Judas Priest British Steel vs. Iron Maiden I.

Judas Priest British Steel vs. Iron Maiden I.

2010.04.14. | Péter Bócsi

A nagy jelentőségű első Black Sabbath lemezen túl egyéb komoly évfordulókat is hoz még a 2010-es év, s nekem feltett szándékom, hogy ezek közül megemlékezzek azokról, amelyek leginkább közel állnak hozzám.

Ma egy ilyen alkalomról számolhatok be, s mi több, mindjárt két óriási banda korszakos lemezének 30 éves évfordulóját kell méltó módon megünnepelnünk!

Átfogó vizsgálatot nyilván nem végeztem, de feltételezem, hogy ritka különleges helyzet, hogy két, egy napon kiadott lemez egy adott zenei stílus örökérvényű mesterművé váljon. Pedig esetünkben pontosan erről van szó: 1980. április 14-én látott napvilágot a Judas Priest British Steel című alapvetése és az Iron Maiden cím nélküli debütáló lemeze. Micsoda bandák, és micsoda lemezek!

A ’70-es évek végére a Judas már korántsem volt névtelen, sőt, Anglia és Európa első számú metal bandájává nőtte ki magát, de már a japcsik is rájuk gerjedtek, ahogy erről a British Steel előtt kiadott Unleashed in the East koncert album is tanúbizonyságot tesz. Velük ellentétben Steve Harris csapata, még a nagypofájú, de vadócságával, punkos attitűdjével el nem hanyagolható fazonú Paul Di’Anno énekessel éppen gőzerővel készül, hogy megmutassa magát a világnak. A helyzet külön pikantériáját az adta, hogy a British Steel turnéjára Rob Halfordék a számukra totál ismeretlen Maiden legénységet vitték magukkal, akik nem sok jelét mutatták a tiszteletnek, és mindent elkövettek, hogy le is gyalulják az „öregeket”.

Hogy én melyik albumot gyűjtöttem be előbb, arra már nem mernék esküdni, arra viszont biztosan emlékszem, hogy a Priest-et jóval hamarabb megismertem, megszerettem. Arra is világosan emlékszem, hogy gyerekkorom heavy-metalos világában, hosszú-hosszú éveken át a KISS, a Judas Priest és az Iron Maiden tanyázott a legelőkelőbb helyen az istenek trónján. Mert mi kellett akkoriban egy még csak nem is kamaszodó gyereknek? Hát, hogy elleshesse a nagyobb haveroktól, tesóktól, hogy mi a menő, hogy jóban legyen velük, és így a lemezekhez is hozzáférhessen (később persze büszke jugoszláv bakelit tulajdonos vált belőlem is), néhány hatalmas poszter, meg a német nyelvű Metal Hammer, amiből a nyitott és odaadóan szerető nagymamával néhány óra leforgása alatt bármilyen interjút sikerült lefordítani! Ó, drága mama, mit kínlódtál, mire átrágtuk magunkat egy-egy Ozzy interjún!

Mindenesetre az első számú kedvenccel, a KISS-szel sokáig csak ez a két banda tudta tartani a versenyt (aztán bejött melléjük az induló Mötley, a W.A.S.P. és a Twisted Sister stb.). A nem evilági szörnynek ható, véres pofájú Gene Simmons nyomdokaiba csak a szintén kellően véres Eddie-t csatasorba állító Maiden léphetett, meg hát Rob Halford, aki talpig bőrben és szegecsben bőgette a mociját a színpadon, majd istenesen megkorbácsolta! Ez kellett a gyereknek! A zenék meg…. akkoriban igenis keménynek számítottak, én pedig szinte minden este fülessel a fejemen, a lemezborítóval a kezemben aludtam el.

S hogy ennyi idő távlatából mit lehet mondani a két bandáról és a két lemezről? Óriási pályát futottak be mindketten, persze átéltek nehéz időket is, de még mindig itt vannak, még mindig aktívak, új lemezeket készítenek, és még mindig leviszik a fejedet, ha élőben hallgatod őket! Személy szerint hozzám ma már közelebb áll a Judas Priest munkássága, és talán a British Steel-t is egy picivel többre értékelem az egyes Maiden-nél.

Ha neked is nehezedre esne dönteni, hadd legyek a segítségedre néhány velős gondolattal:


10 lehetséges válasz a "miért jobb a British Steel?" kérdésre

  • Jobb a borítója…egyszerűen penge, bazmeg!
  • Jobban lehet rá táncolni.
  • Állat, ahogy Halford sikoltozik.
  • Steve Harris galopp témái már három dal után unalmassá válnak a Maidenen. Minek basszusozik az ilyen?
  • Rob Halfordnak nemcsak a szegecselt bőr, de a rózsaszín toll boák is remekül állnak
  • Az első Maidenen még nem Bruce Dickinson énekel
  • Rob Halford kicsit kevésbé ijesztő, mint Eddie.
  • Dave Holland dobos nagyon kedves a gyerekekkel.
  • Az egyszerű, de nagyszerű dalok nagyon hatásosak.
  • A gitárral bankot rablós „Breaking the law” klipje metal mérföldkő!

10 lehetséges válasz a "miért jobb az első Maiden?" kérdésre

  • Jobb a borítója… ahogy Eddie kinéz, bazmeg!
  • Nem lehet rá táncolni. Egy metál lemezre ne lehessen táncolni!
  • Rettenetesen fárasztó, ahogy Halford sikoltozik.
  • Steve Harris alakulófélben lévő, jellegzetes galopp futamai már itt is klasszikusak.
  • A Maiden tagjai nem viselnek boákat. Maximum cicanadrágot.
  • Még nem Bruce Dickinson az énekes.
  • Eddie kicsit kevésbé ijesztő, mint Rob Halford.
  • Dave Holland dobos gyanúsan kedves a gyerekekkel.
  • Kő primitív az egész British Steel.
  • A „Breaking the Law” klipje? Apám, mekkora faszomság!

Ha ez még mindig nem segít eleget, íme két klasszikus dal 1980-ból:

Judas Priest - Living After Midnight

Iron Maiden -Phantom of the Opera

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr601919186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyz 2010.04.14. 09:00:22

nekem a JP sosem tetszett igazán. a két klip szerintem egyértelműen mutatja a minőségi előnyt. mármint a második javára :)

Halford viszont az élő bizonyíték, hogy attól, hogy vki bu..., akarom mondani, meleg, még nem kell affektálva selypegnie.

second 2010.04.14. 09:06:37

Még egy szavazat a Maidenre.
De a Judas lemezt se rúgnám ki a lemezjátszómból. :)

Dgy 2010.04.14. 09:15:06

A témába vág a Hevimetál című szövegem, a Magvető rock antológiájából::

"Mi van? Nem tudod, mi az a dzsudász?
Nem hallottál a dzsudászról? Bazmeg, nem hiszem el. Csak szívatsz, mi? Nem szívatsz? Hát, bazmeg, nem hiszem el, bazmeg, hogy nem tudod, mi az a dzsudász, bazmeg. Jól van, bazmeg, kérdezek könnyebbet. Hevimetál? Azt tudod, hogy mi a hevimetál? Ájronméjden? Igen, az ájronméjden az a hevimetál. Szóval az ájronméjdenről, arról már hallottál?
Igen? Szóval nem értesz hozzá, de annyit még te is tudsz, hogy az a legkirályabb? Az ájronméjden? Méjden, hagyjál már a méjdennel bazmeg, nem azt mondom, hogy szar a méjden, mert szarnak azért nem szar, nem, bazmeg, kurvára nem, sokáig az volt a kedvenc zenekarom, dikinzonnakelég jó hangja is van, nem mondom, csak az a baj, bazmeg, hogy mindent a dzsudásztól nyúltak, bazmeg, námber ofdőbiszt,
bazeg, miről szól már bazeg, hatszáshzatvanhat, bazeg, a fenevad száma, bazeg, na aztán, bazeg, behugyozok, bazeg, mondom, bazeg, az egészet a dzsudászról nyalták, bazmeg. Tudod mi lesz a méjdenről szóló könyvnek a címe bazmeg? Megmondom bazmeg: hogyan lettünk a dzsudász előzenekara! Mert tényleg úgy kezdték, hogy azok voltak."

a többi itt:
gyorgydragoman.com/?p=248&language=hu

áp dhö ájronsz!

Dgy

The_Evil 2010.04.14. 09:38:05

Gratulálok, remek téma!

Én imádom a Di'Anno-s Maident is, a Killers pl. mindent visz a nyegle odabaszásával, az Iron Maiden albumnak meg a legjobb a borítója.

A korai Judas Priest is nagyon fasza, de a Maident nálam sosem előzték meg.

The_Evil 2010.04.14. 09:38:45

Dgy: állítólag lejátszották a dzsudászt azon a turnén :)

Murderface 2010.04.14. 09:41:32

Odabasz mindkettő :)

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.14. 09:44:15

@Dgy: valójában ez volt az egyetlen szöveg a kötetben, amin legalább röhögni lehetett, és ez nagy szó, gratulálunk hozzá.

Motorhead 2010.04.14. 09:49:28

Hallgassátok meg a Breakin' The Law -ot a British-ről és eldől melyik a jobb banda. A Judas LP egységes metal lemez csodás szólókkal, jó énekkel, a másik kicsit karcosabb, punkos. Ha 10 x kell meghalllgatni, akkor inkábba Judas. Persze mind a 2 banda nagyon jó.

Atrox 2010.04.14. 10:06:56

+1 szavazat a Priestre :)

Persze a másik banda is odabaszós :)

vsztk9111 2010.04.14. 10:21:52

1 szavazat a méjdenre, de nagyon szeretem a britisztillt is. Egyszerűen király mindkét banda, csak a méjden egy nagyobb ország királya. (Lehet, hogy már császár.)

TomAce 2010.04.14. 10:48:27

Bár összességében jobban szeretem a Maident, mint a Priestet, ezen összevetésben egyértelműen a British steel a nyerő, mondjuk 5ös skálán 5-4 arányban.

ChrissDR 2010.04.14. 10:49:02

Baszki a felsorolás a végén. Sírok :D Maximális respect. Ez az a két banda akik közül nem lehet választani. Az egész aktuális kedvenc dolog csak attól függ, hogy az ember milyen lábbal kelt fel reggel.

enba 2010.04.14. 10:49:09

'Dave Holland dobos nagyon kedves a gyerekekkel.'
:)))))

Olmütz 2010.04.14. 10:52:08

Mindkettő elég gyenge lemez. Pusztán azért legendásak, mert egy új heavy metal hullám kialakulását kötik ezekhez, plusz a Maiden ezzel indult. No meg azért, mert elég primitívek ahhoz, hogy a széles tömegek egyszerű ízlését kiszolgálja. A bandák viszont nagyon jók, ennél sokkal erősebb alkotásokkal karrierjük más pontjain. A Priest ezzel a lemezzel sokat leadott a korábbi albumok progresszív elemeiből, maga a zene egyértelműen szegényesebbé vált. A későbbi lemezek (különösen a Defenders, de a Turbo-val bezárólag nagyjából minden) pedig mind dallamkészlet, mind hangszerelés és produceri munka tekintetében mérföldekkel lépik le a 80-as lemezt.
A Maiden esetében hasonló a helyzet, már a Killers sokkal erősebb a nyitóalbumnál, Dickinsonnal pedig egyértelműen új dimenzióba került a csapat. Itt a Number of the Beast jelenti az egyik lokális csúcsot, ahol már ott volt Bruce, és még ott volt a fantasztikusan kreatív Burr a dobokon. Érdekesség, hogy a Maiden még képes volt ugyanekkorát dobni a Powerslave-vel, az ezt követő több éves világturné azonban már kiszívta belőlük a kreatív enegriát.
Az "élő legenda" címkét mindkét gárda egyformán kiérdemelte, hogy kinek melyik jön be jobban, pusztán ízlés kérdése.

amax 2010.04.14. 10:55:18

Ha csak ezt a két dalt/albumot nézem, akkor egyértelmű, hogy Maiden a válasz. Teljes életművet tekintve viszont elég kiegyenlített a dolog, de a legjobb Priest albumok azért a Steel előtt(!) jelentek meg.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.04.14. 11:05:03

Maximális riszpekt a posztért. :) A kocsiban is rendszeresen szoktam Priest-et és Maiden-t audiálni. :)

@Dgy: Én még emlékszem a 89 előtti Mvhelyen a farmerdzsekókra kézzel rajzolt Dzsudász-képekre. Az ócskapiacon vásárolt fekete, szűk farmer és magas szárú, fehér Puma sportcipő társult hozzá. :) A rendőrség nem szerette az így kidekorált egyéneket. A Hevimetál-szöveg pont ezt a korszakot idézi fel bennem :)

BOB 2010.04.14. 11:17:44

@amax: Azért van ott egy Screaming for Vengeance, egy Defenders of the Faith, és még a Painkilleren is voltak nagyon ütős darabok.

Átokfajzat 2010.04.14. 11:19:53

"Még nem Bruce Dickinson az énekes."

gondoljuk át ezt azért még egyszer!!!

Átokfajzat 2010.04.14. 11:30:00

@BOB: ez nem érv az első Maiden mellett

Mercyful Fate 2010.04.14. 11:33:02

színvonalban összehasonlíthatatlan..abszolút a Priest a nyerő..gitáros szekció egyszerűen hihetetlen,Iron Maidennél átlagos.Ének terén is nálam Halford a nyerő,Dickinsonnak elment a hangja meg egyébként is egy ripacs.

Priest Priest Judas Priest!!Death to false metal!!!!

Mercyful Fate 2010.04.14. 11:35:13

De amúgy az ezen a lemezen éneklő srácot jobban bírom mint dikkinzont..előző hosszászólásomat nem csak a 2 lemez összehasonlítása után írtam..hanem az egész munkásságuk.

aszinkron degenerátor 2010.04.14. 11:42:26

@Mercyful Fate:
az a srác 30 éve abból él, hogy ő volt a Maiden énekese. nem elhanyagolható probléma viszont, hogy kb 28 éve nem ő az...

ennek ellenére nálam a Killers a No1

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.04.14. 11:47:26

@Mercyful Fate: A Priest gitárszekciója páratlan, pont. Egyetlen más zenekarban sem hallani ilyesmit. Szerintem Downing és Tipton páros gitárszólója a Ram It Down-ban a csúcs, amit metálgitárosok valaha is elérhetnek, egyszerűen minden szempontból tökéletes.

leslie1 2010.04.14. 11:47:34

Imádom az Iron Maident. 1984-es Bp-i koncert óta bizony sokszor láttam őket.
Azonban el kell mondanom, hogy a Judas Priest 2004-es Summer Rock (PECSA) bulija olyan katartikus élménnyel gazdagított, ami egyenlőre hozza nálam a versenyt. :)

vernarancs 2010.04.14. 12:01:43

KISS utan a Judas meg a Maiden az jo irany volt, node a WASP meg a Twisted? Az kicsit visszalepesnek tunik.
Nem sok ertelme van ket egyuttest egymashoz hasonlitgatni. Szerintem mindketto nagyon odab@sz. Eloben talan a Priest egy kicsit pontosabb, meg ugye a Maiden mara elegge lagymatag lett, foleg az extra gitarossal aki tok felesleges oda. 2009-ben lattam a Priestet eloben. Meg mindig kurva jok.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.04.14. 12:15:01

VISZONT a 2008-as Maiden-DVD, a turnéfilm elképesztően jó. Ötven fölött ezt tényleg csak lelkesen lehet csinálni. Vagy JackDaniels-amfetamin meghajtással, de hát Lemmy csak egy van, ugyebár :))

cson 2010.04.14. 12:17:08

A Judas az Judas.
No. 1.

Az utóbbi időben egyre többet hallgatom. És így 30 év után is k..va jó.

gigabursch 2010.04.14. 12:21:44

Nálam érdekes módon a Prist-től a kedvenc album a Painkiller. Az a lemez a heavy metal oszlopos csúcsainak egyike, Maidentől nálam a sokak által nem nagyon (sőt saját maguk által sem) szeretett, de egyebként félelmetesen jó lemez a No Prayer for the Dying. c. album.
Vicces, hogy mindkettő 1990-es (lehet, hogy a PK 91-es - elbizonytalanodtam).

Hogy melyik a jobb csapat?
Élőben mindegyik maximális közönségkiszolgálást tartott, akárhányszor is csak megjelent Magyarországon (a szigetes IM koncerten nem voltam, mert a szigetre nem vagyok hajlandó elmenni), az full döntetlen, de kábé olyan értelmű vita, hogy mi a jobb, a Lambo vagy Ferrari?
Hogy kinek látványosabb a koncertje? A tököm se tudja, mert akár Bruce-ék maratonkörös rohangászását nézem (ki nem állhatom, ha egy zenekar áll a szinpadon, mint f@sz a nudistastrandon és semmit nem csinál (pl. Nightwish)), akár Halfordék őrületes műsorát, még mindig a döntetlen maradok.
De az egyik legjobb nyitó amit valaha is láttam az összes által látott bármilyen koncerten az nem más volt, mint ahogy a Breaking the Law-t kezdét a Summer Rockon a PeCsában. Az egyszerűen egészpelenkás befosás volt... - csakhogy csecsemő kisgyermekem örömteli arcát, nomeg az enyémet abban a pillanatban egymás mellett lehetne összehasonlítani.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.04.14. 12:29:27

Egyértelműen Maiden, valahogy sosem ütött be nálam a Judas, Halford kifejezetten ellenszenves.

Dehát mindkét csapat legenda, le a kalappal előttük, természetesen.

akkor most mi van? 2010.04.14. 12:32:07

Kiskoromban a Maiden volt a kedvenc, a JP- t csak fél füllel hallgattam távolról, értetlenül, hogy mit esznek ezen. Aztán most unalmamban elkezdtem "összegyűjteni a '80 elejei JP albumokat és ledöbbentem mennyire bennük van minden amit utána hevimetál néven bemutatott a világ. Lehet valahol JP felvarrót kapni meg műbőrdzsekit? :)

rettentó 2010.04.14. 12:40:56

Priest, de csak azért mert Halford még Dickinsonnal is jobb szerény véleményem szerint. Elektrikáááj indöszkááááj.
(1980 április 25-én meg jött a Heaven and Hell)

ö_cs 2010.04.14. 12:41:05

Micsoda emlékek! Istenem! Ezeken a zenéken nőttem fel, örülök, h pont akkor, a metál születésénél voltam 14 éves. Nekem még ma, 42 évesen is a heavy metal a "zene".

Nekem az Iron Maiden stílusa mindig jobban bejött, úgy unblock egész életművüket tekintve jobban szerettem őket, de szerintem tőlük a Killers és a Number of the Beast a legjobb, a beast zeneileg sokkal fejlettebb, de a Killers a maga nyersességével tudja ütni!), de a két lemez összehasonlításából a Priest jön ki győztesnek, egyértelműen, mivel nekik tényleg ez a legjobb lemezük, szerintem.

Viszont, ha már egyéb zenekarok: az Accept kihagyhatatlan. Nekik is 80-85 között volt a fénykoruk, bár a csúcs ott inkább 82-84.

akkor most mi van? 2010.04.14. 12:46:50

@ö_cs:

jaja Udo for prezidente. Restless and wild, Balls to the wall meg "a lemez amin a gitáros a fürelizt jácca" istenkirályságok.

2010.04.14. 13:34:25

Valamikor 1985-ben asszem, Pokolgép koncertre tévedtem, amikor is utolsó számként eljátszották a brékingdelót... Másnap már izgatottan nyüstöltem a bratyót, hogy Judast akarok és első albumként az Unleashed in the East került meg - hát odabaszott rendesen! Hamarjában be is gyűjtöttem a teljes addigi Judas repertoárt (igen, a Rocka-rolla-t is), amit azután napi rendszerességgel hallgattunk, telepi kölkök. Nálam azóta is ők a No. 1.
Szükségtelen mondani, hogy a Maiden is ott van, kb. olyan ez mint a szőke-kékszemű vs. latin típus jellegű izlés dolga-kérdés.

settlehead 2010.04.14. 13:34:25

+1 a Maidenre, egyébként a legjobb Priest lemezek tényleg a BS előtt jöttek ki...(Sad Wings, Stained Class meg az Unleashed koncertlemez)

gigabursch 2010.04.14. 14:59:20

@akkor most mi van?:

Na ja, németéknél volt néhány igen jó kis csapat, s páran ekkor még igencsak a gyerekciőőt nyomták, nekem pl. az egyik nagy kedvencem a '80-as évek másik végéből a Running Wild, istenem egy JP szám is kellett hozzá, de milyen jól sikerült választás lett az.

Amúgy a Fűre-liszt gitáron tényleg egy eszement durranás.
Amíg nem ez a szar rájzFM ment, hanem az a jó kis rcok-metál rádió mindig volt mit hallgatnom naközben a 88.1 Mhz-en, ott bizony nemegyszer lenyomták, csak úgy, emlékeztetőnek.

rettentó 2010.04.14. 15:09:07

@Brother Love: "Valamikor 1985-ben asszem, Pokolgép koncertre tévedtem, amikor is utolsó számként eljátszották a brékingdelót... " Abból lett A Jel...

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.04.14. 16:46:26

Apropó Running Wild. Youtubeon matatva ehhez jutottam el:

www.youtube.com/watch?v=2T6e_mk0O24

Ezeket nem ismertem eddig, de jó, hogy manapság is vannak ilyen tökevényes zenekarok :)

TomAce 2010.04.14. 18:05:52

@settlehead: Hát, ha nem lenne egy Painkiller, még egyet is értenék, még az általam nagyon kedvelt Defenders/Turbo páros ellenére is. De van egy Painkiller, amiben benne van a JP esszenciája

Átokfajzat 2010.04.14. 18:39:00

@TomAce: amiben benne van a JP esszenciája

mennyire igaz!!!! a no1 JP album, ez van, kész, passz, ennyi.

The_Evil 2010.04.15. 11:05:39

A Painkillerért sokáig én is odavoltam, aztán pár év pauza után csak azt tudom mondani, hogy a korábbi Priest albumok sokkal-sokkal jobbak.

TomAce 2010.04.15. 20:00:04

@The_Evil: erről az jut eszembe, mikor egy fórumon azt olvastam, hogy Halfordék már a Rockarollával eladták magukat :o)

redriot77 2010.04.21. 21:38:30

Maiden a jobb, egyértelmű. Harris egy géniusz: a Phantom Of The Operát már valamikor '78-ban 21-22 évesen megírta. Bazz, az a basszustéma....

Az első Maiden egy kibaszott jó lemez, és még jobb lett volna, ha már ott is Martin Birch tekergette volna a potikat a pulton, nem vmi tehetségtelen balfasz...

Ha lenne időgépem, és visszamehetnék egy 1980-as londoni buliba, egyértelmű hogy a Ruskin Arms felé venném az irányt. :))))

redriot77 2010.04.21. 21:38:30

Maiden a jobb, egyértelmű. Harris egy géniusz: a Phantom Of The Operát már valamikor '78-ban 21-22 évesen megírta. Bazz, az a basszustéma....

Az első Maiden egy kibaszott jó lemez, és még jobb lett volna, ha már ott is Martin Birch tekergette volna a potikat a pulton, nem vmi tehetségtelen balfasz...

Ha lenne időgépem, és visszamehetnék egy 1980-as londoni buliba, egyértelmű hogy a Ruskin Arms felé venném az irányt. :))))

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.06.17. 05:07:53

Az első és második legkedvesebb zenekarom. A Maiden a kedvenc, és a két album között is ők győztek. És persze egyik zenekarnak sem ez a legjobb albuma, de mindenképp alapművek.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása