NEO: Kontroll Soundtrack

NEO: Kontroll Soundtrack

2010.07.26. | B-vendégszerző

Tudom, tudom kedves olvasó, Antal Nimród nagysikerű filmjének, a Kontrollnak már egy ideje megjelent a zenéje. A bemutató apropóját még is az adhatja, hogy a filmzene anno külföldön is napvilágot látott, és ami még fontosabb, a magyarországi változathoz képest igencsak kibővített formában.

A NEO sokáig Milkovics Mátyás és Moldvai Márk duójaként működött, majd a HS7-es Szűcs Krisztián csatlakozásával trióvá alakultak. Ez utóbbi felállás készítette a zenekar második lemezét, a nagysikerű Lo-tech Man, Hi-tech World albumot. Ennek a lemeznek a felvételei nagyon elhúzódtak, mivel közben elkezdődtek az akkor még készülőfélben levő Alagútpatkányok című film zenéjének munkálatai is. A később Kontroll címen bemutatott film a 2003-as év nagy magyarországi filmszenzációja lett, több százezres nézőszámmal az év legnézettebb magyar filmje lett.

A filmzene munkálatai közben a NEO radikális változáson esett át, hiszen először Szűcs Krisztián döntött úgy, hogy csak a HS7-re koncentrál, majd pedig a filmzene megjelenése előtt Moldvai Márk döntött úgy, hogy nem a NEO-ban folytatja zenei karrierjét. De ekkor már a filmzene készen volt, így ez nem befolyásolta annak elkészülését.

Krisztián kiválása után sokáig nem lehetett tudni, hogy miként is fog elkészülni a filmzene, hiszen nem egy teljesen instrumentális lemez volt készülőben. Hosszas keresés után 2003 őszén Ábrahám Zsolt, a zenekar session gitárosa ajánlásával a zenekar ráakadt új hangjaira, hiszen ezúttal két frontember csatlakozott a NEO-hoz. Hodosi Enikő és Kőváry Péter a szegedi Ragdoll zenekarból érkeztek, és új életet leheltek a zenekarba.

A Kontroll - A filmzene album 2003 decemberében jelent meg, és nagy sikert aratott. A filmzene minősége elismerésre adott okot (később az alkotókat A filmzene Mozartja Fődíjával tüntette ki a dél-franciaországi Aubagne-i Nemzetközi Fesztivál zsűrije), de a lemez alig 37 perces hossza igencsak kívánnivalót hagyott maga után, mivel a filmben szereplő zenéknek csak egy része szerepelt az albumon. Ezt a hibát korrigálta a kibővített megjelenés, amelyet a film külföldi bemutatójára időzítettek.

A lemez borítója szemben a magyarországi kiadással angol nyelvű lett, ezért az ismertetőben mind az angol, mind pedig az eredeti magyar nyelvű dalcímeket is feltüntetjük. További változás, hogy a booklet tartalmazza a dalok szövegeit is - a magyarországi változatból ez is kimaradt.

Természetesen a lemez az eredeti EP-re épül, amely a dinamikus Metro című felvétellel indul - ezzel indul a film is. Ezt az Awekening ("Ébredés") követi, amely Csányi Sándor egy filmbeli jelenetét idézi fel, majd pedig következik a lemez egyik legjobb instrumentális felvétele, a lendületes Manhunt ("Üldözés"). Ebben a Budapest Jazz Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél erőteljes trombitajátéka egészíti ki a NEO elektronikus zenéjét.

Itt következik az első eltérés a magyar kiadáshoz képest, hiszen a következő dal, amely a THC címet kapta, csak ezen a lemezen látott napvilágot. (A filmben akkor hangzik el, amikor a focidrukkerek megverik az ellenőröket.) Milkovics Mátyás instrumentális szerzeménye kicsit halkan, lassan indul be, de a végére egészen kis pörgős nóta lett.

A lemez alapszakasza innentől tovább folytatja az eredeti lemez menetrendjét, itt következik a lemez első énekkel tarkított felvétele, a Control ("Kontroll"), melyben először csendül fel Hodosi Enikő és Kőváry Péter hangja. Fura egy felvétel ez, hiszen a filmben egy olyan verzió hallható, amelyben ők nem hallhatók, és ebben a formában a koncertek sem adta elő a NEO a dalt. (Külön érdekesség, hogy a dalban hallható Antal Nimród, a film rendezője is.)

Az ezt követő felvétel, az A Familiar Face ("Régi ismerős") , ismét a dzsesszes hangulatú, ismét Fekete-Kovács Kornél trombitajátékát hallhatjuk.

A Railrun ("Sínfutás") a lemez második pörgős instrumentális felvétele, amely hangulatában helyenként a NEO első albumának, az Eklektogram-nak a hangulatát idézi.

Sokkal csendesebb, mégis dinamikus dal a Wanderson ("Barangolás"), mely radikálisan átdolgozva a koncerteken is gyakran elhangzik.

A Love Theme ("Szerelem téma") című felvételben ismét trombitaszót hallhatunk, majd pedig következik az eredeti album egyik csúcspontja, a koncertek egyik legnépszerűbb dala, az It's Over Now ("Gyalogkakukk"). Ebben a dalban már nagy szerepet kapnak a gitárok is, a hangzás előrevetíti a NEO jövendőbeli zenei irányvonalát.

A lemez első szakaszát Kovács Lajos, a filmbeli Béla monológja zárja, amely végül a filmből kimaradt.

Innentől a lemezen három bónusz felvétel szerepel, melyek korábban ilyen-olyan módon már napvilágot láttak, de most először szerepelnek egy NEO albumon.

Az első kettő felvétel 2004 júniusában jelent meg a Kontroll / It's Over Now kettős kislemezen, de már februártól a koncertrepertoár részei voltak, így a közönség már ismerte őket. A Control (Full Vocal Version) a címadó dal plusz versszakokkal kiegészített változata közel hat és fél perces, és itt érzékelhetjük először igazán a két új frontember szövegírói képességét is. A Wanderson (Vocal Version) az eredetileg instrumentális Wanderson dal éneksávval ellátott változata. Mindkettő dal elhangzott a megújult NEO legelső koncertjén, és azóta is állandó szereplői a setlist-eknek.

A lemez záródala a Nutman, amely korábban csak a Kontroll DVD extra, duplalemezes változatának második lemezén volt hallható, és új oldalról mutatja meg a NEO-t, hiszen helyenként már country-s beütés is érzékelhető az amúgy nagy közönség-kedvenc dalban. (A dal a filmben akkor hallható, amikor az ellenőrök az üzemorvosnál vannak.) 

Összefoglalva, nagyon jó lemez lett ez, így kiegészítve a Kontroll filmhez készült összes új dallal. Azaz csak majdnem összes dallal, hiszen a Moldva Márk által jegyzett instrumentális felvétel, a filmbeli Álarcosbál zenéje most sem jelent meg, bizonyára jogi okok miatt. Nagy kár érte, mert valószínűleg ez lett volna az utolsó alkalom, hogy megjelenjen a felvétel, hiszen a Kontroll filmhez kapcsolódó zenei kiadvány már nem nagyon várható a jövőben. Ezért is kap csak 9 pontot az album.

Írta: Szörfdeszka (Köszönjük neki!)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr611948914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.07.26. 08:39:33

Ez olyan, mint egy k hosszú sajtóközlemény (v ez az?).

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.07.26. 08:47:30

@Lamorak: Onnan tudom, hogy nem az, hogy nem közlünk sajtóközleményeket.

A Rézmajom · http://antimainstream.blog.hu 2010.07.26. 11:16:17

ez az album zseniális volt... évekig hallgattam sötét téli estéken hazafelé sétálva a sínfutást meg a barangolást...:)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása