Akkezdet Phiai - Kottazűr

Akkezdet Phiai - Kottazűr

2010.04.13. | B-vendégszerző

ELŐZMÉNYEK. Bevallom férfiasan, nem vagyok akkezdetektől fogva rajongó, ettől függetlenül az első Akkezdet Phiai albumot mára rongyosra hallgattam, oda-vissza. Akkezdet névre hallgató első lemez korszakalkotó mestermunka volt a magyar repp-biznicben, 2004 óta nem volt olyan előadó hazánkban, aki felül tudta volna múlni Saiid és Újonc szócsavaró, szabadasszociációs, végtelennek tűnően rímelő számait. ("hidd el, én csak magamat szórakoztatom/ bejön, hogy az atom sztorit proton-elektron helyett több szóra oszthatom/ én csak elragozgatok, amíg te elrágózgatol" Újonc: Hogy Üssön.)

A VÁRAKOZÁS. Rengeteg időt kellett várni az új album megérkezésére, itt-ott "a magyar underground hip-hop Guns 'n' Roses-ának" titulálták a duót. Jöttek az infók, hogy dupla album lesz.. mindenki dörzsölte a tenyerét... Aztán jött a klip. A Zenebuddhizmus rendesen megalapozta a hangulatot az amúgy is türelmetlen várakozás idejére. Egyszerű és igényes klip egy hihetetlenül ötletes dalszöveggel és újszerű zenei alappal - igen magas is a videó nézettsége a youtube-on. Már itt érezni lehetett, hogy az új téma kiforrottabb lesz, konkretizálódni látszik a téma, a mondanivaló, és érezhető benne az élettapasztalat.
Aztán eljött a nagy nap, április negyedike, amikor is a budapesti Toldi moziban bemutatták az új cuccot, a Kottazűrt, és mellé egy új, amolyan art videóklipet, amely a Hisz Sztori (Kiskece) című trekkhez készült.

A DUPLALEMEZES KIADVÁNY összesen 30 dalt tartalmaz. Az 1. és 2. része élesen elkülönül egymástól: míg az első cd az elejétől végéig szellemes, pörgős számokkal van tele, addig a másodikon helyet kapnak az elvontabb, művészibb témák, slam poetry-költemények, itt-ott élőzenés betéttel, filozofikus témákat boncolgatva. Első hallgatásra az cd nr.1 a szimpatikusabb, de a második lemezen is vannak klassz számok. Saiid rengeteget fejlődött beatmaking terén, egész jó alapokat rakott össze.

A KÖZREMŰKÖDŐK Az első lemezhez képest feltűnő különbség, hogy a Kottazűrön vannak közreműködők, míg Akkezdeten nem volt egy sem. Itt a zeneszerzés is megosztott munka volt már: a 30 - Semmi zenéjét Slow készítette (hatalmas beat, slágerré teheti a számot!), a Let's Go Bagó, a Budepesmód és a Hisz Sztori alapjait pedig a Realistic Crew rakta össze (akikről én semmit sem tudok..), az 5 Terem Cadik műve, Kunert Péter pedig a Sprintért volt felelős. Vendégségbe érkeztek reppelni is, a saját felfedezett MC Zeek (aki jónak jó, de a színvonalat persze nem tudja emelni, nehéz is az nagyon), az NKS tagjai külön-külön mondják meg a magukét, Zenk hihetetlen reppet tol, Nospa nem különösebben emelkedik ki, Sena pedig énekel egyet, ami üde színfolt a lemezen.

A SZÖVEG csillagos ötös, jópár számnál a székből folyok le a dumáktól, annyira ütnek. Pozitív változás, hogy mostmár a rímelés felhalmozása sokkal kevésbé öncélú, és a szövegek szép lassan a sok ötletből végre mondanivalóvá olvadnak össze. Persze a szójátékosság marad, sőt, kiforrottabb, mint valaha.

A LEGJOBB számok: a szlengszótár Szófacsar, a Völgyeim és Utaim (a legeslegesleg áá...), a 30 - Semmi (a legjobb beat és a legjobb Újonc verze), a 06-1-996-2010, a Rámnémetnemlel, (a legjobb Saiid repp) a Zenebuddhizmus és az Egy Ház.

SZERINTEM Kételyek övezték az album megjelenését, nem tudtuk, tudják-e majd űberelni az eddigi dolgaikat. Magasan volt a mérce, de ismét sikerült rátenni egy lapáttal. Hallgatás közben folyamatos a katarzis, fantasztikus mű. Perfetto.

Írta: Zaltee (http://nevemzolika.blogspot.com/)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr641914709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.14. 10:22:45

Azért még mindig az jut eszembe erről, h amint lesz időm, csinálok egy hiphop paródia projektet Akkurva Anhatoc néven.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.14. 10:38:07

Mi a szívünk mélyén Verőből Elalvó néven tennénk ugyanezt, egyszer és mindenkorra eldöntve, hogy nem leszünk miniszterek, államtitkárok.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.14. 10:49:03

V játszhatnánk megint SP típusú zenét, POÉNBÓL!!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.14. 12:05:18

Még nagyobb poén lenne, ha komolyan gondolnánk!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.04.14. 13:10:18

Én kurvasokat demózgatok mostanában, főleg SP típusú zenéket.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása