Az E Sávok és a Final Cute: ’One of the Few’

Az E Sávok és a Final Cute: ’One of the Few’

2010.05.09. | Lamorak

Szopatós egy hét ez azoknak, akik két hét alatt rászoktak az E Sávok Final Cutjára, mint valami tévésorozatra, és most várják a rendes eheti adagot. Megkapják, persze, de senki sem mondhatja, hogy nem számított erre.

Mint látjátok, időközben lett borítója is az E Sávok grandiózus projektjének, a Pink Floyd Final Cutját vidáman feldolgozó marháskodásnak. Sőt, új címe is lett: csodálatos grafikusunk és dizájnerünk, Nudli (akit imádunk) egészen poétikusan építette be az E-t és a vidámságot a borítóba. Mostantól tehát The Final Cute a projekt címe, és ezzel mintegy hivatalosan, újabb kreatív nyomvonalon is elemelkedett a földről, amit egy kicsit meg is akasztunk most rögtön, de legalább művészien. Roger Waters harmadik nyomasztó dalával, a 'One of the Few'-val eléggé gondban voltunk, nyilván: hiszen háttéreffektekből, valami drón-szerű, morajló hangból, óraketyegésből, egy akusztikus gitáron játszott dallamból, és persze Waters visszhangosított, bár helyenként inkább recitáló, mint éneklő hangjából áll (meg kell hallgatni az eredetit, hogy igazán lehessen értékelni). A szöveg is kellően kiábrándult, viszont az ismételt szerkezetekből álló poétikus formája kétségtelen, ez meg Waters igen 'kifejező' éneke teszik a 'One of the Few'-t pont rövidségében is érdekessé és fogóssá.

Az E Sávok verziójában elhagytuk a háttéreffekteket, egyszerűen fogtuk a gitár dallamát és zongorát csináltunk belőle egy egészen más énekkel. Mégpedig egyszerre sokkal szigorúbb és sokkal lazább formát is, Jacopo kicsit megtördelt futamokká alakította a szellős pengetéseket, a sorok végén maradó csendbe pedig kedvenc kicsit disszonáns be-leütéseinket helyeztük el. Az E Sávok ’One of the Few’-ja így egész más módon minimál, mint Waters-é: nem hogy basszusgitár és háttéreffektek nincsenek, a zongorán még csak bal kéz sincs egészen a szöveget leütő, dramatikus „die”-ig. Megint nem háton pörögve röhögős, persze, de azért már csak disszonáns abszurditásában is viccesebb így a 'One of the Few'; hallgassátok meg, töltsétek le, mutassátok meg mindenkinek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr121984642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.05.09. 17:01:08

Ez konkrétan egy nagy kád melegen bugyborékoló fos. Ne erőltessétek, nem csak ízléstelen, hanem maxigáz is. Szét lehet baszni ikonokat, de csak úgy, cél nélkül csinálni, nagyon infantilis.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.05.09. 17:40:41

Látom, szereted felbaszni magad, menj át a Cluster One-ra és hallgasd meg a többit is, garantáljuk a minőségi háborgást! clusterone.hu/archives/2010/04/21/Az_E_Savok_es_a_Final_Cut_meg_Hobo_is/

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.05.11. 08:43:12

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: nem szorulnak a védelmemre, nem is hiszem, hogy én győzlek meg, de szerintem nem maxigáz. nem szabad ennyire komolyan vennünk magunkat, mint amennyire te itt most felháborodtál. de ha nem tetszik, nem tetszik.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása