Hogy Júliára találék...TOP10

Hogy Júliára találék...TOP10

2010.08.25. | Péter Bócsi

Ne kérdezd, hogy a csudába jutott eszembe Júliás dalokon gondolkozni, mert nem emlékszem. Az bizonyos, hogy az utolsó King’s X-en az egyik kedvencem a Julie. Aztán talán hallottam valahol a Napoleon Boulevard-t, azt így valahogy, ennyi már elég is volt, azt hiszem.

Ami viszont biztos: meglepően könnyű dolgom volt, sok és sok jó dal született a Júliákról (mielőtt valaki keresztre akarna feszíteni, éljünk azzal a feltételezéssel, még ha esetleg nincs is teljesen így, hogy az angol „Julie”, „Juliet” és „Julia” mind egyenlő a magyar Júliával, OK?). Erről valószínűleg Shakespeare tehet, a Rómeó és Júliával örökre divatba hozta a nevet.
Egyébként tiszteletet érdemel a bátorságáért minden zenekar, aki dalt írt Júliához, vállalva ezzel, hogy az összes többi női rajongójukat vérig sértik. Mondjuk, némileg menti a helyzetet, ha többi kedves női ismerősünkről is gyorsan írunk egy dalt, s ezzel legalább őket kiengeszteljük. Tisztában lehetett ezzel a Beatles is, ők nem volt restek több nőhöz is dalt írni. Okosan csinálták, meg is lett az eredménye.

A tízes lista összeállításakor olyan nagy nevek maradtak ki, mint a Dire Straits, vagy az imént emlegetett Beatles, hogy Szegény Dzsonit már ne is említsem. Szóval, erős a mezőny!

Női nevekről elnevezett dalokat keresgélni nagyon hálás téma, szóval simán megtehetném, hogy legközelebb írok a Mary-Ann-ekről, Michelle-kről vagy Christine-ekről, de tudjátok, mit? Nem teszem. Nincs benne kihívás. Vagy találok tíz romantikus dalt a Bélákról, vagy nem írok többet ilyesmit, ígérem!

A legjobb tíz dal a témában - szerintem:

Chris Rea - Julia

Bemelegítésnek tökéletes ez a mindenki által ismert tingli-tangli dal. Chris Reától kedves gesztus, hogy dalt írt a lányáról. Mondjuk a kérdés máris adja magát: vajon Josieról is megemlékezett valahogy a kedves papa? És a válasz: igen! Igaz, a Josephine dal valahogy közel sem lett annyira híres, mint a Julia, de Vekerdy Tamás elégedetten dőlhet hátra, így kell ezt csinálni.

 

Smokie - Julia

Nem ez a leghíresebb daluk, ebben egyetértünk. A Smokie Julia-ja nem az Éjféli Hölgy, (gyk Midnight Lady) és nem a Faszomsetudjamilyen Alice, de lásd be, hogy ez a dal egyáltalán nem rossz!

WET WET WET - Julia Says

A fiúk nagyot meccseltek a Take That-tel a tíz közé kerülésért, de ha már nuni-nedvesítő dalt is akartam, hát, ilyen névvel még szép, hogy ők győztek. Kicsit csalok, aki a Take That-et akarja, itt van az is. Magunk közt szólva, a két nóta együtt sem tesz ki egy  egészet a versenytársak dalaival összehasonlítva, úgyhogy ez így rendben is van.

Robin Gibb (Bee Gees) - Juliet

Kitartás, ha a macskahangú Robin Gibb -a témában kötelező- dalát letudjuk, jöhetnek a csemegék! Amúgy, aki erre a dalra nem táncolt a nyolcvanas években az általános iskolában, az vagy valami durva kisegítőbe járt, vagy ahhoz a nagyon szűk kisebbséghez tartozik, amelyikhez én.

Gerendás Péter/Zorán - Szép Júlia

Urak, ez a dal szép, őszintén mondom. Az eredetéről én annyit vélek tudni, hogy a hamiskás mosolyú (és hangú) Gerendás kamaszkori vágyódásáról szól, amit egy idősebb hölgy ébresztett benne. Ilyen esetekre a klasszikus módszer más, de ő  feszűltségoldásként írt egy dalt. És milyen jól tette! Aki a téma filmes megtestesülésére kiváncsi, nézze meg a Maléna-t!

Pink Floyd - Julia dream

Igazi B-oldal klasszikus: a dal az 1968-as "It would be so nice" b-oldalán jelent meg. Waters dala később különböző válogatásokra is felkerült, s bár nem tartozik a legismertebb Floyd dalok közé, álomszerű hangulatával engem meggyőzött.

Brian Eno - Julie with...

Ha a Floydra azt mondom, hogy kevésbé ismert és álomszerű, mit mondhatnék az ambient zene apostolának tartott Eno dalára? Máshonnan közelítve: hogyan lehet jellemezni egy művészt, aki a King Krimson-os Robert Fripp-pel kollaborálva 1973-ban olyan lemez címmel jön ki, hogy "No Pussyfooting"....? Nem egyszerű a csávó, de én nem is szeretek semmit, ami egyszerű, ennélfogva ezt a dalt nagyon bírom!

David Bowie - Julie

A dal némileg könnyedebb, legalábbis zenei világát illetően, de a megkezdett sorba remekül illik Bowie Julie-ja. Már csak azért is, mert ez is egy kislemez b-oldalán látott napvilágot 1987-ben.

King's X - Julia/Julie

Naná, hogy őket hagytam a végére, egyrészt, mert voltak olyan kedvesek két tök különböző hangulatú dalt is írni a témban, másrészt mert őket szeretem a legjobban! A Julia-t Doug (énekes/basszer) énekli és úgy súlyos, ahogy csak ők szokták, a Beatles hangulatot árasztó Julie pedig mézes-mázos, vicces, és a Jerry Gaskil dobos énekli. Enjoy it!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr332239440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2010.08.25. 15:26:01

A Kings's X-szel mindig próbálkozom, de eddig nem jött be, pedig a Bítlsz-t szeressük.

Mizantrop 2010.08.25. 21:23:28

A Lennon-dal talán egy kissé kilóg; az édesanyjához írta a Mester. És épp ezért csodás.

TantóNéni 2010.08.25. 21:32:35

Chris Rea Josephine dala miatt kell angol pasihoz hozzámennem,hogy a leendő lányom ne Dzsozefin vagy Dzsozi legyen :-)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.25. 21:41:50

Van a Fonográfnak egy nagyon szép dala, Glória a címe, de lehetne Júlia is :-)))))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.25. 22:05:46

Dire Straits - Romeo&Juliet
Napoleon Boulvard - Júlia nem akar a földön járni
(oh yeah - Kikivel súlyosbítva)

szimike13 2010.08.26. 01:32:21

Nektek bejön ez a fantatánc www.fanta.hu/fanta_tanc ? nekem a zene nagyon bejön.

A táncok viszont mind egyformák szinte, alig van közte ötletes :S

sry 2010.08.26. 06:37:04

A Pavlov's Dog - Julia nélkül elég sánta ez alista

sn0wflake 2010.08.26. 08:35:24

és Shakin Stevens gáz?:)
na csak mert ismert partizene :)

www.youtube.com/watch?v=HOODElwnztI

2010.08.28. 12:22:18

Segítek a bélás dalban: King's X - Walter Bela Farkas :-)

load error 2010.08.28. 17:56:35

Erről a Mary Jane-ről is sokat énekelnek. Vajon mitől olyan nagy szám az a nő? ;)

Akkor egy kis magyaros Eszter egyveleg:

Neoton - Eszterlánc
www.youtube.com/watch?v=vwGLN5yuP9Q

KFT : Eszter, a meztelen nő
(nincs értékelhető klip)
www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=869

Nyers -Teszter eszter

www.youtube.com/watch?v=Flsr_oPIyZo

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása