Helyszínelők és a Who

Helyszínelők és a Who

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akármikor bekapcsolom a tévémet, valaki épp spermanyomokat keres egy gyilkosság helyszínén. Innen lehet tudni, hogy a CSI-s kollégák nem alszanak, hiszen New Yorkban, Miamiban, vagy éppen Las Vegasban güriznek, hogy felgöngyölítsenek valami csúnyarossz bűntényt. Attól függetlenül, hogy én úgy gondolom, hogy ez egy tipikus olyan sorozat, "ha láttál 2 részt, akkor mindent láttál már", 2004 és 2006 között (a Jóbarátok befejezése után...) a legnézettebb sorozat lett az USA-ban. Én jobban is kedvelem a klasszikus zsaru-sémákat, ahol van a rossz zsaru és a jó zsaru, akik mindig a saját szakállukra cselekszenek, akkor is, ha a néger rendőrfőnök már elvette a jelvényüket. Na, hát itt nem ez van, hanem összegyűjtötték a rendőrakadémia padból kiesve jelentkező jótanulóit, akik imádnak fehér köpenyben hajszálakat, lábnyomokat, testnedveket analizálni. Talán ezért hívják őket helyszínelőknek? :) A sorozatban mindamellett, hogy bármelyik városban is játszódjon, a helyszínelők a régészkedéstől a pulcsikötésig mindenhez értenek, még egy állandó elem van: a Who együttes zenéje.

CSI: Las Vegas
Sorozat indulása: 2000.
Főcímzene: The Who - Who are you (1978)

A "klasszikus", első sorozat főcímzenéje a The Who együttes 1978-as dala, a hasonló címmel megjelent albumról. Sajnálatos tény, hogy ezen az lemezen szerepelt utoljára a csapat legendás dobosa, Keith Moon, aki három héttel a lemez kiadása után hunyt el. A nagy sikerű album és első kislemezének teljes beteljesedését csak a Grease filmzene eszméletlen berobbanása tudta anno megakadályozni. A legenda szerint Jerry Bruckheimer, a CSI producere egy nap meghallotta a dalt és onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy ez legyen a sorozat főcímdala.

CSI: Miami
Sorozat indulása: 2002.
Főcímzene: The Who -
Won't get fooled again (1971)

2002-ben elindult a sorozat újabb franchise tagja, és a jól bevált szokás szerint egy újabb Who dalt választottak nyitó nótának. Sőt, a sorozat egyik epizódja később megkapta a Won't get fooled again címet is, mellyel még inkább összeláncolták a sorozatot Pete Townshend lázadó szerzeményével. A dal választásánál maximum a bűnüldözés, avagy a rabló-pandúr viszony metaforikus viszonya ("még egyszer nem csinálsz belőlem bolondot...") lehet az erőltetett magyarázat és hát nagy szerencse, hogy a Who majd' 30 évvel ezelőtt már leszállította a gitártöréshez és dobszerkó romboláshoz is kiváló szerzeményt.

CSI: New York
Sorozat indulása: 2004.
Főcímzene: The Who -
Baba O'Riley (1971)

Ha pedig egy üzlet beindul, akkor a "végy egy jó kapust" szlogen a filmsorozat gyártásban "végy egy jó főcímzenét" ukászra módosul. A dal az 1969-es Tommy című koncept album (avagy rock opera) után íródott és számos társával együtt az ún. Lifehouse munkacímen futó albumra volt szánva. A projekt "kudarcba fulladása" után e dal is a Who's Next című albumon kötött ki. A CSI készítő valószínűleg nem ásták bele magukat a dal történelmébe, egyszerűen csak röböktek a dalra (a My Generation mégsem lehetett...), melyből egy 40 másodperces bevezetőt a New York-i bűnvadászok elé raktak. Gyanítom a filmzene kiválasztásában már csak egy tudatosság volt: a társsorozatok mintájára itt is Who nóta legyen és hadd' szóljon... Ilyen szempontból Pete Townshend alig várja, hogy a Hard Rock Café mintájára induljon a CSI: Amsterdam, a CSI: Naples, vagy a CSI: Kisváros....

A témaötletért köszönet Soma barátomnak.

Patrick Bateman és a zene | TOP10 Tarantino filmzene EVÖR

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr281496576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2009.11.04. 12:48:19

CSI:Vlagyivosztok - Szerjózsa nyomoz mert valaki ellopta Igor halászhálóját.

Bellamy 2009.11.05. 10:26:49

A Wont Get Fooled Again videoban azt vártam folyamatosan hogy mikor esik hasra a zsinórban Townshend.

Színpadi mozgás = ötös :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása