Az esernyő

Az esernyő

2009.10.12. | Lidérc

Régi dalok feldolgozásainak kutatása közben meglepetésemre kiderült, az 1-2 éves slágerek is népszerűek annyira, hogy átdolgozzák őket. Úgyhogy most kirándulunk kicsit a műanyag világba és nézzük meg Rihanna popslágerét, az Umbrellát, illetve annak feldolgozásait, melyet szerencsémre rockzenekarok is elkövettek.

A csinos énekesnő 2007-ben vette fel a dalt a "Good Girl Gone Bad" albumára, elvileg egy romantikus szám lenne, csak hát a hip-hop műfaj nem igazán megfelelő ehhez. Persze az "éhéhéh"-zés nagyon szívszorító... A klip a Mátrixban játszódik, ahol a fekete Trinity szétüti a vízcseppeket, majd kicsit túlzásba viszi a sminket. (Sebaj, a kromofág megoldja.) Az elején ráadásul Jay-Z rappel, ez az info eddig kimaradt. Na, én maradok az álláspontomnál, hip-hopba romantikusat ne... 



Az érzékeny lelkűektől elnézést kell kérnem, hogy ezt a feldolgozást előrehozom, lehet ők nem bírják majd, de nekem nagyon bejön. Az elkövető neve: A Bare Egil Band. A zene igazi doomos, trashes hangzás, pincemély minden, tipikusan életkedvelvonó hangulatú nóta. Az énekes egyre artikulálatlanabb, majd a végén márcsak okádja a hangokat, de valahogy nekem pont ez az igénytelenség tetszett benne. Performansz: az a klotyós jelenet priceless. Közönség: Norvég fiatalok és a birkaterelő Pesta bátyám. Igényesek, gyenge idegzetűek tényleg lépjék át.

Mandy Moore végre egy kis romantikát vitt a dalba, a hangja is jobb, mint Rihannáé, és a szöveghez is jobban illik ez a stílus, műfaj. Ráadásul hangszeres kiséret... Nekem tényleg tetszett, bár még ez is igencsak popos.

David Sides instrumentális zongoraművet kreált a számból. Hogy miért pont ezt választotta? Tehetséges a koma. (Van aki azt mondja a feldolgozások sose olyan jók, mint az eredeti, ennél a számnál eddig mind jobb volt...)

Piszok jó feldolgozást készített a The Baseballs. Ők rockabilly műfajban próbálkoznak kicsit belekeverve némi fiúzenekaros hatást, de nem annyit, hogy gáz legyen. Megvan az egésznek a bája. Még klippet is kanyarítottak mellé, ötletes ez az 50-es évek fíling, bevágott hírhedt sikítós lányközönséggel, elmaradhatatlan Elvis imitációval.

A All Time Low dala tipikus példa a pop-punk stílusra. Különösen gyerekes énekhang, egyszerű akkordokból épülő zene. A tavalyi Punk Goes Crunk feldolgozásalbumra készült.

A következő verzió egy remix. Travis Barker a Blink182 dobosa dobot, és gitárt kevert alá. Sokkal jobb nem lett...

A Vanilla Sky tök jó paródiának indul, aztán először a zene miatt kezd rossz előérzetem lenni, de aztán a paródia is abbamarad és kicsit becsapva érezzük magunkat, ugyanis szintén pop-punk.

A Childer of Bodom szeret fricskát mutatni a popkultúrának, nézzük meg, ahogy koncerten eljátszották. A dal igazi medley, az elején megkapjuk a Van Halentól a Jump-ot is.

Natalie Gaucci ausztrál megasztáros. Zongorával. Szép hanggal. De kb. ennyi. Najó, helyes lány, meg rövid is a dal, tehát felfelé pontoznék én is a zsűriben.

Hasonló cikkek a Feldolgozása alatt blogban olvashatóak.

A felkelő nap háza New Orleansban | Senkiháziak kezében van a Firestarter

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr391398008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2009.10.12. 14:01:07

Én ezt a Vanilla Sky-félét tök szeretem már rég, de ezeknél mind sokkal tökösebben is meg lehetne ezt csinálni, ez egy jó szám :)

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2009.10.27. 19:24:55

A The Baseballs-félét hallottam valamelyik rádióban (ha jól emlékszem, a Cafén), és szerintem zseniális. Az eredeti ennek fényében mintha egy gyenge kópia volna, amellett, hogy egy popzenei rádiók által szétkoptatott műanyag rágógumi.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása