Szubjektív magyar álomzenekar

Szubjektív magyar álomzenekar

2010.03.27. | B-vendégszerző

Ha az ember nem tud önerőből zenekart alapítani, hát összerak egyet. A poszt megírásának ötlete egy szép tavaszi délelőtt pattant ki a fejemből. Impulzusként szolgált a vadiúj mp3 játékosomra feltöltött xGB zenemuzsika randomba állítása, valamint a B-oldal hasábjain történű álomzenekar szavazás. Valamint a hír, miszerint újra összeállt minden idők legmatematikusabb magyar jazzrock-fúziós zenekara a European Mantra. Tehát ha van Mantra, akkor legyen nekik némi konkurencia.

A zenekar összeállításához, önmagamat korlátok közé szorítva ki kellett találjak egy egyszerű szabályrendszert. Ez a következő:

  • Kizárólag aktív, élő magyar zenészek legyenek az összeállításban.
  • A zenekar tagjai soha nem szerepeltek közös produkcióban sem hanghordozón, sem élőben.
  • Műfaji megkötés nincs, csak annyi, hogy a könnyűzenei szcénából érkezzen az illető.
  • A fentiek figyelembevételével műfaji korlát sincs.
  • A tagok legyenek multiinstrumentalisták. (Na jó, ez egy kicsit túlzás)
  • Ott akarok lenni az első próbán. :)

Tehát az első, HiZ által összeállított TOP1 szubjektív magyar álomzenekar EVÖR tagjai nem fontossági, de sorrendben.

Dob: Kaszás Péter. Aki nem tudná Peti momentán a világ egyik legjobb gitárosa, Al di Meola mögött csapkodja a felszerelését. Nem is akárhogy, de nem itt kezdte. Már fiatal srácként kiválóan dobolt, játszott sokakkal, zeneszerzőként és énekesként (!!!) sem utolsó.

Basszus: Koós László, rendes nevén Csubakka. Megosztó személyiség, de félelmetesen perfekcionista és őszinte (tán túlságosan is). Ezért kevesen bírják vele egy zenekarban hosszú ideig. Ezt megelégelve mostanáig a kanadai közönséget örvendeztette vérmes hun basszusgitározásával. Mi meg szegényebbek voltunk egy kiváló muzsikussal, aki már a konziban is slappelt a csellón. Felvették a bécsi akadémiára, de elvitték katonának, ahol is nyomtak a kezébe egy basszusgitárt és úgy maradt. Nemrégiben hazajött, mert a honvágy nagy úr.

Billentyűs hangszerek: Kaltenecker Zsolt. Kalti az általam ismert billentyűsök közül az első, aki eszembe jutott és belefér a felállított szabályrendszerbe, valamint nem mellékesen a zongorázás / billentyűzés non plus ultrája.

Gitár: Both Miklós. Mondhatnám, hogy Mikit azért tettem bele az összeállításba, mert a spanom. Bár a spanság igaz, de nem ez az ok. Ha Csubbakka megosztó arc, akkor Miki gitárprímásként megosztó gitáros, elég szétnézni a hazai fórumokon. Nyert Fonogram díjat a Napra zenekarral, játszik a Rendhagyó Prímástalálkozó nevű produkcióban hegedűhangolású gitáron és hegedűn és rendszeresen játszik az Állami Népi Együttessel. Radnóti lemezén meg egyenesen sírok. Félelmetesen gitározik bármit. Ezért is ide egy vendégzenészként elkövetett szólót szúrok be (szóló 2:00-tól).

Végül rendes zenekar nincs meg egy valamirevaló csaj nélkül. Ezért ének: Szirtes Edina Mókus. Innen gratulálok a Fonogram díjhoz, de nem ez az oka a beválogatásnak. Amikor először meghallottam hegedülni és énekelni tudtam, ilyet nem hall az ember nap mint nap. Beatles feldolgozva énekhangra és egy szál hegedűre, félelmetes éneklés és dinamikázás a hegedűvel is egy mikrofonba. Na ezért ő a választottam, nameg mert kémeim szerint tangóharmónikán is jól nyomja.

Ez innentől ethno-jazz fusion. Két énekessel. Az megvan nektek, hogy a Kalti vastag szinti leadjére rácsücsül a Both Miki stratocastere, és ezekre válaszul megszólal a Mókus. Majd basszusszóló. Hehehe. Reszkessetek! Mellesleg közben megosztottam ezt az ötletemet a felsoroltak nagyrészével. Csak helyszínt és időpontot kell egyeztetni az első próbához.

Mondd el te is a te álomzenekarodat!

Írta: HiZ gitar.blog.hu

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr171868376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Transylvanianmixedgrill 2010.03.27. 09:54:17

Szirtes Edina Mókust szerintem se rossz, de azért egy Czerovszky Henriettával nem egy súlycsoport...

Fu Szekh Li 2010.03.27. 10:02:28

Szájharmonika: Szabó Tamás?

Transylvanianmixedgrill 2010.03.27. 10:10:04

Basszgitár esetében Szappanos György nevét is illene megemlíteni. Na jó, jó, nem véletlenül említek olyan neveket, akik valamikor megfordultak a Tátrai Bandban... :)

Geitenbeffer_ 2010.03.27. 10:49:36

Index fórum álomzenekar alaptagjai:
Basszgitár: Szendőfi Balázs
Ének: Bártfay "Dzsa" László

folytassátok!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.27. 11:39:54

Azért az az Al di Meola, mint a világ legjobb gitárosa, nem kicsit szúrja a szemem. Ettől kezdve az egész lineup erős kérdőjeles. Hogy mást ne mondjak, Oláh Cumó vagy ugyanez, Kálmánban bal kézzel lezongorázza Kalteneckert, kütyü ide szinti oda.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.03.27. 11:42:27

@efes: "világ egyik legjobb gitárosa".... hmhm.

Môžeš mi pomôct'? 2010.03.27. 11:59:03

Én egy álomzenekarba csak kosútdíjasokat tudok elképzelni, szóval Presser, Lovasi, Ákos, Geszti, Koncz Zsuzsi, Kiss Tibi, Kozsó, meg a Pityinger Váradi. Bár lehet, hogy az utóbbinak csak a békenóbel, vagy az árvízvédelemért szolgálati jel van meg, de nem is az számít, hanem a pénznyeremény ami jár vele.

t0thl 2010.03.27. 12:06:20

Kosútdíjasok mi ?
Rudán Joe érdekes lehet, ha teljes hangerőn beleszól egy ilyen etno izébe... :)

SolidSnake 2010.03.27. 12:09:42

Dob: Borlai Gergő, basszus: Szappanos György, gitár: Tátrai Tibor, ének: Jamie Winchester - billentyűs helyett lehet még egy gitáros? Mondjuk Mohai Tamás. Vagy volt már ilyen? :-)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.03.27. 12:19:18

Borlai és Kiss Tibi az enyémben is benne lenne.

Môžeš mi pomôct'? 2010.03.27. 12:36:05

Ja bocs, meg a Sass Józsi. Ő kimaradt, pedig a háttérvokált jól tolja.

Môžeš mi pomôct'? 2010.03.27. 12:41:14

Meg esetleg az Andergráund Bori meg a Lovegroove. Ők úgy jók ahogy vannak, csak zenében, szövegben, meg frontemberségben nem erősek. Esetleg ha Borit lecserélnék Pflum Orsira...nálam simán bejátszanának egy álomcsapatba.

markus.b 2010.03.27. 19:11:00

Gitáron mindenképpen Tátrainak kéne lennie, esetleg Mohai, vagy Peta. Vagy Radics.

Dalszövegírónak Zselenszky?

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.03.28. 15:54:46

Kukovecz Gábor (gitár), Nagyfi László (gitár), Pazdera György (basszus), Tarcza László (dob), Kalapács József (ének).

Na? :)

HiZ · http://www.gitar.blog.hu 2010.03.29. 11:48:29

@SolidSnake: A zenekar tagjai soha nem szerepeltek közös produkcióban sem hanghordozón, sem élőben.

HiZ · http://www.gitar.blog.hu 2010.03.29. 11:54:30

@efes: Egy szóval többet olvastál. :) Az összeállítás szubjektív, írd meg a sajátod és küldd el a szerkesztőknek. Szerencsére tele van az ország tehetséges zenészekkel. Ezért is találtam ki az íres elején olvasható szabályrendszert. Úgy már nehezebb összerakni pl. a Gergőt akárkivel.

gyz 2010.03.29. 12:16:59

ez most a modorosblog?

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2010.04.01. 13:23:56

@HiZ: "A zenekar tagjai soha nem szerepeltek közös produkcióban sem hanghordozón, sem élőben"

ennek így semmi értelme, konkrétan

azon túl, hogy metálosost meg jazzistát meg népzenészt erőltet össze popénekessel, pl

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása