.02. 09:29:03

Azok a régi szép idők...

Én is a régi MTV-n nőttem fel. Talán 2 éve volt a városunkba egy felmérés az magyar MTV-sek részéről hogy mi a zenei követelményünk. Nem fiatalok voltak jelen. Egy csaj tett fel kérdésket, hogy mire lennénk kiváncsiak zeneileg.. na én rögtön mondtam (mert tudtam, hogy mi folyik az amerikai csatornán) hogy semmi celeb-showra, meg reality-re nem vagyok kiváncsi.. csak zene, koncert műsorok stb..

Én megpróbáltam... :(

mertcsak 2009.08.02. 09:35:12

Simone Angel, hmm, imadtam azt a csajt
es a 92-es U2 weekend, hmm, szajtatva neztem, kirobbantani se lehetett a teve elol

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.08.02. 09:36:47

@-A-: A szüleim korszakából származó zenéket is nagyon szívesen hallgatok. Spencer Davis Group, Jascson Brown, Bob Seger, stb.

Ellenben ma te engem nehezen vennél rá, hogy mai zenét halgassak. A Jamendo.com-on szoktam körülnézni az új előadók között.

Bátyussal egyszer autóval mentünk haza Bp-ről. 15 percig folyamatosan tekergetükk a rádiót, mert cirka 20 adón sem voltak képesek olyan zenét adni, amire azt mondtuk volna, hogy az hallgatható. Pedig a bátyám spektrumra szélesebb, mert ő még elektronikus zenét is hallgat.

Nem viccből írom azt, hogy a mai mainstram zene egy fos, hanem azért, mert az. Miért van az, hogy a Gun & Roses, Roxette, Aerosmith, stb. együttesek számai a mai napig időtállóak. Ez nálam igaz még Enyára, és egyébb nem zúós zenékre is. Bármikor összeírok egy olyna listát neked olyan zenékről amit 10-20 évesek, de mai napig az öregebbek egyből tudják, hogy mi az. A mai előadók neveit sem tudom, mert még arra sem érdemesek 90%-ban, hogy megtudjam őket.

THC 71 2009.08.02. 09:37:49

Rebecca de Ruvo,vagy valami ilyesmi,állati jó csaj volt.
Volt még az a reggeli ébresztős műsor (awake on the Wild side)abban volt műsorvezető a drHouse sorozatban látható igazgatónő.
Amúgy napjainkra nézhetetlen az MTV,zene ritkán van,csak az idióta show műsorok.

Illúzióromboló kockacukor 2009.08.02. 10:21:05

@spamdog:
fór-fór, fóréjtfrí-fórszixván-ószixván.
hogy ezek hogy megmaradtak...

Köteles Carradine 2009.08.02. 10:23:05

Ray Cokes és Paul King az alap. És volt egy iszonyatosan helyes hírolvasónő, fekete rövid haj.
az első zenék pedig: Technotronic Pump up the Jam. meg a Tears for Fears. kb 12 éves lehettem, tátott szájjal bámultam. na és persze.... McHammer, a király!

Malachi 2009.08.02. 10:25:57

@molnibalage: pitchfork.com/

ezt nézegesd, van minden, napi 5 album review, sok jó zene amikkel itthon soha nem fogsz találkozni. a bejáratott módszerrel minden album megszerezhető.

Köteles Carradine 2009.08.02. 10:33:41

megvan. Carolyn Lilypaly. beugrik?

2009.08.02. 10:35:08

Ó, a régi MTV! Hát igen, lavórban fogtuk, úgy '93-94 körül (amíg le nem kódolták...:( ). Nagyban hozzájárult, hogy a rock (metal, ma inkább) zene felé orientálódjak - életem végéig. Ahogy az előttem szólók is már említették, Aerosmith, Guns, Metallica, Van Halen - ezeket a zenekarokat mind itt ismertem meg, nameg Meat Loaf-ot!! A Bat Out Of Hell 2 albuma a mai napig zseniális! A Queen az más tészta, mikor bejött nálunk az MTV, én már akkor masszív Queen-fan voltam (a mai napig). Headbanger's Ball, meg Beavisék is királyak voltak még.
A mai meg? Egyetlen, ellentmondást nem tűrő szó van rá: FOSHALMAZ!!! :(((

attis · http://sting.blog.hu 2009.08.02. 10:44:52

Az MTV Europe első dala, meg ha jól tudom a Money For Nothing volt a Dire Straits-től. "I want my MTV!" 1985-ből.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.02. 10:59:31

@Tomekkowal: a 89-es kezdéstől adnak Yo! MTV Raps részleteket a mostani magyar MTV Blokk c. műsorában, azt érdemes nézni.

Rob67 2009.08.02. 11:06:14

@KopaszMercis: Speciel igen.
De ez hogy jött ide? MTV/MTV Europe a kérdés. Két külön világ.
Személyileg is, de zeneileg pláne.
Bár én nagyon bírtam Paul King-et (már akkor is amikor énekelt) de az amerikai rendszerben kb. annyira volt ismert mint Csisztu Zsuzsa.
Hát még a többiről nem is beszélve.
Robbie Williams, Take That, Sandra, Modern Talking, Haddaway, stb. az MTV Europe arcai voltak. Devo, B52, Talking Heads, Cars az amerikaiban.
Szinte zéro kompatibilitás. Az európai nevek semmit nem mondanak az amerikainak, tetszik vagy nem.
S bár én is az MTV Europe-on szocializálódtam, de lássuk be ez nem más mint egy alcsatornája az anya tévének. Akárcsak a többi közel ötven.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.08.02. 11:08:28

Hogy az MTV első videóklippje The Buggles volt, engem meghatott! Ezt nem is tudtam. Ez már szinte ilyen vetélkedőkérdés 40 milláért!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.02. 11:09:32

Óvom azt a véleményt, hogy "bezzeg akkor még", meg "ma már nincsenek rendes zenék". Ott is vett egy más irányt a pop, azt hallgattuk, és akkor is voltak huszasok, harmincasok, negyvenesek, akik már a 90-es évekből nem kértek.

Pusztán azért, mert 12-23 éves kor között a legnyitottabb az ember az ilyesmire, nem véletlen ugrálnak tinibukszák a fiúcsapatok koncertjein akkor is, amikor 20 évesek a "fiúk", meg akkor is, amikor összejönnek egy búcsúkoncertre 33 évesen.

Ne legyünk nyugdíjasok, "bezzeg az én időmben"! Felszívtuk magunkat zenével, aztán abból élünk életünk végéig, de sokkal szánalmasabb bezárkózni.

Kialakult személyiséggel és ízléssel nem érdemes egész nap zenetévét nézni, de még mindig megvannak az idősebbek részére is azok a fórumok (internet, 1-2 rádió), ahol folyamatos utánpótláshoz lehet jutni. Olyanhoz, amit már valaki megrágott, és kidobálta belőle azokat a dolgokat, amikre ugyanúgy csak azért őrülnek meg a fiatalok, mint mi: mert az szólt a szalagavatón.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.08.02. 11:13:53

@-A-: "Szerintem azért nem tetszik nektek az "új" MTV mert öregek vagytok már bocs.A mai fiataloknak ezek a zenék tetszenek, erre érzik jól magukat."

Szerintem ez nem lehet korfüggő. Tényleg azt gondolom, hogy az emberek azt kezdik szeretni, amit eléjük tesznek. Ha te a gyerekeidnek Pink Floydot, vagy Pink Floydot IS mutatsz, legalább el tudja dönteni, hogy ez kell-e neki. Most nem tudja, hanem klipekből öltözködik, félrefésüli szemére a haját. Nem azt mondom hogy csak ez a GÁZ, tőlem minden fiatal úgy lázad, ahogy akar. Nem kell mindenkiből rockert csinálni. Éljenek a repperek is!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.08.02. 11:21:06

@Rob67: Köszi a kiegészítést! Persze, a 28 év az MTV cégérnek szól, az érzés (a posztban) pedig annak az MTV-nek, amit mi kaptunk az arcunkba mikor növögettünk.

farkamatvakarva 2009.08.02. 12:04:01

én sem szeretem a magam 32 évével a milliomos narkósrepperek és lúvnyáik zenéjét
normális, zenekar által játszott zene alig van már a zenetv-kben
vh1 nagyon jó, csak mikor hazaérek melóból, már comedy central megy, ami szintén jó dolog, de itt off
rock/metal zenét szeretem, hálistennek a régi klippeket a jutubin és tsain meg tudom lesni, de azért tök ciki, h nincsen egy normális ZENE tv sem, mert 10 percenként csengőhangreklám, 5 perc műsorelőzetes, meg egész nap reality show-k, gyakorlatilag zene nélkül

valójábannemberci 2009.08.02. 12:20:27

Nekem még ilyenek ugranak be a számomra hőskorszakból, hogy Crash Test Dummies (Mmmm Mmmm Mmmm), Soul Asylum (Runaway Train), Meat Loaf (I Would Do Anything For Love), Billy Joel (In the Middle of the Night), stb.
Basszus, ez tényleg azt jelenti, hogy már beütött a nosztalgia? Ennyire? :D

valójábannemberci 2009.08.02. 12:22:57

@berciXcore: A Billy Joel dal címe River of Dreams volt, hoppá. :P
Emlékszem, hogy amikor nagyon ment, akkor Somorjáról jött az ottani ismerős nagytársaság, az egész ház minden sima felületén valaki aludt, velünk volt tele a sorház mögötti kert. Dejóisvolt. :D

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.08.02. 12:25:35

@berciXcore: Ebből kettőt ki nem állhatok. Meat Loaf szám ááááááááá. Bár komikus.

valójábannemberci 2009.08.02. 12:40:57

@Interstellar Overdrive: Nemtom, nekem még most is tetszenek. Na meg ez volt a nagy Bryan Adams lassúzósok korszaka is (Everything I Do, All For Love, Please Forgive Me), meg voltak nagy Bon Jovi lassúzós témák is (Bed of Roses, Always). Akkoriban általános iskolás voltam, voltak osztálybulik (klubdélután néven), meg persze sulibulik. És mint annyi idősen minden kicsit lúzer, én is reméltem, hogy lassúzhatok azzal, akibe fülig voltam belezúgva. :D

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.08.02. 12:44:47

@berciXcore: :))) Ne butáskodj, tök aranyos a kommented! :)

Ajánlom viszont: b-oldal.blog.hu/2008/10/09/eleterzes_dalok_altalanos_iskolai_lassuzasok
b-oldal.blog.hu/2009/07/20/nyari_taborok_top20_eurodance_evor

Tudom, miről beszélsz :)
+ Aerosmith Cryin' + Crazy :))

Mindig érdekelt, hogy a lányok hogyan viszonyulnak a zenéhez, milyen érzéseik vannak. Nincs kedved írni róla? :)) Csajos zenékről.

valójábannemberci 2009.08.02. 12:49:00

@berciXcore: És ha már Bon Jovi, akkor ott van a Blaze of Glory, és a bár régebbi, de örök értékű klip momentum a Livin' on a Prayer váltása. :O

Aaaaahhhh...
Kéne valamikor tartanom egy nosztalgia hétvégét. :O

valójábannemberci 2009.08.02. 12:51:10

@Interstellar Overdrive: Nemtom a lányok hogy viszonyulnak hozzá, lévén tökösből vagyok én is. Csak anno a bénábbik srácok csoportját képviseltem, és alig mertem odamenni felkérni, lányválasznál meg mindig izgultam, hogy engem kérjen fel. :DD

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.08.02. 12:54:28

@berciXcore: miért gondoltam hogy lány vagy ? :))) Szorri hahaha.

valójábannemberci 2009.08.02. 13:06:05

@Interstellar Overdrive: Nemtom. :P
Ja és azt se hagyjuk ki, hogy bár a klipeket az emtívín néztük, magunkkal vinni csak úgy tudtuk, ha rádióból felvettük, vagy megkaptuk kitűnő Takt kazettákon. Akinek eredeti kazija volt, az nagyon menő volt. Általában csak egy-egy nagyon-nagyon kedvenc lett meg kazin.
Ekkoriban nekem az Ace of Base - Happy Nation volt ilyen, bátyámnak meg az Aerosmith - Get a Grip. :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.02. 14:44:39

Overdrive, szpot on a poszt. És modoros vagyok nagyon, de én is így látom, a valóságshow-s, pimp my ride-os valami számomra értékelhetetlen a fekete zenével együtt.

És igen, ott tanultunk meg angolul (Ráj Köüksz), meg kicsit németül is (sprechen Sie mit interessanten Leuten vierundzwanzig Stunden am Tag), de amiért a mai napig a leghálásabb vagyok (még nem írta senki, úgy látom): UK Top 40, ahol Magyarországon elsőként találkozhattam olyanokkal, mint Blur, Oasis vagy Elastica. Amikor itthon elkezdték vinnyogni a gitározni tanuló neohippik, hogy today was gonna be the day, mi már kívülről vágtuk a Definitely Maybe-t.

egy hang a hátsó sorból 2009.08.02. 21:10:48

@Modor Tibi: En a Beavis & Buttheaddel vagyok igy, egy csomo jo zenet onnan ismertem meg (PJ Harvey peldaul).

iamgolden 2009.08.02. 22:17:42

A hozzászólásokat még nem olvastam el, így csak a Top5 MTV műsorhoz szeretném hozzátenni, hogy nálam az MTV Europe Top 5 műsorában a Most Wanted mindenképp benne van.
Órülök, hogy az én kamaszkoromban még olyanok konferáltak videóklippeket (Greatest Hits), akik értettek a zenéhez (Paul King) , és olyan eredeti figurák vezettek esti műsort (a már említett Most Wanted), mint Ray Cokes.

alvering 2009.08.02. 23:57:08

@One China: Igen, Végre Maiken Vexot is mondja vki. Amúgy a 12 minutes és Beavis and Butthead ami nekem kedvenc volt.

Acid Amadeus 2009.08.03. 10:43:15

Én tipikusan az a kisgyerek voltam, aki szájtátva,órák hosszat is el tudta nézni a klippeket. Nagyon nagy varázsa volt.
A mai Mtv( Hungary-ről IS) az a véleményem, hogy szar...nem értek egyet azzal, hogy " most miért, a mi időnkben a mi generációnk zenéje számított szarnak, furcsának..stb" Nem, akkor valahogy úgy tűnt, hogy minden zenei hullám természetesen hat, ösztönösen találta meg az adott generációt, nem érződött az a tudatos kiszolgálni-akarás és profitorientáltság, ami a mostani, előre gyártott "izékat, ill. menedzserüket hajtja...Hányinger az egész.

Thai 2009.08.03. 19:14:01

RAAAAAAAAAAAY COKES!!!!!!!!!
Állandóan nézés!
Azért nála is eltelt pár év...

hoeferle.files.wordpress.com/2008/10/ray-cokes.jpg

altero 2009.08.04. 09:58:38

Ehhez csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy KEINE AMNESTIE FÜR MTV!!!

www.youtube.com/watch?v=7tt5xpzQFoA

:D

Yo! Maaan! 2009.08.05. 01:11:03

Hö!
Kopasz mercis! Nem azért nem szerettem, mert '94-ben mexűnt. Nálunk nem szűnt meg! Hanem a fo$ kurvaxar egyencsörömp okádék, mai napig trendiszerű ratyixar mocsok álrokk zaj miatt nem szerettem, azért.

"Crash Test Dummies (Mmmm Mmmm Mmmm), Soul Asylum (Runaway Train), Meat Loaf (I Would Do Anything For Love), Billy Joel (In the Middle of the Night)..."
Na, meg ezekért! Az ótvar runawaytrain-től a mai napig a falra mászom negatív 45°-ban is! :) Persze ez szubjektív, de tessék megnézni egyetlen darab csellengőket, oszt' csá. :) Jó, elismerem, hogy 1 bites az értékelési rendszerem, de hát sajnos ez van. Crash Test Dummies (Mmmm Mmmm Mmmm) nem jutott idő refrénszövegre, vagy miaf.szom? :)))

Nem. Nem öregedtünk meg, a zene lett szarabb!

Kahuna13 2009.08.06. 12:58:20

Volt még ott egy Maria (?) Guzenina (?) nevű VJ lány is ('92-'93 körül). Sajnos nem sokáig, de azért szerelmesek voltunk beléje.

Zizi6785 2009.08.06. 13:38:31

120 minutes - ahol feltűnt egy-egy magyar banda is, Sexepil, Andersen - és Most Wanted Cokes-szal kihagyhatatlan volt.

Én a mai napig azokat a zenéket szeretem, akiket ott ismertem meg 88 körül.

Zizi6785 2009.08.06. 13:42:13

És arra ki emlékszik, amikor volt ilyen nemzetközi videóklipp verseny.
Egyszer tőlünk a Zoltán Erika (???????) indult, tök utolsó lett a sok alternatív banda között. Meg egyszer Ákos, szintén kevés babérral.

vlaca55 2009.12.04. 11:32:01

MTV US Top20 műsorvezetők: Adam Curry és az isteni Daisy Fuentes!!! Emlékeztek? Wow!

grabb1 2011.05.13. 01:48:36

@rennie:
azert nem segit a guglid, mert a holgy neve sonya saul volt ;)

markus.b 2011.08.02. 09:08:17

Nekem az MTV a grunge korszakot jelenti, meg a későbbi elborult sorozataikat. Sifl and Olly-ra valaki még emlékszik?

LaceK85 2016.03.30. 07:51:23

Akinek vannak MTV-s VHS-ei, az írjon nekem!
:)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása